STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Det mörka tornet III: De öde landen

Originaltitel: The Dark Tower III: The Waste Lands  •  översatt av John-Henri Holmberg  •  Inbunden, 450 sidor.
Bra Böcker, 2007, ISBN: 91-7002-299-2

Från omslaget:

Roland, den ende kvarvarande Revolvermannen i en förödd värld, fortsätter sitt sökande efter Det mörka tornet, men han är inte längre ensam. Han har tränat upp Eddie och Susannah, som trädde in i Mellanvärlden från sina respektive tidsluckor i New York i De tre blir dragna, i revolvermännens uråldriga lärdomar. Men deras ka-tet är ännu inte komplett.
   Någon mer måste dras från New York in i Mellanvärlden, någon som har varit där förut, en pojke som dött två gånger med ändå fortfarande lever. Ka-teten, de fyra som bundits samman av ödet, måste färdas långt i denna roman, och inte bara möta de giftiga öde landen och den ödelagda staden Lud som ligger bortom dem, men också ett ursinnigt tåg som kan vara deras enda möjlighet till flykt.
   Romansviten Det mörka tornet ger prov på Stephen Kings mest fantasifyllda historieberättande: en magisk blandning av fantasy och skräck, western och science fiction. King hämtade sin inspiration till sviten från så vitt skilda källor som en riddardikt skriven på 1800-talet av Robert Browning, T.S. Eliots diktsvit "Det öde landet" och den välkända trilogin "Ringarnas herre". Centralgestalten Roland av Gilead är inspirerad av Clint Eastwoods karaktär i filmen "Den gode, den onde, den fule".
   Serien knyter på ett intrikat sätt ihop hela Stephen Kings författarskap då de olika världarna i Det mörka tornet är sammansatta av platser, händelser och befolkade av karaktärer från Kings tidigare böcker.
   För att bereda väg för de återstående delarna i sagan om Det mörka tornet innehåller De öde landen en specialintroduktion av författaren.
Recension av Det mörka tornet III: De öde landen