STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Den förskräckliga apan och andra berättelser

Originaltitel: Skeleton Crew  •  översatt av Karl G & Lillian Fredriksson  •  Inbunden, 597 sidor.
Legenda, 1986, ISBN: 91-582-0832-1

Från omslaget:

Dang-dang-dang-dang...
   Den ser ut som en helt vanlig leksaksapa, en sådan där som skumpar upp och ner och slår ihop ett par cymbaler när man skruvar upp den med en nyckel i ryggen. Den är lite tufsig och maläten och ser inte mycket ut för världen. Men när den börjar skrälla med sina cymbaler så händer det saker. Folk dör.
Dang-dang-dang-dang...

"Den förskräckliga apan" möter vi i Stephen Kings samling av rysarnoveller med samma namn. Här möter vi också den olycksalige "Mannen som inte ville skaka hand" och hans hemlighet; här möter vi i "Mrs Todds genväg" den gåtfulla kvinnan som var besatt av att finna den kortaste vägen mellan två punkter och som kom att fara vägar som knappt fanns. Här kan vi "knappa" på "Gudarnas ordbehandlare" med dess INSERT- och DELETE-tangenter som sätter dit och tar bort saker från denna världen. Här kan vi se vår egen spegelbild och kanske något annat också i "Liemanens bild"...
   Detta är bara några axplock ur en rik samling som spänner över hela registret från den klassiska typen av rysare över science fiction och fantasy till stillsamt poetiska verk som "Sundet", om den gamla kvinnan och döden. Även i denna bok har Stephen King som ingen annan skräckförfattare lyckats fånga konfrontationen mellan det ljusa vardagliga och USA och den ondska om lurar i mörkret strax utanför ljuskretsen.
Genomgång av Den förskräckliga apan och andra berättelser