STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Flickan som älskade Tom Gordon

Originaltitel: The Girl who Loved Tom Gordon  •  översatt av Tove Janson Borglund  •  Inbunden, 218 sidor.
Bra Böcker, 2000, ISBN: 91-7133-635-4

Från omslaget:

"Världen hade tänder och den kunde bitas precis när den ville. Det upptäckte Trisha McFarland när hon var nio år. Klockan tio på morgonen tidigt i juni satt hon i baksätet på sin mammas Dodge Caravan. Hon hade på sig sin blå Red Sox-tröja, träningströjan (den med 36 GORDON på ryggen), och hon lekte med sin docka Mona. Klockan halv elva var hon vilse i skogen. Klockan elva försökte hon låta bli att vara vettskrämd, försökte låta bli att tänka: Detta är allvarligt, detta är mycket allvarligt. Försökte låta bli att tänka på att ibland när folk gick vilse i skogen så kunde de skada sig allvarligt. Ibland dog de.""Tänk om hela skogen var full av dem? Det var klart att den var, skogar var alltid fulla av saker man inte gillade, av sånt som man var rädd för och som man instinktivt avskydde, allt sånt som övermannande en med läskig, hämningslös panik."

Broschyren hade talat om en "Medel till halvsvår" knappt milslång sträcka av Appalacherleden mellan Maine och New Hampshire, där nioåriga Trisha McFarland skulle tillbringa lördagen med sin storebror Pete och sin nyskilda mamma. När hon viker av från leden för att slippa höra deras eviga gräl, och sen försöker komma ifatt dem via en genväg i skogen, hamnar Trisha allt djupare in i en vildmark full av faror och fasor. Speciellt när det börjar bli mörkt.
   Trisha har bara sitt eget lokalsinne att gå efter, bara sin egen uppfinningsförmåga som skydd mot naturen, bara sitt egen mod och den egna tilliten som vapen mot den tilltagande skräcken. Till tröst har hon sin freestyle, där hon rattar in basebollaget Boston Red Sox' kamper och lyssnar till hur hennes hjälte Nummer 36 Tom Gordon räddar hem matcherna med sina avslut. Och när mottagningen börjar bli svag tar Trisha till fantasin. Tom Gordon går bredvid henne i skogen - det blir hennes enda chans att klara sig mot fienden som bara setts av de slaktade rådjuren och av de fällda träden som hamnat i hennes väg.
   Flickan som älskade Tom Gordon är en klassisk äventyrsberättelse som griper och skakar om. Våra innersta känslor, vår fruktan för det okända blottläggs, men även insikten om hur tron kan försätta berg. Trishas kamp mot vildmarken växer till en metaforisk envig mellan uppgivenhet och förtröstan, kapitulation och livsmod. Det är en grym saga, grymmare än Grimm, men samtidigt lyses den upp av den lilla flickans okuvliga mod.
Recension av Flickan som älskade Tom Gordon