STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Stark

Originaltitel: The Dark Half  •  översatt av Roland Adlerberth  •  Inbunden, 460 sidor.
Legenda, 1990, ISBN: 91-582-1590-5

Från omslaget:

Stark är död. Han var författare. Hans brutala, iskalla, blodiga kriminalromaner har sålts i enorma upplagor.
   Thad Beaumont är också författare, mycket seriös. Hans romaner har fått litterära pris och lovord av kritikerna. Men de har inte sålts i särskilt många exemplar. När han fått svårt att fortsätta sitt författarskap har han börjat skriva en helt annan typ av böcker, under pseudonym.
   Ställd inför ett utpressningshot från en fanatisk beundrare väljer Thad Beaumont att själv avslöja att han skrivit George Starks böcker. Och beslutar samtidigt att avliva Stark för att återgå till sina egna romaner.
   Thads livsmod återvänder, familjelivet blomstrar och han känner arbetsglädje för första gången på länge. Problemet är bara att George Stark inte tycks vilja förbli död. Och att den okände, sataniske mördare som går lös har Thad Beumonts fingeravtryck...

Stark är en av Stephen Kings stora romaner. I en levande, övertygande skildrad vardag för den långsamt och krypande in skräcken som gradvis stegras till ett crescendo. Den är i mer än en bemärkelse en stark roman, som man helst bör läsa i dagsljus - och helst inte heller ensam.
Filmversioner: Biofilm: The Dark Half, 1993 (George A. Romero)