STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Väktarna

Originaltitel: The Regulators  •  översatt av John-Henri Holmberg  •  Inbunden, 380 sidor.
Bra Böcker, 1999, ISBN: 91-7133-273-1

Från omslaget:

"En Stephen King utan samvete" - så har Richard Bachman beskrivits. Här får vi ytterligare en kuslig berättelse av hans hand, den postuma Väktarna, en omskakande skildring av några kvarter i en förort där invånarna utsätts för en näst intill ofattbar terror.
   Det är en sommareftermiddag i Wentworth, Ohio, och på Poplar Street synes allt vara normalt. Tidningsbudet går sin runda; barnen Carver gnabbas vid butiken på hörnan; en frisbee far iväg över Reeds gräsmatta; Gary Soderson tänder grillen på husets baksida.
   Det enda som inte riktigt passar in i bilden är den röda skåpbil som sakta tar sig upför backen. Strax skall den öka farten - och slakten kan börja. Ett idylliskt område i en liten välmående amerikansk förort kommer att snärjas i våldets garn. Illdådens centrum blir ett till synes fridsamt, mörkt hus som lyses upp inifrån av en flimrande teveskärm. Därinne har ingenting varit normalt på länge. I huset befinner sig Audrey Wyler och det autistiska syskonbarn hon har hand om, åttaårige Seth Garin. Mellan dem pågår en uppgörelse som är så häftig att 247 Poplar Street förvandlas till en fängelseliknande boning.
   Allteftersom skymningen sänker sig över Poplar Street kommer de invånare som överlevt illdåden att bli varse att de vistas i en värld där vad som helst är möjligt, hur fruktansvärt det än må vara, och där väktarna är i antågande... Vilka krafter har fört dem hit, hur långt kommer de att gå, hur kan de stoppas - desperata frågor hopar sig. Och svaren är fruktansvärda.
Recension av Väktarna