STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Det mörka tornet IV: Magiker och glas

Originaltitel: The Dark Tower IV: Wizard and Glass  •  översatt av John-Henri Holmberg  •  Inbunden, 729 sidor.
Bra Böcker, 2007, ISBN: 978-91-7002-301-9

Från omslaget:

Roland och hans tre följeslagare har i sista sekund lyckats fly från den döende staden Lud ombord på Blaine, ett tåg styrt av en mäktig datorintelligens inriktad på att begå självmord.
   Men vännerna undgår den död Blaine planerat åt dem, och kommer till en ny värld, avfolkad av en farsot, där ett förtrollat smaragdpalats reser sig inte långt från spökstaden Topeka.
   Innan Rolands ka-tet kan fortsätta längs Strålens väg mot sitt mål, Det mörka tornet, berättar Roland en historia för de andra: historien om den upplevelse som gjort honom till den han är, en historia om magi och ondska, om den vackra Susan Delgado som blev hans livs kärlek och sorg, om Kistjägarna och Reah av Coös och om det klot av glas som kan se genom tid och rum.
   När Rolands berättelse är slut ställs han öga mot öga med sin ständige fiende, ett väsen med många namn, mannen som ”mörklar och tinktrar” och som – kanske – äger nyckeln till Det mörka tornet.Magiker och glas är fortsättningen på en mäktig saga, en berättelse som utforskar både vår omvärld och vårt inre. Tillsammans
med de övriga delarna av Det mörka tornet är den det mäktigaste och mest originella verk som skapats inom den moderna fantasylitteratur som utgått från J.R.R. Tolkiens "Ringarnas herre".
   Romansviten Det mörka tornet ger prov på Stephen Kings mest fantasifyllda historieberättande: en magisk blandning av fantasy och skräck, western och science fiction. Serien knyter på ett intrikat sätt ihop hela Stephen Kings författarskap då de olika världarna i Det mörka tornet är sammansatta av platser, händelser och befolkade av karaktärer från Kings tidigare böcker.
   Stephen King har själv kallat Det mörka tornet för sitt livsverk. Han började skriva på romansviten vid nitton års ålder; utgav den första boken vid 35 och den sjunde och sista delen vid 57. Nu utkommer Det mörka tornet för första gången komplett på svenska.
Recension av Det mörka tornet IV: Magiker och glas