NYHETSBLOGG - KATEGORI: allmänt

Lilja och Anders snackar King i tre timmar

Kategori/er: Allmänt 


Nu är avsnitt 13 av podden Ny Moral ute där vi pratar med Mattias Indy Pettersson om Stephen King i hela tre timmar. Vi hade ursprungligen avsatt två timmar men det hann gå fyra och en halv innan vi avslutade!

Podden berättar om hur vår vänskap uppstod på ett ganska underligt vis och hur det ledde till Följeslagarna, möten med King och en massa annat skoj. Har du tre timmar över och gillar Stephen King kan det vara väldigt underhållande att lyssna på denna tegelsten i poddformat.

Finns där poddar finns, exempelvis på Spotify.

Dokumentärfilm om Stephen King

Kategori/er: Allmänt 


Från och med i dag och till och med 31 oktober kan alla se dokumentären "Stephen King: A Necessary Evil" med diverse arkivklipp på MagellanTV, helt utan inloggning eller tilläggsprogram.

Dokumentären är cirka 52 minuter lång och finns på följande länk: https://www.magellantv.com/watch/stephen-king-a-necessary-evil?type=v

Försvartal för ett aprilskämt

Kategori/er: Allmänt  Retroomslag 
Om det mot förmodan är någon som inte genomskådade artikeln om moderna klassiker med retroomslag så ber jag om ursäkt: Det var ett aprilskämt. Det är tyvärr lite för roligt att göra sådana. Idén till denna föddes när de olika omslagen till svenska Senare lades upp i Facebook-gruppen Svenska Stephen King-forumet som vi hanterar. Där dök det upp en kommentar om de svenska 80-talsomslagen och det födde en kreativ tanke. Jag hade egentligen inte tänkt göra det till ett aprilskämt utan som ett litet roligt projekt, men när datumet närmade sig fick det bli ett skämt trots allt.

Nej, det kommer inga retroutgåvor av moderna King-böcker. Nej, bokförlaget Gendela finns inte. Det är Legenda med omkastade bokstäver. Nej, förläggaren Bengt Rangel finns inte. Det är en liten "call back" till en legendarisk Tradera-annons där någon sålde Kings Benrangel men skrivit att den hette "Bengt Rangel". Bilden föreställer Brian Wilson från Beach Boys. Och nej, Mardrömsbasaren är inte på gång. Och skulle en översättning av Bazaar of Bad Dreams komma, hoppas jag att den får ett bättre namn än detta medvetet usla förslag!

Men: Jag tycker ändå att det är en kul idé med retroomslag och jag ska absolut erkänna att det var lite kittlande att återskapa Olle Frankzéns klassiska formgivning med en återkommande King-logga, en konkret illustration och titeln. Det fanns en konsekvens i formgivningen som jag kan sakna lite i dag. Därför kommer jag nog att göra några fler när andan faller på. Finns det specifika önskemål? Hör av er i så fall.

Följeslagarnas aprilskämt är en återkommande tradition. Det första var ett ambitiöst, men ganska genomskinligt, pressmeddelande om att vi skulle släppa Sveriges första limited edition, som skulle heta Coloradokillen, en översättning av den fortfarande än i dag oöversatta The Colorado Kid. Detta pressmeddelande länkade vi till första april 2005.

Sju år senare kompletterade jag skämtet genom att skapa ett omslag till boken. Det postades på Följeslagarnas Facebooksida som en kul grej utan några skämtförsök.



Två år efter det var det dags att göra sig rolig med en påhittad svensk titel. Denna gång Herr Mercedes som tack vare ett högupplöst amerikanskt omslag och en färglaserskrivare kunde bli det här:



Förra året försökte vi med filmen Children of the Children of the Corn, en inte alltför trovärdig titel... Nåja, det är det skämten går ut på. En stunds lustighet.

Med det sagt kan det bli mer. Eller inte. Det var kanske lite dumt att erkänna aprilskämtsambitionerna nu...

Vinnare av Blod säljer

Tävlingen där Blod säljer låg i prispotten är avgjord. Det gällde att med bild och motivering visa upp sin favoritbok i samlingen, oavsett anledning. Det var flera roliga bilder och svar som ramlade in, men här är de fem som vann boken denna gång:



Cecilia Järphagen: "Detta exemplar av Det är mitt första. Boken är så välanvänd att jag i gymnasiet plastade in den i skolan."

Anna Rankvist Fridbjarnarson: "Det här omslaget av Jurtjyrkogården är inte det vackraste, och inte heller är det min absoluta favoritbok - men det här är den boken som fick mig att bli förälskad i litteratur. Jag var 14 år gammal och drogs till titeln utan att någonsin ha hört talas om Stephen King. Jag började läsa och det var startskottet till en livslång kärlekshistoria. 20 år senare satt jag ensam på en trottoarkant, först i kön, i New York City och inväntade att Stephen Kings bokturné skulle starta. Jag var på plats tio timmar innan utsatt tid, bara för att vara säker på att komma längst fram. Några timmar senare kom jag ut med ett signerat exemplar och lyckan var total. Stephen King har inte bara gett mig ett okänt antal timmar av ren läsnjutning; han har dessutom bidragit till att jag rest, fått nya vänner och blivit runtkastad i olika världar. Och allt började med den här slitna, gamla pocketen som för alltid har ett otrolig affektionsvärde för mig och som har en självklar plats i bokhyllan."



Roger Åslund: "Historien är berättad på flera olika sätt och på olika medier, och fler är på gång. Men den oavkortade versionen är den ultimata versionen av en av Kings bästa berättelser. Den kanske inte är jätteovanlig, men den är lite extra kul att ha i samlingen tycker jag."



Tomas Ackerblad: "Har äntligen fått tag på Nattsvart, Stjärnlöst vilken är King-boken som det lystrar lite extra om i bokhyllan nu, trots sin mörka titel." [Bonuspoäng för kreativ bild!]

Veronica Sandström: "Inte min första King-bok (det var Jurtjyrkogården) men den här är den jag har läst mest. Fick den när jag var tolv eller tretton år."

Vi säger stort grattis och boken kommer i brevlådan inom kort!

Följeslagarna firar 22 år med quiz!

Kategori/er: Allmänt  Hemsidan 


I dag är det 22 år sedan Följeslagarna slog upp "portarna" i form av ett nyhetsbrev som distribuerades till 15 identifierade King-diggare i Sverige. Sedan tog det fart.

För att fira detta har hemsidan utökats med tre stycken Stephen King-quiz där ni kan testa era kunskaper. De tre som ligger är på temat "Svensk utgivning", "Film och tv" samt "Avancerade kunskaper". Gör testen och se hur mycket ni kan av bara farten. Det blir förstås roligast för alla om det inte fuskas på något vis. Får ni inte ett jättebra resultat är det bara att göra testet på nytt.

Här är ingången till quiz-sidan.

Utöver detta har vi initierat en ny diskussionsgrupp för Stephen King-fans på Facebook. Följeslagarnas sida är en informationskanal för oss och inbjuder kanske inte till så mycket diskussion, och gruppen för köp och sälj är en renodlad annonsgrupp. Alltså fanns det ett behov att ta itu med. Det har vi gjort!

Följ sidan och gå med i grupperna:
Följeslagarnas sida
Köp-byt-sälj Stephen King
Svenska Stephen King-forumet

Sammanfattning av Stephen Kings 2010-tal

Kategori/er: Allmänt  Böcker  Film  TV


Vi har avverkat ännu ett decennium. 2010-talet har blivit 2020-talet och därmed kan vi sammanfatta de senaste tio åren ur en Kingsynvinkel. Har det varit produktiva år? Finns det några trender? Finns det något som sticker ut? Låt oss titta närmare på det, men vi börjar med personen King.

Personligt

King själv har firat nästan hela sitt eget 60-tal under de gånga tio åren. Han var 62 vid förra decennieskiftet och har med andra ord passerat den traditionella svenska åldern för pensionering. Någon sådan verkar dock inte vara aktuell. King har många gånger tidigare i livet sagt att han skrivit klart och annonserat att han inte skulle publicera mer, men varje gång det skett har produktionen snarare ökat.

King tog sig till Europa i samband med lanseringen av Doctor Sleep 2013. I Frankrike och Tyskland gjorde han framträdanden. Utöver det har det blivit några signeringsturnéer i USA bland annat tillsammans med sonen Owen med vilken han skrev Sleeping Beauties. King har under detta decennium blivit betydligt mer offentlig via framför allt sociala medier. Facebooksidan registrerades 28 december 2012 och nästan ett år senare, 6 december 2013, startade hans Twitterkonto från vilket han hamnat i lite blåsväder när han blev blockad av president Trump. King har drygt 5 miljoner följare i båda kanalerna och i dem sprider han tips, skämt, egen reklam och bilder på hunden Molly - The thing of evil.

Slutligen har King nominerats till och vunnit flera priser under 10-talet, men fjädern i hatten var 2015 när han fick National Medal of Arts för sitt författarskap direkt ur handen på president Obama.



Bokutgivning

Det privata åsido, det är förstås Kings skrivna ord som är det som är mest intressanta. Det är få saker som är så genuint upphetsande som att få sätta tänderna i en ny Kingbok. 2010-talet har knappast satt några rekord men ändå varit frikostigt. När vi tittar på det som givits ut som kan rankas som nya Kingtitlar, oavsett om det handlar om romaner, samlingar eller annat udda, så landar vi i den Kingmässigt lämpliga siffran 19 när det gäller USA och 15 i Sverige.

Det finns dock några saker att notera. Det har kommit väldigt många korta romaner. Fyra stycken där en av dem skrevs ihop med en annan person, och det är något som King gjort "mycket" av under senare tid. Om nu två titlar är mycket… 10-talet var även årtiondet då King skrev två uppföljare till äldre böcker och dessutom skrev en ny trilogi där en karaktär fått fortsatt liv i andra historier.

Den amerikanska utgivningen:
2010 Blockade Billy - kort roman
2010 Full Dark, No Stars - novellsamling
2011 11/22/63 - roman
2012 The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole - roman, uppföljare
2013 Ghost Brothers of Darkland County - libretto till musikal
2013 Joyland - kort roman
2013 Doctor Sleep - roman, uppföljare
2014 Mr Mercedes - roman, del 1 i trilogi
2014 Revival - roman
2015 Finders Keepers - roman, del 2 i trilogi
2015 The Bazaar of Bad Dreams - novellsamling
2016 End of Watch - roman, del 3 i trilogi
2016 Charlie the Choo-Choo - barnbok
2016 Hearts in Suspension - novell/essäsamling
2017 Gwendy’s Button Box - kort roman, tillsammans med Richard Chizmar
2017 Sleeping Beauties - roman, tillsammans med Owen King
2018 The Outsider - roman
2018 Elevation - kort roman
2019 The Institute - roman

När det gäller den svenska utgivningen så har King under 10-talet fått ett nytt huvudsakligt hem. Albert Bonniers förlag tog över utgivningen från och med samlingen Nattsvart, Stjärnlöst 2012 och har gjort ett bra jobb sedan dess. Bland annat har några romaner kommit ut nästan exakt samtidigt som de amerikanska originalen, något som varit närmast otänkbart tidigare. Dessutom har flera nyutgivningar gjorts i storpocketformatet.

Vi kan även glädja oss åt att en del märkligare böcker kommit ut via andra förlag. Särtrycket Tuff-tuff-tåget Charlie från Det mörka tornet: De öde landen kom via Epix och Novellix gav ut novellboken Lite krasslig, bara, vilket inget annat land gjort. Och tack vare samlingarna Granta #4: Spöken och Varsel i mörkret har novellerna "Sanddynen" och "Den blå kompressorn" kommit ut på svenska.

Den svenska utgivningen:
2010 Strax efter solnedgången (Just After Sunset)
2011 Under kupolen (Under the Dome)
2012 Nattsvart, Stjärnlöst (Full Dark, No Stars)
2013 22/11 1963 (11/22/63)
2014 Doktor Sömn (Doctor Sleep)
2014 Väckelse (Revival)
2015 Mr Mercedes (Mr Mercedes)
2016 Den som finner (Finders Keepers)
2016 Sista vakten (End of Watch)
2017 Tuff-tuff-tåget Charlie (Charlie the Choo-Choo)
2017 Det mörka tornet: Vinden genom nyckelhålet (The Dark Tower: The Wind Through The Keyhole)
2018 Lite krasslig, bara
2018 Outsidern (The Outsider)
2019 Törnrosor (Sleeping Beauties)
2019 Institutet (The Institute)

Om man tittar på utgivningen för Kings fem årtionden i USA och fyra i Sverige ser det ut så här:

BOKUTGIVNING 1974-2019 I USA OCH SVERIGE

8
0
1974-1979
25
25
1980-1989
26
23
1990-1999
21
23
2000-2009
19
15
2010-2019
(Källa: Följeslagarnas officiella listor)

Film- och tv-produktioner

Stephen Kings 10-tal kan filmmässigt sammanfattas som årtiondet då det gjordes absolut flest kortfilmer. De flesta har kanske hört talas om Kings Dollar baby-deal där filmstudenter fick köpa rättigheterna till en historia för en dollar under förutsättning att resultatet inte visades offentligt. Det upplägget har successivt luckrats upp, eller så har King tjänat en bra slant i år. En titt på IMDB och inte mindre än 130 kortfilmer har producerats på tio år! Då räknar jag även med avsnittet i Creepshow-serien som hade premiär 2019.

Om vi tittar vidare på tv-original som inte är långfilmer finns det tre titlar där två av dem genererat tre säsonger var.

TV-produktioner:
2011 Bag of Bones (mini)
2013-15 Under the Dome (tre säsonger)
2016 11.22.63 (mini)
2017 Dimman (en säsong)
2017-19 Mr. Mercedes (tre säsonger - [1] [2] [3])

Värt att nämna är även två tv-serier med en vag koppling till King nämligen Haven (2010-15) och Castle Rock (2018-) visats under decenniet.

Bland långfilmerna finns både bio- och tv-produktioner. Streamingtjänsterna har börjat intressera sig för King och Netflix har varit mest på hugget med tre originalfilmer. Vi har även kunnat se sex filmer på bio vilket inte är så illa. Totalt finns 15 titlar i denna kategorI.

Filmproduktioner:
2011 Children of the Corn: Genesis
2013 Carrie
2014 Tills döden skiljer oss åt
2014 Mercy
2014 Big Driver
2016 Cell
2017 The Dark Tower
2017 Det
2017 Geralds lek
2017 1922
2018 Children of the Corn: Runaway
2019 Jurtjyrkogården
2019 Det: Kapitel 2
2019 In the Tall Grass
2019 Doctor Sleep

Så här ser de senaste fem decennierna ut grafiskt när det gäller film och tv (kortfilmer hoppar vi i denna grafik):

PRODUKTION 1976-2019 AV FILM OCH TV

1
1
1976-1979
15
0
1980-1989
23
7
1990-1999
6
5
2000-2009
15
5
2010-2019
(Källa: IMDB.com med viss justering)

Framåt

Nu börjar ett nytt decennium och vi vet redan att det kommer bra saker under 2020 som novellsamlingen If it Bleeds och mini-serien The Outsider. Fortsätt läsa Följeslagarna för att få allt du behöver veta om Stephen King!

Hej då 2019, hej 2020!

Kategori/er: Allmänt 


2019 har varit ett fantastiskt Kingår. Som vanligt händer det väldigt mycket och det är väldigt tacksamt att vara ett Kingfan just nu. Jag har träffat många fans under året. Allt ifrån tonåringar med rött hår till pensionärer med grått hår och jag älskar när de man tror vet minst om King visar sig kunna mest. Förhoppningsvis får jag chansen att träffa fler av er under 2020.

När det gäller de många Kingsaker vi fått ta del av under året är mina favoriter följande:

Böcker: Institutet. Inte ett speciellt svårt val då 2019 var ett av de åren då vi bara fick en Kingbok, även om vi i Sverige även fick Törnrosor i början av året.

Film: Doctor Sleep. Jag gillar hur de lyckades göra en uppföljare till Kings bok, en filmatisering av boken OCH en uppföljare till Kubricks film (som jag egentligen inte gillar). Den följs av Det: Kapitel 2 och In the Tall Grass. Nyinspelningen av Jurtjyrkogården gör jag allt jag kan för att glömma.

TV-serier: Castle Rock - Säsong 2. Jag gillar verkligen Annie Wilkes bakgrundshistoria även om man krånglar till det lite. Säsong tre av Mr. Mercedes var okej även om man inte lyckades få den så bra som den skulle ha kunnat bli.



När det gäller mig själv så är jag både glad och stolt över att ha träffat så många nya Kingfans under de inte mindre än 23 föreläsningar om King jag höll över hela Sverige under året. Det var extremt roligt och jag ser med stor glädje fram mot de åtta föreläsningar som jag i dagsläget har inbokade under 2020. Det ser dessutom ut att kunna bli fler.

Min bok Shining in the Dark släpptes i fem nya upplagor under 2019 och redan nu vet jag att det kommer sex till under 2020. Det gör att boken då kommer att finnas utgiven i 19 (vad sägs om det Dark Tower-fans?) olika utgåvor på tio olika språk. Uppgifter om en utgåva kommer redan den 2 januari och den tror jag ni kommer gilla lite extra.

Så tack för ett underbart 2019 och jag hoppas vi ses under 2020 i något sammanhang. Jag känner på mig att 2020 kommer bli ett fantastiskt år.

Gott Nytt År!

20 år senare: Dagarna då King kunde ha dött

Kategori/er: Allmänt 


I dagarna är det exakt 20 år sedan Stephen King blev påkörd av en bil längs en landsväg i Maine. En man som heter Bryan Smith tappade fattningen om sin van när han blev distraherad av sina hundar. King gick längst vägen träffades bakifrån och kastades i väg flera meter. Skadorna blev en punkterad lunga och brutet ben.

Olyckan skedde på eftermiddagen 19 juni 1999 (vilket sedermera ledde till att talet 19 fick en viss innebörd i The Dark Tower-sviten) och exakt i dag för 20 år sedan kunde vi förmedla den otrevliga nyheten till Följeslagarna.

Vid det här laget var Följeslagarna först och främst ett nyhetsbrev som kom varje måndag. Vi hade en liten hemsida, men det fanns givetvis ingenting som kan kallas sociala medier på något vis. Den 20 juni 1999 skickade vi ut ett extranyhetsbrev för att meddela vad som hade hänt. Detta finns tyvärr inte bevarat någonstans, men de två följande ordinarie utskicken där vi skriver mycket om olyckan finns i vårt arkiv: #55 (21 juni 1999) och #56 (28 juni 1999).

Efter några månader på sjukhuset började King sin konvalescens hemma. Bilden här ovan är från någon artikel i samband med det och det är dessvärre ingen pigg man vi ser. Olyckan letade sig in i flera historien efter det. King hade redan gjort ett första utkast till From A Buick 8 när olyckan skedde och använde sannolikt egna erfarenheter för att spetsa texten under de tre år det tog innan boken var helt färdigskriven. On Writing var också utannonserad när olyckan skedde och innehöll en skildring av den. I både Dreamcatcher och Kingdom Hospital lät han olika karaktärer vara med om olyckan, tills hans slutligen lät sig själv råka ut för den i Song of Susannah. Det är med andra ord väldigt uppenbart att det var en omvälvande upplevelse som behövde en hel del bearbetning.

Själv minns jag tiden med viss förskräckelse. Jag hade temporärt packat ihop min lägenhet för en omtapetsering och när jag väl kopplade upp datorn (via modem, förstås) på lördagen eller söndagen fanns det hemska rapporter från Lilja i mailkorgen. De första rapporterna från USA var ganska dystra och knappa, vilket gjorde att det absolut fanns en oro om att King faktiskt kunde ha dött. Den första operationen han genomgick var "livräddande".

Men på något sätt tog vi vårt ansvar under den där perioden och pressade ut material. Det är lite synd att allt inte finns sparat för det hade varit roligt att ta del av tonen i de initiala utskicken. Det som finns i #55 och #56 är ganska samlat och sakligt, och lite naivt egoistiskt också, pinsamt nog...

Och 20 år senare är vi tacksamma för att det inte var allvarligare skador än vad de var, och de har ju läkt. Och King är också tacksam. Så här skrev han i dag: "On June 19th, 1999 I got hit by a van while taking a walk. As I lay unconscious in the hospital, the docs debated amputating my right leg and decided it could stay, on a trial basis. I got better. Every day of the 20 years since has been a gift."

Följeslagarna 20 år!

Kategori/er: Allmänt 


I dag för exakt 20 år sedan (20/4 1998) kom det första utskicket av Följeslagarna, ett nyhetsbrev med en handfull mottagare. Så här inleddes brevet:

Följeslagarna #1 – 980420

Välkomna till premiärnumret av Följeslagarna, den nu enda existerande Fan Clubben för Stephen King i Sverige. Vi som sköter Följeslagarna heter Anders Jakobson och Hans-Åke Lilja. Vi har tröttnat på att det inte fanns något bra forum för Stephen King fans i Sverige så därför har vi nu skapat Följeslagarna.

Vad är då Följeslagarna för något?
Det är ett e-mail utskick som kommer att skickas ut en gång i veckan (måndagar), oftare om det händer något speciellt. Varje utskick kommer att innehålla nyheter om allt som har att göra med Stephen King, hans böcker, filmer och annan information. Vi kommer även att svara på medlemmarnas frågor om Stephen King. Vi anser oss inte vara några viktigpettrar som vet och kan allt om King…däremot så har vi tillsammans en hel del information om King och tycker att det vore roligt att dela med oss av den. Vi tar även emot information som ni hittar på andra ställen… (Läs utskicket i sin helhet...)


20 år senare är Följeslagarna inget epostutskick längre, utan denna sajt och Facebook-sidan, men grundambitionen är den samma: att sprida relevant information till Stephen King-fans.

Just i dag gör vi ingen större affär av födelsedagen men ser denna dag som starten på ett jubileumsår då vi kan hitta på lite olika roligheter. Inom kort kommer vi att sparka i gång en tävling som kan intressera vissa. I övrigt gör ni rätt i att följa oss här och på Facebook.

Mot 20 år till!

Dags att boka semestern?

Kategori/er: Allmänt 


Om ni planerar en semester så kolla detta. The Overlook Hotel håller på att renoveras och öppnar snart igen!

Innan ni bokar era biljetter, detta är bara en reklamfilm för ett nytt Oscarsmuseum som öppnar 2019.

Nostalgiskt farväl till forumet #tbt

Kategori/er: Sverige  Hemsidan  Allmänt 
I veckan stängdes forumavdelningen på foljeslagarna.com ned. Vi har gjort lite tekniskt underhåll bakom kulisserna och tog i samband med det beslutet om att stänga ned forumet då det inte varit någon aktivitet i det på 18 månader. Trist, men ett resultat av communitytänket flyttats över till sociala medier.

Innan jag tog bort det tittade jag igenom visa av de trådar som fanns i den sista versionen och beslöt mig om att spara en ambitiös post jag gjorde för flera år sedan med diverse tidningsurklipp jag har sparat i mina samlingar. De kan fungera som en #tbt en dag som denna och ett litet farväl till forumet.

Så här är mitt favoritklipp följt av några olika teman. Håll till godo! (Klicka på bilderna för större versioner!)

King-special från Aftonbladet 9/5 1986: Aftonbladet hade haft en fredagsbilaga som hette "Ung" och nu blev den "Äntligen fredag!" (och senare "Puls"). Den här specialen levde jag länge på. Det var första gången jag hörde talas om några av de titlar som nämns i specialen, notera till exempel att The Dark Tower är med, då som en mycket obskyr bok...

Bild Bild

Tema Stand By Me: En så kallad införartikel från Aftonbladet, Aftonbladets recension och en recension från min lokala tidning Nerikes Allehanda. IMDB säger att filmen hade svensk premiär 27/3 1987, vilket då får mig att dra slutsatsen att det första klippet är från den 26:e, det andra från den 27:e och det sista troligen från den 30:e.

Bild Bild Bild

Tema Lida: Det första klippet är en helsida (!) från Aftonbladets kulturdel 11/8 1988. Det är ingen mindre än Carl-Johan De Geer som klämt ur sig en rejäl text som enligt rubriken ska vara en recension av Lida, men som i ännu större del tar upp hela Kings produktion 1988 och mer. Kul text, och De Geer har gjort illustrationen i Photoshop 1.0 eller liknande.

Det andra klippet tror jag är från Filmtidningen, en grattisblaska man hämtade på bion. 70-talister minns nog denna med stor glädje, det gör i alla fall jag. Eftersom filmen kom 1991 antar jag att klippet är från då, och det sista klippet - en recension av filmen från DN - tar jag för givet publicerades på premiärdagen 22/2.

Bild Bild Bild

Tema annonser: Här är ett urval av olika sätt King marknadsfördes på av Legenda på 80/90-talet. Det är från Legendas egen katalog "Läsvärt" och den större katalog man kunde plocka upp i bokhandeln som jag tror gick under namnet "Svensk bokhandel".

Från vänster till höger:

1) Det, Maratonmarschen och Raseri marknadsförs i en av de viktigaste annonserna ur mitt Kingliv. Jag hade börjat brevväxla med Legenda och fick katalogen och således se omslagen till de tre kommande böckerna väldigt tidigt. Det var stort!

2) Variant på samma annons, fast i färg.

3) och 4) Det fantastiska Kingåret 1988 - elva titlar totalt i olika format. Fantastiskt!

5) Till 1990 började Legenda safta på rejält.

6) Köplust, fast med en tidig, oanvänd typografi.
Bild Bild Bild Bild Bild Bild



Klicka på bilderna för större versioner!

Årskrönika 2017

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige  Allmänt
2017 är över och vilket King-år det har varit!

Vi fick två böcker. I våras kom Gwendy's Button Box som King skrev med Richard Chizmar och sen i september Sleeping Beauties som han skrev med sin son Owen. Båda böckerna är riktigt bra men ska jag välja en så blir det nog ändå Gwendy's Button Box som vinner. Vi fick även en ny korthistoria, "Thin Scenery" som gavs ut i sommarnumret av Ploughshares.

Men 2017 kommer framförallt bli ihågkommen som filmåret när det gäller King. Vi fick inte mindre än två TV-serier (Dimman och Mr Mercedes) och fyra filmer (The Dark Tower, Det, Geralds lek och 1922). Totalt sex filmatiseringar alltså. Jag minns inte när vi sist fick så många. Och det som gör det hela extra kul är att fyra av de sex filmatiseringarna är väldigt bra. De som inte riktigt orkar leva upp till den standard vi vill ha är The Dark Tower (som faktiskt var riktigt usel) och Dimman som lades ner efter bara en säsong. Bäst var Geralds lek. Boken som väldigt länge ansågs vara ofilmbar filmades och blev precis sådär obehaglig som den ska vara. Regissören Mike Flanagan lyckas dessutom omvandla handlingen från boken till film väldigt bra. Filmen följer boken och nu när den är filmad undrar jag varför man länge ansåg den ofilmbar. Mike gjorde allt rätt här.

Det jag personligen kommer att minnas bäst från 2017 är när jag åkte till New York för att lyssna på Stephen och Owen prata och läsa ur Sleeping Beauties och då även fick chansen att backstage träffa inte bara Stephen och Owen utan även Peter Straub. Vilken kväll!

Tack för i år och vi ses 2018. Förhoppningsvis kommer det bli ett ännu bättre King-år.

För min del går 2017 till historien som mitt stora The Dark Tower-år. Jag valde att läsa hela boksviten i ett svep, vilket tog ett halvår ungefär beroende på olika anledningar. Det var en härlig upplevelse att totalt gå in i boksviten och jag dokumenterade alla intryck här i bloggen.

Det hela var en uppvärmning för det som skulle kröna året – filmatiseringen, men oj så besviken jag blev! In i det sista hoppades jag på att filmen skulle bli bra, att den – trots förhandsinformationen om att filmen var en sorts fortsättning på bokserien som plockade inslag från helheten – skulle vara värd all väntan, men när de stora sågarna började dåna i USA försvann hoppet. Det blev en smutsig flopp och det var verkligen tur att vi under året fick två RIKTIGT bra filmer i stället – Det och Geralds lek.

En dock större flopp för mig rent personligt är att jag ännu inte tagit mig igenom Sleeping Beauties. Trots en tidig start och varvande mellan ljud- och pappersbok har jag fastnat halvvägs och inte rört boken på flera månader. Jag måste nog börja om så att Följeslagarna kan få sin recension. Det är en märklig känsla att inte komma in i en ny Kingbok, men jag ger inte upp.

Som Lilja konstaterade ovan var 2017 ett starkt King-år - inte minst i Sverige där fem av de där sex filmatiseringarna gick att se (Mr. Mercedes - Säsong 1 var undantaget) och i bokhandlarna kunde man vältra sig i Det mörka tornet-sviten som återsläpptes i storpocket med Vinden genom nyckelhålet som tillägg, en nyöversättning av Att skriva samt en återpress av Det i storpocket - där svenska Pocket shops skyltning hyllades av King på Twitter.

Dessutom fyllde King 70 detta år vilket vi hyllade på det här viset.

När vi ändå pratar om födelsedagar så är det 20-årsjubileum för Följeslagarna under 2018 så något kul måste vi hitta på. Vi ses då!

ÅRETS RECENSIONER:
Gwendy's Button Box
The Dark Tower
Dimman - Säsong 1 (på DVDKritik.se)
Det
Geralds lek
Mr. Mercedes - Säsong 1
1922

Grattis Stephen King! 70 år!

Kategori/er: Allmänt 
I dag fyller Stephen King 70 år! Den 21 september 1947 föddes Stephen Edwin King, mannen som satt skräck i en hel värld och tveklöst är den moderna tidens störste skräckförfattare. Givetvis rymmer hans författarskap mer än bara rysligheter, men det är inom den genren han florerar mest.

Det finns förstås mycket att säga om King en dag som denna, eller vilken dag som helst, men här följer några personliga reflektioner på bemärkelsedagen.



Jag har läst Kings böcker i 34 år nu. Under dessa 34 år har King och hans berättelser ständigt varit närvarande. Ibland mer och ibland mindre men alltid närvarande. Under dessa 34 år har jag utbildat mig, flyttat hemifrån, skaffat familj, köpt hus och bytt jobb. Tiden jag kunnat lägga på att läsa har ibland varit minst sagt begränsad men när det kommit något nytt från King har jag skapat tid, alltid!

Under åren har jag läst allt jag kommit över och känslan jag får när jag håller i något nytt är alltid den samma. Först spänningen av att ha något nytt, något oläst och sen glädjen. Glädjen att sugas in i berättelsen, men även sorgen när någon av de karaktärer man lärt känna dör. Det är en känsla som är omöjligt att beskriva fullt ut i ord, men ni som upplevt den vet precis vad jag menar och jag känner mig verkligen lyckligt lottad som fått och fortfarande får chansen att känna den.

För det tackar jag dig Steve! Och grattis, i dag är det din dag! / Lilja



I mitt hem har jag ett litet bibliotek där fyra Billy-hyllor står mitt emot varandra, mer eller mindre fyllda av böcker. Två av dem består nästan till 100 procent av Stephen King. Emellanåt hamnar gäster i mitt bibliotek och stirrar på hyllorna och frågar sen "Har har skrivit så många böcker?" Jag förklarar att jag har kompletta kataloger av både de amerikanska och de svenska böckerna och det kan väl inte vara något konstigt med det?

Jag har läst King under hela mitt vuxna liv. Eller, sedan tonåren och till nu. För 31 sedan läste jag min första bok (Cujo) och sedan dess har jag alltid läst King. Jag kan inte tänka mig att det gått ett enda år sedan 1986 som jag inte läst en Kingbok, ny som gammal. Möjligen blev det ett litet uppehåll runt 1996 men det var även där någonstans jag började läsa King på engelska och intresset ökade lavinartat (bland annat genom att Följeslagarna startade 1998).

King är en stor del i mitt liv och kommer alltid att vara min favoritförfattare. Trots att han då och då under de senaste 15 åren hotat med att pensionera sig verkar han vid 70 års ålder vara mer aktiv än någonsin. Och 2017 har verkligen inte varit ett dåligt år att fylla jämnt på! Filmatiseringen av Det har i skrivandets stund spelat in över 375 miljoner dollar och han är precis på väg att släppa sin 54:e (beroende på hur man räknar) roman, skriven tillsammans med sin son. Vad mer kan en 70-åring önska?

Grattis, Kungen! / Anders

Följeslagarna snackar Det i podcast

Kategori/er: Allmänt  It 


I går gästade vi podcasten Amerikanska nyhetsanalyser med Ronie Berggren som vanligtvis handlar om amerikansk politik, men emellanåt även om amerikansk kultur.

Samtalet handlar om Följeslagarna, King i Sverige men framför allt om Det. Avsnittet kan höras här: Podd 450: IT:s återkomst visar att Stephen King fortfarande är skräckens mästare.

OBS! Vi vill varna för att avsnittet kryllar av SPOILERS för både boken, 90-filmatiseringen med Tim Curry som Pennywise samt den nya filmen. Lyssna på egen risk!

Denna vecka i Kingvärlden

Kategori/er: Film  TV  The Dark Tower  Allmänt


Vecka 38 går mot sitt slut och det har varit en händelserik vecka. Till att börja med fyllde Stephen King 69 år den 21/9 och vi hoppas att han firades med tårta enligt traditionen...

En present som dök upp var nyheten om att en tv-serie baserad på The Dark Tower IV: Wizard and Glass är på gång som ett första komplement till långfilmen som får premiär 2017. Just nu finns ingen färdig distributör för serien men den görs av samma produktionsbolag (MRC) som ligger bakom Netflix succéserie "House of Cards" så med lite tur hamnar serien där.

Det kommer att bli 10-13 avsnitt och både Idris Elba (Roland) och Tom Taylor (Jake) kommer enligt rykten vara med i någon sorts inramning till serien, som givetvis kommer att ha en yngre skådespelare som Roland. En förhoppning om att Matthew McConaughey repriserar sin roll finns förstås också, även om karaktären är som sådan att den av naturliga skäl kan spelas av olika skådespelare. Planen är att serien ska ha premiär lagom till när långfilmen når hemma marknaden.

Håll för övrigt ett öga på den här sidan - om 26 dagar tror vi att en första teaser eller trailer till The Dark Tower kommer att ha premiär där...

Tv-serien är dock inte det enda nya vi fått veta denna vecka - 2002 kom filmen Hearts in Atlantis som var baserad på två noveller i boken Hearts in Atlantis men absolut inte på novellen "Hearts in Atlantis". Den senare ska nu bli film, men för att undvika ihopblandning kommer filmen att få den kortare titeln Hearts.

Det är den brittiska regissören Johannes Roberts som kommer att göra filmen som sannolikt går in i produktion nästa år.

"Att upptäcka Stephen Kings böcker och deras filmiska motsvarigheter under mina tonår var vad som gjorde att ville bli en filmskapare. Novellen 'Hearts in Atlantis' är min favorit av allt King skrivit. Att få göra en film av den har varit en dröm länge", säger Roberts i ett uttalande.

Novellen är ju en av de få som inte har någon som helst skräckkoppling och får Roberts till det kan det bli en mycket bra film. Novellen gillade vi skarpt när boken kom 1999.

Vad händer i Kingvärlden 2016?

Kategori/er: Böcker  Film  Sverige  Allmänt
Under åren Följeslagarna var ett regelbundet mailutskick brukade vi alltid inleda ett nytt år med att lista det vi vet kommer att hända under året. Så även nu, när vi i denna artikel ger er några datum att anteckna. Tyvärr är det i dagsläget förhållandevis lite som är utannonserat eller offentliggjort. Kanske finns det anledning att uppdatera listan om någon månad eller så.

Här är i alla fall det vi vet just nu:



15 februari: 11.22.63 har premiär. Miniserien i åtta delar visas i USA på Hulu, en Netflix-liknande streamingtjänst. Det är just nu oklart om serien kommer att distribueras via andra kanaler internationellt.

3 mars: Cell - filmatiseringen av Kings bok med samma namn, med bland annat John Cusack och Samuel L. Jackson i några av huvudrollerna, har legat klar utan distribution en längre tid. Det här datumet ska den enligt IMDB ha premiär - i Argentina! Man får hålla tummarna för att den verkligen släpps under 2016. Hittills har inga rörliga bilder från filmens setts.

20 maj (preliminärt): Den som finner - den svenska översättningen av Finders Keepers släpps av Albert Bonniers förlag.

7 juni: End of Watch - den tredje och sista delen i "The Bill Hodges Trilogy" släpps. Teaser: "In End of Watch, Stephen King brings the Hodges trilogy to a sublimely terrifying conclusion, combining the detective fiction of Mr. Mercedes and Finders Keepers with the supernatural suspense that has been his trademark. The result is an unnerving look at human vulnerability and up-all-night entertainment."

18 augusti (preliminärt): Vinden genom nyckelhålet - den svenska översättningen av The Wind Through The Keyhole, den åttonde boken i Det mörka tornet-serien släps av Albert Bonniers förlag.

Spekulationer: King har den generösa vanan att pytsa ut två böcker per år och om även 2016 blir ett sådant år borde bok nummer 2 komma framåt den sena höstkanten, kanske i november. Det kan mycket väl vara så att King börjar prata om en ny historia i samband med press kring 11.22.63-miniserien. Vi väntar med spänning.

Vi väntar även på mer information kring de kommande filmatiseringarna av It, The Stand och inte minst The Dark Tower. Den sistnämnda har ju ett satt releasedatum 13 januari 2017 så det lär hända saker kring den filmen inom väldigt kort.

I övrigt är 2016 ett oskrivet blad. Sannolikt blir det en och annan plötsligt publicerad novell. Håll koll på Följeslagarna här eller på Facebook för att inte missa något.

Ur arkivet: Stephen King och dårarna

Kategori/er: Allmänt 
I dag är det 35 år sedan John Lennon mördades av Mark Chapman, ett fan som hade ihjäl sin idol av okänd anledning. Vad har nu detta med Stephen King att göra? Jo, Kings vägar har eventuellt korsats med Chapman och dessutom fanns det under en period en människa som var helt övertygad om att King var den som mördade Lennon.

Detta skrev vi en artikel om i de gamla nyhetsutskicken och på denna tråkiga jubileumsdag repriserar vi texten.



STEPHEN KING OCH DÅRARNA

Med kändisskapet kommer dårarna. Det finns kändisar som folk inte skulle känna igen om de så väl stod mitt framför dem, och så finns det dem som man absolut känner igen på direkten. Stephen King blev snabbt ett känt ansikte. Från att ha varit ingen alls, till att bli känd i fantasy-/skräckkretsar blev King i och med sin tredje bok THE SHINING och filmen CARRIE en riktig kändis.

I och med det kom telefonsamtalen och breven. King fick byta telefonnummer med jämna mellanrum. Telefonister fick snällt säga ifrån när folk frågade efter Kings telefonnummer. Med post kom olika slags frågor och förfrågningar om de mest underliga saker. King har själv skrivit en essä om detta utifrån en av de knäppare frågorna: ”’Ever et raw meat?’ and other weird questions”.

Gemensamt för alla är att de givetvis kallar sig hans ”number one fan”…

Brevskrivarna är dock ganska harmlösa i jämförelse med dem som tar beundrandet ett steg till. Kings hus i Bangor är ett populärt turistmål. Här samlas dagligen fans från hela världen för att ta en bild på sig själv utanför huset, och i bästa fall få en skymt av mästaren själv.

Huset i sig är omringat av ett specialgjort stängsel i järn med olika skräcksymboler såsom spindlar, fladdermöss och annat fastsatta här och där. En morgon hösten 1986 vaknade familjen King och upptäckte att de stora fladdermusvingarna som är på var sin sida av entrén var bortklippta. Även huvudena på den trehövdade gipen saknades…

En betydligt mer allvarlig sak skedde inne i själva huset. En morgon var Tabitha King ensam i huset. Det var runt sextiden på morgonen när hon hörde ljudet av glas som gick i kras. När hon gick ned för trapporna för att undersöka saken möts hon av en person som såg ut som ”Charles Manson med långt hår” med en ryggsäck i händerna. Han sa att han var Stephen Kings största fan (vad annars?), men plötsligt ändrar han sig och säger att han hatar King för han har stulit Misery från hans moster.

Han höll upp ryggsäcken och sa att den innehöll en bomb. Tabitha rusade ut ur huset i bara nattlinnet och lyckades kalla på polis hos en granne. När polisen grep mannen visade det sig att ryggsäcken innehöll en massa pennor och gem. Ingen bomb. Senare förklarades historien. Mannen var från Texas och hans moster var en sjuksköterska som fått sparken från ett sjukhus och på något sätt fick han ihop det med Annie Wilkes i Misery.

Misery är som ni vet en bok om en författare som tas om hand om sitt största fan, som visserligen visar sig vara komplett galen, och att inspiration till boken kom utifrån de människor King mött genom brev eller på gatan är ganska uppenbart.

I september 1986 hade King en föreläsning där han berättade om Misery, som då var Kings kommande bok. Han berättade om en incident i samband med att han varit med i TV någon gång i slutet av 70-talet. På väg till sin bil möttes han av ”autograffolket”:

”I vissa fall är de sådana som bara samlar på autografer, i andra är det folk med tomma ögon som är lite skumma. De vet inte varför de vill ha ens autograf, de vet bara att man är någon som varit på TV. Man har blivit projekterad genom luften, vilket gör en till någon som inte riktigt finns, en kändis eller liknande. Sen finns det dem vars ögon inte bara är tomma utan de ser ut som spökhus som inte bara signalerar att det inte är någon hemma utan att det är spöken där.”

”En som jag mötte var precis så. Han var tunn och slank och grep tag i mig väsande ’Kan du signera det här? Kan du signera det här?’. Han hade ett papper som jag skrev på, sen gick jag vidare mot bilen. Då tar han fram en Polaroidkamera och frågade om han kunde få sin bild tagen med mig. Jag sa ’OK, om det går fort’, så han ger kameran till någon och får sitt foto taget. Medan det framkallas frågan han ’Kan du signera det? Kan du signera det?’ och jag säger OK. Han tar fram en specialpenna för han vet av erfarenhet att det är nästan omöjligt att skriva på Polaroider. Så jag skriver: ’All välgång till Mark Chapman från Stephen King’. Det var killen som mördade John Lennon. Och när vi pratade med varandra beskrev han sig själv som… mitt största fan.”

King har visserligen vid ett annat tillfälle sagt att det här inte var riktigt sant, men det är fortfarande en bra story, som dessutom leder oss in till nästa dåre. Det är helt omöjligt att prata om dårar utan att nämna en speciell herre som heter Steve Lightfoot.

1994 gjorde King en minst sagt annorlunda promotionturné för Insomnia då han åkte runt på sin motorcykel och besökte små bokhandlar och hade signeringar. Vid det sista stoppet i Santa Cruz, Kalifornien möttes han av Steve Lightfoot som höll i en skylt där det stod ”King är en mördare. Det är sant”. Förutom denna skylt skrek han diverse osanningar och på sidan av hans van stod det med stora bokstäver: ”King sköt John Lennon. Regeringen och media visar dubbelgångare: Chapman”.

Det var inte första gången Lightfoot ställde till det. Två år tidigare hade han varit i Bangor och blivit tillsagd av polisen att hålla sig borta från Kings familj, hans anställda, hans hem och arbetsplats. Polisen hade också fått klagomål om att Lightfoot stått och trakasserat folk utanför Betts Bookstore där han parkerat sin van och delade ut sin maskinskrivna tes om sin konspirationsteori om att det var King som hade mördat John Lennon, inte Mark Chapman.

King kommenterade det hela i Bangor Daily News: ”Jag vill bara säga att den här killen har hållit på så här i 10 år. Jag hatar det, förstås. Det är vad han vill. Vi lever i ett samhälle då denna sort av publicitet är som en drog.”

Slutligen har vi de dårar som ivrigt påstått att King snott deras historier. Detta är ganska vanligt förekommande. Den senaste gäller Desperation som författaren och adjunkten Christina Starobin påstår att King har plagierat från hennes outgivna bok ”Blood Eternal” – en bok om vampyrer som bedriver en bilverkstad i New Jersey.

Saken var uppe i rätten förra våren. Starobin påstod att King saknade litterär talang och helt enkelt snott storyn genom att ha läst hennes manuskript under de tre månader som det fanns hos Penguin, Kings förlag vid tillfället. Hon påstod sig vara ”litterärt våldtagen” och upprepade vid fler tillfällen att hennes litterära kunskaper skulle vara nog för att ifrågasätta om King verkligen skrivit Desperation.

Domaren David N. Hurd dömde till Kings fördel då han ansåg att det inte fanns några gemensamma karaktärer, platser eller händelser i de båda verken, inte heller några referenser till populär kultur, historiska händelser eller sekvenser: ”När de både verken beskådas samtidigt, är det tveklöst uppenbart att ingen vettig människa kan se dem som samma verk.”

Hurd hade även synpunkter på Starobins återkommande påhopp på King som person och hans talang: ”Det är beklämmande att en person med den kärandens utbildning och utsagda kunskaper ska ta till sådana attacker, särskilt i skenet av de uppenbart grundlösa anklagelserna.”

Christina Starobin är knappast den sista som kommer att anklaga King för plagiat och det är knappast den sista dåren vi kommer att stöta på.

Artikeln ursprungligen publicerad i Följeslagarna #142, 27/5 2002

Fotnot: Stephen Lightfoot har lagom till 35-årsdagen postat på sin hemsida lennonmurdertruth.com och han står fortfarande fast vid sin teori:

It's a matter of "We've got the numbers. We can trump anything anybody does if we, resolutely, stick together and demand the results we seek"; Stephen King arrested and exposed, ditto all the co-conspiracers; Chapman, probably Yoko, et all and justice be served and our world given no less than a revolution in our lives and in our lifetimes.

King hyllar nordiska författare

Kategori/er: Allmänt  Böcker  Sverige 
I en färsk intervju i The New York Times hyllar King några nordiska författare, bland annat John Ajvide Lindqvist. Intervjun handlar helt och hållet om litteratur och läsande och det är i en fråga om översatta böcker King nämner några nordiska namn:

Do you enjoy fiction in translation? Stories from particular corners of the world?

I actually avoid novels in translation when I can, because I always have the feeling that the author is being filtered through another mind. I read “Nana” last year, and swapped back and forth between two translations. They were quite different — not in the plot, which is simple, but in the mode of expression. That said, I read Pierre Lemaitre, a really excellent suspense novelist, and the aforementioned Karin Fossum. And of course the wonderful John Ajvide Lindqvist. I also enjoyed Stieg Larsson, wooden prose and all.


Intervjun går att läsa i sin helhet här.

Skånsk Maratonmarsch nästa lördag

Kategori/er: Allmänt 
Fenix the Green anordnar en "humanare version" av Maratonmarschen enligt de regler som sätts i King/Bachmans roman med samma namn.

Så här skriver de i sitt Facebook-event:

Lördagen 4:e oktober börjar vi gå från Trelleborg längs cykelvägarna mot Lund och vidare om det så behövs. Vi ska ge oss på en Maratonmarsch där vi går så länge det behövs för att bara ha en tävlande kvar. (minsta antal deltagare 10 personer, max 100).

Regler: Gå i mer än 6 km/h. Du får inte ta emot hjälp av andra och du får inte hjälpa andra. Misslyckande med att följa reglerna resulterar i en varning. Efter tre varningar så får man en "ticket" dvs avrättning. I Fenix the Greens variant är det inte fullt så allvarlig, men ett nådaskott får man såklart i form av en fin färgmarkering från mitt paintballgevär. Till slut kan det bara finnas en vinnare. Den som är ensam kvar har vunnit det stora priset.

Var: Start vid stadsparken i Trelleborg.
När: Samling 10:00, avgång 10:30. Slut: När det bara finns en kvar, eller kl 18:00 söndagen den 5:e oktober.
Hur: Bäst man kan, håll tempot bara. Energi och vatten serveras längs vägen. Skjuts till lämplig civilisation ordnas åt den som är "död".
Pris: 100 kr/person, betalning på bankgironummer: 524-3639. Efteranmälan på plats kostar 120 kr.

Följeslagarna på Nördcafe

Kategori/er: Allmänt 
Om någon har vägarna förbi Linköping den 14 februari och vill höra Lilja berätta om Stephen King rekommenderar vi att ni tittar förbi Nördcafe.



Läs mer här.

Bra Böcker släpper King?

Kategori/er: Allmänt  Sverige  Böcker 
Enligt nyhetsartiklar blir Bra Böcker uppköpta av Nationalencyklopedin:

"Förlaget Bra Böcker, med bästsäljande författare som Stephen King, Jean M Auel och James Ellroy, köps upp av Nationalencyklopedin. Bra Böcker blir dotterbolag till NE och på sikt ska förlaget koncentrera sig på fackböcker, skriver Svensk Bokhandel. Därmed blir en rad attraktiva författarnamn tillgängliga för andra förlag."

Med andra ord kan vi förvänta oss att Stephen King kommer att ges ut av något annat bokförlag inom de närmaste åren.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

BLOGGKALENDER

<< Juli 2024 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

PRENUMERERA

Prenumerera på nyhetsbloggen via RSS

SÖK I BLOGGEN

KATEGORIER:

11/22/63 (13) A Face in the Crowd (1) A Good Marriage (3) Afterlife (3) Allmänt (21) Bag of Bones (3) Blockade Billy (1) Blod säljer (2) Böcker (203) Castle Rock (2) Doctor Sleep (13) End of Watch (7) Fairy Tale/En saga (3) Film (127) Finders Keepers (8) Full Dark, No Stars (13) Gwendytrilogin (1) Hemsidan (8) If it bleeds/Blod säljer (8) In the Tall Grass (2) Intervjuer (6) It (24) Joyland (5) Jurtjyrkogården (3) Later/Senare (6) Läsprojekt (12) Ljudböcker (11) Mr Mercedes (14) Noveller (17) Recensioner (37) Retroomslag (4) Revival/Väckelse (5) Serier (1) Sleeping Beauties (3) Sverige (75) The Dark Tower (42) The Institute (3) The Outsider (8) The Reaper's Image (1) The Stand (10) The Stand (3) The Wind Through The Keyhole (10) TV (61) You Like It Darker (3)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later