RECENSION

The Old Dude's Ticker

Format: Novell  •  Först publicerad i programbladet till NECON XX (1999)

Denna berättelse skrev King under 70-talet och när han skickade in den till tidningen Cavalier fick han tillbaka den med en lapp där det stod "Inget för oss". Varför vet varken jag eller King. Kanske är det för att det är ett plagiat av Edgar Allan Poes historia "The Tell-Tale Heart".
   King har nämligen tagit Poes historia och skrivit den igen. Kings version är dock lite modernare än Poes. Kings huvudperson använder till exempel en ficklampa medan Poes använder någon form av lykta. Dessutom är Kings huvudperson en Vietnamveteran. Men bortsett från liknande småsaker är de nästan identiska till handlingen. Det som skiljer dem åt är berättarsättet. Även om King verkar ha försökt efterlikna Poes sätt skiljer de sig åt en hel del.
   Eftersom jag har lite svårt med Poes historier tycker jag att Kings version är bättre, även om den är ganska så olik den King man är van vid. King använder mer slang än vanligt. I förordet till historien ber han om ursäkt för att det är lite gammaldags. King har dock valt att inte ändra något i historien inför denna publicering.
   Vad handlar den då om? Ja, ni som läst Poes version vet det ju redan och ni andra, får ni chansen att läsa Kings version, se då till att ha läst Poes först. Historien handlar om en Vietnamveteran som begår vad han tycker är det perfekta mordet. Det enda han glömt är sitt eget samvete. Detta samvete spelar honom sedan ett spratt, vilket avslöjar hans handlingar.
   Mer än så tänker jag inte berätta om handlingen utan jag tycker att ni ska ge er av till närmaste bibliotek och låna en av Poes otaliga novellsamlingar som innehåller historien "A Tell-Tale Heart" och läsa den. Förhoppningsvis kommer King att inkludera "The Old Dude’s Ticker" i den kommande samlingen så ni får en chans att läsa den också.
   Betyget då. Ja, utav 5 möjliga Följeslagare får denna historia 3. Lite fler skulle den fått om det varit Kings historia från början. Det känns lite underligt att han kopierat Poe, även om hans version är bättre.
   Dig it?
Det som är spännande med den här berättelsen är att King använt sig av samma teknik som han använde sig av många år senare när han skrev Dolores Claiborne - nämligen en monologaktig "bekännelse". Det är också det enda positiva jag kan säga om novellen för jag tycker "The Old Dude's Ticker" är ganska så dålig.
   Trots att den bara är på 6-7 sidor villar jag bort mig hela tiden och fattar ingenting. Det är mest en massa hippiesvammel (vilket det också är) och i och med att det är ett plagiat blir helhetsintrycket inte så imponerande.
   Endast 1 Följeslagare av 5 delar jag ut och om jag får bestämma ska denna berättelse inte ingå i nästa samling.
Först publicerad i Följeslagarna #97 - 2000-09-04
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Stand: American Nightmares #2

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2009-05-01

Andra numret av The Stand: American Nightmares är här och äntligen har det blivit dags att få se Trashcan Man. Trashcan Man är ju som ni säkert vet pyromanen i historien och det är även så vi får se honom här i full färd med att tända på. Mike Perkins har verkligen lyckats fånga honom och som väntat har han klarat steget från bok till serie fantastiskt bra. ... [Läs hela recensionen]