STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Det mörka tornet I: Revolvermannen

Originaltitel: The Dark Tower I: The Gunslinger  •  översatt av John-Henri Holmberg  •  Inbunden, 221 sidor.
Bra Böcker, 2006, ISBN: 91-7002-297-6

Från omslaget:

Stephen King har själv kallat Det mörka tornet för sitt livsverk. Han började skriva på romansviten vid nitton års ålder; utgav den första boken vid 35 och den sjunde och sista delen vid 57. Då hade han också reviderat den första boken i sviten, Revolvermannen, för att få den att bättre överensstämma med helheten.
   Nu utkommer Det mörka tornet för första gången komplett på svenska.

I denna första bok möter vi berättelsens centralgestalt, Roland av Gilead, den siste revolvermannen. I en förödd värld som samtidigt är en avspegling av vår egen inleder han sitt episka sökande efter Det mörka tornet - den punkt där tillvarons väv formas och där Rolands och vår egen verklighet strålar samman.
   Revolvermannen inleder ett av den moderna litteraturens storverk, en episk fantasi om verkligheten själv och om vår och våra drömmars plats i den.Roland av Gilead är den siste revolvermannen, den siste av de ljusets riddare som en gång kämpade för lag och rätt i en värld som gått vidare, förötts och förändrats, och där tid och avstånd inte längre behållit sin forna innebörd.
   Vi möter honom under hans jakt på mannen i svart, som kan besvara de frågor Roland måste ställa för att nå vidare i sitt sökande efter Det mörka tornet. Roland är viddernas man, en ensam hämnare och en godhetens förkämpe; en gestalt stigen ur myternas och legendernas värld. Men vi möter också dem som kommer i Rolands väg och som påverkar honom: Den ensamma Alice, som söker kärlek, men finner död och pojken Jake, som blir Rolands följeslagare och öde.
   Revolvermannen är början på en mäktig saga, en berättelse som utforskar både vår omvärld och vårt inre. Tillsammans med de följande delarna av Det mörka tornet är den det mäktigaste och mest originella verk som skapats inom den moderna fantasylitteratur som utgått från J.R.R. Tolkiens "Ringarnas herre".
Recension av Det mörka tornet I: Revolvermannen
Genomgång av Det mörka tornet I: Revolvermannen