UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #201 – 050501

Förord

Hej hej! En ny månad och ett nytt utskick, denna gång lite DARK TOWER-relaterat då vi recenserar två spännande böcker kopplade till Kings stora verk. Vi misstänker att det kommer att komma flera sådana här böcker med tiden, så det gäller att fundera på vad man som fan ska lägga pengarna på.

Vi vill också rikta era ögon mot en ny rubrik i månadens utskick. Rubriken är kort och gott Foljeslagarna.com och handlar så klart om något på hemsidan. Det händer något där nämligen…

Innan vi går in på nyheterna ska vi väl klargöra att det fanns ett aprilskämt i förra utskicket som vissa tydligen gick på trots att det var ganska grova ledtrådar i det. Men i alla fall: nej, Följeslagarna ska inte ge ut en limited edition på COLORADOKILLEN tillsammans med Mardrömsförlaget. Det finns inget sådant förlag och det blir ingen bok. Ledsna om vissa blev besvikna, men vi hade faktiskt ännu värre utkast till skämt innan vi bestämde oss… Är det första april så är det…

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 818


Nyheter

* De som väntar på en ny Kingbok på svenska i år får tyvärr vänta förgäves. Bra Böcker meddelar per mail att de inte har någon ny bok inplanerad för 2005. Däremot kommer det nya lågprisupplagor. ATT SKRIVA finns nu i storpocket och SVARTA HUSET i kartonage.

Om något annat förlag har några Kingplaner vet vi inte.

* Stephen Kings och John Mellencamps gemensamma projekt har nu fått namnet “The Ghosts of Darkland County”. Mellencamp säger att han skrivit 17 låtar och King skrivit ett 110 sidor långt manus, som tillsammans skulle ge en föreställning på fem och en halv timme. De jobbar nu vidare på att trimma ned historien.

* ReallyScary.com har fått se de första 15 minuterna av DESPERATION och utifrån deras rapport kan man se att Garris verkligen följt bokens inledning ord för ord. En rolig detalj är att för ett par år sedan läste King högt ur manuset till DESPERATION vid en välgörenhetsföreställning och exakt samma avsnitt som nu är 15 minuter film tog en timme att läsa.
http://www.reallyscary.com/2005/04/exclusive-first-look-at-stephen-kings.asp

* Nu verkar filmatiseringen av THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON vara på gång. Boston Herald rapporterar att George Romero ska filma några dagar i Boston nu i sommar innan produktionen flyttar till Maine. Däremot verkar det inte bli något av den animerade EYES OF THE DRAGON som StephenKing.com annonserade för ett par år sedan. Rättigheterna har löpt ut.

* King är för första gången inblandad i en uppföljare till en film. Producenten Richard Rubinstein är involverad i uppföljaren till THE NIGHT FLIER och skickade på eget initiativ en kopia av Mark Pavias manus till King.

”King gillade manuset så mycket att ha bestämde sig för att bli inblandad i det. Helt oväntat kom han med ett bearbetat utkast. När jag berättade det för Pavia trodde jag han skulle få en hjärtattack. Det var ett par grejer han kanske skulle sakna från det första utkastet, men nu har han ett förbättrat manus skrivet tillsammans med King!”, berättade Rubinstein till Fangoria.

* King har skrivit en essä om H.P. Lovecraft för LA Times. Den kan läsas på deras hemsida mot registrering (gratis) eller så kan man glida in på Följeslagarnas forum där texten finns i sin helhet.
http://www.latimes.com/features/printedition/books/la-bk-king17apr17,1,2699938.story?coll=la-headlines-bookreview&ctrack=1&cset=true

* BLAZE var en bok King skrev under det tidiga 70-talet. Boken kom aldrig längre än till manusstadiet och har sedan dess funnits ett universitetsarkiv. Trodde man – för nyligen avslöjade moderatorn på Kings message board att King plockat fram manuset för ett par år sedan för att göra ett andra försök. Men han kom ingenstans så den är tillbaka i arkivet.

* LISEY’S STORY, som ser ut att bli nästa års nya Kingbok, kommer enligt uppgift bli mellan 5-600 sidor lång. Det ser ut som om titeln är helt spikad nu också.

* THE DARK TOWER-freaks med en del pengar på fickan bör boka in en USA-resa i juli och gå på PalaverCon 2005 i Durham, New Hampshire den 22-24. Konventionen gästas av illustratörerna Michael Whelan, Phil Hale, Darrel Anderson, Rick Berry samt Donald M Grants VD Robert Wiener. Evenemang under dagarna är bland annat tävlingar, utställningar, auktioner och mycket mer.
http://www.palavercon.com

* Avslutningsvis duggar det tätt med dollar baby-nyheter, som vanligt.

Trailern till ”Stephen King’s Gotham Café” finns nu att se på nätet.
http://www.cinequestonline.org/2005/theater/detail_view.php?m=627

Brian Berkowitz som gjort en dollar baby på ”All that you love will be carried away” under namnet ”The secret transit codes of America’s highways” är nu aktuell med en remake på ”Sorry, right number”. Filmen hade premiär under veckan som gått.
http://www.sorryrightnumber.com

En fransk dollar baby – “La femme dans la chamber” – remake på “Woman in the room” finns nu att se på StephenKingShortmovies.com. En version med inbakade engelska undertexter sägs vara på gång.
http://www.stephenkingshortmovies.com

På den adressen finns många dollar babys att se, bland annat den ovan nämnda ”Secret transit codes…”

Dave Brock som gjort en dollar baby på ”The road virus heads north” håller som vi tidigare rapporterat på med ”The library policeman”. Han och hans syster håller nu på med det andra utkastet som ska vara mycket troget till berättelsen. Det finns till och med en förhoppning till att göra den som en riktig långfilm.


foljeslagarna.com

Ny rubrik för nyheter kopplade till hemsidan.

Årets omröstning: Från och med idag (1/5) kan ni gå in på hemsidan och rösta i årets stora omröstning. Detta återkommande evenemang brukar vanligtvis äga rum lite tidigare på våren för att redovisas i årsutskicket, men i år blev det lite senare bland annat på grund av att vi ville förändra omröstningen en smula. Går ni in på hemsidans medlemsavdelning nu kan ni svara på sju frågor och samtidigt vara med i en utlottning av ett par roliga priser. Omröstningen avslutas den 25/5 och redovisas i nästa utskick,

ATT SKRIVA-tävling: Från och med imorgon (2/5) kan ni vara med i en tävling om fem exemplar av den nya storpocketen av ATT SKRIVA som vi fått av Bra Böcker. Den här gången har ni fem chanser att vinna boken då vi ställer en ny fråga varje dag måndag till fredag. Måndagens vinnare dras på tisdagen och redovisas i en tråd i vårt Forum. Gå in på hemsidan på måndag och tävla!


Redovisning av intresse för Följeslagarträff

I förra utskicket (och på Forumet) skickade vi ut en fiktiv inbjudan till en Följeslagarträff för att pejla av läget och se om det helt enkelt är värt att arbeta på något sådant.

Utav 814 medlemmar var det 27 som svarade. Redan här känns det som om intresset är rätt svalt eller hur? Det är inte mer än 3%.

Av de 27 var det endast 18 som svarade JA (66%). Ska man då tolka detta får man väl tolka det så att de 787 som inte svarade inte är intresserade av att komma. Det betyder alltså att 18 av 814 skulle vara intresserade av att komma. Det är alltså 2%.

Ska man sen vara realistisk kommer antagligen inte datumet man väljer att passa alla. Det betyder att det kanske i bästa fall kommer 15 personer.

Tyvärr betyder det att vi lägger planerna på en träff på hyllan. Det är inte omöjligt att vi tar en ny koll på intresset längre fram men just nu blir det inget.

[Lilja]


Recension av ”Stephen King’s The Dark Tower: A Concordance Volume II” av Robin Furth

Precis som volym ett av denna konkordans till Kings Magnum Opus är det knappast en bok man läser från pärm till pärm. Den här typen av böcker fungerar inte riktigt så. Man ska nog plocka fram den här när man läser någon av de tre böcker som den täcker upp (de tre sista delarna i THE DARK TOWER-sagan) och stöter på något uttryck eller ord eller för den delen person eller plats som man inte kan placera.

Med hela THE DARK TOWER-sagan bakom sig fungerar det dock ganska bra att läsa här och där i boken och få en viss behållning. Speciellt intressant för mig kändes bokens appendix där man kan läsa om dialekter och uttryck, få en snabb genomgång av – ja, hela serien i en grundläggande tidslinje, lite historik och några kartor. De här bitarna kunde till och med att fått ta lite mer plats då det är mer intressant än själva uppslagsdelen av boken. Dessutom kunde någon mer erfaren illustratör än författarinnan själv fått rita ihop ett par snygga och lite mer autentiska kartor…

Några frågor som poppar upp i mitt huvud när jag bläddrar bland sidorna är bland annat hur mycket hjälp av King Robin Furth egentligen haft när hon skrivit ihop boken. Hon har ju definitioner på alla uttryck etc som går att hitta, med sidreferenser. Jag undrar – utan att använt en enda sidreferens ännu – om man verkligen kan hitta alla förklaringar bara genom att läsa THE DARK TOWER-böckerna? Då jag å ena sidan betvivlar det, blir jag å andra sidan osäker när hon i några enstaka tillfällen skriver att ”vi får ingen förklaring till detta uttryck”. Det indikerar ju att King inte funnits där med sin egen förklaring.

Något annat som jag grunnat över är hur mycket King egentligen hade klart gällande språk och kultur för världarna han hittat på. Anledningen till att jag undrar är att jag ser vissa ologiska mönster i ”high speech” utifrån de exempel som ges. Om man jämför med världens mest kända trilogi – ”Lord of the Rings” – så hade Tolkien tänkt ut allt så himla väl, hittat på språk som man med spetskompetens kan tala idag och imponerande historier om alltings ursprung. Kings version känns lite minimal i jämförelse.

Ändå imponeras jag av Kings verk (återigen) när man får allting koncentrerat som i denna bok. Robin Furth gjorde helt rätt i att dela upp konkordansen i två volymer (volym två är dubbelt så tjock!) – som en 700 sidor tjock bok hade man inte orkar med den. Hon anger vid vissa återkommande uttryck att det finns mer att läsa i volym ett. Helt rätt gjort.

Är man ett stort THE DARK TOWER-fan (och det inkluderar i detta fall att man har de inbundna utgåvorna från Viking 2003 och Grant/Scribner 2003-2004, eftersom sidreferenserna går till dessa böcker) så bör man ha Robin Furths konkordans. Den är inte oumbärlig men ändå ett måste. Betyget blir högt snarare utifrån användningsvärdet än läsupplevelsen – 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Jag håller med Anders. Robin Furths konkordans är verkligen en speciell bok. Har man inte läst THE DARK TOWER-böckerna eller inte gillar dem kan man lika gärna hoppa över den här (och den första) boken. Man kommer ändå inte att läsa den. Planerar man att läsa böckerna kan man ha den som ett uppslagsverk under resans gång… men då får man passa sig så man inte tittar för mycket och får handlingen avslöjad för sig. Gillar man serien tycker jag både volym 1 och 2 är måsten i samlingen. Mitt betyg blir 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Recension av ”The Road to The Dark Tower”av Bev Vincent

Bev Vincent kom in i mitt liv, om man nu kan uttrycka det så, när han då och då dök upp med förklaringar och imponerande kunskap om Stephen King i SKEMERs nyhetsbrev. Ingen visste vem han var, och hur han (eller hon, vissa trodde att det var en tjej på grund av namnet Bev) kunde veta så mycket om King. Var han släkt med King rent av? Det var många teorier som florerade och myten Bev Vincent växte och blev absurd. Det ryktades att han hade läst hela den oavkortade THE STAND på ett dygn! Detta var lögn, berättade han i en Instant Messenger-konversation vi hade för många, många år sedan, men han hade läst NEEDFUL THINGS på fyra dagar.

Faktum är att Bev Vincent bara är ett vanligt Kingfan som sitter inne på en enorm mängd information och kunskap. Då och då har jag veckat pannan över något som jag inte haft information om. Ett mail senare har Bev givit mig svaret. Han är en otrolig resurs, och det är faktiskt lite märkligt att han inte givit ut en bok tidigare, men så har han ju ett dagligt jobb att sköta. ”The Road to The Dark Tower” är skriven helt och hållet på fritiden,

Till skillnad mot Robin Furths konkordans är boken en ”kritisk genomgång av Stephen Kings Magnum Opus”. Boken innehåller fullständiga genomgångar av de sju delarna i THE DARK TOWER-sagan, genomgångar av de DARK TOWER-relaterade böcker som finns, persongallerier, tidslinjer och annat smått och gott.

När jag först började läsa i boken upplevde jag den som otroligt tung. Hans genomgångar av de olika delarna är otroligt detaljerade och lite för långa för att vara vanliga synopsiser. Faktum är att de sju genomgångarna tillsammans nästan är lika långa som den första delen i sagan… Jag tror att det egentligen hade att göra med att jag kan de fyra första delarna så pass bra att det blev segt att ta sig igenom texten bara av den anledningen. När jag kom till del fem och framåt lättade det troligen av den anledningen att jag bara läst böckerna en gång.

Bev Vincent smyger in analyser och egna idéer här och där och lägger fram en hel del vettigt. Speciellt i genomgången av den sjunde delen eftersom det är där allt händer. Jag tänker inte gå in på några detaljer med tanke på att många ännu inte läst Kings böcker.

Min största behållning med boken var genomgångarna av de DARK TOWER-relaterade böckerna. INSOMNIA har jag inte läst på kanske 10 år och BLACK HOUSE fastnade inte riktigt i minnet. Nu var det skönt att få ihop trådarna och även märka att King lämnat en del frågor obesvarade. Vad hände med den där gröne figuren i INSOMNIA egentligen?

Jag tror att ”The Road to The Dark Tower” hade mått bra av att få ligga till sig lite innan jag läste den. Jag var fortfarande allt för inne i THE DARK TOWER-världen för att riktigt uppskatta den. Det blev för mycket för tätt inpå helt enkelt. Därför påverkas betyget åt ett negativt håll och det blir 3 Följeslagare av 5 möjliga för boken.

För övrigt kommer det nu vara hur enkelt som helst för framtida översättare att beta av THE DARK TOWER-böckerna. Med konkordanserna och ”The Road to The Dark Tower” är allt klappat och klart! [Anders]

Personligen uppskattade jag Bevs bok mer än Robins då Bevs bok är en bok man läser från pärm till pärm. Sen just det faktum att Bev lägger in så många egna tolkningar och slutsatser gör det hela enormt underhållande. Det är fler än en gång man tänker (eller säger högt till sig själv), ”att jag inte tänkte på det” eller ”fasen, det där såg jag inte när jag läste boken fast det fanns alldeles framför näsan på mig”.

Precis som Anders säger är böckerna mycket detaljerade och ibland känns det nästan som om man inte skulle ha behövt läsa själva böckerna men samtidigt tycker jag att det är det som är bokens styrka. Sen kan det helt klart bli för mycket om man klämmer alla sju delarna, Robins och Bevs böcker under en tvåmånadersperiod…

Boken är dock mycket bra och betyget blir 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Efterord

Nästa gång ses vi i en ny årstid, och då redovisar vi resultatet i årets omröstning. Något annat blir det säkert också, men det får ni se då. Glöm inte bort omröstningen och ATT SKRIVA-tävlingen på hemsidan! Ha det fint tills vi ses nästa gång!

Anders - http://www.secretwindows.tk (offline just nu)
Lilja – http://www.liljas-library.com
Följeslagarna – http://www.foljeslagarna.com
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025