UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #13 - 980824

Förord

Välkomna till detta, nummer 13 av Följeslagarna. I detta nummer kommer ni att få läsa fortsättningen på historien om King som Bachman och hur han avslöjades.

Vi vill också passa på att tala om hur nöjda vi är med att vi fått så många medlemmar i Följeslagarna! Vi spånade lite för ett par månader sedan och undrade då om vi skulle kunna komma upp i 50 lagom till jul. Då trodde vi att det kanske var lite optimistiskt men nu ser det faktiskt ut som om det skulle var möjligt. Detta är vi mycket nöjda med. Men för att vi inte ska bli alltför kaxiga så vill vi fortfarande höra vad ni tycker om Följeslagarna, så maila och meddela era åsikter.

Vi hoppas även på en stor uppslutning till detta nummers tävling som ni finner längre fram. Med andra ord: Vi vill ha mail från er alla!

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 46


Nyheter från Territorierna

På http://www.bagofbones.com har det hänt massor, ta en titt. Dan Linder berättar att det webföretag han jobbar för – Spray – har slagit sig samman med det webföretag som gjort BoB siten, och att han i januari åker till New York för att leta efter King. Vi säger lycka till!

Nu funkar länken http://www.observer.co.uk/events/king och där finns det en massa skoj. En bra intervju hittar man på http://reports.guardian.co.uk/articles/1998/8/9/15334.html där det bland annat avslöjas att 1999 kommer King med en bok under namnet WHY WE’RE IN VIETNAM. Det som annonserats som en samling med kortnoveller som skulle komma år 2000 är det inte fråga om, utan detta är en bok i samma stil som DIFFERENT SEASONS och MARDRÖMMAR, alltså en bok med fyra historier. Temat är Vietnam och en av de fyra kommer att vara lite längre och en annan kommer att vara ”Blind Willie” som var med i SIX STORIES. Det spekuleras också vilt att en gammal opublicerad historia på Vietnamtemat – ”Squad D” ska ingå, men detta är inte bekräftat än.

Vecka 42 släpper ScanBox filmen TRUCKS i Sverige. Som ni kanske minns från Liljas genomgång av Kingfilmer som inte finns i Sverige så är detta alltså en nyfilmatisering av MAXIMUM OVERDRIVE, och en ganska onödig sådan enligt de som sett den. Men är det en King film så är det, och man lär väl hyra den ändå.

Någon runt jul eller så antar vi att Kings Arkiv X avsnitt ”Chinga” kommer att visas här i Sverige. Är du redan nu sugen på det, kan du läsa ett TRANSCRIPT (inte MANUS!) av det på http://www.nelsonbay.com/insanity/tiny/chinga.txt

http://news.lycos.com/stories/entertainment/people/19980819RTPEOPLE-ARCHERD.asp
Extremt jobbig URL men den leder till en färsk intervju med Tom Hanks från THE GREEN MILEs inspelning! Något att sätta tänderna i.

Boken LEGENDS med den nya DARK TOWER berättelsen ”Little Sisters of Eluria” släpps i morgon. I USA alltså, men den bör nog gå att gå tag på även här i krokarna. Räkna dock med att den blir dyr, för det sägs vara en tjock bok…

Mer surfing: Följeslagaren Rodgar bidrar med URLen http://www.penguinputnam.com/free/index.htm där man kan ladda hem GREEN MILE och DARK TOWER 4 skärmsläckarna, om man inte redan har dem. Tack för bidraget, Rodgar!


Forum - resultat

Förra veckan ställde vi en fråga huruvida King håller stilen som författare till originalmanus, och om TV-serierna är bra eller inte. Här kommer det blygsamma resultatet:

Dan Linder:

Jag tycker att King är jävligt ojämn. GOLDEN YEARS var så mycket overkill att det inte var klokt, det var för mycket av allt och den kändes mer som den sortens dåliga SciFi-filmer som Fyran visar sent på kvällarna. PESTENS TID var oerhört bra, THE SHINING likaså.

Det beror väldigt mycket på vem som tolkar King. Mick Garris verkar tydligen ta vara på all text och förvandla det till något med substans. Karln gjorde visserligen en tabbe med SLEEPWALKERS men i det fallet - bristande logik i berättelsen, förvirrande och egentligen inte riktigt "King" förrän killen biter av den där lärarens hand - var manuset rätt dåligt.

Kings styrka ligger i att med ord fånga stämningar, miljöer, atmosfär. På TV och film ges de inte samma utrymme. Jag tycker SILVER BULLET var bra, även om avsnittet om poetic justice i baren någonstans i mitten av filmen var aningen onödigt.

Jag tror fortfarande att DRAKENS ÖGON skulle bli utmärkt som film om den gjordes av någon som kunde genren. Likaså TALISMANEN.

De filmer som annars blivit bäst utan King är LIDA och STAND BY ME. Å andra sidan var ju inte JURTJYRKOGÅRDEN så himla dum heller...

King bör alltså hålla sig i från långfilm och ge sig på miniserier för TV där formatet tillåter att man breder ut sig (tänk bara på SALEM'S LOT, PESTENS TID, THE SHINING mm).

Lange:

Nej, originalmanusen har inte hållit hittills. Det var intressant det där med två olika slut i GOLDEN YEARS. Den version jag såg, på TV - slutade i ett stort "jaså" - mitt i ingenting. Ta gärna och berätta mer om de olika sluten.

TV-serierna däremot blir helt klart bättre. THE STAND, tätt följd av THE SHINING är mina favosar (förutom den givna IT så klart ;-) ). Jag tyckte Flagg var riktigt OK, när man vant sig med hockeyfrillan och Rob Lowe gör sitt livs roll, helt klart. En sak jag har emot den är att en kassett startar mitt i en blindtarmsoperation utan att först "knyta in" personerna i berättelsen. När jag läste THE STAND - Uncut så fick man en bättre "förståelse" för den scenen. Den oavkortade versionen av PESTENS TID rekommenderas härmed varmt.

[Lilja berättar mer om THE GOLDEN YEARS olika slut:]

Varför har GOLDEN YEARS två slut? Jo, det beror helt enkelt på att King ville att det skulle bli en TV-serie som skulle pågå i flera säsonger, detta ville dock inte CBS. Serien fick inte tillräckligt bra tittarsiffror och det beslutades då att den skulle läggas ner efter endast 7 avsnitt. CBS erbjöd dock King att göra ett avsnitt till som skulle kunna ge serien ett ordentligt slut. King i sin tur menade att det inte skulle gå att få ett bra slut med endast ett avsnitt och avböjde därför. Senare gjordes det ett alternativt slut inför video och utlandslanseringen. Det är detta avsnitt som finns på video och som har visats på TV i Sverige.

Vad skiljer då de två sluten åt? Ja, som ni säkert vet så slutar "video-slutet" med att huset som de befinner sig i börjar brinna och Terry, Gina & Harlan flyr genom kloakrören. När de kommer ut på andra sidan orkar inte Gina mer och hon och Harlan sätter sig ner för att vila. Genast är Andrews ikapp. Harlan börjar då att skaka och ett grönt sken omsluter honom och Gina och till slut så försvinner dom. Terry skjuter Andrews och hon och Louis vandrar bort i horisonten. Detta slut lämnar mycket att önska...vad hände med Harlan och Gina? Detta får vi nog tyvärr aldrig veta.

Vad som hände i det "riktiga-slutet" var att efter det börjat brinna i huset så orkar inte Gina mer, Harlan vägrar lämnar henne och Terry och Louis måste då lämna de två för att kunna komma tillbaka senare och rädda dom. Gina dör i Harlans armar och han bär ut henne till Andrews, samtidigt som han skriker att han ska döda honom. Harlan får dock en bedövningsspruta i ryggen och svimmar medan han försöker att strypa Andrews. Harlan förs sedan till Todd Hunters labb där han blir fastbunden vid en säng. Avsnittet slutar med texten TO BE CONTINUED...

Personligen tycker jag att det var synd att King inte fick chansen att fortsätta GOLDEN YEARS. Jag tror att den hade blivit bättre under sin "andra" säsong. King behövde bara lite tid att arbeta in rollfigurerna. Serien skulle dock inte ha kunnat bli hur lång som helst utan att bli enformig, men en sä song till hade nog varit perfekt. Framför allt vill jag veta hur ung Harlan egentligen skulle ha blivit...


Oumbärliga ting - King under pseudonym, del två

Frågan man ställer sig är hur King avslöjades som Bachman. Det var en man vid namn Steve Brown som gjorde det och detta är hans egna ord:

”När jag hade läst två sidor av en förhandskopia av THINNER sa jag: ’Detta måste vara Stephen King eller världens bästa imitatör’. Jag började fundera på om det verkligen kunde vara King, så mer som en lek och inte speciellt seriöst tog jag tunnelbanan till ’the Library of Congress’ för att titta på copyrightdokumenten. Alla, förutom de äldsta, hade Kirby McCauley som upphovsman – en rejäl ledtråd då hon var Kings agent, men inte avgörande eftersom hon var agent till många. Jag gav då nästan upp, eftersom de äldsta uppgifterna inte fanns i ’the Library of Congress’ datasystem. Men eftersom jag ville gå till botten med det hela, bad jag en anställd att manuellt ta fram dokumenten. Hon kom tillbaka och gav mig dem. Där stod det: Stephen King, Bangor, Maine. Jag tog kopior på dokumenten och åkte hem.

Jag uppskattar och beundrar Stephen King och menade inte att göra honom illa på något vis, så jag tog kopior på allt jag fått fram och skrev ett brev där jag förklarade anledningen till min forskning. Jag sa att jag gärna ville skriva en liten artikel om detta, men om det var ett problem, bad jag att bli underrättad och lovade att hålla tyst om saken. Jag postade brevet till King c/o Kirby McCauley och hoppades som mest på en liten lapp som svar.

Två veckor senare hörde jag över interntelefonen i den stora bokhandel där jag jobbade att jag hade ett telefonsamtal som väntade. Jag tog upp luren och hörde en röst som sa ’Steve Brown? Detta är Steve King. OK – du vet att jag är Bachman, och jag vet att jag är Bachman. Så vad ska vi göra åt saken? Låt oss prata.’. Jag hade inte förväntat mig att han skulle ringa, och hade heller inte lämnat ut mitt nummer eller namnet på bokhandeln, så han hade spenderat halva eftermiddagen med att ringa varenda bokhandel i Washington DC för att hitta mig!

Hur som helst, vi pratade en stund och han gav mig sitt hemliga telefonnummer och bad mig att ringa senare på kvällen. Jag sprang ut och köpte en bandspelare med en telefonmikrofon och intervjuade honom tre nätter rakt över telefonen. Han var väldigt avslappnad och rolig. Han verkade inte alls upprörd över att jag avslöjat honom. Han var extremt generös och sa att han inte skulle tala med någon annan om Bachman (förutom att erkänna att han var Bachman) och att min intervju skulle bli den enda djupgående i ämnet.

Det tog lite tid för mig att hämta mig och hitta någon som ville publicera intervjun. Under tiden höll King kontakten och sa att flera hade varit på honom efter att ha läst THINNER. Till slut blev den publicerad i Washington Post och efter det hamnade intervjun överallt.

Intervjun (med alla fula ord som Post tvingade mig att ta bort) har, för de som är intresserade, blivit återtryckt i Underwood/Miller samlingen med essäer om King – KINGDOM OF FEAR.

Jag betonar att jag inte hade några utpressningsplaner, att King pratade med mig av egen fri vilja och att han gjorde intervjun efter eget förslag. Jag tror att han visste att sanningen skulle komma fram förr eller senare, och att han gillade idén med att en okänd bokhandlare fick storyn snarare än New York Times eller liknande.

Jag vill också betona att jag gjorde allt detta i respekt för King och för att det för mig var en vild, galen och rolig lek. Jag har inte tjänat några pengar alls. King nämnde mitt namn i förordet till originalupplagan av THE BACHMAN BOOKS, men detta har tagits bort i de senare upplagorna.”

Om nu Steve Brown inte hade avslöjat King, hade det då kommit flera Bachman böcker? Svaret på den frågan är ja. MISERY (LIDA) skulle blivit nästa Bachman bok enligt planerna, och det hade förmodligen det riktigt stora genombrottet. I efterordet till NIGHTMARES & DREAMSCAPES kan man läsa att King jobbade på två andra Bachman böcker. Den ena var en gangsterhistoria med namnet MY PRETTY PONY, men när boken inte riktigt blev som King hade tänkt sig, skar han ner allt utom en flashbackscen i boken till det som blev limited edition boken MY PRETTY PONY och korthistorien med samma namn. Han jobbade även med MACHINE’S WAY, som enligt rykten skulle publiceras under Bachmans psuedonym (!) George Stark. MACHINE’S WAY dök sedan upp som citat i THE DARK HALF (STARK) – som King för övrigt ville att den skulle publiceras med Stephen King/Richard Bachman som författare, en idé som förlaget dock var emot.

Nu blev det ju bevisligen ytterligare en Bachman bok, nämligen THE REGULATORS (VÄKTARE). Om den kan man läsa detta i den ”Editor’s note” av Charles Verrill som inleder boken:

”Innan hans bortgång i cancer 1985 publicerade Richard Bachman fem böcker. 1994, när hans änka förberedde en flytt till ett nytt hus hittade hon en kartong fylld med manuskript i källaren. Böckerna och berättelserna var kompletta i olika skeden. Den minst färdigställda var skriven för hand i stenografiblock, och den mest färdigställda var ett maskinskrivet manuskript av den bok ni nu ska läsa. Den låg i en gummibandsförsedd manuskriptlåda, som om Bachman varit på väg att skicka den till sin förlägga när han drog sin sista suck.

Ex-fru Bachman tog manuskriptet till mig för en bedömning och jag fann att den höll samma standard som de tidigare böckerna. Jag har gjort några få ändringar för att få den lite mer tidstrogen, men i stort är den precis som var skriven. Detta verk får nu ses som slutpunkten för en märklig men inte ointressant karriär.

Ex-fru Bachman säger att så vitt hon vet hade Bachman aldrig rest till Ohio, ’även om han kan ha flugit över några gånger’. Hon säger också att inte har en aning om när denna bok skrevs, men hon misstänker att det måste ha varit sent på nätterna. Richard Bachman led nämligen av kroniska sömnproblem.”

Vem vet, en dag kanske ännu ett gammalt Bachmanmanus dyker upp… Då är jag inte sen att läsa den boken!

[Anders]


Tävling

Dags igen för en tävling, och den här gången är det en ganska svår sådan. Temat är ”King under pseudonym” (oväntat va?) och tävlingsregler/pris finns på följande sida:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/manuel.html

Om ni inte har möjlighet att surfa utan bara e-mailmöjligheter, så är det bara att skicka ett mail så kommer frågorna/reglerna/prisinfo per elektronisk väg.


Frågor och svar

Mer frågor från Dan Linder, mer svar från Anders

1. Jag undrar om King fått några bestående men av 25 års författande och allt stillasittande arbete. Jag vet att han lider svåra migräner ibland, men åldern lär väl ta ut sin rätt. Han lär väl inte ha skrivit 30 romaner på gymet.

- Några krämpor känner jag inte till, förutom att han lär ha någon mystisk ögonsjukdom som tydligen bara blir värre och värre. Det förklarar mannens tjocka glasögon. Hur allvarlig sjukdomen är kan jag inte svara på.

2. Är det bara jag som tycker att King skriver betydligt färre korthistorier nuförtiden än för tio år sedan? Härnäst lär det dyka upp en samling med texter huvudsakligen hämtade från SIX STORIES. Annat var det med NIGHT SHIFT, DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN, DIFFERENT SEASONS och i viss mån MARDRÖMMAR.

- Ja, det är lite tunt på den fronten, och det är väl därför det inte kommer någon samling än på ett tag. Som vi skrev i nyheterna kommer WHY WE’RE IN VIETNAM innehålla fyra berättelser. Vad vi vet finns det åtta kända historier kvar för tillfället: ”Autopsy Room 4”, ”The Man In The Black Suit”, ”L.T.’s Theory Of Pets”, ”Lunch At Gotham Café”, ”Luckey Quarter ” (samtliga från SIX STORIES), ”Everything’s Eventual” (från Fantasy And Science Fiction mag), ”That Feeling…” (från The New Yorker) samt eventuellt även ”Little Sisters Of Eluria” (från LEGENDS, som enligt kontrakt inte får återpubliceras förrän efter år 2000). Det är även osannolikt att de tidiga historier som inte publicerats i bokform än, kommer i någon bok. Det beror på att de inte håller klassen, hade de gjort det hade de nog redan varit publicerade och jag tror knappast att varken King eller hans förläggare vill fylla ut en bok med gammal skåpmat.

3. Har King några fiender/folk som han ligger i luven på? Jag vet att han är lite sur på David Letterman för att denne var så taskig när King var med i showen, plus en recensent på New York Times som gjorde värsta Bret Easton Ellis-sågningen av NEEDFUL THINGS. Det skulle dessutom vara roligt att få veta hur han ses hos författarkollegor (alla lär väl vara duktigt avundsjuka).

- Det där är oerhört svårt att svara på, dessutom är det sådant man inte direkt hör talas om varje dag. Jag tycker att Lettermantraumat är en smula överdrivet. SÅ himla farligt var det inte, och om nu King tog illa vid sig, måste han varit på sitt tjurigaste humör. Den enda person som man helt klart kan påstå att King stör sig på är en otäck man vid namn Stephen Lightfoot. Lightfoot dök upp titt som tätt vid olika allmänna sammankomster där King framträdde och påstod, på största allvar att King mördat John Lennon… Läs mer om Lightfoot på http://arts.ucsc.edu/derek/king.html

4. THE AFTERMATH, SWORD IN THE DARKNESS, BLAZE... kommer King någonsin publicera dessa ungdomsverk ens i limited edition?

- Det kan man nog lätt konstatera att de inte kommer att publiceras, av den enkla anledningen att de inte är bra! Om de nu hade varit det så hade de förmodligen redan blivit publicerade. Det finns tydliga brister i dessa böcker (läs mer om det i THE STEPHEN KING COMPANION), så jag tror nog att King skulle protestera vilt om någon bad att få publicera dem.

…och så några frågor från Andreas Eriksson med svar av Anders

1. Vilka samlingsverk finns publicerade på svenska med Stephen King noveller, och då menar jag sådana som även innehåller berättelser skrivna av andra författare. ONDSKANS VÄSEN har jag och det är också den enda jag känner till.

- Detta har vi tagit upp tidigare. Det finns tre novellsamlingar av den här typen. Vad de heter och vilka King historier de innehåller ser du lämpligast i Langes annons i nedanstående Butiken.

2. Sen undrar jag om det är någon skillnad mellan DET 1 och DET 2 om man jämför med "vanliga" DET boken. Om det är någon idé att införskaffa sig delböckerna om man har den hela?

- Om det inte framgick av förra numrets svar så är det alltså INGEN skillnad i berättelsen bara för att boken är delad. Den största fördelen med att ha ”DET 1 & 2” är att det inte blir så tungt att läsa!

3. Jag undrar också vilka SK böcker, publicerade på svenska som har tryckts med olika omslagsmotiv som t.e.x VARSEL och DÖD ZON har gjorts.

- Det är de tidiga svenska böckerna som finns med två omslag; CARRIE, VARSEL, CUJO, CHRISTINE, DÖD ZON, SOMMARDÅD, VINTERVERK, ELDFÖDD (finns med tre omslag, Bonniers bokklubb har ett eget omslag) och PESTENS TID då, men det är ju egentligen två helt skilda böcker.

…ytterligare några frågor från Kenneth Bodin med svar av Anders

1. Alla dessa "fiktiva" låtar som finns med i diverse King-böcker, som t ex "Baby, can you dig your man?", finns de som låtar eller är de bara några lösryckta rader från låtar som inte finns? Om de finns, har King själv i så fall skrivit dem?

- Jag skulle just tro att de är fiktiva och inte finns som riktiga låtar, så det är väl egentligen bara att sätta igång och göra musik till texter av King! I filmatiseringen av THE STAND fanns det ju faktiskt lite musik till just ”Baby, can you dig your man” om jag inte minns fel. King är ju en mästare på att citera passande rader ur befintliga rocklåtar. Ett hett tips är att bläddra tillbaka lite i böckerna när man läst ut dem och kolla in dessa citat igen.

Lilja ger bättre svar på tal: ”Baby, Can You Dig Your Man” är skriven av King och Al Cooper (från Rock Bottom Remainders) och den framförs av Al i TV-serien.

2. En sak jag också undrar över är en viss fras som jag kom att bli förälskad i från DT1, men som jag sedan inte har återfunnit. Jag vet att den var nåt i stil med "Det skiter fem miljoner röda kineser i". Stämmer detta? Jag har desperat försökt hitta den i boken, men den är som uppslukad.

- Tyvärr måste jag göra alla besvikna: Jag kan INTE alla King böcker utantill, ord för ord! Men det låter som en typisk Kingfras och om någon hittar den i REVOLVERMANNEN är de välkomna att berätta på vilken sida den finns. Skulle nästan misstänka att frasen finns i konversationen med Brown.

3. Denna fråga hade jag på sätt och vis uppe i SKEMERs för ett tag sen, men eftersom jag inte tyckte mig få ett riktigt svar (vilket är fullt förståeligt med tanke på hur många mails vår kära Michelle behandlar per dag) så tänkte jag att jag skulle göra ett försök här. Man har ju hört talas om denna signeringslista som King har, men det var så att jag för drygt ett år sen (ovetande om listan) skickade ett exemplar av THE GREEN MILE - Part 1 för signering, och 2 månader senare fick jag den signerad och allt. Och jag undrar om jag kan tänkas ha drabbats av den så kallade göteborgska rôtan. Eller gör King såna avvikare ibland? Vad som var ännu mer kul var att han av en slump hade signerat boken på min födelsedag.

- Det är väl bara att gratulera, för jag skulle inte skicka iväg en bok på vinst och förlust utan att ha fått klartecken. Nu är väl inte GM1 världens mest värdefulla bok om den skulle försvinna, men om man skickar iväg en inbunden förstautgåva bör man nog vara på sin vakt. Jag tror det är fler Följeslagare som chansat så där med lyckat resultat, och har man is i magen är det väl bara att köra på! Kom bara ihåg att inkludera svarsporto.

Lilja tillägger: Jag håller med Anders om att man inte ska skicka några dyrare böcker direkt men om man ska skicka en "vanlig" som man kan avvara så tycker jag att man kan chansa. Jag har skickat alla mina direkt (detta var innan jag visste att det fanns en lista) och de har alltid kommit tillbaka signerade, efter varierande tid.


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Anders
Kopior på svåråtkomliga korthistorier och annat som inte finns samlade i Kingböcker. Skicka efter en lista med tillhörande prislista.

- Lange
1. Följande böcker för 150 kr/st:
* Ondskans väsen(Prime Evil), Kartonnage, ISBN 91-582-1714-2, Kinghistoria: Nattflygaren (The Night Flier)
* Svarta Syner (Night Visions 5), Inbunden, ISBN 91-32-31591-0, Kinghistorier: Dubbelgångarna (The Reploids), Dojan (Sneakers), Hängiven Tillägnan (Dedication)
* I Nöd och Lust (I shudder at your touch), Inbunden, ISBN 91-32-31671-2, Kinghistoria: Becka Paulsons Uppenbarelser (The Revelations of Becka Paulson)
2. My Pretty Pony, Den röda varianten. Finnes endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://come.to/gallery, minst 600 riksdaler.
3. ”The Mist” på CD i 3D surround. Pris: 100 kr.
4. Rose Madder på kassett, 400 kr eller byte mot annan kassettbok.


Köpes

- John Österlund
Sommardåd, Dödsbädden och Maratonmarschen.. Format oväsentligt. Hör av er angående pris.

- Andreas Hellqvist
Efterlyses: Det svarta tornet del 2: Följeslagarna i inbunden form

- Martin Hammarstedt
Köpes : Dödsdansen, Creepshow, Den förskräckliga apan, Raseri, Maratonmarschen, Den flyende mannen.

-Andreas Eriksson
Sommardåd, Varulvens år, Dödsbädden, Svarta tornet del 2, Creepshow, i bra skick, ej pocket.


Efterord

Det här var sista numret i sommarsäsongen, så från och med nästa nummer (som kommer om två veckor) är vi tillbaka i vanlig stil och kommer med ett färskt Följeslagarna varje måndag! Från och med nästa gång kommer utskicken att skickas ut redan på söndagskvällen, av bekvämlighets skäl. Så är ni extra sugna på Följeslagarna samt nattugglor så får ni intressant läsning någon timme innan söndag blir måndag! Nästa nummer blir extra spännande för då kommer Lilja att redogöra för sin vistelse i Bangor – det ser vi väl alla fram emot?!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025