NYHETSBLOGG - MÅNAD: april, 2025

Sammanfattning: King läste ur Never Flinch



I går kväll släpptes ett YouTube-klipp där King läste en liten bit ur kommande Never Flinch. Biten i sig var inte det mest intressanta med klippet - det är alltid knepigt att ta del av något utan sitt större sammanhang - utan det var det som föregick och följde uppläsningen. King börjar med att berätta lite om hur han skrev boken. Han säger att han ville skriva en whodunnit-deckare men att en sådan kräver en noga uttänkt och detaljerad intrig och det är inte så han vanligtvis skriver böcker. Han poängterar flera gånger vilken utmaning det var men är nöjd med resultatet.

Efter uppläsningen visade King upp sin t-shirt som föreställde en Billy Bumbler och han sa att han hade haft på sig den mycket på sistone då han är mitt i skrivandet av den tredje Talisman-boken. Han säger att han skulle vilja prata om den men inte kan det och han säger också att det kan gå så illa att boken aldrig blir klar. Det skulle i och för sig förvåna oss väldigt mycket.

Never Flinch släpps 27/5 och i svensk översättning (Rygga inte undan) 15/8.

Här är klippet:

Ny trailer till The Life of Chuck


Årets kanske mest spännande King-filmatisering är Mike Flanagans The Life of Chuck som enligt citaten i trailern är "den bästa King-film som gjorts". Upp till bevis i juni men dock inte i Sverige, för enligt IMDB får vi vänta till september innan filmen går upp våra biografer. 19 september, för att vara exakt. Segt men vad kan man göra?

Här är filmens nya trailer som likt teasern egentligen inte säger så mycket, men det är i alla fall lätt att avgöra att filmen är åt det emotionella slaget.


Det har för övrigt blivit klart alldeles nyligen att Mike Flanagans miniserie av Carrie har blivit beställd av Prime Video. Mer info kommer sannolikt inom kort.

Riksteatern tar Lida på turné


Riksteatern sätter upp Lida i höst och tar föreställningen på turné.

Lida har dramatiserats förr men denna uppsättning regisseras av Rikard Lekander och i rollerna hittar vi Samuel Fröler som Paul Sheldon och Maria Kulle som Annie Wilkes.

44 föreställningar blir det totalt över hela Sverige. Här är turnéplanen:

SEPTEMBER
20 sep Växjö Teater, Växjö
21 sep Stadsteatern, Karlshamn
23 sep Borgen, Scenen, Osby
27 sep Teatern, Landskrona
28 sep Kävlinge Kulturscen (Korsbackaskolan), Kävlinge
30 sep Ystads teater, Ystad

OKTOBER
1 okt Teatern, Kristianstad
2 okt Lunds Stadsteater, Lund
4 okt Kalmar Teater, Kalmar
5 okt Västerviks Teater & Konferens, Stadsteatern, Västervik
8 okt Teatern, Nyköping
10 okt Årsta Folkets Hus Teater, Årsta, Stockholm
11 okt Vallentuna Teater, Teatern, Vallentuna
18 okt Mjölby Kulturscen, Mjölby
19 okt Kulturhuset Pigalle, Teatersalongen, Nässjö
21 okt Halmstad Teater, Halmstad
22 okt Kungsbacka Teater, Kungsbacka
25 okt Folkets Hus, Teatern, Vänersborg
26 okt Ale kulturrum, Teatern, Nödinge, Ale
28 okt Stora Teatern, Göteborg
29 okt Medborgarhuset, Stadsteatern, Falköping
30 okt Alströmergymnasiet, Alströmerteatern, Alingsås
31 okt Konserthuset, Salongen, Grästorp

NOVEMBER
1 nov Dergårdsteatern, Lerum
4 nov Christinateatern, Kristinehamn
5 nov Folkan/Teatern, Kumla
11 nov Roslagsskolans aula, Norrtälje
13 nov Sundsvalls Teater, Sundsvall
15 nov Medborgarhuset, Aspen, Lycksele
16 nov Medborgarhuset, Teatern, Arvidsjaur
18 nov Folkets Hus, Blå Forell, Gällivare
19 nov Aurora, Kaamos, Kiruna
21 nov Christina Kultur, Christinasalen, Piteå
22 nov Sara kulturhus, Scen 2, Skellefteå
24 nov Oasen, Nordmaling
25 nov Folkets Hus, Idun, Umeå
27 nov Storsjöteatern, Östersund

DECEMBER
3 dec Sagabio, Hallstahammar
4 dec Medborgarhuset, A-salen (Folkan), Arboga
5 dec Folkets Hus, Teatern, Fagersta
6 dec Folkets Hus, Avenyteatern, Ludvika
8 dec Medborgarhuset, Teatern, Vansbro
9 dec Folkets Hus, Teatern, Hofors
10 dec Slottescenen, Ljusdal

Mer info och biljetter: https://www.riksteatern.se/lida

Foto: Mats Bäcker

2001 sattes Lida i två olika dramatiseringar ungefär samtidigt. Dels på en liten teater i Årstad men även i en turnerande Riksteatern-uppsättning. Här recenserar vi båda versionerna.

Välkommen till nya Följeslagarna!


För nästan exakt 27 år sedan på dagen inleddes Följeslagarnas historia med ett nyhetsbrev som skickades ut till runt 15 Kingintresserade svenskar vars epostadresser jag och Lilja hade samlat ihop. Så anspråkslös var starten. Sedan dess har Följeslagarna växt och haft ett antal olika former under åren men sedan 2012 har verksamheten utgått från hemsidan och sedermera Facebooksidan och Facebookgruppen Svenska Stephen King-forumet.

Följeslagarnas ambition har varit att förmedla relevant och korrekt information till svenska King-läsare och vara den naturliga resursen för fakta och fördjupning. Så har det också varit men samtidigt har det inte hänt överdrivet mycket på sidan. Nyheter och recensioner har kablats ut, listor över böcker och filmer har uppdaterats. Vi har varit nöjda med att bara hålla skeppet flytande.

Men som ni ser har Följeslagarna nu fått en ny skrud och om ni redan hunnit klicka runt bland sidorna har ni upptäckt att det hänt mycket. Väldigt mycket om jag får säga det själv efter som jag lagt många timmar under ungefär ett halvår på att göra en ny mobilanpassad design, ett administrationsgränssnitt och massor av nytt innehåll, vilket jag fått hjälp med.

Under de senaste åren har jag noterat att det växt fram en mer aktiv samlarkultur kring King i Sverige. Det har kommit meddelanden med frågor om specifika titlar och versioner och vi har blivit rättade kring information som finns på sidan. Någonstans föddes en tanke om att utveckla information om den svenska utgivningen. Att visa mer och berätta mer.

Parallellt med detta började tre entusiaster - Per-Ivar Andersson, Stefan Nilsson och Pontus Ottosson - att lista och katalogisera alla svenska Stephen King-utgåvor de kunde hitta och lagrade dem i en tung Excel-fil. Hösten 2024 tog jag del av filen och föreslog att den kunde utgöra grunden till ett sökbart register som var precis det jag ville utöka Följeslagarna med. Vi startade en gemensam arbetsgrupp och utvecklade ett upplägg för datan och hur den skulle visas. Det blev samtidigt gnistan som ledde till att jag beslöt mig för att göra om hela sidan, mest för att den skulle se bättre ut i mobiler - eftersom vi lever i en värld där den mesta av surfningen sker via mobilerna - men även för att jag ledsnat lite på det gamla mörka utseendet.

Samtidigt pågick ett gediget arbete med att förfina och komplettera listan. En del poster försvann, exempelvis för att de utgick från förhandsomslag som aldrig trycktes, medan det hela tiden dök upp mer varianter. Någonstans beslöt vi även att inkludera ljudböcker och eböcker och sen även talböcker och punktskriftsböcker och i ett sista skede antologier, referensböcker andra relaterade böcker som kunde vara intressanta ur samlingssynpunkt. Så länge det var svenska utgåvor var det intressant för registret.

Det har varit ett detektivarbete mellan varven. Vi har detaljstuderat Libris, Tradera och Bokbörsen, vi har bläddrat i både fysiska och digitala kataloger från Bibliotekstjänst och Legenda, vi har tittat bland tidningsurklipp och gammal korrespondens, vi har letat reda på och ställt frågor till personer som jobbat på Bra Böcker, Wahlströms, Replik, Wiken och Bonniers och vi har lärt oss allt om bindningstyper, ISBN-nummer och andra unika identifikatorer. Allt detta för att få till ett så komplett register som möjligt. Med det sagt kan vi på goda grunder påstå att kronologin över de i dag 96 huvudtitlarna i den svenska Stephen King-utgivningen är korrekt till 98 procent.

Ett annat detektivarbete har varit att få fram bilder på alla dessa varianter som finns. Här har ambitionen varit att dokumentera fram- och baksida samt copyrightsida och i vissa fall andra inslag som särskiljer utgåvan. Till detta har vi fått oumbärlig hjälp av läsare som bidragit med bilder efter förfrågningar i forumet. Utan deras hjälp hade registret varit betydligt fattigare på bra bilder.

När administrationssystemet var klart och datan började matas in kunde vi fokusera på hur allt skulle visas. Det är ingen hemlighet att Discogs varit en inspirationskälla till hur varianterna till en huvudtitel visas ut. Till den separata registersidan har vi gjort ett sökformulär för ISBN- eller EAN-nummer och ett filtreringsformulär för att göra specifika listningar. Vår tanke är att du med dessa verktyg ska kunna identifiera en version du har hemma i hyllan eller hittar på antikvariatet. Och gör du inte det vill vi ha med den! Du som är samlare kan exportera en CSV-fil med delar av datan och använda den i Excel, Google Kalkylark, Numbers eller liknande program.

Men nya Följeslagarna är mer än bara registret. I princip allt har fräschats upp och eller utökats. Både sidorna för filmer och serier har fått betydligt mer information och du finner bland annat affischer och trailers till nästan alla adaptioner som gjorts. De gamla statiska faktasidorna med en King-biografi, ett King-ABC och en guide till Det mörka tornet, har uppdaterats - speciellt de två sistnämnda och i synnerhet ABC:et som nästan är helt och hållet omskrivet. Det finns även tre nya quiz att testa dina King-kunskaper i.

Det finns mycket att upptäcka och vi hoppas att ni gillar det ni ser. I min personliga synvinkel är nya Följeslagarna från april 2025 den sida jag själv skulle vilja hitta och läsa som svensk King-läsare. Jag är omåttligt stolt över vad den blivit i och med denna uppdatering och hoppas att ni tycker det samma!

Här är ett litet före och efter-galleri:

Före: StartsidanEfter: StartsidanFöre: NyhetsbloggenEfter: NyhetsbloggenFöre: Stephen King-resurserEfter: Svenska Stephen King-resurserEfter: Övriga Stephen King-resurserFöre: Samlingssidan för svenska böckerEfter: Samlingssidan för svenska böcker
Före: Individuell sida för svensk bokEfter: Individuell sida för svensk bokFöre: Samlingssidan för filmerEfter: Samlingssidan för filmer

Missa in att ni även kan tävla om den nya Cujo-pocketen!
Nästa månad:
maj, 2025
Fler recensioner

SENASTE RECENSIONERNA

The MonkeyBiofilm, 2025-02-20

Salem's LotTV-film, 2024-10-03

Jurtjyrkogården: BlodslinjerTV-film, 2023-10-23

AKTUELLT OCH KOMMANDE FRÅN STEPHEN KING

Under kupolen
Bok | Ute nu
Nysläppt som ljudbok 28/2.
Cujo
Bok | 2025-04-10
Nysläpp som pocket, ljudbok och ebok.
Never Flinch
Bok | 2025-05-27
Roman, släpps 27/5 i USA. Troligen på svenska i augusti.
Rygga inte undan
Bok | 2025-08-15
Den svenska översättningen av Never Flinch.
The Long Walk
Film | 2025
Långfilm i regi av Francis Lawrence. Amerikansk premiär 12/9.
The Life of Chuck
Film | 2025-09-19
Långfilm av Mike Flanagan. Svensk premiär 19/9.
Welcome to Derry
TV-serie | 2025
Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
The Running Man
Film | 2025
Nyfilmatisering av Edgar Wright. Preliminär premiär 7 november
The Institute
TV-serie | 2025
Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
Okänd titel (Talisman 3)
Bok | Okänt
Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin.
The Talisman
Film | Okänt
TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
Carrie
TV | Okänt
Miniserie av Mike Flanagan.
The Dark Tower
Film | Okänt
Filmatisering av Mike Flanagan.