RECENSION

Finn

Format: Novell  •  Utgiven som ljud-/ebok exklusivt för Scribd

"Finn" är novell som exklusivt publicerats av ljud-/och ebokstjänsten Scribd. Har man inte tillgång till Scribd ska man inte deppa. De erbjuder kostnadsfria provprenumerationer så det är bara att registrera sig och säga upp medlemskapet innan de börjar dra pengar. Novellen tar knappt en timme att lyssna på så just det ska inte vara något problem.
   Nu ska jag säga att jag inte hittade eboksvarianten men det spelar ingen större roll för "Finn" är en novell man bör lyssna på. Den handlar om en irländsk kille och utspelar sig i Irland och således läses den på irländska vilket ger en extra schwung till berättelsen.
   "Luck of the Irish" är ju ett klassiskt uttryck men i Finns fall stämmer det inte. Han lider av obotlig otur och har råkat ut för diverse konstigheter under hela sitt liv. Hans mormor/farmor (alltid lika svårt när det heter "grandmother"!) säger att för varje dålig sak han råkar ut för kommer det två bra tillbaka. Men frågan om så är fallet denna gång.
   Finn blir nämligen kidnappad och utsatt för viss tortyr för att prata. Problemet är bara att Finn blivit ihopblandad med en annan person (hans vanliga otur) och har ingen aning om svaren på de frågor hans kidnappare ställer. Han har heller inte något sätt att identifiera sig eftersom han glömt plånboken (hans vanliga otur). Så hur ska Finn klara sig ur den här knipan?
   Eftersom novellen är förhållandevis kort nöjer jag mig med att bara återge premissen, men "Finn" är en Kingnovell åt det roligare slaget. Den lockar kanske inte till asgarv men den har en humoristisk twist, vilket förstärks av den melodiska irländska accenten. Kellen Boyle heter personen som läst in novellen och han gör ett riktigt fint jobb.
   Lite som man känner med vissa andra noveller av King så blir jag lite ledsen att vi inte får mer av Finn. Det känns som det kunde ha blivit mer av det här än en kidnappningshistoria på en timme. Vi får väl se om King känner sig klar med karaktären. Mitt betyg landar på tre starka Följeslagare av fem möjliga. En kul historia, som sagt.
Jag läste först och lyssnade sedan på ”Finn” och det är helt klart en fördel att lyssna på historien. Det är (åtminstone för mig) lite svårt att få fram den irländska dialekten som Kellen Boyle bjuder så bra på. Vill man få ut max av ”Finn” ska man lyssna.
   Själva historien är bra men personligen tycker jag slutet är lite svagt. Eller rättare sagt det slut vi inte riktigt får. Jag tycker King lämnar det lite väl öppet. Jag hade gärna vilja veta lite mer om hur det låg till, utan att avslöja för mycket, men det får vi inte riktigt. Visst, vi kan tolka det själva som vi vill och själva avgöra Finns öde men nja, jag tycker nog King kunde gjort det åt oss här.
   Men jag gillar historien och jag gillar Finn så betyget blir en trea av fem Följeslagare.
Publicerad 2022-06-08

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Mr. Mercedes - Säsong 2

TV, publicerad på foljeslagarna.com 2018-12-05

Som jag önskade i slutet av recensionen på säsong 1 gick tv-serien vidare till bok tre (End of Watch) till den andra säsongen. Fullt logiskt, eftersom mittenboken i trilogin hade en helt separat story som det visserligen inte var något fel på, men som i ett sådant här sammanhang inte riktigt fungerade. Generellt sett har serien Mr. Mercedes tagit vissa friheter uti... [Läs hela recensionen]