UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #128 - 011112

FÖRORD

Hej och som vanligt välkomna till ett nytt utskick från Följeslagarna. Denna gång har vi varit på teater och sett de två uppsättningarna av LIDA som under hösten gått på olika teatrar (en går till och med fortfarande) runt om i Sverige. Hur var de? Hur var de jämfört med varandra? Vem var bästa skådespelaren? Följde de boken? Det är några av de frågor som vi besvarar lite längre fram.

I övrigt har vi både tråkiga och roliga nyheter om några av alla de filmatiseringar som är på gång just nu. Mer om det först i nyheterna.

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 715


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* I förra utskicket rapporterade vi att IMAX lagt ned sin planerade filmatisering av THE SUN DOG. Denna vecka har vi fått reda på att ABC lagt ned sin planerade miniserie baserad på THE TALISMAN. Varför ABC valt att lägga ned projektet vet vi inte, kanske anser de att den krockar med de två andra King-projekt kanalen har på gång - ROSE RED (2002) och THE KINGDOM (Kings version av "Riket", förmodligen 2003) eller att det inte finns pengar till den. Manusförfattaren och regissören Mick Garris deppar dock inte: "Detta betyder inte att THE TALISMAN läggs ned för gott. Det finns andra kanaler att jobba med och en bioversion är inte alls utesluten."

Detta innebär att THE TALISMAN är den fjärde filmatiseringen av en Kingförlaga som lagts ned eller lagts på is på bara några år. Först lades filmen ROSE MADDER ned, DESPERATION droppades av New Line Cinema, IMAX skrotade THE SUN DOG och nu då THE TALISMAN. Fyra filmatiseringar som kunde blivit väldigt bra (baserat på de manus vi har läst, eller den form filmen skulle ha varit i). Mycket tråkigt tycker vi.

* Desto roligare är det att det nu börjar hända lite saker med några andra filmer som är på gång. Vi har fått bekräftat att DOLAN'S CADDILAC, med Kevin Bacon och Sylvester Stallone i huvudrollerna ska börja filmas i början av nästa år. Regissör blir Stacy Title.

* Det har också börjat ramla in namn till rollerna i filmatiseringen av DREAMCATCHER. Först bekräftades Morgan Freeman (tidigare i Kingsammanhang känd som Red i THE SHAWSHANK REDEMPTION) för rollen som Colonel Kurtz. Sen bekräftades Thomas Jane ("Magnolia", "Deep Blue Sea" med mera) för rollen som Henry Devlin och Tom Sizemore ("Pearl Harbor", "Heat", "Saving Private Ryan" med mera) som Lieutenant Underhill. Sist men inte minst kommer Jason Lee, mest känd för roller i nästan samtliga Kevin Smith-filmer - "Chasing Amy", "Mallrats" och "Dogma", göra en ännu inte känd roll. Troligen någon av de fyra huvudpersonerna. Det rör på sig och fler namn lär tillkomma strax. Filmen börjar spelas in i Vancouver i Januari.

* Mer DREAMCATCHER. Är ni sugna på att läsa en kort recension av manuset kan ni göra det här: http://corona.bc.ca/films/details/dreamcatcher.html

* Som vi rapporterat tidigare håller King och John Mellencamp på med en spök-musikal tillsammans. I en artikel i tidningen "Pages" berättar Mellencamp lite om projektet. Han håller på och skriver 15 låtar till musikalen och hoppas bli klar i februari. Han beskriver Kings manus som "en vacker berättelse", och hans förhoppning är att musikalen ska gå på Broadway någon gång. Premiären beräknas bli våren 2002.

* Mer musik. Kings novell "The Man in the Black Suit" ska ju bli opera - bara en sådan sak! - och nu har vi fått veta att Eve Belgarian är klar med librettot ("manuset" med texterna), skrivet tillsammans med Grethe Holby och att hon under vintern kommer att börja jobba med musiken. Ytterligare ett spännande och udda projekt!

* FROM A BUICK 8 har nu fått ett releasedatum i USA och det är den 19:e mars 2002. Förmodligen släpps den samtidigt i England.

* Nummer 209 av skräckfilmstidningen Fangoria (i butik 20:e november) kommer att ha reportage om både ROSE RED och FIRESTARTER: REKINDLED.

* På Kings officiella hemsida kan man nu läsa de fem korta noveller som han utsåg till segrare i sin ON WRITING-tävling.

* På en signering under förra veckan sa Peter Straub att han hoppades att han och King skulle skriva en bok till tillsammans om en sådär fem år. Det betyder att vi kanske har THE TALISMAN 3 på bokdiskarna runt 2006.

* Här kan ni se omslaget till den nya utgåvan av PET SEMATARY: http://w1.192.telia.com/~u19211623/petnew.gif


LIDA PÅ TEATERSCENERNA

LIDA har som bekant satts upp av två olika teatrar nu under hösten och vi har varit och sett båda uppsättningarna. Här följer individuella recensioner och till sist en jämförelse dem emellan.

* LIDA del 1 – Stockholm

Denna version av LIDA spelas på en liten teater i Årsta, Stockholm. Utifrån sett ser den inte mycket ut för världen men när man sitter där i salongen infinner sig faktiskt en känsla som är perfekt för LIDA. Denna lite skabbiga salong är en utmärkt miljö för LIDA, med ett undantag. På ena sidan av scenen finns en nödutgångsskylt som är lite väl stark. Detta gör att när ljuset släcks ner mellan de olika akterna blir det aldrig riktigt mörkt vilket resulterar i att man ser när scenpersonalen springer över scenen för att hämta eller lämna någon rekvisita. Inte speciellt bra för känslan…

Manuset är skrivet av Simon Moore och översatt av Thomas Olofsson och följer Kings bok rätt bra. Vissa saker har av naturliga orsaker fått gjorts om eller förenklats, som när Annie hugger av Pauls ben med en yxa, och det kan man leva med. Det enda problemet med själva manuset, som jag ser det, är att det låter lite fånigt när alla personernas namn är engelska och används i svenskan, det låter lite krystat. Det skulle dock antagligen känns ännu fånigare om de döpt om alla personerna till svenska namn…så varför klaga?

Skådespelarinsatserna då? Hur var de? Inger Nilsson gjorde riktigt bra ifrån sig. Jag var verkligen orolig för att det skulle likna Pippi Långstrump på LSD men det var ingen risk. Hon levde sig in i rollen som Annie Wilkes med en enorm entusiasm. I vissa scener såg hon verkligen galen ut, saliven sprutade och ögonen gnistrade. Kort sagt, hon var en perfekt Annie.

Thomas Olofsson var dock inte lika övertygande i sin roll som Paul Sheldon. Dels får ju Paul inte lika stort utrymme i storyn som Annie och samtidigt skulle nog vem som helst ha hamnat lite i skymundan jämte en sådan underbar rolltolkning som Inger gör. Jag önskar dock att han hade levt sig in lite mer i sin roll, det kändes inte som om han "är" Paul på samma sätt som Inger "är" Annie.

Betyget blir 3 av 5 möjliga Följeslagare. [Lilja]

* LIDA del 2 – Kungsör

Riksteaterns uppsättning av LIDA har varit på turné i nästan varenda liten "håla" i Sverige sedan premiären i Sölvesborg den 29:e september och ger sig inte förrän den 14:e december då turnén avslutas i Eskilstuna. Dock kommer den aldrig till Örebro eller Stockholm, så vi fick åka i en halvtimme till Kungsör för att se föreställningen på Thor Modéen teatern - en intim liten salong som kändes lagom stor för föreställningen.

Denna uppsättnings manus är exakt samma som Lidas teater i Årsta använde sig av, det är till och med samma översättning (Thomas Olofsson konkurrerade alltså med sig själv!), men ändå är det en hel del detaljer som skiljer sig, vilket vi snart återkommer till. Utöver inledande och avslutande "gala"-scenerna utspelar sig allt i ett rum, och vissa av de saker om Annies bakgrund som Paul får reda på genom att utforska huset, har här skrivits in som monologer av Annie, och det var en bra lösning.

Rekvisitan är bra. Scenen föreställer insidan av ett rum med timrade väggar. Det finns ett litet bord, en säng på hjul, en entrédörr, en dörr in till resten av huset och vad man skulle kunna kalla för ett badrum i rummet, med ett medicinskåp och handfat. Med väldigt enkla medel - panorerade ljudeffekter och en spotlight som flyttar sig och byter färg lyckas de ge illusionen av bilar som anländer eller ger sig iväg. Det var en bra effekt. Skådespelarna gör också en bra insats med snabba byten mellan scenerna.

Skådespelarna, ja. På pappret såg det bra ut med två väldigt välmeriterade skådespelare, kända från både film, tv och teaterscenerna. Dock kan man ha lite synpunkter på deras insatser. Ia Langhammer är utseendemässigt helt rätt för rollen som Annie. Lite storvuxen och med ett fett hår. Det syns att de haft Kathy Bates från MISERY-filmen som förebild. Dock kan Ia upplevas som lite överdrivet gapig. Det finns även vissa scener där hennes karaktär blir mer komisk än dramatisk. Hon förvränger rösten och jag fick direkt associationer till den där hemska buskistanten Augustina, vilket gav kalla kårar längs ryggen… Men i sin helhet är Ia en bra och galen Annie.

Per Morberg, i sin tur, är i mina ögon "typecastad" som galning baserat på sina stora roller som osympatisk person i "Rederitet" och "Vita lögner". För mig är det svårt att se hans Paul Sheldon som en sympatisk person. Rolltolkningen är inte helt klockren, utan vissa brister i hans inlevelse uppenbarar sig här och där. Mot slutet, när Paul får en lite mer galen framtoning är det perfekt. Jag vill dock ge Per en hel del beröm för sitt mera fysiska skådespeleri - han lyckas väldigt bra med att spela invalidiserad.

Uppsättningens stora minus, och det är ett gigantiskt minus är att de hela tiden refererar till Annie som "Annie Wilkins", när det till och med i programmet står klart och tydligt att hon heter "Wilkes" i efternamn! Det är väl typiskt mig att klaga på en sådan sak, men det kan inte vara annat än ett rejält slarvfel. Dessutom blir en dialogutväxling om hur många gånger bokstaven "n" finns i deras respektive namn obegriplig då "Annie Wilkins" inte alls bara innehåller två "n"! Slarv!

I Kungsör var föreställningen 20 minuter kortare än vad programmet utlovade. Jag hoppas verkligen inte att de skar ner föreställningen av någon anledning (jag tyckte mig höra Ia Langhammer sniffa lite förkylt då och då), för andra akten blev snopet kort.

Riksteaterns uppsättning av LIDA är bra, men jag hade nog ändå förväntat mig något mer av skådespelarna i pjäsen. Jag ger denna uppsättning av LIDA (den i Årsta hann jag aldrig se) 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Jag hade rätt stora förväntningar när jag åkte till Kungsör för att se LIDA. Tyvärr måste jag meddela att jag blev lite besviken. Visst, dekoren var påkostad, ljud- och ljuseffekterna var perfekta MEN tyvärr kan jag inte säga samma sak om skådespelarna.

Jag tyckte att de spelade över i rätt många scener. I vissa scener blev det nästan mer komik än skräck vilket kändes otroligt fel! En annan sak som jag reagerade på var att Annie var så urflippad redan från starten. Jag har för mig att hon ger ett ganska tryggt (om än lite underligt) intryck i början för att sedan bli mer galen ju längre tiden går. Här var hon galen från starten. Ger inte samma psykiska upplägg…

Dessutom tycker jag inte att Per och Ia ÄR sina karaktärer. Ia har jag inte sett i något tidigare men Per trodde jag nog skulle göra bättre ifrån sig. När han ska föreställa att få ont i benen (till exempel när Annie slänger ner pappersbunten i hans knä) blir det bara skrattretande. Buskisvarningen ligger här inte långt borta, tyvärr…

Helhetsintrycket är dock rätt bra så även här blir betyget 3 av 5 möjliga. [Lilja]

* LIDA del 3 – En jämförelse

Kan det vara skillnader mellan två pjäser som bygger på samma manus? Ja, tydligen. Åtminstone fanns det en del när man jämför de två uppsättningarna av LIDA. I Riksteaterns uppsättning inleder och avslutar man till exempel med scener från en prisutdelning. Dessa scener finns inte med i Thomas uppsättning.

I Riksteaterns uppsättning hugger inte Annie av Pauls ben med en yxa som hon gör i Thomas uppsättning, här gör hon som i filmen och slår av den med en slägga istället.

Förutom dessa saker gick det även att hitta en del mindre skillnader också.

För övrigt kan man konstatera att Riksteaterns uppsättning är mer påkostad än Thomas, de har lagt ner mer pengar på kulisser och effekter. Tyvärr verkar det dock som om de tittat lite för mycket på filmversionen. Det hade varit roligare om de själva tolkat boken.

I det stora hela är det dock samma pjäs som sätts upp med lite olika kulisser och olika skådespelare. Den skådis som gör bäst ifrån sig är hel klart Inger Nilsson som Annie, hon är klart överlägset alla de andra. Inger verkligen ÄR Annie!

Om jag skulle gå och se en av föreställningarna igen skulle det bli Thomas uppsättning (som dock inte spelas längre). Den ger trots allt ett bättre helhetsintryck. [Lilja]

* Kommentarer från Följeslagarna

"Jag var och såg Riksteaterns uppsättning av LIDA på Frölunda Kulturhus i Göteborg och gillade föreställningens inledning mycket starkt. Jag vet inte om inledningen är samma i de båda uppsättningarna, om de går efter samma manus, men Riksteaterns föreställning inleds i alla fall med att Paul Sheldon tar emot ett bokpris under en galakväll. Detta tyckte jag som sagt var en oerhört bra öppning, för det gjorde att pjäsen redan från början tog sin egen väg. Man hade ju haft vissa farhågor över att den skulle bli alltför lik filmen.

Vidare vill jag rikta ett stort beröm till Per Morberg för en utmärkt prestation i rollen som Paul Sheldon. Det var först när man fick se honom göra rollen som man till fullo insåg hur platt James Caans rolltolkning är. Ia Langhammer var mycket duktig hon också, men tyvärr blir det lätt att man jämför även där: Kathy Bates blir man rädd för redan från första början, medan Ia Langhammer mer tenderar att bli komisk. Kanske är det ett medvetet drag, för ju längre in i pjäsen man kommer desto olustigare känner man sig inför henne. Men ändå blir det inte samma känsla.

Naturligtvis har det också mycket att göra med att det är två helt olika medier. I en film kan man frambringa en mer påträngande närhet och det är alltid svårare att framkalla skräckkänslor på en teaterscen. Kanske hade den blivit kusligare om salongen hade varit mindre och publiken fick sitta närmre scenen. Men det var trots allt en mycket bra föreställning som är väl värd ett besök, och om jag skulle tvingas sätta ett betyg på den så blir det en trea." [Kenneth Bodin]

* Riksteaterns turné

Riksteaterns turné fortsätter ett tag till och är intresserade av att se en Kingteater så har ni några chanser till. Här är resten av turnéschemat:

13/11 Heby (Folkets hus, kl 19.00)
14/11 Katrineholm (Cosmos, kl 19.30)
16/11 Tierp (Aspenskolan, kl 19.00)
17/11 Uppsala (Skandiascenen, kl 18.00)
18/11 Gimo (Folkets hus, kl 19.30)
26/11 Robertsfors (Folkets hus, kl 19.30)
27/11 Skellefteå (Nordanåteatern, kl 19.00)
28/11 Storuman (Folkets hus, kl 19.30)
29/11 Vilhelmina (Essegården Folkets hus, kl 19.00)
30/11 Umeå (Sagateatern, kl 19.00)
2/12 Örnsköldsvik (Folkan teater, kl 19.30)
3/12 Kramfors (Folkets hus och park, kl 19.30)
4/12 Hudiksvall (Teatern, kl 19.00)
5/12 Söderhamn (Teatern, kl 19.00)
7/12 Hallstahammar (Saga, kl 19.00)
9/12 Karlstad (Scalateatern, kl 18.00)
10/12 Mariestad (Teatern, kl 19.00)
12/12 Hemse (Hemsegården, kl 19.30)
14/12 Eskilstuna (Teatern, kl 19.00)

* Mer LIDA

I Följeslagarna #84 hade vi en recension av den danska uppsättningen av LIDA (också i regi av Göran Stangertz, han som regisserade Riksteaterns uppsättning). Den uppsättningen verkade dock vara ganska så annorlunda jämfört med de som gått nu i Sverige. Kolla in utskicket i arkivet om ni vill läsa mer.


HEARTS IN ATLANTIS - FÖRHANDSTITT

Det är fortfarande ungefär tre månader kvar tills den senaste Kingfilmen går upp i Sverige - HEARTS IN ATLANTIS, baserad på novellerna "Low Men in Yellow Coats" och "Heavenly Shades of Night are Falling" från boken HEARTS IN ATLANTIS. Vi har redan nu lyckats se den, men går inte in på några detaljer just nu. Men ett förhandsutlåtande kan ni få och det är att HEARTS IN ATLANTIS inte riktigt gått smärtfritt att föra över från bok till film, att den försöker surfa lite på THE GREEN MILEs framgång och att det inte är en film som kommer att få högsta betyg direkt. Mer om HEARTS IN ATLANTIS i februari/mars när filmen har premiär!


ETT PROBLEM ÄNTLIGEN LÖST!

I utskick #126 skrev Susanne Fridh:

"Det var ett tag sen vi diskuterade det här med den försvunna filmen med den galna leksaksapan med cymbaler, medlemsantalet har ju ökat, kan det finnas fler som har sett den, pratade häromdagen med min pojkvän om den här filmen, han har också sett den när han jobbade i en videobutik, alltså är vi tre...?"

varpå Anders svarade:

"När det gäller den där filmen, som Susanne hävdar är en filmatisering av "Den Förskräckliga Apan" så kan vi GARANTERA att det inte finns någon filmatisering av Kings novell. Därmed inte sagt att det kan finnas en film som antingen har en snarlik handling eller är en ren kopia av Kings berättelse."

Nu vet vi hur det ligger till!

Det finns faktiskt en film som skulle kunna bygga på Kings historia "The Monkey". Den är i sådant fall gjord utan Kings godkännande och utan att Kings namn nämns i den. I CREEPSHOWS - den kommande boken om Kings filmer - skriver författaren Stephen Jones följande om filmen som har titeln "The Devils Gift":

"The Devils Gift" 1984:
"Tydligen en okrediterad filmatisering av Kings "The Monkey". Denna lågbudgetfilm handlar om en demon som tagit över en ung pojkes leksaksapa och hans mor."

Kanske inte mycket till beskrivning av handlingen men det bevisar att filmen du tänker på faktiskt finns. Vi sökte på Blockbusters site efter filmen nu när vi har en titel och hittade den faktiskt:
http://www.blockbuster.com/bb/movie/details/0,6861,VID-V++++13532,00.html
Även här nämner man att den är baserad på Kings story "The Monkey".

Filmen har även en egen sida i Internet Movie DataBase:
http://us.imbd.com/Title?0218937
men där står det inget om någon eventuell koppling till King. Däremot ska filmen tydligen filmats på nytt (eller likande) som en del av filmen "Merlins shop of mystical wonders" (1996).

Boken som heter CREEPSHOW: THE ILLUSTRATED STEPHEN KING MOVIE GUIDE kommer ut i England den 23 november och vi kommer att recensera den i #130 som kommer den 10 december.


…MEN ETT ANNAT ÄR FORTFARANDE KVAR…

Inlägg från Kenneth Bodin:

"Så nu är frågan om de röda kineserna uppe igen. Jag kände mig lite tvungen att göra ett litet inlägg eftersom det var jag som drog igång den karusellen från början. Det är väl så att uttrycket "Det skiter 500 miljoner röda kineser i" ursprungligen är hämtat från den kinesiske vishetsläraren Konfucius (Kung Fu-tsu). Det är i alla fall vad King säger i DET SVARTA TORNET 1 - REVOLVERMANNEN. Jag har tyvärr bara sett citatet i Kingsammanhang, men det vore ju intressant att veta i vilket sammanhang uttrycket myntades."

- Ja, är det någon som har något mer att tillföra i ämnet så skicka det till oss.


FRÅGOR OCH SVAR

Fråga från Eddie:

1. Läste ert senaste utskick och såg en fråga om tatueringar. Skulle kunna vara en ide att be de Följeslagare som har tatueringar med motiv från Kings romaner att skicka in bilder så att ni kan sammanställa en sida för just detta ämne? Skulle vara kul att se andra motiv, själv har jag Pennywise på min axel...

- Jovisst kan vi göra det: Ni som har Kingrelaterade tatueringar - fotografera av dem och skicka bilden till oss. Får vi in tillräckligt många för att det ska kännas motiverat att göra en ny sida till hemsida så gör vi givetvis det! [Anders]

Fråga från Pernilla:

2. Hej, Pernilla heter jag och är medlem i Följeslagarna. Tack för att ni finns. Sitter och längtar efter nya mail från territorierna varje dag, fast att jag vet att det kommer varannan vecka. Jag skulle vilja veta hur många tjejer som är medlemmar i Följeslagarna. Jag har inte träffat så många tjejer som gillar honom, har aldrig träffat någon faktiskt... Inte för att det är världens största fråga men det skulle vara kul att veta hur många det är som har samma intresse som jag.

- Hej själv och tack för de snälla orden. I skrivandets stund är vi 715 medlemmar i Följeslagarna varav 256 är tjejer. Ganska precis en tredjedel alltså. [Anders]

Fråga från Daniel Åsenlund:

3. Hur går det med t-shirten med Följeslagarmotiv som var på tal för ett antal nummer sedan? Är den på g eller skjuts den till framtiden?

- Tröjan ligger på is (lustig mening just nu), men det är helt klart vi får ta itu med nästa år. Vi bad ju er medlemmar att skicka in idéer om hur den skulle se ut och så och det kom tre förslag. Det är helt enkelt dags att göra en undersökning om detta. Logga in på medlemsavdelningen på vår hemsida, klicka på "Aktuellt" och fyll i formuläret där. [Anders]

Fråga från Janne Karlsson

4. På www.adlibris.se har jag hittat en bok som heter THE BREATHING METHOD av Stephen King. Vad är detta för bok? Se länken nedan. (http://www.adlibris.se/shop/product.asp?isbn=0582418135&mscssid=D7G3PA4T309Q9LLPL0JNC1N24RCTAUP9)

- Detta är en så kallad "lättläst bok". Den är skriven med en lätt[are] engelska än i vanliga fall, har lite övningar längst bak och kan kanske vara lite förkortad. Den har svårighetsgrad 4 av 6. Även THE BODY och MISERY finns som lättlästa böcker. [Lilja]


EFTERORD

I nästa nummer har vi tänkt att recensera DVD:n PARANOID som ska följa med tidningen "Total Movie Magazine", men vi är lite osäkra på om den tidningen kommer att komma ut i tid. Därför kommer vi även att recensera en av de senaste böckerna om King, nämligen THE STEPHEN KING UNIVERSE. Förhoppningsvis blir det recension på PARANOID också, och kanske något annat kul också.

Till dess (om två veckor alltså) får ni skicka in frågor och annat och väldigt gärna delta i undersökningen om tröjan på vår hemsida.

Ha det bra!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025