STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Benrangel

Originaltitel: Bag of Bones  •  översatt av Thomas Preis  •  Inbunden, 492 sidor.
Bra Böcker, 1999, ISBN: 91-7133-562-5

Från omslaget:

En kärlekshistoria, en vårdnadstvist och en författares skrivkramp, allt uppblandat med övernaturliga händelser - det är ingredienserna i Stephen Kings Benrangel. Det är en riktigt klassisk spökhistoria men samtidig en lysande realistisk psykologisk roman med förutsättningar att tilltala både Kings trogna läsare och att erövra nya. I denna gastkramande historia om kärlek och oförklarliga ting utforskar författaren den kreativa processens innersta väsen med osedvanlig skicklighet och imponerande insikt.Benrangel är en av Stephen Kings mest gripande och oförglömliga romaner, en berättelse om sorg och en ny kärlek som påverkas av hemligheter från det förflutna och om ett oskyldigt barn som hamnar mitt i en uppslitande tvist.
   Romanen utspelas i Maine, en delstat som blivit närmast mytisk genom Kings författarskap. I Benrangel penetrerar han sinnestillståndet hos den fyrtioårige bestsellerförfattaren Mike Noonan, som inte kan sluta sörja sin hustru Jo trots att fyra år gått sedan hennes plötsliga död. Hans skaparkraft är förlamad och han står inte längre ut med anblicken av ordbehandlarens tomt gapande skärm. På nätterna plågas han av kallsvettiga mardrömmar om Sara Laughs, hans avsides belägna sommarhus. Trots dessa drömmar, eller på grund av dem, beslutar han att bege sig dit.
   Han återser sin älskade sommarort som är sig lik till det yttre men åtskilligt förändrad under ytan - den hålls i ett skruvgrepp av en inflytelserik miljonär, Max Devore, som fått hela samhället att ställa upp för hans mål: han vill ta sitt treåriga barnbarn från flickans mor, en ung änka.
   Mike dras in i konflikten och fattar tycke för de båda offren. Han drabbas av mysterierna vid Sara Laughs, numera en hemvist för spöklika hemsökelser och mardrömslika händelser, samtidigt som det är där hans skrivförmåga återkommer.

Benrangel är minst lika levande och suggestiv som flera av Kings övriga klassiska verk. Hans frodiga fantasi har fått fritt spelrum med både spirituella och ångestladdade undertoner. I Benrangel - som betecknats som "en kärlekshistoria om de mörka skrymslen vi alla har inom oss" - demonstrerar han också sin mästerliga förmåga att förmedla känslor.
Recension av Benrangel