STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Svarta huset

Originaltitel: Black House  •  översatt av John-Henri Holmberg  •  Inbunden, 617 sidor.
Bra Böcker, 2004, ISBN: 91-7133-960-4

Från omslaget:

Svarta huset är en rik och mångbottnad fantasyroman med skräckinslag och referenser till så udda storheter som Charles Dickens, Edgar Allen Poe, jazz, baseball och Kings egen romansvit Det mörka tornet.I Svarta huset tas läsaren med till den på ytan idylliska staden French Landing i Wisconsin. Där härjar en seriemördare som kallar sig Fiskaren. Han förgriper sig på barn, dödar dem och äter deras kött. Polisen är desperat och kallar in den pensionerade kriminalaren Jack Sawyer.
   Han är inte vilken polis som helst. I Talismanen (1984) var han den tolvårige pojken som fick i uppdrag att hämta den magiska talismanen, som inte bara kunde rädda hans döende mor utan även drottning Laura, hennes dubbelgångare i parallellvärlden Territorierna. Det blev en farofylld resa där Jack hotades av monster och varulvar och inte minst sin egen farbror, den onde Morgan Sloat som gärna skulle se sig själv som den nye härskaren över Territorierna.
   Denna gång är Jacks uppdrag minst lika riskabelt. Fiskaren ger sig snart tillkänna genom att skicka honom ett paket med en avskuren barnfot i en sko. Jack Sawyer ger sig av till Territorierna på en oförsonlig mördarjakt och inser snart att bakom Fiskaren finns en än ondskefullare figur: Den Röde Kungen.

Fotnot:

Talismanen släpptes 1986, inte 1984 (då kom den ut på engelska).
Recension av Svarta huset