STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Hjärtan i Atlantis

Originaltitel: Hearts in Atlantis  •  översatt av John-Henri Holmberg  •  Inbunden, 499 sidor.
Bra Böcker, 2001, ISBN: 91-7133-767-9

Från omslaget:

Det är 1960 och elvaårige Bobby Garfields pappa är död. Bobby bor med sin mamma Liz i småstaden Harwich i Connecticut. Under en magisk sommar träffar han den åldrande Ted Brautigan, som tror sig vara jagad av låga män i gula rockar, inser att det han känner för den jämnåriga Carol Gerber är kärlek och får se sin mors stabila tillvaro brytas sönder. Ur radioapparaterna sjunger Bobby Darin och Paul Anka. För Bobby har tiden kommit att börja bli vuxen.
   Det är 1966 och Peter Riley har just börjat vid universitetet. I fjärran eskalerar kriget i Vietnam och tvingar fram ställningstaganden, omprövningar och konfrontationer. Phil Ochs snurrar på skivtallrikarna och för Peter blir hösten en tid att lära, välja och stå för sina val.
   Det är 1983 och utanför Sankt Patrickskatedralen i New York tigger varje dag den blinde Vietnamveteranen Willie, vars ledmotiv är Covens "One Tin Soldier". Men är verkligheten verkligen så enkel?
   Det är 1999 och till The Platters bitterljuva "Twilight Time" återvänder Bobby Garfield för första gången på nästan fyrtio år till Harwich, för att ta farväl av sin barndoms bäste vän - och kanske också för att få en överblick över sitt liv.

Hjärtan i Atlantis är full av doft och musik. Med väldig berättarauktoritet manar den fram en tid och en tidsanda, medan den återger både en liten grupp enskilda människors livsöden och det magiska, omvälvande och ändlöst debatterande sextiotal som var efterkrigsgenerationens numera sjunkna hemvärld.
   Hjärtan i Atlantis är en bok om vänskap och lojalitet, ansvar och bedrägeri, svek och kärlek. Och en av Stephen Kings mest oförglömliga romaner.
   
Filmversioner: Biofilm: Hearts in Atlantis, 2001 (Scott Hicks)
Recension av Hjärtan i Atlantis