STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Talismanen

Originaltitel: The Talisman  •  översatt av Lennart Olofsson  •  Inbunden, 798 sidor.
Legenda/Nordstedts, 1986, ISBN: 91-582-0715-5

Från omslaget:

På ett ödsligt badhotell vid Atlantkusten befinner sig den tolvårige Jack Sawyer tillsammans med sin döende mor Lily. De belägras av den avlidne faderns kompanjon, den girige och ondskefulle Morgan Sloat, som vill att Lily ska skriva över det gemensamma företagets alla tillgångar på honom. Situationen är förtvivlad.
   Men på ett övergivet nöjesfält träffar Jack den gamle negern "Speedy" Parker som ger honom Uppdraget. Genom att ta sig till det Svarta Hotellet på Kaliforniakusten och där hämta den magiska Talismanen kan han rädda modern. Samtidigt kan han också rädda moderns dubbelgångare i Territorierna, den gåtfulla parallellvärld med medeltida förtecken där hon är den sjuka drottningen Laura de Loessian. Speedy lär Jack hur han ska kunna ta sig över till Territorierna med hjälp av en magisk dryck.
   Jack ger sig ut på vägarna och färdas ömsevis i denna världen, ömsevis i Territorierna, för att kunna slingra sig förbi alla fällor som Morgan Sloat gillrar för honom. Det är en veritabel odyssé genom det moderna Amerikas alla fasor han företar, samtidigt som han upptäcker som en vandrande riddare i sin kamp mot alla de varulvar och andra monster som Sloats dubbelgångare i parallellvärlden, Lord Morgan av Orris, och dennes vapendragare, den ohygglige Osmond, släpper lös över honom. Slutligen ställs han inför de skräckinjagande Väktarriddarna som vaktar Talismanen på det Svarta Hotellet...
   Talismanen är en överdådig äventyrberättelse, där Stephen King och Peter Straub blandar bilder från kylan och skräcken i det moderna Amerika med inslag från fantasygenrens riddarsagor.
Genomgång av Talismanen