NYHETSBLOGG - KATEGORI: recensioner
Recensioner: Så du vill ha det mörkare och Shine on
I förra veckan släpptes Stephen Kings senaste bok Så du vill ha det mörkare i de svenska bokhandlarna, några månader efter det amerikanska originalet You Like It Darker. Vi smög ut vår recension av samlingen där det visar sig att vi tycker ganska lika men samtidigt olika om boken. En av oss gillar de färskaste novellerna i boken bäst, medan den andra tycker tvärt om. Vad tycker du?Lite från ingenstans har det släpps en ny kort dokumentär om inspelningsplatserna i The Shining, Shine On: The Forgotten Shining Location. Filmen ramlade ut på Stanley Kubricks officiella Youtube-kanal härom dagen och jag har tittat på den medan Lilja är bortrest. En givande halvtimme tycker jag.
Läs recensionen i länken ovan, filmen hittar ni här
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer
I dag har Jurtjyrkogården: Blodslinjer digital hyrpremiär på SF Anytime. Filmen är en uppföljande föregångare till nyversionen av Jurtjyrkogården från 2019. Vi är dessvärre inte jätteimponerade av filmen.
Här vår recension av Jurtjyrkogården: Blodslinjer och för kontextens skull kan ni läsa vår recension av Jurtjyrkogården.
Tidigare i oktober kom The Boogeyman på Disney+. Vår recension av filmen i samband med dess biopremiär finner ni här.
Recension: Holly
I dag släpps Stephen Kings senaste roman Holly både på engelska och i svensk översättning. Vi har givetvis redan läst boken och har uttryckt våra åsikter i denna recension.
Hur är Holly Gibneys första soloroman? Läs vår text och se vad vi tycker!
Recension: The Boogeyman
Kategori/er: Film Recensioner
Årets första, och kanske enda, Stephen King-adaption på bio hade premiär i fredags. Det handlar om The Boogeyman, baserad på Stephen Kings 50 år gamla novell med samma namn ("Monstret i garderoben" på svenska).
Eller ja, baserad och baserad... Det är ju vad det är...
Vi satt i biomörkret och såg filmen på premiärkvällen och kom ut med intryck som nu kokats ned till en recension. För en av oss är det bästa med hela filmen mannen på bilden, David Dastmalchian, men hur långt räcker det?
Recension: Mr Harrigans telefon
Kategori/er: Film Recensioner
En ny Stephen King-filmatisering har ramlat ut, denna gång Mr Harrigans telefon från 2020-samlingen Blod säljer. Filmen kom på Netflix i går och i vår bedömning är det en stabil filmatisering.
Här är vår recension.
Alternativ recension finns på DVDKritik.se.
Recension: En saga
I början av september släpptes Kings nya roman både internationellt (Fairy Tale) och i Sverige (En saga). Den är kategoriserad som Episk fantasy/heroisk fantasy, Sagor och folksagor och det är är ungefär där vi hittar denna roman.
Vi har läst boken och är ganska eniga denna gång om vad som är bäst med boken. Här finns vår recension.
Recension: Gwendy's Final Task
Kategori/er: Böcker Recensioner
För snart ett halvår sedan kom 2022:s första bok med Stephen Kings namn på omslaget. Gwendy's Final Task är den sista boken i en trilogi skriven tillsammans med Richard Chizmar (= Mr Cemetary Dance). En trilogi som vi upplever som lite mer lättläst än Kings vanliga utgivning, men också kanske lite väl fanflirtande på gott och ont.
Här är vår recension av boken.
Recensioner: Lisey's Story och Billy Summers
Sommaren har varit snäll mot King-fansen. Under juni-juli visades Lisey's Story på Apple TV+ och nu i augusti kom nya romanen Billy Summers (som kommer i svensk översättning senare i höst).
Vi har givetvis tittat och läst och gillar det vi fått och skrivit ned våra tankar i två recensioner. Här har ni:
• Recensionen av Lisey's Story
• Recensionen av Billy Summers
Recension av Later: Nästan högsta betyg!
Stephen Kings senaste roman Later kom i förra veckan. Den svenska översättningen, Senare, släpps via Bonniers under maj. De som väntar på den eller ännu inte har läst den på engelska har något väldigt bra att se fram emot. Boken är nämligen snubblande nära att få absolut högsta betyg i vår recension."Bland det bästa King publicerat de senaste åren" nämns i recensionen där boken får en stark fyra och en svag femma i betyg. Närmare full pott än så är svårt att komma!
Läs recensionen här!
Recension av The Stand (+ bonus)
Häromveckan gick The Stand i mål och vi har samlat våra tankar i denna recension som visar att vi tycker lika, men även olika på samma gång.
En alternativ recension finns på den relaterade hemsdan DVDKritik.se där ni även hittar en recension av Creepshow 2 som i måndags släpptes på svensk blu-ray för första gången, tolv minuter längre än tidigare utgåvor.
Putsa läsglasögonen - om ni har sådana - och läs!
Recension: The Outsider (tv)
Den 9 mars visades det tionde och sista avsnittet i HBO:s filmatisering av The Outsider. Vi har förstås tittat och skrivit ihop en recension.
Det generella omdömet är att vi gillar det vi sett, men vi är samtidigt oroliga för att HBO planerar för en fortsättning som inte följer någon förlaga skriven av King. Det vore ett väldigt tråkigt efterspel.
Recension: Mr. Mercedes - Säsong 3
Den tredje säsongen av Mr. Mercedes gick i mål förra veckan och vi hoppas nu att vi sett det sista av serien. Inte för att den varit dålig utan för att nu är det slut på King-skrivna förlagor att filmatisera. Där drar vi vår gräns.
Här är vår recension av säsongen som har sina positiva och negativa sidor.
Recension: Doctor Sleep
I förra veckan hade Doctor Sleep premiär på svenska biografer. Det är inte enbart den tredje (!) King-filmen på svenska biografer i år utan även en uppföljare till en av tidernas mest omtyckta skräckfilmer - The Shining.
Hur har Mike Flanagan (Geralds lek) lyckats med att både adaptera en bok av King och göra en uppföljare till Kubricks film? I vår recension är vi rörande överens: Flanagan har gjort det riktigt bra och det bästa av allt är kanske vårt svenska bidrag.
Läs recension av Doctor Sleep här!
Recension: In the Tall Grass
Ytterligare en Stephen King-filmatisering har haft premiär: In the Tall Grass. Det är även det tredje samarbetet med Netflix efter Gerald's Game och 1922, och det är dessutom det första samarbetet med sonen Joe Hill. De skrev novellen ihop och publicerade den 2012. Texten har ännu inte ingått i någon av Kings samlingar men finns med i Joe Hills aktuella "Full Throttle".Hur som helst: Vi har sett filmen och har skrivit en recension. En film med stark skräckkänsla, tycker vi.
Recension: Institutet
För ungefär två veckor sedan släpptes Stephen Kings senaste roman Institutet. Den svenska översättningen kom dagen efter den amerikanska utgåvan The Institute.
Vi har läst boken och sammanfattat våra tankar i en recension. Åsikterna om den går lite isär: "Helt klart en bok jag kommer att läsa igen" balanseras av "Boken kommer att hamna i hyllan och inte bli någon av de titlar som jag längtar efter att läsa om" vilket är två gigantiska motsatser i en text som inte är riktigt lika splittrad.
Recensioner: The Dead Zone och Eldfödd
Kategori/er: Recensioner Film
The Dead Zone och Eldfödd har precis släppts på blu-ray för första gången i Sverige och vi har tittat på båda. Hur håller dessa förhållandevis tidiga Stephen King-filmer (släppta 1983 och 1984) måttet efter alla dessa år?
Svaret på den frågan finner ni i recensionerna:
• The Dead Zone
• Eldfödd
Recension: Jurtjyrkogården
"Ytterligare en utmärkt Stephen King-adaption att lägga till listan" och "Otäck som fan och en av de bästa Kingfilmatiseringarna någonsin" var två av de första internationella reaktionerna på Jurtjyrkogården som hade biopremiär förra fredagen.
Nu har vi sett filmen och är inte lika exalterade, men tycker samtidigt inte lika. "En stabil Kingfilmatisering som tar sig lite friheter som inte stör mig märkvärt" och "jag kom på mig själv med att himla med ögonen och tyst muttra 'nej, nej, nej...'" är två åsikter som finns i vår recension.
Vi ska vara tydliga med att säga att recensionen innehåller SPOILERS så läs egentligen enbart om du sett filmen. Vill du vara med och diskutera filmen har vi en tråd på vår Facebook-sida för det.
Recension av Elevation
Kategori/er: Böcker Recensioner
Bättre sent än aldrig, heter det ju. Nu har vi äntligen recenserad Stephen Kings senaste utgivna bok i USA, kortromanen Elevation. "En historia där man får låta sin egen fantasi fylla i luckorna" där King "som vanligt vet /../ precis vad vi vill ha och han exekverar det perfekt."
Ni finner recensionen här: https://foljeslagarna.com/recension.php?id=223
Recensioner: 2x svenska ljudböcker igen
I går (5/11) släpptes den fjärde och sista separata ljudboken av samlingen Årstider (Different Seasons). Tidigare i höst lyssnade vi på Vårbedrift och Sommardåd och nu kompletterar vi således med Höstgärning (det vill säga förlagan till Stand by me) och Vinterverk.
Novellerna finns nu att köpa som nedladdningsbara ljudböcker, eller att lyssna via StoryTel eller BookBeat.
Hurra för King med tre nya recensioner!
I dag fyller Stephen King 71 år och det firar vi med att publicera inte mindre än tre nya recensioner på ett bräde. Till att börja med den näst senaste svenska boken som kom nästan från ingenstans - fickboken Lite krasslig, bara med den första svenska översättningen av novellen med samma namn. Sedan har den första säsongen av Castle Rock nyss gått i mål på HBO Nordic. Sist men inte minst har vi läst novellen The Turbulence Expert i antologin "Flight or Fright" som King även varit redaktör för.
Vilket fredagsmys!
Bonusmaterial: Läs även en alternativ recension av Castle Rock - Säsong 1 på DVDKritik.se.
Recension av The Outsider
Härom veckan släpptes Stephen Kings senaste bok, The Outsider. Boken släpps på svenska i slutet av sommaren som Outsidern via Albert Bonniers Förlag.
Vi har läst boken på engelska och är snudd på lyriska i vårt omdöme. "The Outsider är Kings bästa roman på länge." tycker Anders och "Första två tredjedelarna är bland det bästa King skrivit" säger Hans-Åke.
Här hittar ni vår recension.
Recension av Sleeping Beauties
Bättre sent än aldrig - här är vår recension av Stephen Kings samarbete med sonen Owen King: Sleeping Beauties. Det är en roman som delar recensenterna i två läger:
"Jag gillar boken. Inte lika mycket som en Stephen King-bok men jag gillar den." säger Lilja.
"Det tog mig närmare ett halvår att bli klar med boken, och det är ju inget vidare betyg." säger Anders.
Men här är recensionen av denna pocketaktuella bok, som även släpps på svenska som Törnrosor tidigt 2019.
1922-recension: Ytterligare en trogen filmatisering
Den sista av 2017 års sex nya Kingfilmatiseringar har haft premiär. Originalfilmen 1922 hade premiär på Netflix i går och vi har sett den. Det är en fullt godkänd film som är väldigt trogen sin förlaga.
Ni finner vår recension här.
The Dark Tower-recension: En stor besvikelse
Den efterlängtade The Dark Tower-filmen har nu haft premiär i Sverige och efter att ha blivit fullkomligt söndersågad av amerikansk press var förväntningarna inte direkt på topp när vi bänkade oss i biomörkret.
Och tyvärr är filmen en extrem besvikelse. Läs vår recension, som inte är överdrivet fylld av spoilers men ändå kanske bör undvikas om man har planer på att se filmen inom kort.
Recension av Gwendy's Button Box
Kategori/er: Böcker Recensioner
Att 2017 är samarbetens år när det gäller nya King-böcker är tydligt. De båda böcker som släpps under året är samarbeten med andra författare, där hösten förgylls av Sleeping Beauties skriven tillsammans med sonen Owen, men redan nu kan man ta sig an en kort bok skriven tillsammans med Richard Chizmar - Gwendy's Button Box.
Vi har läst den och tyckt till i en recension där vi både funderar om vad en "button box" egentligen är och staden Castle Rocks betydelse i berättelsen...
Dubbla recensioner av 11.22.63
Kategori/er: Recensioner 11/22/63
I dag recenserar vi miniserien 11.22.63 som nyligen släppts på DVD och blu-ray i Sverige. I recensionen skriver vi bland annat "Det blev inte en långfilm som var planen ett tag, och det blev heller inte en traditionell tv-serie i säsong efter säsong utan en miniserie i åtta avsnitt som ger historien utrymme att andas utan att det blir utdraget och dessutom återger Kings förlaga riktigt bra."
Ni hittar vår recension här. En alternativ recensionen finns på DVDKritik.se där ni även kan tävla om blu-ray-utgåvan under några dagar till.
Recension av Cell
Kategori/er: Recensioner Film
I dag släpps Cell, filmatiseringen av Kings roman med samma namn (Signal på svenska), på DVD, blu-ray och VOD via Noble Entertainment.
Vi har sett filmen och skrivit en recension där två delvis motsatta åsikter står mot varandra: "Kanske var mina lågt ställda förväntningar enbart till filmens fördel för den var inte så hemsk som jag hade föreställt mig." versus "Jag kan förstå varför filmen fick ligga på hyllan i några år innan den hittade en distributör och såhär i efterhand tycker jag nog att den borde fått ligga kvar där och samlat damm."
Läs recensionen här.
Recension av End of Watch
Den tredje och avslutande delen av "The Bill Hodges Trilogy" har nu kommit och vi har läst och recenserat End of Watch:
"Den största skillnaden mellan End of Watch och de två tidigare böckerna är att den innehåller lite mer övernaturliga inslag. Inte så att de stör men de finns där och det skiljer denna åt lite jämfört med de andra och jag tror säkert att det finns fans som inte kommer gilla det."
Läs recensionen här och även föregångarna Mr Mercedes och Finders Keepers/Den som finner.
Tack för 2015 med mardrömsbasaren
2015 lider mot sitt slut och vi avslutar med att trycka ut en recension på höstens nya Stephen King-bok, novellsamlingen The Bazaar of Bad Dreams. En liten nyårsgåva till de som med stolthet kallar sig för Följeslagare, här eller på Facebook!
Året gav oss i Sverige en ny bok (Mr Mercedes), fyra återutgivningar i storpocket samt en ny film på DVD och blu-ray (Tills döden skiljer oss åt). Internationellt sett gick båda tv-serierna "Haven" och "Under the Dome" i mål och när det gällde nya böcker handlade det om Finders Keepers och så The Bazaar of Bad Dreams, vars recension ni hittar här.
Om några dagar berättar vi vad vi vet om 2016. Tills dess: GOTT NYTT ÅR!
Recensioner: Drunken Fireworks och Jurtjyrkogården
I dag släpps ljudboken Drunken Fireworks med novellen med samma namn som senare i år kommer att ingå i samlingen The Bazaar of Bad Dreams. Vi har lyssnat på den dialekttunga uppläsningen och tycker till om boken här...
Dessutom har fyra gamla King-klassiker trillat ut på den svenska marknaden på nytt som storpockets. Vi har läst en av dem, Jurtjyrkogården, och vad vi tycker om den går att läsa här...
Recension av Finders Keeper
Vi har läst den senaste utkomna Stephen King-boken på originalspråk - Finders Keeper, del två en trilogi som startade med den i Sverige nyligen släppta Mr Mercedes.
Vad vi tycker om boken kan ni läsa här. Passa även på att läsa recensionen av Mr Mercedes som publicerades för snart ett år sedan...
Recension av Väckelse
Den senaste Stephen King-boken i Sverige, Väckelse, har nu varit släppt i ungefär en vecka. Vi har läst den och skrivit en recension där högt ställda förväntningar förvandlar en bra bok till en besvikelse.
"En bok som egentligen är riktigt bra känns lite som en besvikelse för att den inte var det man förväntade sig. Orättvist? Ja, det tycker jag men jag kan inte rå för att jag känner så."
Läs vår recension här.
Vår recension av Mr Mercedes
"Mr Mercedes inleds med ett vansinnesdåd. En tidig morgon köar en rejäl mängd människor utanför arbetsförmedlingen i hopp om att vända sina liv. I stället är det någon galning som vänder det åt dem. Ut ur morgondimman rusar en grå Mercedes fram och mejar ned kön."Den senast släppta Stephen King-boken heter Mr Mercedes och har visat sig bli den första i en trilogi om polisen Bill Hodges. Vi har nu läst Mr Mercedes och vår recension finns här.
Tre nya recensioner på sidan!
Kategori/er: Böcker Recensioner
Vi fortsätter med att fylla på i recensionsarkivet och lägger nu upp de tre senaste Stephen King-böckerna: fjolårets duo Joyland, 22/11 1963 och årets än så länge enda bok Doktor Sömn.
Ytterligare recensioner ligger på lut, så det blir några uppdateringar till innan vi känner att vi kommit ikapp!
Fyra nya recensioner på sidan!
Kategori/er: Recensioner
I dag publiceras de fyra första (av en hel del) nya recensionerna på sidan på väldigt länge. Det har inte varit någon vidare sprutt på recenserandet på ett ganska bra tag, men nu jobbar vi på det. Det ska bli bättring.
Ingen av de i dag publicerade recensionerna är på direkt pinfärska saker, med undantag för Room 237-DVD:n som släpps i Sverige i dag.
I övrigt kan ni läsa om novellerna/eböckerna Mile 81 och In the Tall Grass, där den sistnämnda är ett samarbete mellan King och sonen Joe Hill, och så The Dark Tower-boken The Wind Through the Keyhole.
Mer är alltså på gång inom kort!
Recensioner av 2010-utgåvor
Hemsidan har uppdaterats med recensioner av Stephen Kings böcker från 2010.• Blockade Billy
• Full Dark, No Stars