STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Staden som försvann

Originaltitel: 'Salem's Lot  •  översatt av Lennart Olofsson  •  Inbunden, 476 sidor.
Legenda, 1985, ISBN: 91-582-0621-3

Från omslaget:

Jerusalem's Lot i Maine, New England, är den typiska amerikanska småstaden. De vita husen med sina verandor, drugstoren, begravningsfirman, hamburgerkaféet; de typiskt amerikanska tonåringarna, de förslöade poliserna, de fåtaliga fyllona, skvallertanterna. En idyll med sina små fläckar, men ändå en idyll där ingenting riktigt ont kan hända.
   Men när författaren Ben Mears uppvuxen i staden, återvänder dit för att skriva en roman om den och samtidigt driva ut alla barndomens fantomer finner han sig plötsligt indragen i en kamp mot Ondskan själv.
   För saker har börjat hända i Salem's Lot. Gåtfulla dödsfall har inträffat, människor försvinner spårlöst... De onda krafterna tycks ta ett allt fastare grepp om staden. Och på något sätt verkar allt stråla ut från de båda mystiska män som flyttat in i det så kallade Marstens hus som hotfullt ruvar på en kulle ovanför staden...

Som ingen annan skräckförfattare har Stephen King lyckats fånga konfrontationen mellan det ljusa, vardagliga USA och de ondska som lurar i mörkret alldeles utanför ljuskretsen, mellan den glada naiviteten hos människorna och den beräknande ondskan hos Mörkrets makter. Inte sedan HP Lovecraft har heller någon som han lyckats fånga de alldeles speciella stämningar som råder i New England med de rötter i uråldrig europeisk vidskepelse som denna del av USA har.
Filmversioner: Miniserie/TV-film: Salem's Lot, 1979 (Tobe Hooper), uppföljande biofilm: A Return to Salem's Lot, 1987 (Larry Cohen), remake/miniserie: 'Salem's Lot, 2004 (Mikael Salomon)
Genomgång av Staden som försvann