RECENSION

In the Tall Grass

Format: Novell  •  Novell skriven tillsammans med Joe Hill. Ursprungligen publicerad i två delar i Esquire och sedan släppt som ebok och ljudbok. (2012)

Stephen King har börjat samarbeta allt mer med sin äldste son Joe Hill, som vid det här laget har etablerat sig själv - till större delen på helt egna ben - som författare. Det är ju ett roligt generationsöverskridande samarbete som jag stöder helhjärtat. Den senaste kollaborationen resulterade i den tvådelade novellen In the Tall Grass. Jag skriver "tvådelade" eftersom den publicerades i just två delar i Esquire under sommarmånaderna 2012. Den släpptes sedermera som ebok och ljudbok.
   Novellen handlar om ett tvillingpar, Cal och Becky som reser tillsammans mot den amerikanska västkusten. Tvillingarna är läskigt tajta, så där så de tänker likadant hela tiden. På ett ställe i novellen står det ungefär "som om han hade en direktlinje till hennes hjärna". Becky är gravid, men den blivande pappan har hon helt lämnat åt sitt eget öde, och man kan mellan raderna anta att Cal kommer att gå in i papparollen, troligtvis utan att tänka två gånger.
   När de stannar till vid en kyrka mitt ute i ingenstans hör de plötsligt ett rop på hjälp från ett ovanligt högt gräs precis intill. De ser ingenting, men hör att det är en ung pojke som ropar att han är vilse och inte hittar ut. De hör även en annan röst, som tillhör pojkens mor, som varnar dem från att gå in i gräset. De kan dock inte hejda sig utan ger sig in - pojkens röst är ju så nära... Men snabbt inser de att allt inte är som det ska vara i det höga gräset. De tappar bort varandra omedelbart och det är stört omöjligt att hitta varandra - eller någon annan. Det är som om marken där inne rör sig trots att de står stilla...
   Den första delen är lysande. Spännande och läskig på det där "Twilight Zone"-aktiga viset. Man undrar hur det kommer att gå och varför det är som det är, men när King och Hill i den andra delen berättar hur det går och varför det är som det är - i alla fall delvis - blir det inte lika bra längre. En spännande upptakt får tyvärr en sämre konklusion och resultatet av detta samarbete blir inte så överdrivet lyckat. Dock är det ingen katastrof - det finns betydligt sämre noveller i Kings bank, men i och med att det började så bra blir man lite besviken. 2 hyfsat starka Följeslagare blir betyget.
Det är kul att King och Hill samarbetar och man kan inte låta bli att fundera på hur de jobbar. Speciellt här där ena delen är riktigt bra för att andra sen misslyckas helt. Det är ju lätt att tro att de skrev varsin del men jag tror inte att det gick till så.
   Hur som helst kan man lätt konstatera att historien tar en väldigt udda vändning i sista halvan och jag gillar den inte alls. Men tack vare att början är så pass bra blir helheten godkänd och jag hoppas definitivt att de jobbar ihop igen för de är väldigt kompatibla. Det märker man inte minst när man läser deras egna böcker som påminner en hel del om varandra.
   Betyget blir två Följeslagare av fem möjliga.
Publicerad 2014-05-14

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Rage: Carrie 2

TV-film, publicerad på foljeslagarna.com 2000-05-29

Ryktena om en uppföljar till filmen som var en del i att skapa Kings namn, Carrie, startade redan för cirka 10 år sedan, men först 23 år efter originalet kom den. Var den då värd väntan? Både ja och nej faktiskt. För att vara en uppföljare så är den helt OK, den knyter an till originalet och har till och med en del klipp från den. Tyvärr har den inget med King at... [Läs hela recensionen]