RECENSION

Later

Format: Bok  •  Hard Case Crime (2021)

Jag vet att väldigt många föredrar Stephen Kings tegelstenar, men just nu skulle jag säga att jag personligen föredrar hans kortare böcker. Dels är det på grund av att jag just nu har så lite tid till att läsa över huvud taget, dels är det för att det blir en viss skärpa när det inte är ett myller av karaktärer och sidohistorier att hålla reda på. Later har en perfekt längd för sin berättelse. Den hade fungerat bra även om den var kortare och ganska bra om den hade varit ytterligare lite längre, men utdragen till en avsevärt längre bok hade den tappat skärpan helt klart.
   Boken släpps i USA via det "hårdkokta" förlaget Hard Case Crime där King tidigare publicerat två kortare romaner - deckaren The Colorado Kid (2005) och mysteriet Joyland (2013). Later är en skräckhistoria, vilket poängteras gång på gång i boken av dess berättare, Jamie Conklin.
   Likt Cole Sear i "Sjätte sinnet" kan Jamie se döda människor. Första gången han är medveten om det är när han ser en sargad man stå bredvid sin egen kropp efter en bilolycka. Då är Jamie väldigt ung men lyckas ändå övertyga sin mamma Tia om förmågan. Några år senare ska Tia dra nytta av sonens förmåga då hon är litterär agent och hennes viktigaste författare dör innan han hunnit skriva sista delen av sin uppskattade romansvit. Eftersom de döda alltid måste tala sanning är det inga problem för Jamie att få den döda Regis Thomas att i detalj berätta sin oskrivna roman och så kan Tia sedan själv skriva den och rädda sitt företag.
   I samband med detta lägger Tias flickvän, polisen Liz Dutton Jamies förmåga på minnet, och några år senare använder hon honom för att förhöra en död bombman om var hans sista bomb finns, något som kan rädda hennes jobb. Jamie konverserar med den söndersprängda Kenneth Therriault, men till skillnad från alla andra döda försvinner han inte utan hänger kvar och verkar bära på något mer inom sin kropp. Något ont som kommer att finnas där - nu och senare.
   De som gillar när King refererar till tidigare verk kan glädjas åt att Later innehåller en av de tydligaste kopplingarna till mästerverket It hittills. Mycket läckert! Vidare skriver Regis Thomas om Roanoke-kolonin som försvann under mystiska omständigheter, något King inte hittat på men haft med i Storm of the Century.
   Later passar mig som handen i handsken. Den är tät och bra med ett tydligt skräcklager och en del överraskningar. Jag skulle säga att det är bland det bästa King publicerat de senaste åren och det skulle inte förvåna mig det minsta om detta blir en film inom en snar framtid.
   Några kortare reflektioner:
   1) Många har knorrat över namnet och framför allt den svenska titeln Senare (släpps i maj 2021), men det är fullt naturligt att boken heter vad den heter och ordet används på ett effektivt och lekfullt sätt.
   2) Det amerikanska omslaget är... sådär. Hard Case Crime-omslagen ska vara lite kioskaktiga och det har man lyckats med. Men att fånga essensen i historien med en ganska missvisande bild av några av karaktärerna har man inte lyckats med...
   3) Jag lyssnade på romanen inläst av Seth Numrich och han gjorde ett väldigt bra jobb. Speciellt bra var den sammanbitna röst han gav till Therriault efter hans död...
   I sammanfattning: En kalasbok väl värd fyra starka Följeslagare av fem möjliga.

Jag kan bara hålla med Anders. Later är en väldigt bra bok. När det gäller formatet så är den precis lagom lång. Visst, jag vill veta mer om vad som händer efter att jag stängt boken men det är lite av charmen också. Just att vi får en bra historia men ändå undrar vad som händer sen. Kanske dyker Jamie upp i en annan bok i form av ett gästinhopp i framtiden…
   När jag får frågan vad det är som gör att jag tycker King är så bra så brukar jag lyfta fram två saker: 1) Han kan konsten att hitta på och berätta en riktigt bra historia och 2) han skapar karaktärer som man gillar och bryr sig om. Oftast även de onda, även om man inte sympatiserar med dem. Allt detta får vi här.
   Historien är stabil, spännande och har en knorr där de döda måste tala sanning. Jag gillar det. Karaktärerna bryr man sig om. Jag bryr mig om Jamie, jag bryr mig om Tia och jag bryr mig om Liz. Utan att avslöja för mycket så gör framför allt en av karaktärerna några saker man kan ifrågasätta, men trots att jag gör det förstår jag (och bryr mig om) henne.
   Sammanfattningsvis tycker jag Later är en bra historia med bra karaktärer förpackade i ett lagom paket. Betyget blir bra, riktigt bra och jag hoppas King och Hard Case Crime fortsätter att samarbeta. Later får av mig en svag femma av fem möjliga Följeslagare.
Publicerad 2021-03-09

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Dark Tower: The Long Road Home #5

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2008-08-01

I det femte och sista numret av The Long Road Home knyts säcken ihop. Det har varit ett lätt märkligt äventyr som till större delen utspelat sig i Maerlyn’s Grapefruit, men det har också betydigt större plats för The Crimson King, vilket man så klart tackar för. I det här numret prövas färgläggaren Richard Isanoves stora talang till det yttersta och är san... [Läs hela recensionen]