STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Sommardåd

Originaltitel: Different Seasons  •  översatt av Mårten Edlund  •  Inbunden, 306 sidor.
Askild & Kärnekull, 1983, ISBN: 91-582-0254-4

Från omslaget:

"Det finns en sån som jag på varje kåk i hela USA", säger Red, kåkfararen som kan fixa allt åt sina medfångar. Red är den som berättar historien i "Vårbedrift", som är den första delen av Sommardåd.
   "Vårbedrift" är en fängelseskildring som man aldrig glömmer. Den handlar inte bara om en fånges spännande och lyckade flykt, den är också en fin och levande karaktärsstudie av två män.
   Andy Dufresne, den gamla kåkfararens kompis, sitter inne på livstid sedan han var 30 år, oskyldigt dömd för ett dubbelmord. Till synes accepterar han sitt öde och blir fängelsets mönsterfånge. Ingen anar dock vad Andy planerar i tysthet.
   Det är en historia fylld av hopp och förtvivlan, förnedring och humor.

I berättelsen "Sommardåd" möter vi Todd, en som det verkar helt vanlig amerikansk skolgrabb på 13 år. Av en slump upptäcker han att en fd nazist bor i närheten under antaget namn. Todd tar reda på så mycket han kan om tysken innan han söker upp honom och ber honom berätta om sitt förflutna. Det visar sig att den gamle har varit bödel i koncentrationslägren. Todd formligen vältrar sig i historierna om nazisternas ondska. Han till och med skaffar en SS-uniform per postorder som han tvingar på tysken. Och han nöjer sig inte med detta. Han går ännu längre, Todd vill veta hur ondskan verkligen känns...
Filmversioner: Biofilmer: The Shawshank Redemption, 1994 (Frank Darabont), Apt Pupil, 1998 (Bryan Singer)
Genomgång av Sommardåd