NYHETSBLOGG

Vad är Castle Rock?

Kategori/er: TV  Castle Rock 


I morgon är det amerikansk premiär för tv-serien Castle Rock baserad på Kings värld med JJ Abrams som producent. Serien visas på Hulu och i Sverige är det HBO Nordic som står för distributionen och det sker med blott en dags fördröjning, så med andra ord är det svensk premiär den 26:e juli. Tre av säsongens tio avsnitt kommer då att ramla ut och sedan blir det ett nytt avsnitt i veckan tills serien är slut.

Vad är det då vi kommer att få se? Ja, till att börja med är Castle Rock namnet på en stad som King haft som plats i många historier. Till exempel Cujo och Needful Things. Den senare var för övrigt Kings sista roman satt i staden, tills fjolårets Gwendy's Button Box. Även höstens korta roman Elevation utspelar sig i Castle Rock (vilket kanske har sin naturliga förklaring).

Men: TV-serien är inte baserad på någon berättelse av King utan ska enligt seriens skapare ses som en oskriven roman av King. Inte nog med det, serien är en antologiserie som kommer att berätta en helt ny historia i varje säsong (ungefär som "American Horror Story") och varje säsongs historia kommer att vara som olika typer av King-romaner.

Under förra veckans Comic-Con berättade Sam Shaw som tillsammans med Dustin Thomason är seriens skapare följande:

"Vår plan var hela tiden att berätta säsonger med egna, kompletta stories, och att behandla varje säsong som en oskriven Stephen King-roman. King är en genre i sig själv och det finns även sju-åtta väldefinierade subgenrer. Vi har alltid älskat historierna som handlat om brott och straff och fängelser, och hur Stephen King hanterar den verkliga världens monster och vad vi gör med dem och var vi placerar dem och hur vi hanterar dem och om det gör oss till monster. Så den första säsongen är skriven i skuggan av The Shawshank Redemption och The Green Mile och andra historier som handlar om att sitta bakom galler."

Blickar Shaw framåt ser han oändliga möjligheter: "Det finns superbra monsterhistorier, eller mer kosmiska historier om kampen mellan gott och ont. En del av glädjen med att skriva den första säsongen var tanken på att vara klok och skriva en slags historia och hoppas få spelrummet att komma tillbaka i en framtida säsong och berätta en bra monsterhistoria som utspelar sig 1974 eller något helt annat."

Så där har ni det: Castle Rock är en King-inspirerad serie som vill berätta historier som känns som de var skrivna av mästaren (lite som "Stranger Things" redan lyckats med...) och där en och annan välbekant karaktär kommer att dyka upp, samt förmodligen ordentligt med påskägg för fansen att hålla koll på.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

BLOGGKALENDER

<< Juli 2018 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

PRENUMERERA

Prenumerera på nyhetsbloggen via RSS
Prenumerera på nyhetsbloggen via epost

SÖK I BLOGGEN

KATEGORIER:

11/22/63 (13) A Face in the Crowd (1) A Good Marriage (3) Afterlife (3) Allmänt (20) Bag of Bones (3) Blockade Billy (1) Blod säljer (2) Böcker (197) Castle Rock (2) Doctor Sleep (13) End of Watch (7) Fairy Tale/En saga (3) Film (121) Finders Keepers (8) Full Dark, No Stars (13) Hemsidan (8) If it bleeds/Blod säljer (8) In the Tall Grass (2) Intervjuer (6) It (24) Joyland (5) Jurtjyrkogården (3) Later/Senare (6) Läsprojekt (12) Ljudböcker (10) Mr Mercedes (14) Noveller (17) Recensioner (35) Retroomslag (4) Revival/Väckelse (5) Serier (1) Sleeping Beauties (3) Sverige (73) The Dark Tower (42) The Institute (3) The Outsider (8) The Reaper's Image (1) The Stand (10) The Stand (3) The Wind Through The Keyhole (10) TV (59) You Like It Darker (1)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer