STEPHEN KINGS BÖCKER I SVERIGE

Pestens tid

Originaltitel: The Stand  •  översatt av Lennart Olofsson  •  Inbunden, 834 sidor.
Legenda, 1988, ISBN: 91-582-0921-2

Från omslaget:

En gammal Cheva kryssar sig långsamt och vingligt fram mot Bill Hapscombs Texaco-mack i Arnette nära Houston, Texas. Den ostadiga färden slutar med att bilen kör rätt in i macken, totalramponerar den och slutligen blir stående. I bilen finns en svårt sjuk man, hans döda hustru och barn.
   Det är så mardrömmen börjar. På några veckor slås hela civilisationen ut av en "superinfluensa". Städerna stinker av ruttnande kroppar, vägarna är oframkomliga, fulla av havererade fordon med döda passagerare, som försökt fly undan farsoten. Världen har stannat.
   De få överlevande, bedövade av sorg och fasa, vet först inte om varandras existens men så småningom bildas mindre grupper. Då kommer drömmarna, onda drömmar och goda drömmar som, utan att dessa övergivna och förvirrade människor själva vet hur, leder dem och samlar ihop dem på två olika ställen på ömse sidor om klippiga bergen. Två samhällen uppstår: ett i öster, Frizonen, där man försöker bygga upp det gamla samhället under demokratiska former, och ett i väster under ledning av "den svarte mannen", vars första och viktigaste mål är att förgöra Frizonen. Det drar ihop sig till den stora och avgörande striden mellan det goda och det onda...

Pestens tid anses vara en av Kings bästa böcker, läst och uppskattad, inte bara av skräckälskande, runt om i världen.
Filmversioner: TV-serie: The Stand, 1994 (Mick Garris)
Genomgång av Pestens tid