RECENSION

The Turbulence Expert

Format: Novell  •  Publicerad i antologin Flight or Fright, Cemetary Dance/Hodder (2018)

"Flight or Fright" är en antologi med skräckhistorier som har flygtema. Boken är ihopsatt av Stephen King och Bev Vincent som båda bidrar med noveller, precis som Joe Hill, Richard Matheson, Roald Dahl, Dan Simmons och Ray Bradbury med flera. Denna recension gäller endast Stephen Kings novell "The Turbulence Expert".
   Det är en klassisk "what if?"-historia som i sin helhet doftar lite "Twilight Zone". What if:en är: Tänk om det fanns en organisation som kan förutspå vilka flygplan som kommer att utsättas för oväntad turbulens så våldsam att planet riskerar att gå sönder eller störta, och att genom att en passagerare vet om detta kan katastrofen avstyras?
   Huvudpersonen Craig Dixon är Turbulensexpert. Det är den titeln som de medvetna passagerarna bär. Han är en av ett dussin som när som helst får ett telefonsamtal där de ombes sätta sig på en specifik plats i ett plan som enligt piloten ska nå sitt mål utan besvär, men för Dixon är det bara att invänta ögonblicket då turbulensen slår till och alla egentligen borde dö.
   Egentligen vill jag inte säga så mycket mer. Novellen är ganska kort, i ljudboksversionen (inläst av King) är den ungefär en halvtimme lång, och det hade inte skadat om den var lite längre.
   Novellen är godkänd. Den har det där lilla kittlande obehaget som ett bra "Twilight Zone"-avsnitt kan ha. Så värst otäck är den inte, om man nu inte har en extrem flygskräck för turbulenssekvensen är inte att leka med...
   Betyget blir 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Jag gillar ”The Turbulence Expert” och jag gillar att King själv läser den på ljudboken. Medan jag läste var jag rätt övertygad om att Craig var där för att få planet att krascha och inte för att rädda det så det blev en liten twist för mig när jag insåg hur det egentligen låg till. Detta är en sådan där typisk Kinghistoria där man får titta in lite i en persons liv. Vi vet inte jättemycket om hur Craig hamnade där han är i dag och vi vet inte vart han tar vägen när vi lämnar historien. Vissa tycker historier som denna är otillfredsställande men jag gillar dem. Jag gillar att man får fundera lite själv på vem Craig är. I alla fall när de är i kortformat som här. En riktigt bra historia som är väl genomförd av King… som väntat.
   Boken innehåller även många andra bra historier. Jag gillar verkligen Hill och Vincents. Riktigt bra!
   Betyget blir bra. 4 Följeslagare av 5 möjliga.
Publicerad 2018-09-21

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Secret Window, Secret Garden

Dramatisering, publicerad på foljeslagarna.com 2001-03-05

Efter att ha varit på gång i ett par år men hela tiden skjutits fram, släpptes denna dramatisering av Kings novell med samma namn den 5:e februari 2001. Varför ska man då lyssna på någon annan läsa en bok när man kan läsa den själv? Ja, det finns många anledningar, ofta kan det till exempel vara lättare att lyssna än läsa eller det kan vara kul att höra nå... [Läs hela recensionen]