UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #210 – 060201

Förord

Hej! I detta utskick är det dags att ta en titt på årets första Kingbok - CELL. Vad vi tycker om den kan ni se lite längre ned i utskicket, men om det är så att ni precis ska läsa den eller redan håller på med den kan ni vänta och läsa recensionen lite senare. Inte för att vi avslöjar något viktigt, men våra omdömen kan ändå påverka er på ett eller annat sätt. Så gör som ni vill, se detta som en liten vänlig varning.

Vi tittar även på THE DEAD ZONE – Säsong ett som nu släppts på DVD i Sverige. Denna har vi recenserat för två och ett halvt år sedan så vi har plockat fram den gamla recensionen, dammat av den lite och kör den i repris. Dessutom har Lilja tittat på bonusskivan med originalpiloten som man kunde beställa mot kupong i den amerikanska utgåvan. Något för samlarna…

Nog om det, nu kör vi igång!

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 869


Nyheter

* CELL – årets första Kingbok (recenseras i detta utskick) – släpptes den 24/1 och marknadsförs med officiella hemsidan http://cellthebook.com där diverse smått och gott finns, och kommer att läggast till efter hand, bland annat kan man ladda hem en mp3-fil på 25 minuter där King berättar om hur han kom på idén till boken, vad den är inspirerad av och lite hur han har tänkt rent allmänt. Kan höras utan risk för spoilers:
http://cellthebook.com/activities2/

De mobiltelefontjänster som finns på sidan gäller dessvärre bara amerikaner, men man kan provlyssna på MMS-ljud etc så det är ju alltid något.

De som ännu inte köpt CELL och är sugna på att provläsa lite kan läsa de första två kapitlen – med illustrationer – på Entertainment Weeklys hemsida:
http://www.ew.com/ew/report/0,6115,1150884_5_0_,00.html

Amazon.com kommer senare i år att lansera talkshowen Fishbowl på nätet men redan nu kan man se ett klipp där King intervjuas i samband med CELL-släppet. Intervjun innehåller en del roliga anekdoter som de flesta Kingfans förmodligen hört tidigare, men ändå:
http://shorl.com/gosesigytehu

* LISEY’S STORY- nästa Kingbok – verkar bli raka motsatsen till CELL. Man kan läsa de 12 första sidorna handskrivna sist i CELL eller så kan man vänta tills den kommer! Bokkedjan Barnes & Nobles har gjort följande utlåtande om boken:

”LISEY’S STORY is a wondrous novel of marriage, a love story steeped in strength and tenderness, and cast with the most vivid, touching and believable characters in recent literature. I came to adore Lisey Landon and her sisters, I ached for Scott and all he´d been through, and when I finally reached the bittersweet and heartfelt conclusion, my first thought was that I wanted to start over again from the beginning, for it felt as if were saying good-bye to old friends. This is Stephen King at his finest and most generous, a dazzling novel that you´ll thank yourself for reading long after the final page is turned.”

* Lite mer om historien i Kings och John Mellencamps musikal THE GHOST BROTHERS OF DARKLAND COUNTY har kommit upp.

I Mellencamps egna ord handlar musikalen om "two brothers; they´re 19 years old or 20, maybe 18 or 21, who are very competitive and dislike each other immensely. The father takes them to the family vacation place, a cabin that the boys hadn´t been to since they were kids. What has happened is that the father had two older brothers who hated each other and killed each other in that cabin," he continued. "There´s a confederacy of ghosts who also live in this house. The older [dead] brothers are there, and they speak to the audience, and they sing to the audience. That´s all I want to say, except through this family vacation, many things are learned about the family, and many interesting songs are sung."

* Det är nu helt klart att DESPERATION visas i amerikansk tv den 18/5, vilket sannolikt innebär ett DVD-släpp efter sommaren. Fangoria har publicerat några bilder från tv-filmen och inspelningen:
http://www.liljas-library.com/images/desperation_8.jpg
http://www.liljas-library.com/images/desperation_9.jpg
http://www.liljas-library.com/images/desperation_10.jpg
http://www.liljas-library.com/images/desperation_11.jpg

* King donerade en summa pengar för att hjälpa en 3-årig flicka som skadats i en bilolycka. Flickan behövde transporteras mellan två sjukhus, vilket kostade $2 800 inklusive vårdare. King donerade dessa pengar till familjen som kommenterade med ”Stephen King made a significant donation. It´s amazing – this man we don´t even know. It´s phenomenal for someone to do that.”

Varför King donerade pengar är inte känt, men man kan anta att Kings egna erfarenheter som bilolycksoffer spelade in.

* Limited edition-boken ”Stephen King: Uncollected, unpublished” ska enligt uppgift komma ut nu i februari. Boken finns redan utgiven i en betydligt billigare upplaga i Australien (några av författarna till boken bor där), vilket är ett litet horn i sidan på alla som förhandsbeställt den dyra boken. En australiensisk tidning lyckades också med konststycket att publicera delar av utdraget ur SWORD IN THE DARKNESS (en av Kings tidiga, opublicerade böcker) på nätet. Det är ju ett av författarnas trumfkort så det blev lite rabalder i samband med det.

* Den 21/1 hölls evenemanget ”An Evening with Stephen King” (inte första gången det begreppet används) vid Eckerd College i St Petersburg, Florida. Moderator var författaren Dennis Lehane och under kvällen hände det en del intressanta saker:

- King läste en helt ny novell som heter ”Willa”. Novellen handlar om en man som letar efter sin fru efter en tågresa. King berättade att han utgick från den sista scenen i novellen när han skrev den. Karaktärerna sägs vara välskrivna och levande och novellen ska ha en god stämning och ett poetiskt tonläge. När, vad och hur den släpps är okänt.

- King berättade för Floridapubliken att han nu känner sig redo att skriva en bok som utspelar sig i staten, där King haft ett hus sedan ett par år tillbaka och tillbringar många månader per år i. ”You have to get a little bit of texture for a place. We´ve been down here now spending about half the year since 1998. I think I have an idea for a book”, sa King till publiken.

- King berättade också att han börjat skriva ytterligare en hårdkokt deckarhistoria, vilket kan vara den bok som det rapporterats om tidigare.

* Manuset till THE MIST ska nu vara färdigskrivet. Ain’t it cool news Harry Knowles nämnde det i förbifarten i en text om kommande Indiana Jones-filmen och beskrev det kort och gott som ”amazing”.

* Fler nyheter finns i forumet på foljeslagarna.com.


Recension av CELL

Jag hade lite problem med CELL redan på förhand. Jag tyckte att upplägget där folk blir galna efter att en signal sänds ut via mobiltelefoner var lite svagt, och när katalogtexterna om boken avslutades med ”Stephen King does not have a cell phone.” började jag genast tänka på de där människorna som drar i nödbromsen på tåg för att göra folk uppmärksamma på att samhället är för stressigt och så vidare. Har Stephen King blivit Lasse Åberg och sätter sig på tvären mot modern teknik och modernt leverne? Kommer nästa bok handla om poker på nätet?

Visserligen kan jag förstå lite av Kings hang up på mobiltelefonanvändandet. Jag kan också tycka att det är märkligt hur folk blivit så besatta av att vara tillgängliga jämt och att det känns konstigt när folk ohämmat babblar om personliga saker (så kallad mobilblottning), men man ska heller inte bortse vad en mobiltelefon betyder för människor i olika situationer, inte minst när de hamnat i knipor.

Nog om det – efter att ha tagit mig igenom CELL två gånger inför denna recension (lyssnat på den och läst den) är den delen av storyn inget jag har några större problem med. Det funkar även om anledningarna till att de drabbade – i boken bland annat kallade ”phone-crazies” – är som de är kanske är lite vaga. Jag återkommer till det.

Vad som däremot stör mig är att boken till större delen är upprepningar av vad King skrivit tidigare och vad andra skrivit eller gjort filmer om. Det var just detta King ville undvika när han hotade med pensionering senast – att inte upprepa sig själv. Och det har han nu gjort enligt mig, och även upprepat andra. En av Kings favoritböcker är ”I Am Legend” (”Varulvarnas natt” på svenska) av Richard Matheson om en man som är sista mannen på jorden när en pest smittat alla andra till vampyrer (varulvar i den svenska boken tydligen). Kings kärlek till George A Romeros ”…of the dead”-filmer är vida känd.

CELL är dedikerad till Richard Matheson och George A Romero. Nähä?

Vidare har King – enligt egen uppgift - plockat inspiration från ”War of the Worlds” där en vanlig kille hamnar i en absurd situation och inte riktigt förstår varför det är som det är, vilket i sin tur leder till att den som berättar storyn kan dra till med nästan vad som helst och det funkar, något jag också återkommer till.

När det Kings egna produktion kan man snabbt se drag av THE STAND (en katastrof inträffar och en liten grupp överlever (i detta fall, förblir friska)), The Mist och DESPERATION (en liten grupp människor tar upp kampen mot det konstiga) samt DREAMCATCHER och STORM OF THE CENTURY (för att inte avslöja för mycket tar jag inte upp kopplingarna). Att King velat skriva en ny THE STAND-aktig bok har både han själv och THE STAND-fansen velat länge och nu är den här i ett mindre format.

Slår man ihop allt detta blir det en lätt ofräsch sörja av gamla idéer som i alla fall jag finner lite tråkig.

Huvudpersonen i CELL är Clay. Han är tecknare och gör grafiska noveller. Han har precis skrivit kontrakt med ett förlag i Boston och ska fira detta med en glass när helvetet bryter loss. Som på en given signal börjar folk omkring honom attackera sina medmänniskor likt mordiska bestar. Clay flyr undan med Tom och tonåringen Alice. Tillsammans lyckas de konstatera att galenskapen och raseriet triggades av en puls sänd genom mobiltelefonerna. Clay inser då att hans familj uppe i Maine är i fara, speciellt hans son som har en egen mobiltelefon. Trion beslutar sig för att ta sig upp norrut mot Kent Pond, Clays hemstad och på vägen ansluter sig några till. Men det är inte bara Clays gäng som tar sig norrut, även telefongalningarna (fåntrattar i svensk översättning?) är på väg någonstans och deras beteende är mycket suspekt.

Som jag nämnt tidigare finns det en del luckor i historien, samtidigt som det finns förklaringar som känns lätt osannolika. Det är som om varenda person Clays gäng möter har dragit egna slutsatser som blivit sanningar. Så kan man också berätta en historia, och det gör King ohämmat. Visst får vi en massa svar men de är kanske för spekulativa.

CELL följer även Kings senaste berättargrepp när det gäller slutet, som i THE DARK TOWER och THE COLORADO KID.

Även om denna recension kan ses som en rejäl sågning så är det inte det. Visst tycker jag att King kunde ha skrivit något mer originellt, men samtidigt finns det mycket i CELL som jag gillar. Jag gillar hur berättelsen berättas, hur vi kastas rätt in i elden efter bara ett par sidor. Jag gillar karaktärerna – som alltid – och då speciellt huvudpersonen och jag gillar hur ingen är helig i Kings böcker. Jag gillar också telefongalningarnas utveckling som är lite mer än bara vanliga zombies och jag gillar även att King rotat i blod- och tarmlådan och slafsat på ordentligt, även om det var länge sedan jag tyckte det var det viktigaste i Kings skrivande.

Så 3 Följeslagare av 5 möjliga är den värd, men det är 3 ganska svaga sådana. [Anders]

Till skillnad mot Anders tycker jag CELL känns rätt fräsch. Visst King har hämtat inspiration från både egna verk och andras (kanske lite mer än vanligt) men jag tycker ändå att han gör något eget av det hela. Jag tycker inte att det känns som om King upprepar sig. Karaktärerna känns som några av Kings bästa och man sympatiserar verkligen med dem… eller åtminstone en del av dem.

Det negativa med boken är att den är lite för kort. Det finns en del trådar som skulle ha kunnat följas upp mer. Slutet lämnas rätt öppet och i vanliga fall brukar det driva mig till vansinne men här lämnar det mer en kittlande känsla övar vad som ska komma. Hade CELL varit en film hade jag varit säker på att manuset till uppföljaren redan var klart.

Mitt betyg blir lite högre; 4 (lite svaga) Följeslagare av 5möjliga.

Något som egentligen inte påverkar boken som sådan men som ändå bör nämnas är att det i slutet finns 12 handskrivna sidor ur höstens Kingbok, LISEY’S STORY och efter att ha läst dem känns det som om vi går en bra höst till mötes. [Lilja]


Recension av THE DEAD ZONE – första säsongen

(Lätt omskriven version av text tidigare publicerad i #171, 11/8 2003)

TV-serien THE DEAD ZONE är tveklöst den mest framgångsrika tv-produktion relaterad till King som gjorts. I skrivandets stund är fyra säsonger av varierande längd avklarade och åtminstone en till blir det.

Hur har då de lyckats föra över Kings bok till TV-serieformatet? Jo, det har de gjort genom att dels vara väldigt trogen förlagan och samtidigt utvecklat historien med egna idéer utan att spåra ur och misshandla Kings historia.

De första två avsnitten sitter ihop och följer halva boken kan man säga. Historien utspelar sig i mitten av 90-talet. Johnny Smith, spelad av Anthony Michael Hall, är en lärare åt det lite mer excentriska hållet. Han har ett förhållande med sin kollega och barndomskärlek Sarah Bracknell (Nicole deBoer) och de planerar ett liv ihop. Men planerna går i kras när Johnny krockar med en lastbil och faller i koma.

Sex år senare vaknar han upp och allt är förändrat. Hans mor har dött och givit bort alla sina pengar till den småskumma pastorn Gene Purdy (David Ogden Stiers). Hans kärlek Sarah har gått vidare och skaffat familj med en ny man, även om hennes barn också är Johnnys barn. Till råga på allt har han efter uppvaknandet fått förmågan att se bakåt och framåt i tiden genom att bara röra en person. Läkarna påstår att Johnny efter olyckan använder en "död zon" i sin hjärna.

Johnny återhämtar sig från olyckan och använder sin förmåga för att hjälpa polisen att ta fast en seriemördare.

Med det slutar serien att följa boken och tar en egen väg. Några av de tillägg som gjorts är först och främst en rad karaktärer. Pastor Purdy är en. Johnny gillar inte honom men tar ändå emot Purdys hjälp. Bruce Lewis (John L. Adams) är en skötare på sjukhuset som blir kompis med Johnny. Enligt uppgift skrevs han in i serien som ett bollplank för Johnny, och även om det säkert är sant är Bruce en rätt skön person som passar bra in serien.

Ytterligare en ny karaktär är reportern Dana Bright (Kristen Dalton) som också fått en större roll i serien än vad som var tänkt från början. Hon är en cynisk, grävande reporter på "the police beat" för Bangor Daily News (sedd ur tidningsbranschen, där jag faktiskt jobbar, är hon en smula overklig) som bevakar det mesta Johnny gör. Hon får sedermera ett lite mer personligt intresse i Johnny, vilket inte är helt populärt hos Sarah.

En förändring som jag verkligen gillade är att Sarah gifte sig med sheriffen Walt Bannerman (Chris Bruno) vilket var ett riktigt genidrag hos skaparna av serien. Här blir det direkt en spänning mellan Johnny och sheriffen. Dessvärre avtar denna spänning allt för snabbt när serien rullar vidare. De blir kompisar och samarbetar utan några större problem.

Den största förändringen är dock att Johnnys egenskaper skiljer sig från boken. De är mer utvecklade, vilket ger större utrymme för variation i avsnitten. I ett ganska jobbigt avsnitt utspelar sig allt i en dröm där alla roller är ombytta. I ett annat avsnitt får Johnny i sig en drog vilket gör att han fastnar i sina visioner. Ganska påhittigt må jag säga.

Avsnitten är dock ganska ojämna. Vissa är helt klart mindre bra medan andra är mycket bra. Det märks att de utvecklat serien under säsongens gång, vilket förstås är bra. I säsongsavslutningen återgår de till Kings original och tar in galningen Greg Stillson (Sean Patrick Flanery), en ung framgångsrik politiker som Johnny förutspår ska starta ett världskrig. Givetvis får Stillson ekonomiskt stöd av Pastor Purdy vilket gör att Johnny blir mer inblandad i Stillson än vad han kanske önskat sig. Hur det hela fortsätter avslöjas i säsong två.

Sammanfattat är THE DEAD ZONE en mycket bra serie, inte bara ur vinkeln King utan i sin helhet, och det är tack vare en bra uppsättning skådespelare och framför allt riktigt välgjorda effekter. Där har de verkligen lyckats få till det på ett perfekt sätt. Johnnys visioner är påhittiga och ofta mycket originella. Ibland har de gjort syftningar på scener ur de första två avsnitten och lagt till någon detalj. Jag fattar inte riktigt hur de har gjort det. Antingen är det avancerad dataredigering, eller så spelade de in alternativa versioner av scenerna på en gång. Riktigt lyckat är det i alla fall och imponerande på sitt sätt.

Är THE DEAD ZONE värd att köpa? Ja, absolut. Både som Kingobjekt och som vanlig thrillerserie. Jag skulle vilja beskriva serien som en blandning av "The X-files" och "Six feet under", fast lite enklare än de båda avancerade serierna. Betyget blir 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Fotnot: Den svenska utgåvan av THE DEAD ZONE saknar helt och hållet det ganska frikostiga bonusmaterial den amerikanska utgåvan har.


Recension av THE DEAD ZONE - originalpiloten

När säsong 1 av THE DEAD ZONE kom ut I USA fanns det med en liten kupong som man kunde skicka in och gjorde man det fick man ytterligare en DVD. Denna skiva innehöll originalversionen av pilotavsnittet. Det visade sig nämligen att man bytt ut några av skådisarna när man sen gjorde den version som finns med i boxen.

Det är egentligen inte några större skillnader mellan versionerna och många av scenerna i versionen i boxen är faktiskt tagna från originalpiloten. Dessa har då klippts samman med det nya man filmat, något som gav personerna bakom kulisserna huvudbry då en del av skådespelarna bytt frisyr mellan de olika tagningarna…

De stora skillnaderna är att en del skådespelare bytts ut och en del scener filmats från en annan vinkel. I den här versionen är dessutom Pastor Gene Purdy en kvinnokarl, något som sen slopades helt.

Här ser vi även Michael Moriarty (The 4400, Law & Order) som Purdy istället för David Ogden Stiers. Vi ser även en blond kvinna som jag inte ens vet namnet på som Dana Bright istället för Kristen Dalton. Dessa är de stora rollerna som fått nya skådespelare. Det finns även en del mindre men de märker man knappt.

När det gäller handlingen gör denna version alltså varken till eller från men den är ändå intressant. Det är kul att se hur de ändrat skådespelare, vinklar osv. Jag vet inte varför de bytte ut Moriarty och blondinen (jag har verkligen inte lyckats få fram hennes namn) men personligen tycker jag de gjorde rätt.

Tyvärr får vi här i Sverige inte med denna extra DVD. Varför vet jag inte men gillar ni THE DEAD ZONE rekommenderar jag er att försöka hitta ett ex. Den är väl värd att se. Inte för handlingens skull (eftersom den är samma som ni redan sett) men för att just se hur det var tänkt från början.

De har även slängt med en del extramaterial på DVD:n. Det finns kommentatorsspår, reklamsnuttar för säsong 2 och 10 minuter med scener som inte kom med på den slutgiltiga DVD:n. En del tog man om och en del skrotade man totalt.

Betyget då? Ja, det är ju riktigt svårt att sätta betyg på den här versionen eftersom jag inte ser den för handlingens skull utan mer för nöjet att se vad man ändrade. Ska jag ändå försöka så ger jag den 3 Följeslagarna av 5 för att det var väldigt roligt att se skillnaderna. [Lilja]


THE DEAD ZONE-tävlingen

Vi hade en kort, snabb tävling med tre ex av THE DEAD ZONE-boxen – donerade av Paramount – som vinster. Frågorna var väldigt enkla och de flesta av de som svarade fick rätt på alla frågor. Så här löd frågorna och de rätta svaren:

1. Vem gör rollen som Johnny Smith i filmen THE DEAD ZONE från 1983?
- Christopher Walken, löd det busenkla svaret.

2. Nämn en annan historia - roman eller novell - av King som kan kopplas till THE DEAD ZONE och nämn kopplingen!
- Här finns det givetvis en rad rätta svar. Många har droppat kopplingen Castle Rock, CUJO, Frank Dodd eller polismannen Bannerman. Vissa minns tidningen Inside View från andra verk, och somliga har listat referenser till CARRIE. En CARRIE-referens som ett par nämner är att Johnnys mamma ska vara släkt med Carries mamma. Denna referens har vi inte godkänt som rätt svar eftersom vi inte hittar något som helst bevis för detta i boken.

3. Vad heter familjen (efternamn räcker) som ligger bakom tv-serien THE DEAD ZONE?
- Rätt svar här var Piller, Michael (pappa) och Shawn (son). Michael Piller dog mycket tragiskt förra året.

Vilka vann då? Jo, dessa:
Ulf Samuelsson, Växjö
Jonas Flising, Sävedalen
Patrik Sundin, Ljungby

Grattis säger vi! Boxen kommer på posten.


Beställ CELL och THE DEAD ZONE fraktfritt!

Kom ihåg att ni fortfarande (fram till den 12/2) kan beställa CELL och/eller THE DEAD ZONE fraktfritt från CDON via Följeslagarna! Gå in på medlemsavdelningen, klicka på bannern och följ instruktionerna!


Frågor och annat

Fråga från Micke

1. Jag undrar om det går att få tag på "An Evening with Stephen King" i PAL-format? Jag har också snubblat över en bok som heter "Dark dreams - the story of Stephen King" som verkar intressant, finns det flera sådana böcker (alltså om honom) ?

- Jag är lite osäker på vilket framträdande du menar när du säger ”An Evening with Stephen King”, då det finns flera som heter så. Den första jag tänker på är när King läser ur DESPERATION, är det den du menar? Oavsett om det är den eller inte så blir nog dock svaret detsamma: Nej, det går inte att köpa (så vitt jag vet) ett enda framträdande av King i PAL-format. Jag vet att jag kollade lite på vad det kostade att konvertera från NTSC till PAL (detta var drygt 10 år sen) och då kostade det typ 300:- per band oavsett hur mycket som var inspelat. Är det sedan så att du vill ha några fler så blir det snart billigare att köpa en ny video som klarar NTSC. Det finns säkert några för under 1500:-
- Officiellt sett går det inte att köpa framträdanden över huvud taget, men det kan ju dyka upp piratinspelningar på eBay etc.
- När det sedan gäller böcker om King så finns det otroligt mycket. Man brukar säga att King är den enda författaren som det skrivits fler böcker om än han skrivit själv… och vi vet ju alla hur mycket han skrivit. Gör en sökning på Amazon.com och ange Stephen King i titelfältet så får du en hel del träffar. Många går inte längre att få tag på och en hel del är rätt daterade men det finns en del.
- Kolla bland mina recensioner (på Liljas-Library.com) så hittar du en del. Innan du köper bör du nog bestämma dig för om du vill ha en bok om hans verk, om King själv eller böcker som tar en djupare, litterär titt på hans verk. [Lilja]

Fråga från Sarah

2. Finns det någon möjlighet att ni kan skriva lite om olyckan som Stephen råkade ut för, för inte så längesen?

- Vi skrev massor om olyckan när den hände, så jag hänvisar dig till utskicksarkivet på hemsidan. Börja med #55 som var första ordinarie utskick som vi skrev om olyckan i. Fortsätt sedan kronologiskt tills vi slutar skriva om den – jag lovar att du har att läsa ett tag då! [Anders]

Fråga från Anna

3. Har en fråga om den nya boken CELL; vad är det egentligen för skillnad på den amerikanska och den engelska versionen, bortsett från pris och omslag? Tack på förhand!

- Det uppenbara svaret är: ingenting, så klart, men det är inte helt riktigt sant. King är ju amerikan och skriver på amerikansk engelska och till de engelska utgåvorna justeras en del uttryck och stavningar (ex: subway = underground, color = colour etc) till brittisk engelska, så det är ju en minimal skillnad och innehållsmässigt är böckerna givetvis lika. [Anders]

Fråga från Erik

4. Igår hittade jag VARULVENS ÅR, svensk utgåva i mintskick (inte ens öppnad, ni vet den där sidorna ramlar ut om man öppnar den) för 140 kronor på ett antikvariat. Min fråga till er är: Vad är den värderad till nu för tiden?

- Om sidorna ramlar ut när man öppnar den låter det som om den är i ganska dåligt skick… Vi vet inte vad boken är värd. Den har gått för så mycket som 1500 på Tradera men det handlar nog mera om en lyckosam affär för försäljaren än att boken är värd så mycket. Men om man tar den auktionen som riktmärke har du ju gjort ett kap. Vi har vid tidigare tillfällen försökt reda ut hur stor/liten upplaga boken har, men förlaget vägrade lämna ut sådana uppgifter och påstod att den fanns i lika många ex som vilken annan Kingbok som helst. På något vis känns det inte så. [Anders]

- Det är inte så att du tänker på THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON när det gäller sidor som ramlar ut? Den gavs ut som pop up-bok (en sån där som man öppnar och sidorna vecklar ut sig i 3D). VARULVENS ÅR är dock helt klart värd 140:- Min gissning är att du får åtminstone det dubbla och lite till om du säljer den. [Lilja]

Efterord

Efter detta fullmatade utskick behöver vi ladda upp batterierna lite, men kommer tillbaka om en månad med mer recensioner. Då tar vi en titt på REVOLVERMANNEN som ljudbok och skriver även om det som kan vara den absolut sämsta Kingrelaterade filmen någonsin… Vilken kan det vara? Ja, ni får se om en månad! Ha det fint till dess!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025