RECENSION

American Vampire #1

Format: Tidning  •  Av Stephen King, Scott Snyder och Rafael Albuquerque, DC Vertigo (2010)

Ytterligare en serietidning som bär Kings namn har sett dagens ljus. Den här gången heter den American Vampire och är ett samarbete mellan Scott Snyder och King. Snyder har skrivit en serie som heter "Big Break" och King en som heter "Bad Blood". Båda har sen illustrerats av Rafael Albuquerque och packats in i samma tidning.
   De har dock rätt mycket gemensamt så det är inte bara så att man slängt ihop vad som helst. Båda handlar om vampyrer; Snyders om en blivande skådespelerska, Pearl Jones och Kings om den mycket osympatiske Skinner Sweet. Båda blir de bitna av vampyrer och som jag förstått det ska resten av serierna handla om deras liv som just vampyrer.
   Jag gillar både Snyders och Kings historier och de är väldigt bra illustrerade, om än annorlunda än de övriga Kingserierna. Tyvärr tror jag bara Kings medverkan kommer att pågå i de fem första numren. Betyget blir dock bra. 4 starka Följeslagare av 5 möjliga är ingen dålig debut.
Till att börja med så känner jag mig lite negativ till den här nya serien. Dels tycker jag att det räcker med redan fyra serier igång och dels tycker jag att själva vampyrtemat är ganska så uttjatat i dagsläget. Men American Vampires fördel är ju att det är en originalhistoria av King, och det är ju en ganska stor fördel.
   Historien "Bad Blood", som King ligger bakom, handlar om en godissugen skurk i den vilda västern. När historien börjar har han blivit haffad av Pinkterton-agenter och förs via ett tåg till New Mexico där han ska möta sitt öde. Men Skinner Sweet är en slug figur som ordnat så hans kumpaner ska stoppa tåget längs med vägen så att Skinner kan rymma och samtidigt ta hämnd på de som satt fast honom. Vad han dock inte vet är att ombord på tåget finns det en vampyr som inte alls gillar den här planen och ser till att sätta Skinner på plats. Alltså lämnas Skinner till sin "död" med blödande stick i halsen...
   Jag gillar den här inledningen. King har fått till en spännande upptakt till storyn och man känner igen hans språk i narrativet. Dock blir det aningens rörigt mot slutet av avsnittet, men man känner ett sug efter mer.
   Den andra historien "Big Break", som egentligen inleder tidningen, håller den med. Nog dyker Skinner upp här också, men det är skådespelerskan Pearl som står i fokus, som i jakten på det stora genombrottet gör ett val som hon kanske inte hade planerat.
   Det är kul att berättelserna är så pass annorlunda, både till hur de berättas och när de utspelar sig. Samtidigt hålls de ihop av samma tecknare, Rafael Albuquerque, som har en ganska europeisk stil. Snyggt är det i alla fall och det passar historierna.
   Mina negativa känslor har vänt - jag ser fram emot att läsa fler nummer av American Vampire, men nöjer mig med 3 Följeslagare av 5 den här gången.
Först publicerad i Följeslagarna #261 - 2010-04-06
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

From a Buick 8

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2002-09-30

Stephen King har för vana att avsluta sina böcker med att skriva när och var böckerna skrivits. From a Buick 8 skrevs på fem olika platser mellan april 1999 och mars 2002. Nästan tre år. Det är ovanligt lång tid för en bok på ganska exakt 350 sidor. Sanningen är den att King låtit From a Buick 8 ligga ett tag eftersom den paradoxalt nog innehåller en händels... [Läs hela recensionen]