RECENSION

Willa

Format: Novell  •  Först publicerad i Playboy magazine (2009)

"Willa" är Stephen Kings senaste resa i novellandet, denna gång publicerad i Playboy. Det är en kort, bagatellartad historia där det känns som första hälften av historien saknas.
   Det börjar med att David har tappat bort sin fru Willa. De båda har tillsammans med en grupp människor strandats på en tågstation efter att ett tåg spårat ur, och nu väntar alla på att ett nytt tåg ska komma och plocka upp dem.
   David letar rätt på Willa i en bar inne i en närliggande stad, men i samband med att han gör det inser han att saker och ting är betydligt värre än vad de först verkade. David, Willa och de andra är nämligen spöken, som liksom fastnat på en plats, i en tid.
   Aldrig tidigare har en King-historia känts så uppenbart självskriven för nästa säsong av Nightmares & Dreamscapes. Med en liten mer utdragen uppbyggnad skulle historien bli rätt bra, med en solklar pay-off i bästa "The Others"-stil när David och Willas verkliga tillstånd avslöjas.
   Skulle kunna bli bra, men i dagsläget är "Willa" bara en bagatellartad novell som inte känns speciellt stark eller spännande. Det finns en del King-typiska inslag i det hela och novellen känns välskriven, men långt ifrån någon av Kings bästa. 2 Följeslagare av 5 blir det. OK, men inte så mycket mer.
Jag tycker inte att ”Willa” är en bagatell men att den tillhör något större är nog rätt troligt. Det känns lite som om det är ett utdrag ur en kommande bok… eller kanske ur en bok som King skrotade. Jag tycker dock att själva historien funkar i sig själv men man vill ha mer. Hur de hamnade där tycker jag man får en rätt bra uppfattning om man vad hände sen?
   Vart tog de andra på stationen vägen? Försvann dom när rivningsmaskinerna kom eller kunde de hålla sig kvar? Eller kom kanske deras tåg till slut? Förhoppningsvis får vi veta det någon gång i framtiden. Betyget blir 3 Följeslagare av 5 möjliga.
Först publicerad i Följeslagarna #220 - 2006-12-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

The Stand: Captain Trips #2

Tidning, publicerad på foljeslagarna.com 2008-11-03

Serieadaptionen av The Stand fortsätter att beta av stora sjok av den rejäla romanen i ytterligare ett fullmatat nummer. Det är smått fantastiskt hur mycket de får med i ett nummer utan att det blir för plottrigt eller obegripligt. Det är tydligt att manusförfattaren Roberto Aguirre-Sacasa hittat rätt tilltal för Kings roman i det här formatet. Läckrast i detta ... [Läs hela recensionen]