NYHETSBLOGG - KATEGORI: the dark tower

Amazon tackar nej till The Dark Tower

Kategori/er: TV  The Dark Tower 


Tråkiga nyheter för The Dark Tower-fans: Efter att piloten till den planerade tv-serien blivit klar har Amazon beslutat att inte utveckla resten av serien. Anledningen ska vara att de inte upplevde att serien levde upp till samma nivå som de andra lite mer episka serier de utvecklar just nu, bland annat "Lord of the Rings".

Och det är ju inte bra. Om The Dark Tower ska bli en serie att lita på måste den ta till vara på bokseriens omfattning och inte göra något halvdant. Serien var planerad att ta sin början i Wizard and Glass och berätta om Rolands unga år som revolverman.

Vad händer nu? Ja, ett alternativ är att någon annan tv-kanal eller -tjänst tar över och fortsätter produktionen, vilket kan betyda att endast delar av piloten behålls och flera skådespelare byts ut på grund av andra uppdrag. Ett annat alternativ är att det görs ett nytt försök om några år med en helt annan pilot. Det har skett bland annat med Joe Hills "Locke & Key" som efter att utvecklats för några år sedan med en pilot som inte ledde någonstans nu kommer som en Netflix-serie under våren.

Hur det det än är med den saken har King-fansen fått ett nytt objekt att jaga efter: piloten till The Dark Tower-serien som aldrig gjordes klart...

The Dark Tower Till Amazons Stramingtjänst

Kategori/er: TV  The Dark Tower 
Allt tyder på att en TV serie version av “The Dark Tower” är på väg till Amazons streamingtjänst. Tal Yguado, Head of Genre på Amazon twittrade detta igår:



Glen Mazzara som är showrunner för serien tweetad:



Inga uppgifter om när serien planeras få premiär finns men om man surfar in på Mazzaras twitterkonto får man I alla fall intrycket av att man kommer utgå från bok fyra…

Charlie The Choo Choo på svenska

Kategori/er: Böcker  The Dark Tower 
Från ingenstans dök Charlie The Choo Choo upp på svenska. Den har fått titeln Tuff-tuff-loket Charlie och givits ut av Epix.

Tack till André Jonsson som uppmärksammade oss på detta. ".."

Är det en ny Dark Tower-historia på gång?

Kategori/er: Böcker  The Dark Tower 
Ja det verkar faktiskt som om det kommer komma en ny The Dark Tower-historia. Om det är en bok eller något kortare är dock oklart. Det var på sista stoppen av Sleeping Beauties-turnen som King fick frågan om det skulle komma någon mer Dark Tower-historia varpå han svarade "Yes, I think that might happen."

Visserligen säger han att det kanske kommer en ny historia, men King är så pass rutinerad att han inte skulle ge fansen minsta lilla hopp om han inte var tämligen säker på att det faktiskt var något nytt på gång…

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (9)



Resumé: Eftersom hela Det mörka tornet-sviten återutgavs i Sverige, inklusive den tidigare icke-översatta Vinden genom nyckelhålet, i början av året beslöt jag mig för att läsa om samtliga åtta romaner - ett läsprojekt som tog ett halvår att klara av. Nu är jag klar och detta är den sista posten.



Längst till vänster på bilden över mina utgåvor av den sjunde delen som ju bär samma namn som hela sviten ligger en så kallad ARC, vilket står för Advance Review Copy. En förhandskopia alltså, och den fick jag i min hand en tid innan boken gavs ut för allmänheten. Av alla ARC:s jag fått tag på under alla år (vilket inte är så överdrivet många) så är denna kanske den mest värdefulla ur läsningssynvinkeln, för om det var någon bok man ville läsa före alla andra var det avslutningen på The Dark Tower-sviten.

Jag minns att jag fick anstränga mig för att undvika att se vad som stod i innehållsförteckningen längst fram. Det var ju solklara spoilers och några sådana ville jag inte ha under läsningens gång. Jag minns inte överdrivet mycket av första gången jag läste boken och det finns heller inte något nedtecknat. Den fullpottsrecension jag och Lilja la ut lagom till bokens utkomst innehåller egentligen ingenting som en vanlig recension brukar innehålla, förutom en spoilerfri åsikt och ett betyg. Det var medvetet - vi ville inte förstöra eller påverka upplevelsen för någon annan läsare - och jag minns att i alla fall jag hade ambitionen att skriva en mer normal recension för senare publicering, men det skedde aldrig. Synd, för jag hade gärna tittat tillbaka på en sådan nu tretton år senare.

Den version av mig som läste boken för första gången för tretton år sedan var lite mer entusiastisk om att nå slutet på resan än vad jag var nu. Med andra ord skulle jag nog inte dela ut högsta betyget till boken i dag. Detta kanske för att jag fick läsupplevelsen lite kantstött av filmatiseringen som inte gav serien någon rättvisa. Den dåliga eftersmaken satt kvar och bromsade upp lästempot. Det har även fått mig att tänka mycket på hur den ultimata filmatiseringen skulle vara. Jag får återkomma till det.

Vad jag inte hade räknat med är hur mycket sorg det ger att läsa boken. Nu kommer jag strax gå in i spoilerterritorier så om du inte läst böckerna så sluta genast att läsa denna blogg... Till att börja med så kretsar en stor del av berättelsen kring den bilolycka som höll på att bli Kings död. I boken ska han dö, men räddas av Jake. Eller snarare: Jake är anledningen till att King inte dog. Under en period återgav King den här olyckan i alla möjliga sammanhang (Att skriva, Om en Buick 8, Kingdom Hospital till exempel) och terapin blev lite tjatig. I dag gör den lite mer ont, för jag minns de där veckorna i juni 1999 då olyckan skedde. Det var otäcka tider.

Och sen är det ju det faktum att vår ka-tet splittras och decimeras med dödsfall som också känns i hjärtat. Karaktärerna i den här sviten, utom möjligen Roland själv, är sådana som vi läsare verkligen lärt oss att älska och då känns det tufft när de kliver in i gläntan vid stigens slut. Det mörka tornet är en sorglig bok, visserligen med en hoppfull epilog och en melankolisk coda. Fast samtidigt som vi tar adjö av några älskvärda karaktärer är det lite märkligt hur lätt jag tar in de nygamla karaktärer som gör entré i boken. Ted, Dinky, Patrick - det är inga problem att acceptera dem som en del av historien.

Den 9 mars inledde jag läsprojektet och den 3 september slog jag ihop pärmarna åtta böcker senare. Med undantag för att jag faktiskt klämde in Gwendy's Button Box mellan två böcker har jag läst sviten på nästan ett halvår. Det är inte speciellt snabbt, vilket beror på att bara ett par dagar in i projektet drabbades jag av en personlig tragedi av värsta slag som påverkat hela mitt liv sedan dess, inklusive bokläsandet. Rolands utdragna äventyr har i mångt och mycket gått hand i hand med den sorg jag har klivit runt med, vilket absolut gjort läsupplevelsen speciell.

Nu är den dock över, men som en vis man skrev: "There are always more tales." Det citatet kommer från novellen "The Breathing Method", i Sverige känd som "Vinterverk", och är en bra sammanfattning när det gäller King. Det finns alltid fler berättelser, och faktum är att jag skulle kunna bygga ut det här läsprojektet i all evighet. Det är ju många böcker och noveller som har kopplingar till Tornet på ett eller annat vis och här har vi sex böcker som jag utan problem skulle kunna läsa.



Drakens ögon är ju väldigt tydligt kopplad till Tornet. Sagoriket Garlan nämns i sviten och det är ju för sjutton Flagg som är historiens skurk, här som en klassisk konspirerande trollkarl. Den här boken har jag faktiskt läst flera gånger och har inget direkt sug efter att läsa om den. Däremot Sömnlös, Rasande Rose och Svarta huset hör till de böcker jag enbart läst en gång och har ytterst fragmentartade minnesbilder av. Den förstnämnda är ju väldigt viktig i just den sista delen av sviten eftersom en karaktär dyker upp och är minst sagt betydelsefull.

Det samma gäller novellerna "Låga män i gula rockar" från Hjärtan i Atlantis och "Allt kan hända" i samlingen med samma namn. Dessa två novellers huvudpersoner är också med i Det mörka tornet, och i den sistnämnda samlingen finns även "Elurias små systrar" som på senare år arbetats in i Revolvermannen (dock enbart i en specialutgåva).

Det finns alltså mycket mer att läsa, men jag hinner inte med det nu. Omläsningsprojektet har tagit mycket tid redan och jag måste prioritera annat. Men däremot kommer jag att läsa om de tecknade adaptionerna och gestaltningarna av Rolands äventyr. Det finns ett antal album jag inte läst eller köpt på mig, så där har jag lite att göra som känns överkomligt parallellt med annan läsning. Ett "Läsprojekt del 2"? Ja, kanske det.



Det var ju tack vare de första bilderna ur serieadaptionen som man fick en sorts visuell känsla av hur en filmatisering skulle kunna bli, vilket leder mig till min avslutande fundering: Hur skulle den ultimata filmatiseringen av Det mörka tornet vara? Ja, jag har tänkt en del kring det när jag läst böckerna. Jag tycker att teamet bakom den film som gjorts faktiskt var något på spåren när de valde att plocka delar från hela sviten till sin film, även om slutresultatet inte blev så bra. Det mörka tornet är ju ingen linjär historia. King, som karaktär i Sången om Susannah, säger själv att det han gillade med Revolvermannen var att historien gick bakåt med alla tillbakablickar. Och även om man skulle strukturera om allt som ryms inom sviten till en linjär historia skulle det ta evigheter innan vi träffade Jake, Eddie och Susannah och det är ju först då historien blir intressant.

Sen stör det mig att King skrev in sig själv som karaktär. Emellanåt gillar jag det, men när det väl kommer till kritan önskar jag att han inte hade gjort det. Det är ju till att börja med ett sätt att göra en trogen filmatisering omöjlig. Och om den detaljen skulle strykas på något vis måste funktionen av King som karaktär lösas på något annat sätt. Det blir komplicerat.

Det är komplicerat. Kanske är Det mörka tornet-sviten en berättelse som gör sig bäst i skriven form. Att jämföra med linjära historier som "Lord of the Rings" eller "A Song of Ice and Fire" som blivit lyckade filmer och tv-serier fungerar inte. Hur komplexa de historierna än är i sig själv är de ändå linjära på ett sätt som Det mörka tornet inte är. Kanske var det detta Damon Lindelof och J.J. Abrams och det gänget kom underfund med när de för ett ögonblick hade rättigheterna till sviten och gjorde ett försök att knäcka koden för hur den skulle berättas visuellt? Samtidigt hade Ron Howard och hans gäng en idé när de såg tre filmer och två tv-serier, eller vad det nu var, framför sig. Jag önskar att jag kunde ta del av deras idé. Men just nu anser jag att Det mörka tornet inte bör filmas alls, och då är det synd att det finns en misslyckad film som i många fall kommer att vara det som introducerar (och möjligen skrämmer bort) potentiella läsare från serien.

Och med det är mitt läsprojekt över. Jag har letat efter Det mörka tornet och funnit det och nu börjar nästa varv. Om det landar i seriealbum eller relaterade böcker återstår att se. Mantackar-sai, för att ni läst.

The Dark Tower-recension: En stor besvikelse

Kategori/er: Film  The Dark Tower  Recensioner 


Den efterlängtade The Dark Tower-filmen har nu haft premiär i Sverige och efter att ha blivit fullkomligt söndersågad av amerikansk press var förväntningarna inte direkt på topp när vi bänkade oss i biomörkret.

Och tyvärr är filmen en extrem besvikelse. Läs vår recension, som inte är överdrivet fylld av spoilers men ändå kanske bör undvikas om man har planer på att se filmen inom kort.

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (8)



Resumé: För att uppmärksamma att den kompletta sviten av Det mörka tornet släppts på svenska har jag beslutat att läsa om rubbet och skriva om upplevelsen. Projektet dokumenteras med taggen "Läsprojekt" som man kan klicka på om man vill snabbt hitta alla delar. En ambition var att jag skulle hinna klart innan filmen har premiär på bio, men med bara några dagar kvar har jag "bara" hunnit med sju av de åtta böckerna. Nåja...



Här har vi då del 6, Sången om Susannah, bredvid sina kompisar i min samling. Det som slog mig vid denna omläsning, och som jag faktiskt tänkt på nästan jämt, är att ingen bok i sviten är den andra lik när det gäller till hur King valt att presentera sin text. Kanske allra mest uppenbart är det i denna bok där kapitlen kallas för strofer och varje strof avslutas med en vers och en respons i den "Kommala"-form som etablerades i föregående del. Att boken heter som den heter är därför ingen slump, varken "sången" eller "Susannah".

Innan jag läste om boken, som jag tror jag enbart läst i sin helhet när den kom på engelska, inbillade jag mig att den i klassisk "nästsist-anda" bara skulle vara en transportsträcka inför finalen. Det är den verkligen inte. Här händer det en massa grejer och hela mytologin i berättelsen kompliceras. Det gäller att hänga med när Mia tar med Susannah till slottet Discordia och Fedic.

Vår ka-tet är splittrad i tre grupperingar i den här historien och fel gruppering hamnar på rätt plats, eller vad man ska säga, då Jake och Callahan precis som Susannah-Mia hamnar i New York 1999, medan Eddie och Roland bokstavligt talat ramlar in i stridens hetta 1977 och så småningom träffar King. Jag kan inte påstå att det är mitt favoritparti i sviten. Jag skrev redan sist att jag tyckte att det förtog en del av mystiken och faktiskt är det så fortfarande. Jag hade inte haft några problem om King hade skrivit det här mötet som en separat rolig grej, men så är det ju inte här. Dagboksanteckningarna som kommer sist är givetvis en fiktiv efterhandskonstruktion även om jag misstänker att det ligger en viss uns av sanning i dem, men sen avslutas allt på ett ganska obehagligt vis som väcker jobbiga minnen från sommaren 1999. Vi som var med då minns det mycket väl.


Några av Darren Andersons illustrationer till boken.

För lite mer än tretton år sedan skrev jag min första recension av boken och när jag läser om den ler jag lite åt att jag avslutar med att påstå att boken är "en enda stor transportsträcka till finalen, men en transportsträcka som bjuder på oerhört mycket information och som vi inte kan vara utan." Det sista är visserligen sant, men på tretton år har jag omvärderat bokens transsportsträckestatus ganska rejält. Kul!

Jag ser fram emot att suga tag i den sista delen och avsluta det här projektet. Lustigt nog minns jag inte så speciellt mycket av boken. Bara små spridda minnen, och jag har ingen detaljerad gammal recension att titta tillbaka på då vi aldrig skrev en sådan när det begav sig. På sätt och vis gör det att jag nästan är i samma sits som för tretton år sedan - ivrig på att se hur det hela slutar.

Till sist: En detalj som jag reagerade på redan första gången jag läste boken är den svensk som dyker upp på Dag Hammarskjöld Plaza 2 och bär det obegripliga namnet Mathiessen van Wyck. Visserligen ber han att bli kallad Mats men vad är det för konstigt namn King hittat på? Det är ju snarare ett holländskt namn än ett svenskt! Här borde researchassistenten Robin Furth lagt fem minuter på att kolla av med någon svensk om Mathiessen van Wyck är ett lämpligt namn på en svensk…

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (7)



Resumé: För att uppmärksamma att den kompletta sviten av Det mörka tornet släppts på svenska har jag beslutat att läsa om rubbet och skriva om upplevelsen. Projektet dokumenteras med taggen "Läsprojekt" som man kan klicka på om man vill snabbt hitta alla delar. Med sex av åtta böcker bakom mig börjar jag närma mig gläntan i slutet av boksvitens stig, men det är många kliv kvar innan jag är framme...



Här har vi då min hög med Wolves of the Calla eller Vargarna i Calla som den ju heter på svenska. Blott tre böcker och en ljudbok. Lite blygsamt i jämförelse med de fyra första titlarna, men alltid något.

Jag minns ganska väl när nyheten kom om att King skulle slutföra The Dark Tower-sviten genom att skriva de tre sista delarna back-to-back. Tidigare hade det gått många år mellan respektive titel och till följd av bilolyckan 1999 (en minst sagt viktig sifferkombination) som höll på att ta Kings liv, tror jag att han fick lite dödsångest och oroade sig ifall att han inte skulle kunna slutföra serien om han skrev i samma takt som tidigare. (Med ett snitt på fem-sex år mellan varje bok hade serien gått i mål först ca 2015 om King inte hade raskat på.) De flesta av fansen av serien hade nog tänkt samma tanke och jublade förstås åt beslutet, och bok 5 kom sex år efter bok 4 och de avslutande två året där på. Det var fina år (2003-2004) för Tower junkies.

Strax innan jul 2003 recenserade vi boken och när jag läser om min del av texten delar jag mitt yngre jags kärlek till historien. Efter den flashbackstyngda Magiker och glas är Vargarna i Calla Det mörka tornet när det är som bäst: Vi är nära vår älskade ka-tet och vi färdas mellan världarna (bland annat genom det nya påhittet Todash) och vi gottar oss åt både mytologi och fördjupningar i Tornets-värld/ar. Denna femte del är i sanningen en av de bästa i sviten.

King hymlar inte med sina inspirationskällor till boken. Upplägget där Rolands ka-tet kommer till en liten stad som behöver deras experthjälp är plockat från Akira Kurosawas film "De sju samurajerna" (1954) eller John Sturges cowboyremake "7 vågade livet" (1960) och de Vargar de ställs emot är inspirerade av "Spider-Man", "Star Wars" och "Harry Potter" när det gäller till utseende och vapenarsenal. En popkulturell Gott och blandat-påse.


Några av Bernie Wrightsons illustrationer till boken.

Vargarna i Calla är en av de tjockaste böckerna i sviten men det är en fröjd att läsa den. En detalj som jag gillar är hur nära folket i Calla Bryn Sturgis (en referens till ortsnamnet hittar ni i ovan nämnda regissör till "7 vågade livet"…) vi kommer. King bygger effektivt upp traditioner och en dialekt som blir naturlig och självklar på en gång. Här måste jag även göra en stor-stor tummen upp till John-Henri Holmberg som gjort ett riktigt kanonjobb med sin översättning och fått till uttryck som känns mer kraftfulla än originalet. "Rövamej!" är roligare än "Yer-bugger!"

Det enda jag är lite tveksam till är varför King såg sig tvungen att skriva in sig själv i historien. I denna bok är det bara en föraning, i kommande lite mer ingående, och det är dumt grepp som på något vis förminskar historiens kraft som något helt eget.

Innan jag avslutar för den här gången tänkte jag delge en liten anekdot. I maj förra året semestrade jag under tio härliga dagar i städernas stad, New York - en plats som inte är helt oviktig för Det mörka tornet. Innan avresan gjorde jag en lista över adresser jag ville ta mig till, de allra flesta med musikalisk betydelse (Kiss första replokal, Dakota-huset där John Lennon bodde (och dog) med mera), och i samband med det noterade jag även adressen 46th Street 2nd Avenue som figurerar i flera av böckerna men som är extra viktig i Vargarna i Calla. Det är här ödetomten där Rosen växer, tomten som Sombra Corporation vill köpa men som Calvin Torn inte säljer.



Lite naiv som man är hade jag hoppats att det fortfarande skulle vara en ödetomt, bakom ett plank med texten "BANGO SKANK" och versen "Å min tudelta tjej, du SUSANNAH-MIO, otroligt ligg, gick på DIXIE PIG redan år ’99" klottrat på det. Men så var det förstås inte, däremot fanns det ingen byggnad på adressen utan det var en öppen oas mitt i myllret där man kunde sätta sig en stund. Vilket jag gjorde och bilden ovan knäpptes.

Snett emot ligger Dag Hammarskjold Plaza, som är viktig i Sången of Susannah men hela det här området bär en viss prägel av vår svenska generalsekreterare i FN (eftersom FN bara ligger ett stenkast bort) och faktum är att även platsen där ödetomten borde varit bär hans namn - och tornets - för skylten här till höger satt uppsatt.

Ka, eller vad ska man säga?

Igen: Jag var lite naiv i min tro att jag skulle se något spår av Tornet på denna plats, så tyvärr var det lite av ett antiklimax att ta sig dit enbart för egentligen ingenting, men man kan ju inte veta förrän man är på plats…

Jag är redan en bit in i Sången om Susannah och även om jag hade ett mål om att bli klar med hela sviten innan filmen, så tror jag att sluttampen kommer att gå i hyfsat rask takt ändå. Men vi får väl se...

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (6)



Resumé: För att uppmärksamma att den kompletta sviten av Det mörka tornet släppts på svenska har jag beslutat att läsa om rubbet och skriva om upplevelsen. Projektet dokumenteras med taggen "Läsprojekt" som man kan klicka på om man vill snabbt hitta alla delar. I och med att samtliga åtta böcker nu kommit på svenska, valde jag att läsa nykomlingen Vinden genom nyckelhålet där den kronologiskt är tänkt att vara, nämligen mellan bok 4 och 5.



Tidigare delar i detta projekt har bildsatts med ett myller av utgåvor av varje titel men när det gäller Vinden genom nyckelhålet finns det bara två. Dock kom jag på att jag faktiskt hade några ljudböcker i gömmorna så en fick följa med (vilket - tyvärr - även innebär att min bild av mina The Gunslinger/Revolvermannen-utgåvor faktiskt inte är komplett då jag har en svensk ljudbok också… Ajajaj, min OCD-nerv gillar INTE det!). Tre utgåvor har jag alltså och det är ju fullt tillräckligt. Ljudboken är ju inläst av King själv, men det är en annan historia.

Den här boken var ju något av en överraskning när King annonserade att han jobbade på två böcker, The Dark Tower-avkomman The Wind Through the Keyhole och The Shining-uppföljaren Doctor Sleep och lät läsarna bestämma vilken bok han skulle färdigställa. Omröstningen slutade oavgjort och båda böckerna skrevs, även om jag tror att det hade blivit så hur som helst.

Jag hade enorma problem att ta mig igenom boken när jag läste den första gången. Jag kom inte in i den och provade att växla mellan pappers- och ljudbok. Problemet var att boken var ännu en historia-inuti-en historia, likt Magiker och glas och till och med en historia-inuti-en historia-inuti-en historia där mittenhistorien är en saga eller legend som inte har något med Roland att göra. (Eller?) Jag fann det svårt att fokusera för när jag väl hade kommit in i den ena historien byttes narrativet till nästa och så vidare.

Jag är inte på det klara vad King egentligen ville berätta. Det känns som han hade två idéer och ingen var tillräckligt kraftig för att bära upp boken så det blev båda. Fast mittenhistorien, legenden om Tim Ståndaktig hade förstås fungerat utan den omringande historien där Roland jagar en ömsare. Men när det väl kommer till kritan så inser jag i alla fall att de tre olika historierna knyts ihop snyggt och på något vis blir det en poäng av att nutida Roland berättar en historia om unga Roland som berättar en saga, för sagan verkar ha mer kopplingar till Roland än vad han själv kanske tror. Det är ju ingen tvekan om att en mycket välbekant figur sveper förbi i den likt en mörk skugga.

Min gamla recension från 2014 när boken gavs ut på engelska är lika förvirrat trevande som denna text är, men precis då som nu gillar jag boken när jag väl kommer till freds med de olika beståndsdelarna. Den här gången valde jag att läsa boken mellan del 4 och 5 och inte som del 8 och det kändes helt rätt. Den blir som en förlängning av Magiker och glas eftersom nutids-Roland och hans följe inte kommit så överdrivet mycket längre på sin resa och tvingas ta en paus där det lämpar sig att Roland berättar en historia från sin ungdom, som delvis ger en konklusion till det han berättade om i föregående del.

Det fungerar mycket fint att läsa boken kronologiskt korrekt historiemässigt, men nu är jag ivrig om att komma vidare i historiens nutid. Mot Tornet, via vargar...

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (5)



Resumé: För att uppmärksamma att den kompletta sviten av Det mörka tornet släppts på svenska har jag beslutat att läsa om rubbet och skriva om upplevelsen. Projektet dokumenteras med taggen "Läsprojekt" som man kan klicka på om man vill snabbt hitta alla delar. Min grafiska tidslinje visar nu att jag läst fyra av åtta böcker och bokmässigt kommit halvvägs, men sidmässigt är det en bit kvar...



1982, 1987, 1991 och 1997. Det var de ursprungliga släppåren för de fyra första delarna av The Dark Tower på engelska. Som synes var det längst tid hittills mellan del tre och del fyra. Trycket på King var högt, och det var en stor grej när Wizard and Glass släpptes i slutet av 1997. Mitt minne sviker mig, men när jag gör lite research verkar det som om Grants inbundna upplaga och Plumes storpocket släpptes samtidigt. När de gällde de tidigare böckerna var det minst ett halvår mellan släppen vilket gjorde att de flesta fick vänta lite extra på böckerna.

Ett utdrag släpptes på nätet med de två första kapitlen och av någon anledning omvandlade jag denna textmassa till ett hemmagjort häfte. Uppenbarligen hade jag tid till över och kunde läsa de 22 sidorna i ett tjusigt A5-häfte. Så här såg det ut - ett uppslag och framsidan.



När jag letade i mina gömmor efter häftet hittade jag ett par tidningar från bokhandelskejdan Waldenbooks som någon av mina amerikanska kompisar skickade till mig. Här kan man se hur efterlängtad boken var då Waldenbooks skanderade "The Wait is Over…" på framsidan till sin novemberutgåva och utlovade en intervju med King i två delar. Jag läste igenom intervjun nu lite snabbt och fann den ganska trist och standardmässig, men det fanns en fråga om The Dark Tower som jag tyckte var värd att lyfta fram.



Även för mig var det en stor grej när Wizard and Glass kom. Det var den första delen i sviten som jag kunde se fram emot på samma sätt som alla andra som läste serien. Del 1 och 2 läste jag på svenska, del 3 hamnade lite skymundan eftersom den inte översattes, men till denna del hade jag börjat läsa King på engelska (och dessutom läst om de tre första på nytt) och var precis lika peppad som alla andra. Jag och Lilja var hyfsat nyblivna kompisar och vi beställde Plumes utgåva tillsammans via den bokhandel Lilja jobbade i vid tillfället.

Vad jag tyckte för 20 år sedan minns jag inte, men jag antar att jag var exalterad över att få ytterligare en dos av The Dark Tower och dessutom ta del av det rejäla flashbackavsnittet. Numera tycker jag att bok nummer fyra är en rejäl bromskloss då den inte tar vår ka-tet speciellt långt på sin resa mot Tornet. Det är en tjock bok men det som rör historiens nutid är en ganska liten del av boken. På det viset har jag inte sett fram emot att läsa om boken nu och stundtals under min utdragna läsning gör Rolands ungdomsberättelse mig lite uttråkad. Emellanåt funderar jag på vad den ger till helheten förutom att introducera någon enstaka karaktär som får betydelse senare och någon annan värdefull information, men mot slutet kommer ju faktiskt den huvudsakliga motivationen till att Roland börjar söka efter Tornet fram och det är ju rätt så viktigt måste jag ändå säga. Och sammantaget är ju boken mycket bra.

Senast jag läste boken var för tio år sedan och när jag läser min gamla recension blir jag lite förvånad över att jag är så pass positiv som jag är. Med andra ord måste den här bromskloss-känslan vara ny på något vis. Kanske grundar det sig i min egen iver om att komma fram till slutmålet snabbare under denna omläsning. Jag har ju en bit kvar och tanken om att hinna klart med läsprojektet innan filmen kommer är nog tyvärr omöjlig att uppfylla. Men jag kämpar vidare, och nästa blogginlägg - om Vinden genom nyckelhålet - kommer garanterat inom kort!

Fyra trailers...

Kategori/er: Film  TV  It  The Dark Tower
Här är fyra trailers till fyra King filmatiseringar som kommer under 2017. Sällan har det kommit så många filmatiseringar under samma år så passa på att njuta!

The Mist
Premiär i USA: 22 juni
Premiär i Sverige: Oklart men förmodligen på Netflix under hösten
Antal avsnitt: 10



The Dark Tower
Premiär i USA: 4 augusti
Premiär i Sverige: 18 augusti



Mr Mercedes
Premiär i USA: 9 augusti
Premiär i Sverige: Oklart
Antal avsnitt: 10



DET
Premiär i USA: 8 september
Premiär i Sverige: 8 september

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (4)



Resumé: För att uppmärksamma att den kompletta sviten av Det mörka tornet släppts på svenska har jag beslutat att läsa om rubbet och skriva om upplevelsen. Projektet dokumenteras med taggen "Läsprojekt" som man kan klicka på om man vill snabbt hitta alla delar. Min grafiska tidslinje visar nu att jag läst tre av åtta böcker men är än så länge inte mer än en tredjedel in i projektet.



Här har vi min samling av bok tre, The Waste Lands eller De öde landen som blev den svenska titeln när boken äntligen kom på svenska. Jag återkommer till det. På bilden ser ni Plumes storpocket, Grants första utgåva, Scribners återutgåva, Bra Böckers svenska översättning, Bonniers nyutgivna storpocket och så den relaterade Charlie the Choo-Choo som jag tyckte passade bra i den här bilddokumentationen.

Ja, jag skrev "äntligen" nyss. The Waste Lands var länge en snudd på mytisk bok för mig eftersom den var en av de få romaner av King som inte översattes. Legenden säger att Legendas översättningar av de två första delarna i bokserien sålde mycket sämre än de övriga King-böckerna att de valde att inte översätta boken när den kom 1991. 1995 tog Bra Böcker över King på heltid och de hade fullt upp de nya böckerna och boken förblev oöversatt ända till 2007 när hela serien översattes på nytt i sin helhet.

Själv tror jag att jag först läste boken 1997. Jag hade fått Kingvänner i USA via Internet och gjorde en del lyckade bokbyten. En generös typ skickade mig de inbundna tvillingromanerna Desperation och The Regulators samt de tre första The Dark Tower-böckerna i Plumes utgåvor. Jag vet inte vad jag skickade tillbaka men det var garanterat jag som gick vinnande ur bytet. Hur som helst minns jag det som en nästan overklig upplevelse att ta upp Roland, Eddies och Susannahs äventyr när de lämnar stranden för att hitta både Strålens väg mot Tornet och fiska upp Jake och Oy på vägen.



Om De tre följeslagarna etablerar kopplingen mellan Rolands och vår värld tätnar mystiken i De öde landen när robotar, maskiner och datorer finns här och hör till den gamla världen. Det är så skumt. Jag funderade lite på hur man ska beskriva världen i Det mörka tornet för invigda och landade i att det är som man är i 1800-talet men redan har upplevt framtiden.

Jag var inne på ungefär samma tankar när jag recenserade boken 2007, och min uppfattning om boken vid denna omläsning kvarstår: Det är en av de bästa delarna i serien. Spännande under de femhundra sidorna. Dock är jag för tillfället lite opepp på fortsättningen då jag inte direkt ser fram emot 700 sidor Magiker och glas som jag känner är en paus och en transportsträcka till resten av resan. Nåja, jag hoppas att upplevelsen blir bättre än jag föreställer mig just nu.

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (3)



Resumé: För att uppmärksamma att den kompletta sviten av Det mörka tornet släppts på svenska har jag beslutat att läsa om rubbet och skriva om upplevelsen. Som synes av grafiken ovan har jag nu kommit förbi de två första böckerna, men resan är fortfarande lång… Klicka på taggen "Läsprojekt" för att läsa alla delar i denna bloggserie.



Lite sent omsider har jag äntligen läst klart den andra boken i sviten. Det blev ett märkligt avbrott mitt i där jag under några veckor inte läste någonting, och sen klämde jag sluthälften under en helgs resande. Jag hoppas på bättre regelbundenhet i läsandet när jag nu tuffar vidare med De öde landen annars kan det här projektet ta alldeles för lång tid.

Ovan är alla mina exemplar av boken. Det började med den svenska originalutgåvan Följeslagarna och fortsatte med Plumes storpocket, Grants 2:a tryckning, Scribners återutgåva, den nya svenska översättningen med den inte helt lyckade titeln De tre blir dragna och så den nya svenska utgåvan som jag precis har läst. Värt att notera är att boken är den enda i sviten som fått uppdaterade illustrationer då Phil Hale var lite missnöjd över sina originalillustrationer och uppdaterade dem till andra tryckningen. Det är även den enda av Kings alla svenska böcker som haft tre olika titlar.

När Bonnier först annonserade sitt återsläpp ville de kalla den för Den långa resan hem vilket fick oss att ifrågasätta valet. Just denna titel var det svenska namnet på den andra samlade volymen av serietidningsversionen av Det mörka tornet och hade verkligen ingenting med boken att göra. När vi ställde Bonnier mot väggen sa de att de gillade titeln Följeslagarna varvid jag föreslog De tre följeslagarna som jag menade var ett förslag jag gav till Legenda i slutet av 80-talet. Och nu heter boken så. Det är ju minst sagt fantastiskt att äntligen, nästan 20 år senare få se sin titel i tryck. Men är det verkligen helt sant?

För att gå till botten med detta måste jag dela med mig av min favorithobby under det väldigt analoga 80-talet, nämligen att terrorisera ett bokförlag brevledes. I mitten av 80-talet blev jag Kingfreak på allvar. Jag lånade böcker av kompisar och läste för fulla muggar och hängde med i bokutgivningen. Talismanen och Förbannelse kom ungefär samtidigt, men den bok jag verkligen längtade efter var Det som jag hade läst om i Aftonbladet. Jag skrev ett brev till Legenda och fick svar av en Gunilla som skickade lite promomaterial och en katalog och ett trevligt brev där hon svarade på mina frågor. Det öppnade flodluckorna och jag skrev tillbaka och fick svar av en annan Gunilla som inte hade räknat med att få ett vetgirigt Kingfreak på typ 14 år på halsen. Så jag skickade frågor, fick artiga svar, skickade nya frågor, fick nya svar och så vidare. När jag läser Gunilla 2:s svar i dag kan jag emellanåt förstå mellan raderna att hon troligen önskade att det var sista gången hon behövde svara på mina frågor, men jag låg på som en igel.

Att detta var starten på vad som senare blev Följeslagarna, det vill säga detta Stephen King-forum, är ganska givet. Och det lönade sig att vara intresserad och ställa frågor. Jag fick tag på dokument, kataloger, reklammaterial och så småningom även några böcker och givetvis mängder av svar. The Dark Tower var något jag frågade om tidigt. Gunilla 2 berättade att det inte var aktuellt med en översättning, men sen när The Drawing of the Three var på gång ändrade Legenda på sig och hon kunde meddela att böckerna skulle komma på svenska. Jag pepprade med frågor: När? Vad ska de heta? Vem översätter? Hur långa är de? Vad handlar de om? Gunilla 2 svarade efter bästa förmåga och i något kuvert hade hon skickat med en summering av The Drawing of the Three där någon läst boken och utan spoilervarning återberättat hela historien på två och ett halvt A4. Dokumentet är inte signerat men det är tydligt att det är någon som läst den engelska boken på uppdrag av förlaget, kanske för att de skulle bedöma om det var värt att översätta boken.

Det var i alla fall i detta dokument jag såg formuleringen ”De tre följeslagarna” och skickade det som förslag till Gunilla 2. Originaltitelns ”Drawing” trodde jag väl handlade om en teckning. ”Teckningen av de tre” typ…

Så här såg det ut när Gunilla 2 svarade på mitt brev i mellandagarna 1988. Som ni ser av de fragmentariska meningarna har jag skickat 9-10 frågor och jag har gulmarkerat det som rör titeln.



Eftersom jag är en obotlig samlare letade jag rätt på det där dokumentet för att hitta formuleringen just för att publicera det i denna blogg, och längst upp på den tredje och sista sidan stod det… INTE! ”De tre följeslagarna” var inte den titel jag föreslog utan det var…



”De tre sökarna”. RIDÅ! Här har jag gått och skrutit om att jag hittade på den nya titeln De tre följeslagarna för 20 år sedan och så var det inte alls så! Nåja, jag får nöja mig med vetskapen om att Bonnier faktiskt tog mitt förslag som jag la fram 2016 och inte 1988…

Den personliga utsvävning åsido, vad tycker jag då om boken denna femte/sjätte/vad-det-nu-kan-vara omläsning? Ja, när jag tittar tillbaka på mina två tidigare “recensioner” av boken för Följeslagarnas räkning så älskade jag den 2004 men tyckte den var lite sämre 2006 (viss spoilervarning i texterna!). Nu drygt tio år sedan tycker jag fortfarande att det är en riktig kalasbok och som etablerar svitens mystik på ett bra sätt. Även om Revolvermannen hintade om vår värld är det först i denna bok som kopplingen mellan vår och Revolvermannens värld blir tydlig och fascinerande, detta eftersom vi får Rolands perspektiv när han kliver in genom de tre dörrar han måste hitta. Otroligt bra, och med tydliga och viktiga karaktärer som Eddie Dean och Odetta/Detta/Susannah blir det hur bra som helst.

Det som även är intressant med boken är hur King handikappar sin hjälte direkt i inledningen genom att låta Roland bli av med två viktiga fingrar och så pass skadad att han nästan dör i infektioner och feber. När King sedan skriver in en rullstolsburen karaktär som Roland och Eddie får släpa fram längs sanddynorna, så kan jag inte låta bli att fundera på varför King gjorde det så svårt för hjältarna att komma vidare? Är inte resan till Tornet så pass lång och krånglig som den redan är? Det växlar mellan att vara ett obegripligt val och ett genidrag.

Men igen: boken etablerar svitens mystik på ett vis och jag ser verkligen fram emot att fortsätta in i De öde landen...

King på bio i Sverige

Kategori/er: Film  The Dark Tower  It 
Kollar man på SFs hemsida verkar det nu som om "The Dark Tower" har flyttats bakåt till den 18 augusti, dvs, två veckor efter den amerikanska premiären.

"Det" verkar dock ligga kvar på den 8 september, samma dag som filmen går upp på bio i USA.

Trailertime

Kategori/er: Film  The Dark Tower  It  TV
OK, helgen är här. Ni har säkert som vi jobbat och slitet en hel vecka. Vad kan då vara bättre än att ha ett Stephen King trailer marathon? Eller i alla fall 7 minuter med trailers? Så, varsågoda! "The Mist" (22 juni i USA, "The Dark Tower" (4 augusti) och "Det" (8 september).





The Dark Tower trailern är här!

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Äntligen finns trailer till "The Dark Tower" filmen ute.



Vi har även fått två nya posters och en officiell sida finns nu här.

The Dark Tower framflyttad

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
I natt kom uppgifter om att Sony väljer att flytta fram premiären av "The Dark Tower" från 28 juli till 4 augusti (en vecka) till förmån för filmen "The Emoji Movie" som riktar sig till en yngre publik och därför anses behöva gå upp innan sommarlovet är över.

Vi har inte än fått någon bekräftelse ang. svenska premiärdatumet men gissningsvis kommer man även här flytta fram premiären.

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (2)



Resumé: För att uppmärksamma att den kompletta sviten av Det mörka tornet släppts på svenska har jag beslutat att läsa om rubbet och skriva om upplevelsen. Som synes av grafiken ovan har jag klarat av första boken och kommit in en bit i den andra.



Ovanstående bild visar alla mina exemplar av den första boken i Det mörka tornet - Revolvermannen. Längst underst i mitten ligger min första, den ursprungliga svenska översättningen. Snett upp till höger från den, min första på engelska - Plumes trade paperback. Längst till vänster, Grants tredje inbundna upplaga och så har vi den ombearbetade boken i sin svenska och engelska upplaga och överst då den senaste svenska upplagan som är den som jag de facto läst denna gång.

Jag vet inte hur många gånger exakt som jag läst denna bok. Minst lika många gånger som jag har böcker och det är en bok som växt sig starkare som läsupplevelse för varje gång. Det är en annorlunda Kingbok och inte helt lätt att ta in vid den första läsningen. För lite mer än elva år sedan recenserade jag den nya svenska översättningen och min åsikt då kvarstår än i dag. Boken är starten på något större och ett nödvändigt "hinder" på vägen. Nu är jag mycket medveten om att andra uppskattar boken mer än vad jag gör. Med det sagt: Ni som läst boken för första gången och upplevt den som konstig och seg - var inte oroliga, det blir bara bättre! Och ni som läst den och uppskattat den direkt - grattis!

Den här läsningen ansträngde jag mig lite för att hitta det som är nytt i utgåvan, jämfört med Kings original från 1982. I förordet berättar King om hur han gick tillbaka och jämnade till historien en smula för att få den att passa in mer i helheten och påstår att närmare 30 sidor lades till. Om det är manussidor eller boksidor vet jag inte, men nog märker jag vissa utökningar här och där som framstår som föraningar om vad som ska komma senare i sviten. Jag noterade även att sviten redan så här i början förlitar sig på återblickar. Detta är något som dras till sin spets i några senare böcker, framför allt Magiker och glas men kanske speciellt i Vinden genom nyckelhålet. King gillar att berätta historier inom historier.

Till just denna utgåva, alltså Bonniers storpocket, har inget nytt tillkommit och dessvärre har inget försvunnit heller. Jag hittar bara i förorden ett par beklämmande stavfel och en hänvisning till bok två i sviten med det namn den inte längre bär. Dessutom finns det en sida som presenterar de illustrationer som inte längre finns med i boken. Lite tråkiga slarvfel som lätt kunde ha åtgärdats.

Även om jag har långt kvar tills jag når tornet så är jag ändå glad över att vara igång. Den första boken tog lite längre tid än nödvändigt att läsa, beroende på vissa personliga orsaker, men jag är redan en bit in i De tre följeslagarna så det ska inte dröja allt för länge innan jag skriver något igen...

Tills dess bjuder jag på nedanstående bild från mitt arkiv av urklipp och dokument: Så här marknadsfördes den ursprungliga utgåvan av "Revolvermannen (Det svarta tornet 1)" i den årliga katalogen "Svensk bokhandel" 1989.



Läs även Följeslagarnas Genomgång av boken från 2002.

Läsprojekt: 8x Det mörka tornet (1)

Den första svenska Kinghändelsen under 2017 är att Bonniers givit ut den kompletta Det mörka tornet-sviten, inklusive Vinden genom nyckelhålet, i färgsprakande storpockets. I bokhandlarna finns det till och med speciella ställ för böckerna vilket är en härlig Kingssatsning som påminner starkt om marknadsföringen på slutet av 80-talet då det släpptes riktigt många böcker.



En trave med dessa åtta titlar har hamnat i vår ägo och det är svårt att inte bli lässugen när man tittar på den. Trots att det är - i denna publicering - ca 4000 boksidor att läsa känns det inte som en övermäktig uppgift, snarare kittlande och inspirerande. Så jag tänkte "Varför inte läsa om hela sviten och göra ett litet projekt av det?". Kanske dumdristigt då jag egentligen inte har tid för 4000 sidor Det mörka tornet just nu, men jag är ändå sugen att återstifta bekantskap med serien, inte minst inför filmen som kommer till i sommar.

Min egen historia med bokserien inleds i maj 1986 då jag läste titeln The Dark Tower för första gången i en Aftonbladet-artikel där Jan-Olov Andersson betygsatte böcker och filmer av King. Då kunde man läsa följande:

The Dark Tower (1982). En märklig blandning av skräck, science fiction och västern (!). Tryckes i så liten upplaga att man i dag får betala flera hundra dollar för ett exemplar.

Förutom att Andersson skrivit fel titel (det ska ju vara The Gunslinger) blev detta starten på en fascination för denna okända Kingbok, och först något år senare när The Drawing of the Three kom blev bokserien något mer konkret och riktigt, och ytterligare några år senare kom de två första titlarna på svenska - Revolvermannen och Följeslagarna. Självklart läste jag böckerna när de kom, men var inte helt såld på stilen och världen som King målade upp. Dessvärre tog det slut för serien i Sverige där och då. Den tredje delen The Waste Lands kom 1991 och Kings dåvarande svenska förlag Legenda/Natur & kultur avstod från att översätta den då de första delarna sålt avsevärt sämre än andra Kingtitlar. Ytterligare några år senare började jag läsa King på engelska och fick tag på de tre utgivna delarna strax innan nästa, Wizard and Glass kom 1997 och vid det laget var jag verkligen inne i böckerna.

Sen blev det en liten paus igen innan King tog tag i sig själv och lyssnade på fansens krav och skrev klart seriens tre sista delar i ett svep. Hela sviten publicerades på nytt med en justerad utgåva av The Gunslinger och så småningom blev det en nystart för serien i Sverige där den publicerades i ny översättning i sin helhet, och nu ytterligare några år senare är den helt komplett eftersom King själv kompletterade sviten med en åttonde bok, kronologiskt sett del 4,5, The Wind Through the Keyhole.

Så, där har vi hela The Dark Tower-historiens publicering i en kort sammanfattning. Jag började med att berätta om min egen relation och det jag skulle komma till är att jag läst samtliga böcker olika många gånger. De först två kanske fem-sex gånger, nästkommande två kanske fyra gånger, nästa två två gånger och de sista två blott en gång.

Därför ser jag fram emot det här projekt, samtidigt som jag inte ser fram emot det. Helst skulle jag vilja börja med del 4,5 och fortsätta framåt i och med att jag läst de första så många gånger och ser dem lite som en seg transportsträcka (speciellt Magiker och glas som inte för historien framåt speciellt mycket), men ska det här projektet genomföras så ska det göras på riktigt! Att det stundtals kommer att vara lite segt och plågsamt ingår i uppdraget.

Jag är inte helt på det klara hur upplägget kommer att vara. Skriver jag nästa del i den här bloggserien efter att jag läst klart första boken eller skriver jag när jag har något speciellt på hjärtat? Jag vet inte, det kommer att visa sig, men vad jag garanterat vet är att jag från och med nu kommer att referera till sviten som Det mörka tornet och använda de svenska titlarna på böckerna för att inte förvirra till det.

Läsprojektet inleddes redan i går, 9 mars, och jag har ingen aning om när jag blir klar. Förhoppningsvis får jag läsflyt och kör på som en smärre ångvält! Hoppas ni följer med på min resa!

Nya omslag - tack vare Följeslagarna

Kategori/er: The Dark Tower  Sverige  Böcker 
I oktober kunde vi presentera omslaget till Vinden genom nyckelhålet, den senaste boken i Det mörka tornet-sviten som släpps på svenska i februari. Samtidigt presenterades en ny upplaga av hela sviten med ett gemensamt formspråk, som även den släpps i februari.

När vi delade med oss av dessa bilder kom det protester på Följeslagarnas Facebooksida som bland annat kritiserade detaljer i omslagen, att Vinden genom nyckelhålet märktes upp med en åtta när den egentligen är bok 4,5, att bok 2 fått den nya märkliga titeln Den långa vägen hem med mera. Vi skickade vidare dessa synpunkter till Bonniers som tog dem på högsta allvar och gjorde vissa justeringar i omslagen. Nu kan vi visa dem. Här är Vinden genom nyckelhålet:



Som synes har den där åttan försvunnet och när man tittar på hela sviten kan man notera att The Drawing of the Three numera heter De tre följeslagarna vilket dels är passning till den ursprungliga svenska titeln Följeslagarna och dels faktiskt är en titel som jag, Anders, gav som förslag när Legenda skulle översätta boken 1990.



Följeslagarna har alltså påverkat dessa omslag och det kan vi vara stolta över. Nu är design något som hör ihop med tycke och smak så alla är säkert inte glada och nöjda över dessa omslag, varken originalen eller de justerade bilderna, men hur det än är med den saken kommer dessa att ramla ut i butik som storpockets 7/2.

King på tv och film 2017 och framåt

Kategori/er: Film  TV  The Dark Tower  It


Nästa år har vi två riktigt stora King-filmatiseringar att se fram emot. It och The Dark Tower. Ursprungligen skulle vi kunnat bänka oss och sett The Dark Tower redan i februari, men Sony har klokt nog skjutit fram släppet till sommaren för att få mer tid till både specialeffekter och marknadsföring. En ofullständig trailer läckte under den tidiga hösten 2016, och rent logiskt borde den officiella marknadsföringen med rörligt material inledas hyfsat tidigt under året som kommer.

Filmen The Dark Tower är ingen rak filmatisering av bokserien från första sidan och framåt, utan en film som ska ses som en parallell version som plockar delar ur hela boksviten och även de tecknade berättelserna för att på så vis berätta något eget. Svårt för vissa Kingfans att acceptera, fullt logiskt enligt andra. I rollerna ser vi bland annat Idris Elba, Matthew McConaughey, Abbey Lee, Jackie Earle Haley och Tom Taylor. 28 juli är filmen tänkt att ha premiär i Sverige. Huruvida det blir fler filmer får framtiden visa, men en tv-serie baserad på Wizard and Glass har annonserats med preliminär visning 2018.

It kan också bli två filmer. Den första berättar barnens upplevelse, nu satt i slutet av 80-talet. Filmen ska ha premiär i september och alldeles nyligen hölls en första, väldigt tidig, testvisning i USA. Det kan betyda att en trailer eller teaser är i krokarna, men vi får väl se. Med svenska ögon är filmen mycket spännande eftersom Bill Skarsgård gör rollen som Pennywise. Här är en bild när Skarsgård spelar in lite dialog och man kan ju faktiskt skymta clownen på skärmen till vänster.



2017 bjuder också på två Stephen King-filmatiseringar via Netflix, Gerald's Game och 1922. Nu ska man visserligen vifta med en liten brasklapp om att utbudet i amerikanska Netflix inte är det samma som in svenska Netflix, men när det gäller originalmaterial som det ju handlar om i det här fallet brukar de inte göra någon skillnad mellan de olika regionerna.

Gerald's Game är baserad på Kings roman med samma namn från 1992 (svensk titel: Geralds lek) och innehåller Carla Gugino i huvudrollen som Jessie Burlingame som hamnar i en minst prekär situation när hennes man Gerald (Bruce Greenwood) vill leka. I övriga roller hittar vi bland annat Henry Thomas, känd som Elliot i "E.T.". 1922 baseras på novellen från Full Dark, No Stars (Nattsvart, Stjärnlöst) och har Molly Parker, Thomas Jane och Neal McDonough i de största rollerna.

Ingen av filmerna har fått exakta releasedatum än.



Josh Boone heter en filmskapare som fick ett stort genomslag med "Förr eller senare exploderar jag" och framöver kommer att göra väsen av sig med "X-Men"-spinoffen "The New Mutants". Boone har under de senaste åren varit kopplad till tre King-filmatiseringar; Lisey's Story - som det inte hänt någonting med, The Stand - som han annonserade som en svit i fyra delar, men som nu verkar hamnat i stiltje, och Revival - som verkar ligga närmast tillhands att göras, med Russell Crowe i en av huvudrollerna. Tyvärr verkar Boone vara en riktig projektmänniska för ytterligare fem andra filmatiseringar är kopplade till honom just nu och frågan är vad han hinner med och när. Boones King-filmatiseringar får därmed ses som flyktigt svävande för tillfället och kommer nog inte att dyka upp inom de närmaste åren.

Men det gör däremot ett par tv-serier. The Mist görs av kanalen Spike och visas sannolikt under 2017. Mr Mercedes kommer via AT&T Universe och Direct TV i tio avsnitt under 2018.

Med andra ord har vi en del att se fram emot de närmaste åren, och mer lär det säkert bli. King-filmatiseringar har en tendens att trilla ut lite oannonserat...

The Dark Tower senareläggs

Kategori/er: Film  The Dark Tower 


Filmatiseringen av The Dark Tower var ursprungligen planerad till att ha premiär 17 februari 2017, men kommer nu att senareläggas. Exakt datum har inte annonserats än men det lutar åt att den kommer under sommaren.

Anledningen till senareläggningen är att Sony behöver mer tid att göra klart specialeffekterna och marknadsföra filmen. Filmens budget är 60 miljoner dollar och i stället för att skjuta in fler miljoner för att snabba på processen väljer man att hålla sig inom budgetramarna och ta lite extra tid i stället.

Om detta får några konsekvenser på den svenska återutgivningen av Det mörka tornet-böckerna och nya Vinden genom nyckelhålet återstår att se. De är just nu planerade att släppas i samband med filmens ursprungsdatum.

Stephen King ger ut barnbok

Kategori/er: Böcker  The Dark Tower 
Stephen King ger ut en barnbok. Jo, det är faktiskt sant. Boken heter "Charlie The Choo Choo" och är tagen ur den tredje Mörka Tornet-boken. Den ges ut som en del i marknadsföringen av den kommande Dark Tower-filmen och kommer att finnas att köpa från och med 22 november.



Boken ges ut under pseudonymen Beryl Evans som är den som skrev boken i Det Mörka Tornet 3.

“If I were ever to write a children’s book, it would be just like this!"
—Stephen King, worldwide bestselling author





Omslaget till Vinden genom nyckelhålet

Kategori/er: The Dark Tower  Sverige 
Nu har omslaget till Vinden genom nyckelhålet kommit och inte nog med det - Bonniers har gjort nya, enhetliga omslag till hela Det mörka tornet-sviten.

Så här ser Vinden genom nyckelhålet ut:



Och hela sviten ser ut så här:



Värt att notera är att samtliga böcker, även den helt nya, släpps i storpocketformat och att bok nummer två fått en ny titel - Den långa vägen hem är en inte helt logisk titel som tidigare funnits på en omgång av serietidningsversionen av böckerna, och ersätter de tidigare varianterna De tre blir dragna och Följeslagarna.

Böckerna planeras att finnas i butik senast 15 februari 2017 vilket är tajmat till premiären av filmen The Dark Tower.

Denna vecka i Kingvärlden

Kategori/er: Film  TV  The Dark Tower  Allmänt


Vecka 38 går mot sitt slut och det har varit en händelserik vecka. Till att börja med fyllde Stephen King 69 år den 21/9 och vi hoppas att han firades med tårta enligt traditionen...

En present som dök upp var nyheten om att en tv-serie baserad på The Dark Tower IV: Wizard and Glass är på gång som ett första komplement till långfilmen som får premiär 2017. Just nu finns ingen färdig distributör för serien men den görs av samma produktionsbolag (MRC) som ligger bakom Netflix succéserie "House of Cards" så med lite tur hamnar serien där.

Det kommer att bli 10-13 avsnitt och både Idris Elba (Roland) och Tom Taylor (Jake) kommer enligt rykten vara med i någon sorts inramning till serien, som givetvis kommer att ha en yngre skådespelare som Roland. En förhoppning om att Matthew McConaughey repriserar sin roll finns förstås också, även om karaktären är som sådan att den av naturliga skäl kan spelas av olika skådespelare. Planen är att serien ska ha premiär lagom till när långfilmen når hemma marknaden.

Håll för övrigt ett öga på den här sidan - om 26 dagar tror vi att en första teaser eller trailer till The Dark Tower kommer att ha premiär där...

Tv-serien är dock inte det enda nya vi fått veta denna vecka - 2002 kom filmen Hearts in Atlantis som var baserad på två noveller i boken Hearts in Atlantis men absolut inte på novellen "Hearts in Atlantis". Den senare ska nu bli film, men för att undvika ihopblandning kommer filmen att få den kortare titeln Hearts.

Det är den brittiska regissören Johannes Roberts som kommer att göra filmen som sannolikt går in i produktion nästa år.

"Att upptäcka Stephen Kings böcker och deras filmiska motsvarigheter under mina tonår var vad som gjorde att ville bli en filmskapare. Novellen 'Hearts in Atlantis' är min favorit av allt King skrivit. Att få göra en film av den har varit en dröm länge", säger Roberts i ett uttalande.

Novellen är ju en av de få som inte har någon som helst skräckkoppling och får Roberts till det kan det bli en mycket bra film. Novellen gillade vi skarpt när boken kom 1999.

Vad vet vi om filmen The Dark Tower (3)?

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Entertainment Weekly har postat sina sista specialartiklar om The Dark Tower där ett bildgalleri med tio bilder, några helt nya, berättar lite mer om filmen. Vad man kan se och läsa tyder på att delar av historien kring Jake i filmen är plockat från bok 3, The Waste Lands, vilket känns logiskt.

Här är några bilder, fler - och alla texter - finns här och här finns Kings kommentarer om andra historier kopplade till sagan.





Vad vet vi om filmerna The Dark Tower och It (2)?

Kategori/er: Film  The Dark Tower  It 
I princip samma stund som vi postade förra uppdateringen om The Dark Tower och It fick vi veta mer, och nu vet vi ännu mer. I dag har Entertainment Weekly slagit på stora The Dark Tower-trumman och publicerat mängder av spännande läsning (och mer kommer under fredagen).



I en kort sammanfattning kan man säga att den första filmen faktiskt blir en sorts variant på The Gunslinger. Den utgår från samma grundtanke: Roland jagar Walter som i sin tur jagar Jake som i sin tur får beskydd av Roland. Eddie och Susannah är inte med i filmen för de har inte kommit in i historien än, och sålunda får vi heller inte se Oy. Det blir ingen rak adaption av boken men som sagt en sorts variant.

Entertainment Weeklys texter innehåller en del spoilers för de som inte läst böckerna, så en varning är på sin plats. Lite länkar:

Del 1: Intervju med Idris Elba
Del 2: Intervju med Matthew McConaughey
Del 3: Vad som ändras och behålls från böckerna

I morgon utlovas mer bilder från filmen och mer kommentarer från Stephen King.

I går överraskade Entertainment Weekly med den första bilden på Bill Skarsgård i Pennywise-smink och nog ser han utmärkt läskig ut?

Vad vet vi om filmerna The Dark Tower och It?

Kategori/er: Film  The Dark Tower  It 
Har man hängt med i Kingvärlden under sommaren 2016 så har det nästan uteslutande handlat om två saker: Filmatiseringarna av The Dark Tower och It. Sällan har en Kingfilmatisering varit så dokumenterad som The Dark Tower. Smygtagna bilder har - framför allt när produktionen flyttade till New York - ramlat ut på nätet genom alla tänkbara och otänkbara kanaler. Vi har sett Idris Elba som Roland både mellan och under tagningar, men en stor fråga är - vad är det vi egentligen kommer att få se nästa år när The Dark Tower och It går upp på biograferna?

Vi börjar med The Dark Tower, och redan nu varnar vi för att det kommer att förekomma spoilers från boksviten, av den större modellen, men de kommer att vara tydligt markerade så att inget avslöjas för de som ännu inte läst böckerna.

Ur en historisk synvinkel har en filmatisering av denna älskade fantasysvit varit på gång under en längre tid. Vid ett tillfälle sålde King rättigheterna till folket bakom "Lost" för endast en dollar och de stötte och blötte projektet utan att hitta rätt form på det. Sedan gick rättigheterna - förmodligen under mer seriösa former - över till producenterna Ron Howard och Brian Grazner som fortfarande basar över projektet. Deras tanke var en mystisk kombination av flera filmer och ihopbindande tv-serier som på pappret lät väldigt spännande, men även riskabelt eftersom allting satsades på ett kort - nämligen den första filmen. Skulle den ha floppat hade allting fallit ihop.



För något år sedan började The Dark Tower nå sin nuvarande form. Danska regissören Nikolaj Arcel knöts till projektet, skådespelare som Elba och Matthew McConaughey anlitades och vi fick även ett premiärdatum: 17 februari 2017. Med vad är det vi får då? De som sneglat på manuset i tidigare utkast har bekräftat att det inte handlar om en rak adaptering och knappast av den första boken The Gunslinger. I stället pratas det om att filmen börjar "mitt i".



Vad som är lite intressant… (och nu glider vi in i spoilervärlden så de som vill läsa mer markerar texten från och med här):

…är att det sannolikt inte är en filmatisering av den version av The Dark Tower-sagan som vi läst i sju (åtta) böcker, utan en helt annan version. De som läst sviten vet att Rolands resa börjar om på nytt och det vi tagit del av inte är hans första varv i sitt uppdrag att nå Det mörka tornet. Vad som skiljer det nya varvet från det förra just den här gången är att Roland bär The Horn of Eld, och just detta horn har skymtats i filmatiseringen, vilket då kan betyda att det är ett annat "varv" som filmas. Därför kan storyn te sig lite annorlunda eftersom det alltså inte är samma varv som vi läst. Detta är dock en ren spekulation, men kittlande på sitt vis. Vi som kan böckerna får världen gestaltad så som vi (kanske) föreställt oss den, men blir samtidigt lite överraskade av hur historien berättas. Något oroväckande har vi ännu inte sett något om att Eddie och Detta/Odetta/Susannah skulle vara med i filmen, vilket känns mycket märkligt, men det vore väldigt konstigt om de inte var det.

Med lite tur får vi kanske se någon form av teaser under Comic-Con senare i juli. Enligt uppgifter ska den fiktiva författaren Beryl Evans ha en signering av boken "Charlie the Cho Cho" under en timme. Lite lustigt - undrar vad det egentligen innebär...

Om vi går vidare till It så vet vi med säkerhet att det blir två filmer. Den första, som filmas just nu, avhandlar karaktärerna som barn, medan den andra återger deras äventyr som vuxna. Det liknar förstås upplägget i den tidigare filmatiseringen, även om det nu verkar vara tänkt att vara en mer strikt fördelning. I boken och i ABC:s tvådelade tv-film flöt historierna in i varandra.

En annan tydligt förändring som skett är att historien flyttats fram 30 år eller så. De vuxna lever i nutid medan de var barn på 80-talet. När boken kom utspelade den ju sig på 50- och 80-talet. Detta kommer sannolikt ha viss påverkan på delar av historien. Till exempel tog Det formen av en varulv barnen sett på bio på 50-talet. Nu kanske det blir något annat. Det återstår att se, men troligtvis har tidsförändringen inte allt för stor påverkan på helheten.



Filmatiseringen har ännu inte dokumenterats på samma nitiska vis som The Dark Tower och de flesta bilderna kommer från officiellt håll. Både regissören Andy Muschetti och skådespelare har postat bilder på Instagram, men även en del fans har tagit sig till Port Hope i Kanada som får agera fiktiva Derry denna gång.



Än så länge har ingen information om svenske Bill Skarsgårds insats som Pennyvise dykt upp. Vi vet inte hur han ser ut och högst sannolikt är det nog något som sparas till en liten glimt i den första teasern - om inget fan lyckas fota honom mellan tagningar. Låt oss hoppas på det förstnämnda så att vi inte vet för mycket. Redan nu känns det som vi får se alldeles för mycket av framför allt The Dark Tower, även om det mest handlat om lite exteriöra scener, men ändå. Man vill ju bli överraskad.

Bilder från inspelningen av The Dark Tower

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Mängder av bilder från inspelningen av ”The Dark Tower” sprids nu på nätet men frågan är om de som dök upp under natten inte är de mest intressanta. De visar en actionscen mellan Roland och Sayre och det går minst sagt hett till. För fler bilder surfa över till Lilja’s Library.





Första bilderna på The Man in Black

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Här är de första bilderna på Matthew McConaughey som The Man in Black. Dessa är tagna i New York igår där filmen nu spelar in. Man kommer befinna sig i New York hela helgen så om någon har vägarna förbi…hälsa från oss andra.





Två nya King-böcker på gång i Sverige

Det har blivit dags för en uppdatering vad gäller King-böcker i Sverige under det kommande året.

Redan den 27/9 kommer Sista vakten (End of Watch) som är den tredje och sista delen om Bill Hodges.

Därefter blir det mycket Det Mörka Tornet. Den 24/2 2017 släpps Vinden genom nyckelhålet i inbundet och sen den 10/3 släpps alla åtta Det Mörka Tornet-böckerna i kartonnage (inbundet utan skyddsomslag).

Första bilderna på The Gunslinger

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Här är de första bilderna på Idris Elba som Roland Revolvermannen. Bilderna är från inspelningen i Sydafrika dit även Matthew McConaughey nu anlänt. McConaughey spelar Flagg och förhoppningsvis får vi snart se bilder på honom också. Mer bilder hittar ni här.



Blir Idris Elba vår revolverman?

Kategori/er: Film  The Dark Tower 


I dag har flera olika filmsajter och bloggar postat en nyhet om att den brittiska skådespelaren Idris Elba är aktuell för huvudrollen i The Dark Tower - det vill säga som Roland Deschain, revolvermannen. I vissa fall pratas det om att Elba är i "early talks", i andra är han i princip klar och i somliga är det bara ett rykte. Detaljer lär komma inom den närmaste tiden.

Elba fick ett genombrott som smarta, kriminella entreprenören Stringer Bell i tv-serien "The Wire" (en serie King för övrigt gillar mycket) och har dess synts i deckaren "Luther" samt "Thor"-filmerna, "Pacific Rim" och "Mandela:
Vägen till frihet" där han gjorde huvudrollen. Elba är en grym skådis som bland annat ryktats ta över stafettpinnen som James Bond. Men är han rätt som Roland?

Det går inte att komma ifrån att Elba inte ser ut som den bild som skapats av Roland utifrån dels illustrationerna i böckerna och dels utifrån beskrivningarna i historien. Det är väl Eddie som tycker att Roland ser ut som Clint Eastwood och senare i bokserien nämns det att Roland har vissa drag från ingen annan än Stephen King. Så ser inte Elba ut.

Men om man ser bortom de inarbetade bilderna är Elba ett lysande förslag som sannolikt skulle kunna göra en riktigt bra insats. Det ska bli spännande att följa utvecklingen oavsett om Elba är med eller inte. Filmen ska ha premiär i januari 2017 så nu lär det börja hända grejer...

Matthew McConaughey som Flagg eller Roland?

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Rykten gör gällande att Matthew McConaughey erbjudits rollen som Flagg eller Roland i den kommande filmversionen av “The Dark Tower”. Det har tidigare ryktats om att han erbjudits rollen som Flagg i ”The Stand” och det vore ju intressant om han spelade samma roll i två olika filmer…

Detta ska dock ses som rykten än så länge. Man listar ”en person bekant med projektet” som källa så se detta som ett rykte tills det bekräftats.

The Dark Tower-filmen får premiärdatum

Kategori/er: Film  The Dark Tower 
Den 13 januari 2017 kommer den första The Dark Tower-filmen få premiär om man ska tro Sony som i dag släppte datumen till flera av deras kommande filmer...

The Dansk Tower?

Kategori/er: Film  The Dark Tower 


Ett myller av amerikansk media rapporterar nu att Sony för samtal med danska Nikolaj Arcel som regissör till The Dark Tower. Arcel är känd för oss svenskar för manuset till "Män som hatar kvinnor" och som regissör till "A Royal Affair".

En källa rapporterar att Sony har ett manus "primärt baserat på den första boken i serien, The Gunslinger, som etablerar relationen mellan Roland och den unga skyddslingen Jake Chambers", skrivet av Akiwa Goldsman och Jeff Pinkner.

En annan källa spekulerar i om Arcel plockar med sin landsman Mads Mikkelsen och svenska Alicia Vikander till filmen, som båda var med i "A Royal Affair". Visst, Mikkelsen skulle kunna bli en bra Roland, men vilken roll skulle Vikander i så fall göra?

Mer nyheter kring detta lär komma.

Nytt liv för The Dark Tower på film

Kategori/er: Film  TV  The Dark Tower 
Efter en tids tystnad har det blåst in nytt liv i den planerade filmatiseringen av The Dark Tower. Efter att ha varit hos både Universal och Warner är det nu Sony som ska finansiera den första filmen. En ackompanjerande tv-serie utvecklas av MCR som blir medfinansiär.

Tidigare har det pratats om ett antal filmer och ett antal tv-säsonger mellan filmerna, men i den nyhetsrapportering som pågår i amerikansk media (i Deadline t.ex) framgår det inte mycket om formatet, men man kan hoppas att den unika kombinationen av berättande i två olika medier kommer att bibehållas.

Med tanke på att filmatiseringen varit på gång ett tag utan att få fäste känns det fortfarande lite skakigt, men förhoppningsvis kommer det mer nyheter inom kort. Regissör och skådespelare är inte bestämda ännu, men manuset till den första filmen, baserad på The Gunslinger, är skrivet av Akiva Goldsman och Jeff Pinkner och påstås vara helt nyskrivet och inte baserat på manus som figurerat i projektet tidigare.

The Dark Tower till Netflix

Kategori/er: Böcker  Film  The Dark Tower 
Vad tror ni, kan Netflix fixa en filmatisering av ”The Dark Tower”? Enligt dess VD för de i alla fall samtal med Ron Howard om att göra just det…

Arrested Development creator Ron Howard has also been circling Stephen King’s The Dark Tower – any chance Netflix could pick it up?

I spoke to Ron about it, actually. The last time we talked about it the thing was being kicked about HBO – but it’s no longer there. Once Arrested Development gets through we’ll keep talking about it.

The Dark Tower filmen lever

Kategori/er: The Dark Tower  Film 
Ron Howard verkar inte ha släppt The Dark Tower. Igår postade han följande meddelande på Twitter...

Nya engelska omslag till alla Dark Tower-böcker

Kategori/er: Böcker  The Dark Tower 
Här är nya engelska omslag till The Dark Tower-böckerna.

Click for a larger image Click for a larger image Click for a larger image Click for a larger image

Click for a larger image Click for a larger image Click for a larger image Click for a larger image

Omslaget till The Dark Tower 4.5 (2)

Nu har även Scribners omslag till The Wind Through The Keyhole dykt upp. Snyggare eller fulare än Grants?

Omslaget till The Dark Tower 4.5

Under våren släpps den nya The Dark Tower-boken The Wind Through The Keyhole, som kronologiskt ska placeras in mellan Wizard and Glass och Wolves of the Calla, först som limited edition och sedan som vanlig bok.

Grant, som släpper limited edition-versionen har publicerat sitt omslag till boken, målat av Jae Lee:



Grant har även släppt Kings förord till boken och de första sidorna i det första kapitlet "Starkblast". Det läser ni här.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

BLOGGKALENDER

<< Januari 2020 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

PRENUMERERA

Prenumerera på nyhetsbloggen via RSS
Prenumerera på nyhetsbloggen via epost

SÖK I BLOGGEN

KATEGORIER:

11/22/63 (13) A Face in the Crowd (1) A Good Marriage (3) Afterlife (3) Allmänt (20) Bag of Bones (3) Blockade Billy (1) Blod säljer (2) Böcker (197) Castle Rock (2) Doctor Sleep (13) End of Watch (7) Fairy Tale/En saga (3) Film (121) Finders Keepers (8) Full Dark, No Stars (13) Hemsidan (8) If it bleeds/Blod säljer (8) In the Tall Grass (2) Intervjuer (6) It (24) Joyland (5) Jurtjyrkogården (3) Later/Senare (6) Läsprojekt (12) Ljudböcker (10) Mr Mercedes (14) Noveller (17) Recensioner (35) Retroomslag (4) Revival/Väckelse (5) Serier (1) Sleeping Beauties (3) Sverige (73) The Dark Tower (42) The Institute (3) The Outsider (8) The Reaper's Image (1) The Stand (10) The Stand (3) The Wind Through The Keyhole (10) TV (59) You Like It Darker (1)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer