STEPHEN KING-ABC

Under åren Följeslagarna var ett regelbundets nyhetsutskick var en av de populäraste avdelningarna en frågespalt där medlemmarnas frågor fick svar. Baserat på de vanligaste frågorna har vi byggt denna Stephen King-ABC med blandad information och kuriosa - en FAQ och ettlexikon på samma gång.

Adress - man kan skicka brev till Stephen King, men man ska inte räkna med att få ett personligt svar, i alla fall inte på direkten.

Mr. Stephen King
49 Florida Ave
Bangor, ME 04401
USA

ARC - förkortning av "Advance readers copy" vilket på svenska betyder förhandsexemplar och är benämningen på böcker som skickas ut till recensenter och annat branschfolk en tid innan böckerna kommer ut i handeln. ARC:s brukar vara rätt exklusiva, ofta med mystiska omslag som inte ger något direkt intryck av bokens innehåll, och upplagan ganska begränsad. I och med Kings förlagsbyte och Bag of Bones (1998) blev ARC ett mer vanligt begrepp då ungefär 10 000 exemplar kom ut på marknaden.

Ibland kan ARC:sen kallas för "uncorrected proof" eller "galleys", men då handlar det mer om korrekturex eller provtryckningar som kan innehålla stav- eller tryckfel.

Askild & Kärnekull (A&K) - svenskt förlag som var först att ge ut King i Sverige. Första boken var en gul pocketutgåva av Carrie. A&K bytte senare namn till Legenda och sen ytterligare en gång till Natur & Kultur. King har publicerats både under Legenda och Natur & Kultur.


Richard Bachman, enligt författarfotot på Thinner. I själva verket mäklaren Richard Manuel, kompis till Kings agent Kirby McCauley.
Bachman, Richard - pseudonym King använde sig av för att ge ut fem böcker (Rage, The Long Walk, Roadwork, The Running Man och Thinner) innan han avslöjades.

Varför han använde sig av pseudonym är en fråga som är väldigt svår att svara på, till och med Kings egna förklaring i förordet till The Bachman Books är luddig.

En anledning skulle ha varit att han överpublicerades på marknaden, men det tyckte han inte själv. Bachman blev då en kompromiss mellan Stephen King och förlaget. En annan anledning skulle ha varit att "Stephen King" var stämplad som skräckförfattare, vilket skulle göra det svårt att publicera andra sorters böcker, men King brydde sig inte om det.

En tredje, och mest sannolik anledning är att det var ett test för att se om man som etablerad författare kunde börja om på nytt. King gör själv en jämförelse med The Beatles som hade planer på att maskerade spela under annat namn för att få tillbaka känslan av de gamla dagarna igen. Men precis som publiken skulle ha känt igen The Beatles röster, kände folk igen Kings röst i Bachmans böcker. King fick ständigt frågan om han var Bachman, och hela tiden ljög han när han svarade.

King var egentligen inte speciellt diskret med sin pseudonym, böckerna var tillägnade folk i hans närvaro och en hade dessutom Stephen Kings namn i copyrightdokumenten, vilket ledde till att han avslöjades i och med den femte boken Thinner.

De fyra första böckerna var äldre romaner som en gång i tiden hade refuserats. Samtliga publicerades direkt i pocketformat mellan 1977 och 1982. Thinner publicerades dock 1985 i inbunden version och sålde hyfsat bra, 28 000 ex. När Stephen Kings namn sattes på omslaget, såldes helt plötsligt 280 000 exemplar, en markant skillnad.

Efter avslöjandet sa King att Bachman dog av "pseudonymcancer", men trots det kom tvillingromanen till Kings Desperation, The Regulators, 1996 med Bachmans namn på omslaget. Det stod på boken att detta var ett gammalt manus som Bachmans fru (!) hade hittat, och 2007 släpptes Blaze under Richard Bachmans namn, vilken var en tidigare refuserad King-roman som var tänkt att komma efter Carrie.

King har även använt sig av psuedonymen John Swithen för novellen "The Fifth Quarter" som återfinns i samlingen Nightmares & Dreamscapes.

Bangor - Stephen Kings hemstad och största stad i staten Maine. Här bor King i ett gigantiskt kråkslott och har ett kontor nära den internationella flygplatsen (som kan ses i miniserien The Langoliers). Paret King har bidragit ekonomiskt till många olika projekt i staden, bland annat restaureringen av biblioteket, en baseballplan och mycket mer.

Betts Bookstore - legendarisk bokhandel i Bangor som i Kingkretsar var känd för sitt stora och rika utbud av både vanliga och ovanliga Kingböcker och andra samlarobjekt. Betts var ett givet turistmål för Bangorbesökande Kingfans, där det även fanns möjlighet att hitta King bland hyllorna då han emellanåt gick in och signerade sina egna böcker bara så där. Sedan 2009 är Betts en onlinebutik men med samma unika utbud av ofta svåråtkomliga och signerade böcker.

BOMC - förkortning för "Book-of-the-month-club", en amerikansk bokklubb som ger ut alla Kings böcker. Bokklubbsutgåvorna ser exakt ut som de riktiga utgåvorna men anses inte vara lika fina ur en samlarsynvinkel. BOMC har dock varit ensamma om att ge ut manuset til Storm of the Century i en inbunden utgåva. BOMC gav också ut samlingen Secret Windows, en samling med olika texter av King, som inte givits ut i något annat format.

Bonniers - svenskt bokförlag som under 80-galet gav ut några av Kings svenska titlar i bokklubb, Varsel, Eldfödd och Jurtjyrkogården, och som sedan publiceringen av 22/11 1963 2013 är Kings huvudsakliga svenska förlag.

Bra Böcker - svenskt bokförlag som mellan 1995 (Sömnlös) och 2012 (Nattsvart, stjärnlöst) gav ut King i Sverige. Bra Böcker hade redan tidigare stått för nästintill all publicering av King i bokklubbar, men från och med 1995 gav de också ut böckerna i bokhandlarna tills den skönlitterära verksamheten lades ned.

Bra Spänning - underförlag till Bra Böcker som bland annat givit ut Förbannelse.


King i rollen som Teddy Weizak i The Stand.
Cameo - uttryck för när kändisar figurerar som sig själva eller i minimal biroll i filmer. King gör ofta cameos i sina filmer, åtminstone i dem som han själv producerat eller skrivit manus till. Skådespelaren Stephen King har gjort följande roller:

- Knightriders (Man i publiken vid en turnering. Även Tabitha King är med i denna George A Romero-film som inte är baserad på någon Kinghistoria).
- Creepshow (Jordy Verill i kortfilmen "The Lonesome Death Of Jordy Verill". Detta är den enda film där King har en "huvudroll". Även sonen Joe har en roll i en av episoderna).
- Maximum Overdrive (Man som tar ut pengar och samtidigt blir förolämpad av maskinen).
- Creepshow 2 (Lastbilschaufför i kortfilmen "The Hitchiker").
- Pet Sematary (En präst vid en begravning).
- Golden Years (En busschaufför som plockar upp Gina och Terry)
- Sleepwalkers (En kyrkogårdsvaktmästare).
- The Stand (Teddy Weizak, han dyker upp några gånger i filmen).
- The Langoliers (Tom Holby, en av männen som Craig måste lämna rapport till).
- Thinner (En apotekare med det fyndiga namnet Mr. Banghor).
- The Shining (miniserien) (Gage Creed, dirigenten för "The Gage Creed Band").
- Storm of the Century (En liten roll som en advokat i en TV-reklam just i början av miniserien)
- Rose Red (Ett pizzabud)
- Kingdom Hospital (AA-sponsor (endast hans röst), vaktmästaren Johnny B Good och samma advokat som i Storm of the Century)
- Under the Dome - Säsong 1 (Matgäst på ett café)
- Mr Mercedes - Säsong 1 (Sargad kropp i en drömsekvens)
- Det: Kapitel 2 (Lumpbodsinnehavare)

Castle Rock - fiktiv småstad i Maine som mångaa av Kings historier utspelat sig i, bland annat Cujo, The Dead Zone, Needful Things med flera. När Needful Things kom 1991 var det den sista Castle Rock-historien enligt King. Dock dök staden upp på nytt i Gwendy's Button Box 2017 och 2018 startade en tv-serie med namnet Castle Rock som plockat inspiration från Kings litterära världar.

Castle Rock Entertainment - produktionsbolag som skapades av Rob Reiner efter att han gjort Stand By Me. Stand By Me, som var en liten film i USA (med deras mått mätt), gick oerhört bra och gjorde Reiner till ett stort namn i filmindustrin. Som tack döpte han bolaget efter Kings fiktiva stad. King själv har aldrig haft något med bolaget att göra, förutom att han givit inspiration till namnet. Bolaget ingår numera i Warner Bros. Bland bolagets filmer återfinns bland annat Misery, The Shawshank Redemption och The Green Mile.

Castle Rock Newsletter - officiell "King-tidning" som existerade mellan januari 1985 och december 1989 och kom sammanlagt ut i 58 nummer. Upplagan började på 500 ex och slutade på 5000 ex. De första tre numren var i det amerikanska "letter"-formatet (det vill säga deras motsvarighet till A4) medan resten var i det som kallat "tabloid" (motsvarande kvällstidningar och liknande). Tidningens redaktör var från början Stephanie Leonard, Tabithas syster som då även var Stephen Kings sekreterare, men efterhand tog Tabithas bror Christopher Spurce över.

De första sex eller sju numren innehöll korthistorien "Dolan's Cadillac" i episoder, likt en tidig The Green Mile. Detta plus absolut senaste nytt var väl de intressanta delarna i tidningen som i övrigt innehöll Kingrelaterade artiklar och recensioner samt mot slutet även berättelser skrivna av läsarna. Castle Rock Newsletter följdes upp av några olika icke-auktoriserade nyhetsbrev/tidningar bland annat George Beahms numera nedlagda Phantasmagoria.

Dark Tower, The - Kings mästeropus skrivet under mer än 30 år. Inspirerad av "Sagan om Ringen" och dikten "Childe Roland to the Dark Tower came" började King som 19-åring skriva på vad som i slutändan blivit sju böcker på en sammanlagd längd av ca 3500 sidor. Historien handlar om den siste Revolvermannen Roland i en värld som gått vidare. Roland måste leta rätt på "the dark tower", en slags knytpunkt för alla världar och rädda det från att förstöras. Vägen är dock mycket lång och kantas av svårigheter, uppdrag och strider.

Några böcker in i sviten började The Dark Tower ta över mer och mer i Kings produktion och i princip alla böcker efter svitens påbörjande kan på ett eller annat sätt kopplas till denna historia, bland annat Eyes of the Dragon, Insomnia och Black House.

De fyra första titlarna i serien publicerades först i strikt begränsade upplagor innan de blev tillgängliga för allmänheten. De tre sista delarna publiceras dock direkt för den stora läsekretsen. En åttonde bok släpptes åtta år efter seriens fullbordande, som kronologiskt ska petas in mellan bok 4 och 5.

The Dark Tower-serien består av följande åtta böcker:
1: The Gunslinger (Donald M. Grant, 1982)
2: The Drawing of the Three (Donald M. Grant, 1987)
3: The Waste Lands (Donald M. Grant, 1991)
4: Wizard and Glass (Donald M. Grant, 1997)
5: Wolves of the Calla (Donald M. Grant/Scribner, 2003)
6: Song of Susannah (Donald M. Grant/Scribner, 2004)
7: The Dark Tower (Donald M. Grant/Scribner, 2004)
8: The Wind Through the Keyhole (Scribner, 2012).

I Sverige tog The Dark Tower-sagan ett abrupt slut efter att endast två böcker översatts (Det Svarta Tornet 1: Revolvermannen, 1989 och Det Svarta Tornet 2: Följeslagarna, 1990). Anledningen ska vara att denna fantasyvariant av King inte slog väl ut i Sverige och böckerna var de som sålde sämst av alla Kings svenska titlar. 2006 började Bra Böcker om från början och publicerade sju böcker under dryga tre år. 2017 släpptes serien på nytt i storpocketformat då även den åttonde boken kompletterade sviten.

Det Mörka Tornet-serien har fått följande titlar:
1: Revolvermmannen (januari 2006)
2: De tre blir dragna (augusti 2006), omdöpt till De tre följeslagarna 2017
3: De öde landen (januari 2007)
4: Magiker och glas (augusti 2007)
5: Vargarna i Calla (september 2008)
6: Sången om Susannah (februari 2009)
7: Det mörka tornet (september 2009)
8: Vinden genom nyckelhålet (januari 2017).

Derry - efter Castle Rock, Kings mest kända fiktiva stad som är betydande i böcker som It, Insomnia och Bag of Bones. Derry är i mycket utformad efter Bangor, men är inte Bangor. På kartor över Kings Maine ligger Derry väldigt nära Bangor...

Dollar Baby - samlingsnamn på kortfilmer baserade på verk av King gjorda av filmstudenter. King stödjer unga filmstudenter genom att sälja rättigheterna till vanligtvis en novell för blott en dollar (därav uttrycket "dollar baby"), mot ett löfte om att filmen inte får visas offentligt eller säljas kommersiellt.

På senare år har viss offentlig visning tillåtits - dollar babies har visats på filmfestivaler och funnits tillgängliga på nätet, och vissa har till och med blivit "riktiga" filmer, som Frank Darabonts The Woman in the Room.

Egmont - svenskt förlag som gav ut de två första volymerna av The Dark Tower-serietidningen, Det mörka tornet 1: Revolvermannens berättelse, 2008, och Det mörka tornet 2: Den långa vägen hem, 2009. Intresset var uppenbarligen inte tillräckligt stort för att utgivingen skulle fortsätta.

Epix - svenskt förlag som gav ut den The Dark Tower-relaterade barnboken Tuff-tuff-tåget Charlie, 2017.

Edwin - Stephen Kings mellannamn.

Florida - sedan mitten av 00-talet bor King ungefär halva året i Sarasota, Florida. Efter att ha känt in miljön under några år kom de första berättelserna satta i Florida-miljö, först novellen "The Gingerbread Girl" och sedan romanen Duma Key.

Förstautgåvor -Kings tidiga romaner trycktes upp i relativt små upplagor och är således heta samlarobjekt och värda en del pengar. Allra mest är en förstautgåva av Carrie ärd. De svenska böckerna är förstås samlarobjekt, men knappast värda några större summor pengar. Kings allra första utgåva i Sverige - en gul pocket av boken Carrie - kan man till och med hitta för struntsummor på antikvariat och loppmarknader.

Grant (fullständigt namn Donald M. Grant) - bokförlag som givit ut ett flertal av Stephen Kings böcker i exklusiva, begränsade utgåvor (se "Limited edition"), främst The Dark Tower-böckerna. Grants utgåvor är alltid snygga och välgjorda.

Halloween - amerikansk högtid som King enligt uppgift avskyr. Under många år reste familjen King bort när det var Halloween och satte även in en annons i lokaltidningen Bangor Daily News. Anledningen till detta var att mängder av barn alltid samlades utanför skräckmästarens hus för att busa på Halloween.

Internet - edium som King tidigare har sagt sig vara ointresserad av, han höll inte alls koll på alla websiter och diskussionsgrupper som finns till hans ära. Men i tidens takt har han som alla andra närmat sig nätet och bland annat deltagit i chattar och publicerat böcker exklusivt för nätet, så kallade eBooks.

King lanserade under 1998 sin egen hemsida www.stephenking.com för att kommunicera med sina läsare. Sedan dess har King dykt upp på sociala medier och publicerar ofta finurliga inlägg. 2020 avslutade King sina konton på Facebook och Instagram och finns numera enbart på Twitter.

King, David - Kings två år äldre adoptivbror. Gjorde i väldigt unga år den hemmagjorda tidningen "Dave's Rag" i vilken King medverkade med olika texter.

King, Joseph Hillstrom (Joe) - Kings andra barn och förste son, född 1974. Skriver egna böcker under namnet Joe Hill. Har samarbetat med sin far i några noveller.

King, Naomi - Kings första barn och enda dotter, född 1972.

King, Owen - Kings tredje barn och andra son, född 1979. Skriver egna böcker under eget namn. Har samarbetat med sin far i romanen Sleeping Beauties, 2017.

King, Tabitha - Kings fru sedan 1971. Tabitha har varit verksam som författare och skrivit en rad romaner, varav minst en, "Pearls val", finns utgiven i Sverige.

King's Garbage Truck - kolumn King skrev i skoltidningen "The Maine Campus" 1969-1970. Totalt 47 kolumner blev det. (Se även "The Pop of King".)

Legenda - se Askild & Kärnekull.

Limited edition - böcker som kommer ut i strikt begränsade upplagor, ofta påkostade och snygga (illustrationer och snygg typografi är ganska vanligt), men i de flesta fall också väldigt dyra. Man brukar tala om två sorters limited editions, dels den som är signerad/numrerad (s/n) eller signerad/bokstaverad (s/l), och dels den osignerade som brukar kallas för "trade" eller "gift". Böckerna kommer ofta i "slipcase" (ett slags hårt fodral som man för in boken i) eller i "traycase" (en lådliknande variant som man lägger boken i).


The Stand - beskrivs som en familjebibel.
Kingböcker som kommit i limited editions är:
- Firestarter (Phantasia Press, 1980)
- Cujo (Mysterius Press, 1981)
- Danse Macabre (Everest House, 1981)
- The Gunslinger (Donald M. Grant, 1982)
- The Plant - I (Philtrum Press, 1982)
- Christine (Donald M. Grant, 1983)
- Cycle of the Werewolf (Land of Enchantment, 1983)
- The Plant - II (Philtrum Press, 1983)
- The Talisman (Donald M. Grant, 1984)
- The Eyes of the Dragon (Philtrum Press, 1984)
- Skeleton Crew (Scream Press, 1985)
- The Plant - III (Philtrum Press, 1985)
- The Drawing of the Three (Donald M. Grant, 1987)
- My Pretty Pony (Knopf/Whitney, 1989)
- Dolan's Cadillac (Lord John Press, 1989)
- The Stand (Doubleday, 1990)
- The Waste Lands (Donald M. Grant, 1991)
- The Dead Zone (Easton Press, 1993)
- Insomnia (Mark V. Zeiing Books, 1994)
- Desperation (Donald M. Grant, 1996)
- The Regulators (Dutton, 1996)
- Six Stories (Philtrum Press, 1997)
- Wizard and Glass (Donald M. Grant, 1997)
- The New Lieutenant's Rap (Philtrum Press, 1999)
- From a Buick 8 (Cemetary Dance, 2002)
- Black House (Donald M. Grant, 2003)
- Wolfs Of The Calla (Donald M. Grant, 2003)
- Song Of Susannah (Donald M. Grant, 2004)
- The Dark Tower (Donald M. Grant, 2004)
- The Secretary Of Dreams, Vol. 1 (Cemetary Dance, 2006)
- The Green Mile (Subterranean Press, 2006)
- The Colorado Kid (PS Publishing, 2007)
- The Little Sisters of Eluria (Donald M. Grant, 2009)
- Blockade Billy (Lonely Road Books, 2010)
- The Secretary of Dreams, Vol. 2 (Cemetery Dance, 2010)
- The Wind Through the Keyhole (Donald M. Grant, 2012)
- The Shining (Subterranean Press, 2013)
- Joyland (Titan Books, 2013)
- The Dark Man (Cemetery Dance Publications, 2013)
- Doctor Sleep (Cemetery Dance, 2013)
- Carrie (Cemetery Dance, 2014)
- 'Salem's Lot (Cemetery Dance, 2015)
- Gwendy's Button Box (Cemetery Dance, 2017)
- The Shining (Cemetery Dance, 2017)
- Sleeping Beauties (Cemetery Dance, 2018)
- Night Shift (Cemetery Dance, 2018)
- The Tommyknockers (PS Publishing, 2018).

Lost - amerikansk tv-serie (2004-2010) med väldigt många referenser till King. Producenterna och författarna bakom serien har erkänt att de är stora King-fans, och King - å sin sida - har öppet sagt att han är ett stort "Lost"-fan.

Marvel - amerikanskt förlag som liksom ABC och deras tv-produktioner blivit Kings främsta källa för serieadaptioner. Det började 2007 med The Dark Tower där luckorna mellan Wizard and Glass och The Gunslinger fylldes i. 2007 startade även en adaption av The Stand och 2010 kom N. i fyra nummer. Marvel hade redan adapterat novellen "N." som en halvanimerad film innan den publicerades i Just After Sunset. Utöver dessa har Del Rey adapterat The Talisman, ett projekt som tidigt lades ned, och DC/Vertigo publicerat American Vampire som innehåller en originalhistoria av King.

Månpocket - svenskt förlag som givit ut en pocketutgåva av Carrie.

Natur & Kultur - se Askild & Kärnekull.

Novella - Stephen Kings benämning på en historia som är för lång för att vara en novell men för kort för att vara en roman. På svenska kallas de "novelletter". Uttrycket användes först i samlingen Different Seasons och senare för bland annat historien "The Mist" och de fyra i Four Past Midnight. Dessa novelletter är dock så omfattande att de är längre än Kings kortaste böcker (Carrie, The Girl Who Loved Tom Gordon med flera) varför de i vissa länder publicerats som separata böcker.

Novellix - svenskt förlag som givit ut den minsta svenska Kingboken, ett särtryck på novellen Lite krasslig, bara (2018) som än så länge inte finns utgiven på något annat vis i Sverige. Originaltitel är "Under the Weather" och den återfinns i oöversatta samlingen Bazaar of Bad Dreams.

O. Henry Award - ärofyllt litteraturpris som King fick för novellen "The Man in the Black Suit" 1996.

Philtrum Press - Stephen Kings egna förlag som endast publicerat två författare. Den ena är Don Robertson vars bok "The ideal, genuine man" publicerades i både limited och trade edition med ett förord av King, och den andra är förstås King själv. 1982 kom The Plant part 1, 1983 The Plant part 2, 1984 kom limited edition The Eyes of the Dragon, med andra illustrationer och delvis annan text. 1985 kom den sista delen av The Plant (tyvärr mitt i storyn) och sedan dröjde det 12 år till den mycket värdefulla Six Stories släpptes. Den boken kostade ursprungligen $75 (ca 640 kr) och nu kostar den BETYDLIGT mer...

Philtrum Press senaste exklusiva bok kom våren 1999 i form av utdraget The New Lieutenant's Rap från Hearts in Atlantis-berättelsen "Why We're in Vietnam". Genomgående för Philtrum-utgåvorna är att de är mycket exklusiva - snyggt designade och tryckta på specialpapper. Det senaste som bar Philtrum Press namn var dock de sju delarna i Kings eBokexperiment The Plant, som nu tog sig lite längre fram än de tre delar som släpptes i bokform under 80-talet.

Pop of King, The - återkommande kolumn i Entertainment Weekley som King skrev mellan 2003 och 2011. (Se även "King's Garbage Truck")

Q

Replik - svenskt bokförlag som 1998-1999 gav ut Kings novellsamling Nightmares & Dreamscapes i två volymer: Nattmaror och Drömlandskap. Första boken och Nattmaror och Drömlandskap. Andra boken

Rock Bottom Remainders, The - rockband som består av en rad olika amerikanska författare (varierar lite från tillfälle till tillfälle). Stephen King är med då och då som sångare och gitarrist.

Smilax - svenskt förlag som gav ut serieboken Creepshow 1991.

Straub, Peter - författare med vilken King samarbetat och skrivit böckerna The Talisman och Black House. Peter Straub dog 4 september 2022.

Swithen, John - se Bachman, Richard.

Thing of Evil - Kings smeknamn på hunden Molly.

Uncorrected proof - se ARC.

UMaine (University of Maine at Orono) - universitet i Maine där King studerade från 1966. I samband med 50-årsjubileumet av Kings studiestart 2016 släpptes samlingen Hearts in Suspension som dels innehöll novellen "Hearts in Atlantis" från boken med samma namn med en ackompanjerande nyskriven essä av King och dels fyra av de kolumner ("King's Garbage Truck") han skrev i skolans tidning under studieperioden, samt essäer av andra studenter från samma period. UMaine gav ut boken.

Välgörenhet - Stephen och Tabitha King bidrar ofta med pengar till välgörenhet, speciellt i hemstaden Bangor där de varit med och betalat bland annat en baseballanläggning, renovering av stadsbiblioteket, simbassänger med mera. Paret har också "The Stephen and Tabitha King Foundation" där folk i Maine kan söka bidrag för projekt som gynnar samhället. "The Stephen and Tabitha King Foundation" grundades 1986.

Wahlströms - svenskt förlag som givit ut två Kingböcker i Sverige - Dödsbädden (1985) och Varulvens år (1986). År 2000 återutgav Wahlströms Dödsbädden i två volymer: Jerusalems Lott och andra berättelser och Majsens barn och andra berättelser.

Wiken - svenskt förlag som 1991 gav ut Dödsdansen - en översättning av Kings faktabok Danse Macabre.

WKIT - Stephen Kings "Rock 'n roll station" som finns på 100.3 och går att lyssna på streamat.

X-files, The - amerikansk tv-serie som King gillade så mycket att han skrev ett avsnitt till säsong 5. Avsnittet - "Chinga" - handlar om när Scully åker på semester till Maine (var annars?) och hamnar mitt i en mordhistoria där en docka verkar ligga bakom det hela.

Avsnittet skrev om av X-files-skaparen Chris Carter, vilket King tyckte var helt OK. King har sagt att han hade fler idéer till avsnitt, men det blev bara ett.

Y

Z

Å

Ä

Ögonproblem - Kings tjocka glasögon har fått fans att oroa sig över hans syn. På frågan om han håller på att bli blind svarade han: "Nej, jag har anlag - och det är genetiskt - för åldersförändringar i gula fläcken och det är en sjukdom du kan läsa om på internet. Det resulterar så småningom i blinda fläckar och synförlust, men jag har inte några av de symtomen än - bara anlaget och jag tror att det är något som kan förvärras i framtiden, men nej, jag håller inte på att bli blind."

Översättare - fram till och med 2020 års svenska utgivning har 24 olika översättare hjälpt till att ge King en svensk röst. Den tveklöst mest anlitade översättaren är John-Henri Holmberg som har inte mindre än 29 titlar på sitt samvete. Han konkurerar närmast med Lennart Olofsson (11 titlar), Jimmy Hofsö (7 titlar) och Anders Bellis (6 titlar). Först att översätta King var Bo G A Ericsson som tog sig an Carrie och Varsel. Delar av Ericssons översättning av den sistnämnda återanvände King när han i Richard Bachman-boken Thinner behövde fraser som skulle illustrera romani. Att som svensk läsa originalboken och plötsligt mötas av "Ta mig inte till mormor!" är högklassig underhållning!

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

STEPHEN KING-BIOGRAFI

Stephen Kings egna historia är minst lika intressant som hans böcker. Vi har sammanfattat hans uppväxt fram till debutromanen Carrie (1974) i en kort men intressant biografi.
Till biografin

KING-FÖRTECKNINGAR

Här finns kompletta förteckningar över Kings böcker, både i original- och svenska utgåvor, samt filmer och TV-produktioner.

DET MÖRKA TORNET-GUIDEN

Allt du behöver veta för att ta dig in i Det Mörka Tornets förtrollande värld.
Böckerna, serierna och allt det andra...

Till Det Mörka Tornet-guiden

STEPHEN KING-LÄNKAR

Det finns mängder av officiella och inofficeiall hemsidor tillägnade Stephen King ute på nätet, här listar vi några av de allra viktigaste:

The Official Stephen King Web Presence
Stephen King hos förlaget Simon & Schuster
Stephen King hos förlaget Hodder & Stoughton
Stephen King hos Internet Movie DataBase
Stephen King hos Wikipedia
Stephen Kings Short Movies - information och filmklipp
Kingexperten Bev Vincents hem med populärt forum
Lilja's Library - nyhetssajt

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

KINGS CAMEOS

King har gjort så kallade "cameos" i några av filmatiseringarna. Samtliga finns listade i Stephen King-ABC:n, men nedan följer ett urval av hans större roller.

1. Creepshow (Jordy Verill i kortfilmen "The Lonesome Death Of Jordy Verill")
2. Maximum Overdrive (Man som som blir förolämpad av en bankomat)
3. The Stand (Teddy Weizak, han dyker upp några gånger i filmen)
4. The Shining (miniserien) (Gage Creed, dirigenten för "The Gage Creed Band")
5. Rose Red (Ett pizzabud)

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
Se hela King-kalendariet

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer