RECENSION

Lite krasslig, bara
(Originaltitel: Under the Weather)

Format: Bok  •  Novellix (2018)

Med sina 34 miniatyriska sidor är Lite krasslig, bara den garanterat kortaste Stephen King-bok jag äger. Det vore en kraftig lögn att kalla den en roman. Nej, det är förstås en kort novell här utgiven som egen bok ("litteratur i fickformat") av svenska Novellix.
   Novellen är tidigare outgiven på svenska. Den återfinns i Stephen Kings senaste novellsamling The Bazaar of Bad Dreams från 2015 som ännu inte kommit ut här. Kanske dags nu? Berättelsen heter i original "Under the weather" och är en av mina personliga favoriter i samlingen och därför är jag glad att just den valdes till den här speciella publiceringen.
   Trots de få sidorna är det otroligt hur mycket King ändå hinner berätta om huvudpersonen Brad Franklin som jobbar som reklamare i New York. Hemma i lägenheten har han hunden Lady och hans fru Ellen som är "lite krasslig, bara" och för tillfället är sängliggande. Men grannarna har klagat på en obehaglig doft...
   Novellen föregås av en kommentar från King där han berättar att han utgick från slutet och skrev för att hamna där, en metod han vanligtvis inte använder sig av. Men han säger också att han inte har något emot att läsaren snabbt förstår var historien är på väg, för det är ganska självklart.
   Jag gillade verkligen novellen när jag läste den i samlingen 2015 och exemplariskt översatt av Lena Jonsson blir det en fröjd att läsa den i fickformat. Det enda tråkiga är att den tar slut så fort.
   Fyra starka Följeslagare av fem möjliga. En toppennovell!
Kan bara hålla med Anders. Lite krasslig, bara är en riktigt bra historia. Man tror att den är på väg åt ett håll men ändrar sen riktning och blir något annat. Visst vi misstänker ganska snart vad det är som händer men det är ändå kul att upptäcka hur det ligger till.
   Att ge ut en historia i fickformat känns väldigt fräscht och kul. Visst det blir kanske lite bökigt om man ska ut på en långresa och ha med sig mycket att läsa men är man hemma och lätt kan plocka fram den lilla boken så blir det trevligt. Den ligger riktigt bra i handen.
   Betyget blir bra. 4 Följeslagare av 5 möjliga.
Publicerad 2018-09-21

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Stephen King From A-Z

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 1999-01-18

George Beahms senaste bok om King är en mycket ovanlig bok. Det är ett lexikon, ett lexikon över allt i Kings omgivning och liv. Boken heter Stephen King From A-Z, med undertiteln "An Encyclopedia of his Life and Work" (ISBN: 0836269144). I boken har Beahm listat allt han kunnat komma på som har med Kings liv och arbete att göra. Alla böcker och filmer finns med, til... [Läs hela recensionen]