RECENSION

Stephen Kings Det
(Originaltitel: Stephen King's It)

Format: DVD/blu-ray  •  Regisserad av Tommy Lee Wallace (1990)

Att gå in närmare på handlingen i Det (It) är relativt meningslös eftersom detta är en av Kings mest populära historier, inte minst bland Följeslagarna där boken ständigt tampas med The Stand om översta placeringen i vår omröstning. Så denna recension handlar mer om filmatiseringen, miniserien i två delar, och speciellt då DVD-utgåvan av den samma.
   Personligen hade jag enorma förhoppningar på filmatiseringen när den kom ut på video i Sverige 1990. Boken var sedan länge min favorit och jag hade längtat efter en film som gjorde boken rättvisa. Så blev det inte riktigt med miniserien. Den kändes för kort, för mesig och en smula ofullständig. Det enda som var riktigt bra var barnen som verkligen var precis som man hade tänkt sig.
   Men så här 13 år senare måste jag ändå säga att miniserien Det hållit oväntat bra. Den är gedigen, spännande och förmodligen så bra som Det kunde bli i blott två delar. Hade serien gjorts idag hade King nog lyckats snacka in några extra timmar tv-tid hos tv-bolaget.
   DVD:n innehåller ett kommentatorspår som egentligen är tre separata kommentatorspår ihopklippta. I ett sitter regissören Tommy Lee Wallace och pratar om tekniska detaljer och liknande. I det andra sitter Richard Thomas (Bill) och pratar om sin insats, och i det tredje sitter trion Dennis Christopher (Eddie), Tim Reid (Mike) och John Ritter (Ben) pratar gamla minnen. Faktiskt mer intressant än vad det låter.
   Wallace pratar mycket om hur mycket han gillar den första delen där var och en av de sju förlorarna får varsin akt (ett tv-serieavsnitt i USA består som bekant av sju akter). Han tycker att det är det bäst skrivna avsnittet någonsin och visst är det bra när man tänker på det. Vidare pratar han om slutet som han själv inte gillar. Han tyckte att det var tråkigt att behöva visa Dets riktiga fysiska gestalt när man byggt upp hela filmen runt mystiken kring Det. Även där måste man hålla med. I boken kändes det inte lika krystat som det blev på film.
   Av skådespelarnas kommentarer kan man utröna att samhållningen mellan skådespelarna nästan var lika stark som mellan karaktärerna i filmen. De verkade ha mycket kul när de gjorde filmen, och det är något som man som tittare faktiskt kan ana när man ser filmen. Ritter avslöjar att han är ett riktigt Kingfan som fastnade redan när 'Salem's Lot kom ut och sedan dess har han hängt på låset hos bokhandlarna när nya böcker kommit! Mycket kul! Han är till och med så beläst att han tar upp detaljer ur boken, som det här med sköldpaddan, vilket de andra skådisarna inte fattar mycket av.
   Sammanfattningsvis kan man summera Stephen Kings Det som en bra DVD. Filmen är helt okej, kommentatorspåret underhållande och informativt. Det man kanske saknar är någon bakom-film, intervjuer med skådespelarna (speciellt de yngre, eftersom några av dem växt upp till riktiga stjärnor (Seth Green (Richie), Jonathan Bandis (Bill)) och något annat skoj. Men en miniserie är kanske inte riktigt värd sådant bonusmaterial.
   Betyget blir gott: 3 starka Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #167 - 2003-05-05
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Allt Kan Hända

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 2006-06-01

Kings fjärde samling (om man inte räknar med Six Stories och Blood and Smoke) innehåller endast redan publicerade noveller. Vad säger man om det? Personligen kan jag inte neka till att jag skulle ha velat se någon eller några opublicerade i samlingen, men saken är den att de flesta noveller i Allt Kan Hända är så bra att de dels förtjänar att samlas i en bok och del... [Läs hela recensionen]