STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Sömnlös

Originaltitel: Insomnia  •  översatt av John-Henri Holmberg  •  Inbunden, 612 sidor.
Bra Böcker, 1995, ISBN: 91-7119-724-9

Från omslaget:

Ralph Roberts lider av sömnlöshet efter hustruns död. Han har svårt att somna på kvällen och vaknar tidigare för varje dag.
   Han prövar olika kurer men ingenting hjälper. När han en dag börjar se märkliga ljusfenomen runt människor och ting är han övertygad om att han håller på att förlora förståndet. Han ser auror som växlar i färg och form och färgade trådar som ballongsnören som ringlar mot himmelen. Under en lång vaknatt får han se två små skalliga män, klädda som läkare, komma ut ur ett hus tvärs över gatan. På morgonen får han veta att den gamla damen i huset hittats död, till synes alldeles naturligt. Så snart ett dödsfall har inträffat uppträder dessa små vitklädda män, den ene ofta med en skalpell i handen.

I den lilla staden pågår en livlig debatt om kvinnans rätt till fri abort. Folket är delat i två läger. Feministen och abortförespråkaren Susan Day är på väg dit för att tala i ämnet. Helen Deepneau, Ralphs närmaste granne, skriver på ett upprop för fri abort. Helens man, den sympatiske och alltid lika vänlige Ed, grips av en vrede bortom alla gränser och misshandlar Helen. Och han är inte den enda i omgivningen som börjar bete sig egendomligt.
   Det är nu Ralph börjar förstå att det inte står rätt till i hans lilla idylliska stad. Ondskefulla makter bryter ner vanligtvis kloka och rationella människor. Många börjar få problem med sömnen...
   Det blir Ralph som får en chans att rädda staden. Han måste vinna det kortspel han erbjuds delta i. Insatsen är hög. Man spelar om människosjälar...