UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #149 - 020902

Förord

Hejsan och välkomna till ett nytt utskick från Följeslagarna som ser lite annorlunda ut, som ni troligtvis redan har sett. Det var nämligen så att i samband med förra utskicket fick vi veta av en medlem att våra utskick är uppställda på ett sådant sett att visa SPAM-filter helt enkelt sorterar bort dem på en gång. Vi har försökt minska ned på några av de punkter filtret klagade på, spärrad text, stora bokstäver och så vidare. Dessvärre kan vi inte komma ifrån att det svenska språket innehåller vissa ord, eller bokstavskombinationer som blir ”snuskiga ord” på engelska, och att vi har en ”unsubscribe”-länk sist i utskicket, men förhoppningsvis klarar vi oss från att bli bortfiltrerade denna gång.

Detta är steg ett i en utveckling av utskicken. I samband med att vi lanserar vår nya hemsida kommer vi att gå över till så kallade HTML-mail, vilket kommer att innebära att utskicken piffas upp med färger och snyggare rubriker. Mer om det när det är dags.

I detta utskick recenserar vi miniserien ROSE RED som nu äntligen släpps på VHS och DVD i Sverige. Mer information och en fullständig recension av den finner ni längre ned. Ni finner även svaren i HJÄRTAN I ATLANTIS-tävlingen som vi haft på hemsidan nyligen och en hel del till.

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 828


Viktigt meddelande angående FROM A BUICK 8-beställningarna

Tyvärr kommer FROM A BUICK 8 att bli lite försenade från Uppsala English Bookshop. Böckerna packades i lådor i ett lager i Glasgow, Skottland i slutet av vecka 34. Dessvärre hade de helg måndagen efter och lådorna kom inte med i den veckans sändning till Sverige. Nu kommer de att gå med båten som går till Sverige fredagen vecka 36, och komma till Uppsala på tisdagen därpå (vecka 37).

Uppsala English Bookshop kommer då att packa upp och ner så svetten lackar och Följeslagarna bör ha sina böcker på måndagen den 16/9.

Vi och Uppsala English Bookshop beklagar detta!


Nyheter

* John-Henri Holmberg meddelar att han blivit ombedd av Bra Böcker att översätta FROM A BUICK 8 redan nu i höst och att Bra Böcker eventuellt vill publicera den innan DET SVARTA HUSET (BLACK HOUSE).

* Engelska BBC har nyligen sänt ett radioprogram där fenomenet King diskuterats. Programmet finns att lyssna på på nätet. Spola fram till någonstans 10-11 minuter in i filen så får ni höra en intervju med Lilja som intervjuades som ”ett fan med en hemsida om King”:
http://www.bbc.co.uk/worldservice/programmes/meridw.shtml

* Cemetary Dance har lagt upp Bernie Wrightsons illustrationer till den begränsade lyxupplagan av FROM A BUICK 8 på nätet. Dock vill vi varna för att dessa illustrationer avslöjar en hel del om handlingen – titta på egen risk!
http://www.cemeterydance.com/king/art/index.html

* THE DEAD ZONE. Det är nu klart att det blir en andra säsong av denna succéserie, och det är även klart att den första säsongen (13 avsnitt) släpps på DVD (Region 1) redan den 5/11.

* STEPHEN KING’S THE SHINING, som släpps på DVD (Region 1) i januari nästa år, kommer att ha 11 bortklippta scener som bonus. Bland annat den beryktade scenen där King som zombie smälter ihop. Regissören Mick Garris säger att några av scenerna är bra, och några är sämre. Det kommer även att finnas ett kommentatorspår där King, Garris och några till kommenterar filmen.

* PARANOID – den första ”dollar-babyn” att få tillåtelse att officiellt visas på Internet under en begränsad period har nu tagits ned, eller kommer att lämna det inom kort. Missade ni att titta på den, eller ladda hem den så missade ni verkligen något. Förhoppningsvis kommer den att komma ut på något annat sätt i framtiden. Ta en titt på hemsidan i alla fall, den kan ju finnas kvar några dagar extra…
http://www.paranoidthemovie.com

* King kommer att den 25 september att samtala inför publik med New York Times bok- och filmkritiker Janet Maslin under ett specialarrangemang hos Jacob Burns Film Center. I samband med det kommer signerade kopior av färska FROM A BUICK 8 att säljas. Alla biljetter till evenemanget sålde slut på nolltid, givetvis. Mer information här:
http://burnsfilmcenter.com/FilmProgramming/Docs/comingsoon.html#steve


Recension av ROSE RED

ROSE RED är från början en miniserie i tre delar som nu satts ihop till en längre film. Fördelen med det är ju att man kan se allt i en sittning men nackdelen är att det ibland kan kännas lite långt. ROSE RED håller dock en hög kvalité vad gäller skådespelare och handling.

Till en början får vi lära känna alla karaktärerna och lite om deras bakgrund. Vi får veta att Joyce Reardon (Nancy Travis) planerar en expedition till det enorma och påstått vilande spökhuset ”Rose Red”. För att få huset att öppna upp sig och visa vad det kan tar hon med sig sex personer som alla har speciella paranormala kunskaper. Det är till exempel telekinesi, förmågan att se in i fram eller bakåt i tiden med mera.

De sex som hon tar med sig är Nick (Julian Sands), Victor (Kevin Tighe), Emery (Matt Ross), Pam (Julia Campbell), Cathy (Judith Ivey) och den viktigaste av dem alla Annie (Kimberly Brown). Förutom dessa följer även Ellen och John Rimbauers barnbarn Steven Rimbauer (Matt Keeslar) och Annies syster Rachel "Sister" (Melanie Lynskey) med.

Vi får även lite bakgrund när det gäller ”Rose Red” själv. Vi får höra om Ellen och John Rimbauer, deras barn Adam och April samt Ellens tjänstedam Sukeena. Historien utspelar sig både i nutid (2001) och dåtid (tidigt 1900-tal).

Dessa är alltså huvudpersonerna men naturligtvis finns det andra karaktärer. Till exempel finns professor Miller som jobbar på samma universitet som Joyce. Tyvärr gillar han inte att hon ska utforska ”Rose Red” och gör allt för att sabotera för henne. Han menar att det förstör universitetets trovärdighet. Till sin hjälp har Miller skoltidningens reporter Bollinger. Han följer efter Joyce och hennes gäng in i ”Rose Red” för att dokumentera deras (som han tror) galenskap.

Allt eftersom historien fortlöper växer karaktärerna och man lär känna dem lite bättre. Det är nu man börjar inse vilka man gillar och inte gillar. Personligen gillade jag inte Emery till en början. Han är en mycket irriterande personlighet men samtidigt en mycket viktig person. Han är den som till slut inser vad som bör göras… även om ingen vill låta honom göra det. Ju längre tiden går ju mer gillar jag Emery, han är ROSE REDs version av THE LANGOLIERS Mr. Toomy.

Ju längre man kommer i filmen ju mer får man se av ”Rose Reds” demoner och andar. Dåtiden är inte filmad i svart/vitt men inte heller så färgglatt som man är van vid. Nutiden är dock filmad i färg. Klippen mellan nutid och dåtid är mycket effektfullt just på grund av detta. Vi får även se hur besatt Joyce egentligen är och vad hennes verkliga anledning till expeditionen är.

Sen är det alltså dags för den stora finalen. Tyvärr känns det lite som om King tagit den enkla vägen här… Personligen hoppades jag att man skulle få mer information om själva ”Rose Red” och varför det är hemsökt. Jag önskar även att man fått mer info om familjen Rimbauer. Trots detta bjuder dock slutet på ett par överraskningar som jag gillar…

Naturligtvis finns det lite kopplingar till King och hans böcker i ROSE RED. Bland annat finns det en student som heter Spruce i efternamn vilket även Kings fru Tabitha gjorde innan hon gifte sig. Vi hör en person som sjunger på te-sången (”I’m a little teapot…”). Denna koppling är visserligen mycket långsökt men ska man leta så ska man. Låten är naturligtvis samma som sjungs i STORM OF THE CENTURY.

King dyker även upp i en liten roll, vilket han gör allt som oftast. Här dyker han upp som ett pizzabud. Han har bara några få repliker men som vanligt är det är mycket underhållande att se King själv dyka upp i en lite mindre roll.

Nu till betyget. Det blir rätt bra även om slutet kunde vara lite starkare. I ROSE RED berättar King trots allt en stark historia som är värd att berättas. Betyget blir därför tre starka Följeslagare av fem möjliga. Betyget orkar inte riktigt upp till en fyra. [Lilja]

När vi recenserade STORM OF THE CENTURY, Kings förra ”roman-för-tv” så tyckte jag att den var den bästa Kingminiserien som gjorts och den fick följaktligen en fyra. Nu skulle jag dock vilja revidera den åsikten och det betyget för efter ett antal tittningar känns den hopplöst seg. Och det blir lite samma sak med ROSE RED.

Problemet ligger i att en miniserie i tre delar inte mår riktigt bra av att bli sammanfogad till en över fyra timmar lång film. Miniserien är upplagd med övergångar till reklampauser som givetvis har en funktion om man ser den på tv med reklampauser inplanerat. I STORM OF THE CENTURY fick vi se otaliga korta klipp på nedsnöade bilar och liknande till vindens vinande. I ROSE RED är det istället kameraåkningar av ”Rose Reds” exteriör till ljudet av spöklika viskningar.

Det är lite synd att de inte tänker om lite när de ska släppa dessa miniserier på VHS/DVD och tänkte lite mer film. Det blir konstiga tempoväxlingar som bidrar till att det känns lite smått segt emellanåt. Dessutom blir det oerhört konstiga klipp eftersom de oftast planerar in en liten chockeffekt innan de går till reklam. Utan reklam kan detta bli nästan pinsamt dåligt. Till exempel finns det en scen när en i gänget ser spöken i ett kylskåp, och precis innan de går till reklam (i vårt fall precis innan det klipps) kommer det en hand utfarande från kylskåpet. Nästa klipp: Lite viskningar och exteriörer på huset följt av en tillbakagång till kylskåpet där det inte finns någon hand och personen ser oberörd ut. Dåligt!

Detta är dock synpunkter på själva hanteringen av filmen och inte på själva handlingen. I min drömvärld ser man materialet som en film och tajtar till klippen, får ned längden med en halvtimme och får ett bättre flyt och tempo. Jag får väl skaffa lite redigeringsutrustning och göra min egen ”directors cut”! :)

Om själva historien kan man väl säga att det inte är den mest originella som King hittat på. Filmer om spökhus har gjorts i parti och minut och faktum är att jag vid andra tittningen sitter och väntar på en scen som jag sedan kommer på är med i filmen ”The Haunting” som säkert många kommer att tänka på när de ser ROSE RED. Kings lilla knorr är dock att huset ”Rose Red” bygger ut sig själv, och det är ju lite spännande.

Det känns även som King återanvänt lite karaktärsdrag från tidigare. Den autistiska telekinesiska flickan Annie är som en blandning av Carrie och Seth från THE REGULATORS, och speciellt likt Carrie när hon utlöser ett stenregn i filmens inledning.

Figuren Emery (som ni kommer att hata, tro mig!) är en typisk gnällgubbe som King brukar ha med i sina grupper för att få lite konflikter. Personligen stör jag mig extremt mycket på hans uppsyn – halvöppen mun och rynkad näsa, fast det är tydligen gjort med flit för att förstärka hans sura attityd. Mycket effektfullt men riktigt irriterande!

King har även på ett snyggt sätt fått in inslag från sin först sålda novell ”The glass floor” (hittills inte samlad i någon bok) då ett av rummen i huset är ett ”spegelbibliotek” med glas-/spegelgolv.

Skådespelarna tycker jag gör bra ifrån sig överlag. Engelske Julian Sands som Nick har fått de vassaste replikerna men Nancy Travis är suverän i rollen som Joyce Reardon. Till en början är hon charmig och sympatisk, målmedveten och med skinn på näsan, men allt längre som filmen går förändras hon rejält.

Sammanfattningsvis så tycker jag att ROSE RED i stort är bättre än STORM OF THE CENTURY, men det saknas en del för att den ska bli någon slags klassiker. Mitt betyg försämras av mina synpunkter på tempot och klippningen, men även av att vissa specialeffekter är lite för billiga. Det gäller först och främst spökena som är lite gummiaktiga… Men tre Följeslagare av fem är den väl värd. [Anders]

* DVD-bonus

Förutom ett bildgalleri rymmer ROSE RED på DVD två dokumentärer. Den ena är en så kallad bakom-film med namnet ”Bad House – så gjordes Rose Red” och den andra är en kortare fejk-dokumentär som heter ”Unlocking Rose Red: Ellen Rimbauers dagbok”.

”Bad House” är en rik och bra bakom-film på ungefär 45 minuter. Vi får se inslag ur alla skeden av filmens skapande, intervjuer med de medverkande och rätt mycket smått och gott. King är med ganska mycket i filmen. ”Unlocking Rose Red” visades på ABC i USA strax innan serien visades i början av detta år, enbart för att förvilla tittarna. Här får vi möta den ”riktiga ” Joyce Reardon som berättar om hur hon hittade Ellen Rimbauers dagbok och hur hon planerar att åka till ”Rose Red” och forska med sitt gäng.

Filmen är lite kul med tanke på att ganska många gick på den. Den berättar också att King dramatiserat verkliga händelser och en massa annat. Lite kul som sagt, men inget att hänga i granen direkt. ”Bad House” är behållningen i bonusmaterialet. [Anders]


HJÄRTAN I ATLANTIS-tävlingen

I förra utskicket skrev vi om HJÄRTAN I ATLANTIS som i dagarna kom ut på VHS och DVD. I samband med det hade vi en tävling på hemsidan där man kunde vinna sitt eget ex av filmen på VHS. Tävlingen gick ut på att svara på fem frågor. Här kommer frågorna och de rätta svaren.

1. HJÄRTAN I ATLANTIS är baserad på två av novellerna i boken HJÄRTAN I ATLANTIS, vad heter de två novellerna? (2 poäng)

Rätt svar: "Low men in yellow coats" och "Heavenly shades of night are falling". Vi har givetvis även godtagit de svenska titlarna “Låga män i gula rockar” och “ Himmelska stråk av mörker faller”.

2. I rollen som huvudpersonen Bobby i vuxen ålder finner vi David Morse. Han har även varit med i en annan Kingfilm - vilken, och vad hette hans rollfigur? (2 poäng)

Rätt svar: Filmen: THE GREEN MILE, rollfiguren: Brutus "Brutal" Howell. Många har även påpekat att Morse spelar flygkaptenen Engle i THE LANGOLIERS men det är en miniserie och ingen film som det var fråga om här.

3. Manuset till filmen är skrivet av William Goldman som även han tidigare varit inblandad i Kingfilmer - nämn minst en. (1 poäng)

Rätt svar: MISERY (manus), DREAMCATCHER (manus), DOLORES CLAIBORNE (konsult).

4. Filmen är producerad av Castle Rock Entertainment - nämn två andra Kingfilmer som också producerats av Castle Rock Entertainment. (2 poäng)

Rätt svar: NEEDFUL THINGS, THE SHAWSHANK REDEMPTION, DOLORES CLAIBORNE, THE GREEN MILE, DREAMCATCHER. En filmtitel som många svarat med på denna fråga är STAND BY ME, men det är alltså fel. Det var först efter STAND BY ME (och tack vare den) som Rob Reiner startade Castle Rock Entertainment.

5. Skiljefråga: Har Anthony Hopkins kopplats samman med Stephen King tidigare? (5 poäng)

Rätt svar: Ja, King recenserade boken "Hannibal" i NY Times. Som vi trodde blev denna fråga avgörande. De tävlande fick här hjälp med fel olika svarsalternativ, nämligen: 1) Nej, aldrig, 2) Ja, Hopkins konsulterade King om Hannibal Lector, 3) Ja, King recenserade boken "Hannibal" i NY Times, 4) Ja, Hopkins var tänkt som Jack Torrence i nya "The Shining", 5) Ja, King och Hopkins är släkt på långt håll

Maxpoäng: 12, och det var faktiskt fyra som hade alla rätt. Eftersom vi bara har tre exemplar att lotta ut så har vi dragit tre vinnare och de är:

Mats Blomqvist, Bergkvara
Mikael "Otto" Nordlund, Filipstad
Jerker Nilsson, Malmö

Vi säger grattis till er och tackar även Sandrew Metronome för de fina priserna!


Ny tävling – vinn ROSE RED på VHS!

Jodå, det är sant! Återigen har Sandrew Metronome varit snälla nog att skänka oss tre ex av ROSE RED på VHS som ni kan vinna i en tävling på hemsidan. Det är bara att ta sig till samma ställe som sist (logga in och klicka på tävling) och sedan svara på fem frågor. Flest rätt vinner. Sista tävlingsdag är söndagen den 8/9. Lycka till!

OBS! För att det ska vara så rättvist som möjligt har vi beslutat att de tre som vann HJÄRTAN I ATLANTIS-tävlingen inte har möjlighet att vinna denna tävling. Så tyvärr Mats, Mikael och Jerker – ni får gärna vara med, men ni vinner inte!


Frågor & svar

Fråga från Thomas:

1. För en massa år sedan sprang jag på ”The Stephen King Companion” som vem-det-nu-var skrev. (George Beahm, eller nåt sånt.) Kan ni i med er kunskap rekommendera andra bra böcker om King? Gärna något nyare eftersom ”the Companion” bara omfattar häften av produktionen. Och finns ovan nämna biografi på svenska?

- Det stämmer att det var George Beahm som skrev ”The Stephen King Companion”. Han har även skrivit boken ”The Stephen King Story” från 1991. Tyvärr är det dessa böcker som gäller om man vill veta mer om King som person och författare, även om de är lite gamla. Den senaste boken som finns är ”Stephen King: America's Best-Loved Boogeyman” av just George Beahm från 1998.

Är du intresserad av böcker om Kings böcker finns det lite mer att välja på. Här är några:

* The Complete Stephen King Encyclopedia (Stephen Spignesi)
* The Lost Work of Stephen King (Stephen Spignesi)
* The Essential Stephen King (Stephen Spignesi)
* The Work of Stephen King (Michael Collings)
* Scaring us to Death (Michael Collings)
* Stephen King Country (George Beahm)
* Stephen King Universe (Waiter Stanley, Christopher Golden, Stanley Wiater)
* Creepshows: The Illustrated Stephen King Movie Guide (Stephen Jones)

Tyvärr kommer nog ingen av dessa böcker att översättas till svenska med tanke på hur ”slarvigt” King behandlas i Sverige. Det skulle antagligen kosta mer än förlaget är villiga att lägga ut. Kanske om någon svensk skrev en bok om King. [Lilja]

- Det finns dock en svensk som skriver böcker där King faktiskt är med, i alla fall lite grann. Denna svensk är John-Henri Holmberg som skickat in följande information om sin kommande bok:

--
Min bok om science fiction, som har titeln INRE LANDSKAP OCH YTTRE RYMD: Science fictions historia 1-2 (volym 1: från begynnelsen till 1960-talet, volym 2: från sextiotalet fram till nu) utkommer sent i höst hos Bibliotekstjänsts förlag. Volym 1 är cirka 450 sidor, volym 2 cirka 500 sidor. Huvudinnehållet är en överskådlig genomgång av sf, väsentligen kronologiskt, samt mer ingående porträtt av cirka 100 av de viktigaste sf-författarna från H. G. Wells till många av dagens ledande. Dessutom innehåller första delen en presentation av "sf-rörelsen", fandom, medan den andra delen innehåller specialkapitel om science fiction i Sverige och i icke engelskspråkiga länder. Boken kommer förmodligen lättast och billigast gå att köpa från Science fiction-bokhandeln (www.sfbok.se), som har sagt att den tänker köpa in ett rejält antal exemplar.

Stephen King finns med, om nu någon skulle undra -- flera av hans romaner är ju faktiskt formellt sett science fiction, i ett par fall dessutom mycket uppenbart (KNACKARNA, DRÖMFÅNGARE, för att nu inte tala om Richard Bachmans framtidsromaner).
--

De som gillar science fiction får inte missa dessa två volymer. [Anders]

Fråga från Adrianna:

2. Hej! Jag har en fråga som jag skulle vilja ha svar på snarast möjligt... Jag har köpt både DET och SÖMNLÖS nu och vill självklart börja läsa dem. Tittade på er hemsida och såg att ni recenserar både DET och SÖMNLÖS på samma sida, så att säga. Så jag undrar - hänger dessa två böcker ihop på något sätt? I så fall, vilken är det man ska läsa först? Tacksam för svar!

- Det som finns på hemsidan är ingen gemensam recension av DET och SÖMNLÖS utan en artikel om Kings fiktiva stad Derry som är den gemensamma nämnaren i böckerna. Derry figurerar även i boken BENRANGEL. Det finns några mindre kopplingar mellan böckerna, i stil med att en karaktär från den ena nämns, eller figurerar i den andra och så vidare. De är inte fortsättningar på varandra. När det gäller vilken ordning man ska läsa böckerna i så tycker jag personligen att man ska läsa dem i kronologisk ordning, vilket då betyder DET, SÖMNLÖS och BENRANGEL. [Anders]

Fråga från Christer

3. Hej! På er lista över släppta böcker i Sverige står det att Legenda har släppt PESTENS TID, KNACKARNA, STARK med flera. Men var det inte så att Bra Böcker gick in och släppte första utgåvan på bland annat dessa böcker genom sin bokklubb. Har letat efter bland annat ovanstående böcker släppta av Legenda med pappersomslag men hittar bara med Bra Böcker. Snälla, bena ut detta, tack.

- Nej, det handlar snarare om en parallell publicering. Legenda släppte böckerna i bokhandeln medan Bra Böcker då endast sålde böckerna till medlemmarna i sin bokklubb. Lite senare tog Bra Böcker över även försäljningen till bokhandeln och är sedan dess Kings huvudsakliga förlag i Sverige. Som du märkt själv så är det faktiskt väldigt svårt att hitta Legendas titlar i antikvariat och liknande. Man hittar oftast Bra Böckers utgåvor, vilket borde förklaras av att Bra Böcker tryckte böckerna (inbundna) i en större upplaga. Lågprisupplagorna (kartonnerade) trycktes av Legenda i betydligt större upplagor varför det är vanligt att man hittar kartonnerade Legenda-böcker och inbundna Bra Böcker-böcker i antikvariaten.[Anders]


Efterord

Ännu en gång tar vi farväl för att ses först om två veckor. Till dess får ni vara med i vår tävling (ni har blott en vecka på er att svara) eller skicka in frågor och sådant till oss. Vad vi skriver om nästa gång har vi inte bestämt ännu så det får bli en överraskning. Ha det bra tills vi ses nästa gång!

Anders - http://www.castlerocknet.com/secretwindows
Lilja - http://www.liljas-library.com
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025