UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #117 - 010611

FÖRORD

Hej och välkommen till sommarens första utskick från Följeslagarna. Nja, det är väl lite si och så om sommaren verkligen har börjat ännu, men nog känns det så i luften… Sommarloven närmar sig precis som semestrarna och då passar det bra att läsa. I juli kommer nästa Kingbok i Sverige - HJÄRTAN I ATLANTIS - och den rekommenderar vi förstås att ni kollar upp och läser.

I detta utskick tar vi upp något som folk frågat om då och då den senaste tiden och som vi egentligen inte kunnat lämna ett bra svar på - vilka Stephen King filmer finns på dvd? Nu har vi gjort en djupdykning och presenterar här nedan en - förhoppningsvis - komplett lista på titlar i Sverige samt i USA, inklusive information om bild och ljud samt det bonusmaterial som allt som oftast finns med på skivorna. Ni som inte riktigt hängt med i dvd-tekniken ska inte känna er utanför, artikeln innehåller även det grundläggande om tekniken.

I övrigt ställer vi en ny fråga till er och avslöjar ännu mer om BLACK HOUSE - snart är den här…

Solig läsning – Lilja & Anders
Medlemsantal: 662


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* HJÄRTAN I ATLANTIS. Efter ett par riktigt snygga, egenproducerade omslag kör Bra Böcker en repris på det amerikanska omslaget till sin bok. Se bilden här:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/Hjartan.jpg

* BLACK HOUSE. Det har kommit ytterligare en beskrivning på innehållet i berättelsen. Här är en översättning:

--
French Landing, Wisconsin. En lugn och solid mellan-amerikansk stad bebodd av lugna, solida mellan-amerikaner... och en seriemördare.

Tre barn är försvunna - bortrövade av ett monster med smak för barnens kött kallat "The Fisherman" efter en legendarisk mördare. Allting är bortom förmågan hos den lokala polisen, som lägger allt sitt hopp på den före detta polisen Jack Sawyer - han som löste deras senaste fall. Men plågad av visioner från en annan värld har Jack dragit sig tillbaka för att hålla sig borta från hemskheter av detta slag, och efter att ha sett det galna och hemska i detta fall, håller han sig långt borta.

Snart har han inget val. Unge Tyler Marshall blev överlämnad av sina flyende kompisar en eftermiddag. Han trampar förbi ålderdomshemmet och får sällskap av en kråka. "Gorg", kraxar den och sen "Ty". Vilken tioåring kan motstå en fågel som säger hans namn? Inte Ty i alla fall, och när han följer efter den mystiska kråkan, griper något tag i hans nacke och drar honom in i en buske.

"The Fisherman" har fått en fångst igen...
--

Det har förekommit två olika omslag på boken från det brittiska förlaget - ett med vit text på svart bakgrund och ett med svart text på vit bakgrund. Vilket är det riktiga? Svar: Båda. Harper Collins gör precis som amerikanska Viking gjorde med INSOMNIA och släpper boken med två omslag. Harper Collins har även börjat skicka ut ARC:s hit och dit som bland annat innehåller de 213 första manussidorna komplett med anteckningar och ändringar.

Random House - förlaget i USA - har skaffat domänen blackhousebook.com som just nu enbart leder till deras egen hemsida, men man kan ju ana att de kommer att tota ihop något kul när det börjar dra ihop sig.

* I lördags visade amerikanska kabelkanalen Cinemax en 24 minuter lång parodi på THE SHAWSHANK REDEMPTION (NYCKELN TILL FRIHET) med namnet "The Sharktank Redemption".

* I serien "Totalt onödiga uppföljare" kommer det nu en som vi verkligen inte vill se: THE MANGLER 2. Det som känns mest otroligt med projektet är att ingen annan Malcolm McDowell som gjorde sig odödlig genom huvudrollen i "A Clockwork Orange" ska göra rollen som Headmaster Badia. Upp som en sol och ned som en pannkaka.

* Vi fortsätter i samma bana och berättar att Claudette Mink och Troy Yorke ska göra rollerna som Jamie och Jerry i den sjätte (!) uppföljaren till CHILDREN OF THE CORN - CHILDREN OF THE CORN 7: RESURRECTION.

* SECRET WINDOWS. "Kompanjonboken" till ON WRITING finns nu i tradepaperback från Quality Paperback Book Club. Om denna bok går att köpa hur som helst (för att köpa originalutgåvan var man ju tvungen att vara bosatt i Amerika och medlem i Book Of The Month, även om några exemplar kom ut ändå) är just nu okänt.

* Kingexperten Stephen Spignesis nya bok "The Essential Stephen King" finns nu i amerikanska bokhandlar. Boken är som vi tidigare berättat en faktabok där praktiskt taget ALLT King skrivit (över 550 texter) kommenteras. Spignesi har också listat de 101 bästa texterna (roman, novell, essä - ja, vad det nu kan vara) och satt sin egen kommentar till sitt val.

* En annan bok relaterad till King som är på gång är "Creepshows: The Illustrated Stephen King Movie Guide" av Stephen Jones. Boken kommer att innehålla rollistor etc från alla filmer med information om uppföljare och spin-offs, teveproduktioner, scenversioner, radiodramatiseringar, dataspel och detaljer om ännu ej producerade och kommande projekt. Mick Garris, Bernie Wrightson, Harlan Ellison, Peter Straub, Dennis Etchison, Frank Darabont, David J. Schow med flera kommer att medverka i boken.

* THE SHINING. Nu på lördag visas del 2 (23:20) och del 3 visas den 23:e juni (23:00). Kanalen är SVT1. Missade ni Röda Rummets Stephen King special går det repriser både på torsdag (14/6) och på fredag (15/6). Kolla tevetablåerna för tid och kanal.


VÅR FRÅGA TILL ER

I förra utskicket kunde vi berätta om att det planeras två nya filmatiseringar av 'SALEM'S LOT - en film och en fyra timmar lång miniserie för teve. Efter att nyligen ha sett den ca tre timmar långa teveversionen från 70-talet känns det inte som en helt fel idé att göra en nyinspelning. Trots att Tobe Hoopers film var runt tre timmar kändes det som historien hastades igenom lite för kvickt. Kanske kan en ny filmatisering i det längre formatet behandla Kings rika vampyrhistoria bättre. Vad tror ni?

Vår fråga till er denna gång är alltså - vad tror ni om en ny filmatisering av 'SALEM'S LOT? Är det en bra idé eller kastar filmbolagen pengarna i sjön? Ska de hellre satsa på att göra filmer av nya historier än att damma av gamla? Vilken ofilmad historia vill ni helst se på film inom en snar framtid? Det blev visst ett par frågor men svara gärna - märk mailet "Vår fråga".


STEPHEN KING PÅ DVD

En fråga som poppat upp allt oftare är: vilka Kingfilmer finns på dvd? Fram till nu har vi inte haft något bättre svar än att hänvisa till de återförsäljare som har dvdfilmer. I detta utskick presenterar vi en - förhoppningsvis hyfsat - komplett guide till Kingfilmer i Sverige och de som finns men ännu inte kommit hit. Men innan det ska vi börja med att förklara lite vad dvd egentligen är.

* Vad är dvd?

Dvd är numera en förkortning av Digital Versatile Disc. Från början stod det för Digital Video Disc, men eftersom skivan kan användas till mer än video så gjordes förkortningen om. En dvd-skiva har utrymme för betydligt mer innehåll än en cd-skiva. Dvd-skivan rymmer 4,7 GB, medan cd-skivan rymmer 650 MB. Informationen på dvd:n kan dessutom lagras i två lager på båda sidorna, vilket gör att det kan rymmas uppemot 17 GB sammanlagt (25 cd-skivor!). Det är därför dvd:n kan innehålla 472 minuter film, 8 olika ljudspår, textning på 32 språk etc.

Dvd-filmer och spelare är regionskodade. Det finns åtta regioner och anledningen till detta är att filmer har bio- och video/dvd-premiär vid olika tidpunkter i världen. En svensk biograf vill till exempel inte att deras kommande filmer ska gå att se på amerikansk dvd i Sverige. Region 1 är USA och Kanada. Sverige och övriga Europa tillhör region 2.

Dock verkar denna regionsindelning en smula märklig eftersom man med enkla medel kan ställa om regionskoden på sin spelare, och till och med köpa regionsfria spelare. Så vad är egentligen poängen?

* Varför ska man skaffa dvd?

Det enkla svaret är: för att det är så himla mycket bättre än video! Efter ett par möten med dvd:ns underbara värld, är det omöjligt att vara negativ. Möjligheterna med dvd är så många. Bara en sådan sak som att själv kunna bestämma över ljud, språk och textning är en stor anledning. Det finns mängder med roliga funktioner som man kan använda sig av. Man kan till exempel zooma in bilden i fyra steg (ett stegs förstoring med samma skärpa) och tack vare det kunde jag zooma in boken som Percy Wetmore "läser" i DEN GRÖNA MILEN och verkligen se att boken var skriven av "R. Bachman".

Den stora anledningen till att köpa dvd är ju helt klart den oerhörda skärpan i ljud och bild. Man behöver inte en hemmabioanläggning för att märka det. Jag har pluggat in min dvdspelare i stereon och har en hyfsat ny 29" stereoteve. Det räcker gott och väl för mig, men givetvis är man sugen på att köpa bättre grejer för att verkligen få uppleva dvd till fullo.

Vilken dvdspelare man vill köpa är givetvis upp till var och en. Det finns alla prisklasser och modeller att välja mellan. Jag köpte en dvd för runt 2000 kr via nätet. Märket är helt okänt (CyberHome) och den ska vara regionsfri (har inte haft möjlighet att testa detta ännu) och klara av CD-R och mp3 med mera. Den funkar helt utan problem, så man behöver inte köpa 5000 kronors dvdspelaren det första man gör.

* Förklaring av termer

Innan vi inleder vår genomgång av de dvd-kingfilmer så finns det en hel del termer att reda ut. Vi har listat information om bild, ljud och bonusmaterial för varje film. Det finns en mängd olika bild- och ljudformat som vi försökt förklara här nedan. Vi har även förklarat de vanligaste termerna när det gäller bonusmaterialet.

Bild:
- Standard 4:3 (1.33:1): Standardförhållandet för vanlig teve, 4 bred och 3 hög.
- Widescreen 16:9 (1.78:1): Standardförhållandet för widescreen teve, 16 bred och 9 hög.
- Widescreen 1.85:1: Det vanligaste förhållandet för biofilmer.
- Widescreen 2.35:1: Mycket vid bild, vanligt vid panoramafilmer.
- Anamorfisk anpassning: Dvd:n använder extra utrymme på disken för att "stretcha" ut bilden 33% vertikalt och 33% horisontellt för att anpassa sig till 16:9.
- De knepiga sifferkombinationerna (1.85:1 etc) är förhållandet mellan höjd och bredd. En filmduk är 235 fot bred och 100 fot hög, vilket ger förhållandet 2.35:1.

Ljud:
- Dolby Stereo: Två separata kanaler, klassiskt bioljud. Nu vanligt även i teve.
- Dolby Pro Logic: Surroundljud med en extra centerkanal, det vill säga två stereokanaler till de vanliga högtalarna, monokanaler till två mindre högtalare bak i rummet och en centerkanal för en högtalare i mitten.
- Dolby Digital 5.1: Ljud i sex kanaler vilket innebär att man kan få stereo både främre och bakre högtalarparet, en centralkanal i mitten och en subbaskanal.
- Mono: Inget man skryter med direkt.

Bonus:
- Interaktiva menyer: Grafisk navigation på skivan för att komma åt innehållet, samt göra inställningar. Även om det inte står listat på alla filmer, så misstänker vi att det finns på de flesta filmer som har lite mer bonusmaterial än en trailer eller så.
- Scenåtkomst: Möjlighet att spela upp scener som fått egna startpunkter
- Filmografier. Biografier över skådespelare och andra involverade i filmen.

* Tillgängliga filmer i Sverige (Region 2) i alfabetsordning:

1. CARRIE
Längd: 98 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bonus: Biotrailer.

2. CARRIE (import)
Längd: 98 minuter
Bild: okänt
Ljud: okänt
Bonus: Originaltrailer till biofilmen, åttasidig bok, trivia, produktionsinformation och en "making of"-film.
Kommentar: Troligen är det samma bild- och ljudförutsättningar för importversionen. Kom ihåg att det snart kommer ytterligare en dvd-version där det ingår en hel del godis. Två dokumentärer: "Acting Carrie" och "Visualizing Carrie" plus ytterligare en dokumentär om "Carrie: The Musical". Ytterligare bonusmaterial "The Writing of Carrie", ett animerat fotogalleri och originaltrailern. Den 28/8 släpps dvd:n i USA och sen får vi väl se om den kommer hit.

3. CHILDREN OF THE CORN
Längd: 89 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Stereo
Bonus: Saknas

4. CHILDREN OF THE CORN 2
Längd: 89 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Stereo
Bonus: Saknas

5. CHRISTINE
Längd: 106 minuter
Bild: Widescreen 2.35:1
Ljud: Dolby Pro Logic
Bonus: Filmografier

6. CREEPSHOW
Längd: 123 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Mono
Bonus: Saknas

7. CUJO
Längd: 91 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Mono
Bonus: Saknas

8. DEN GRÖNA MILEN
Längd: 181 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1, anamorfisk anpassning 16:9
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bonus: Interaktiva menyer, scenåtkomst, biotrailer, dokumentär "Walking the Mile".
Kommentar: Dokumentären är mycket bra. Lustigt nog medverkar Stephen King själv oväntat mycket i den, vilket var en positiv överraskning. Dock var det desto tråkigare att dokumentären blott är 10 minuter lång…

9. DOLORES CLAIBORNE
Längd: 127 minuter
Bild: Widescreen 2.35:1, anamorfisk anpassning 16:9
Ljud: Dolby Pro Logic
Bonus: Interaktiva menyer, scenåtkomst, biotrailer, kommentarer av regissören Taylor Hackford.

10. GOLDEN YEARS
Längd: 179 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Stereo
Bonus: Saknas

11. MAXIMUM OVERDRIVE
Längd: 95 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Stereo
Bonus: Saknas
Kommentar: Filmen som finns i Sverige är Holländsk och har alltså ingen svensk text. Däremot så verkar det som filmen klarat sig undan de censurklipp som gjordes när den gick på bio i Sverige…

12. THE NIGHT FLIER
Längd: 96 minuter
Bild: Okänt
Ljud: Dolby Digital
Bonus: Saknas

13. NYCKELN TILL FRIHET
Längd: 137 minuter
Bild: Widescreen 16:9
Ljud: Dolby Pro Logic
Bonus: Saknas

14. NYCKELN TILL FRIHET/DEN GRÖNA MILEN
Längd: 318 minuter
Bild: Widescreen 16:9
Ljud: Dolby Pro Logic
Bonus: Se DEN GRÖNA MILEN.
Kommentar: Japp, det är Frank Darabonts två filmer i en och samma box. Givet köp.

15. THE RAGE: CARRIE 2
Längd: 110 minuter
Bild: Standard 4:3, anamorfisk anpassning 16:9
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bonus: Interaktiva menyer, inledning och kommentarer av regissören Katt Shea, borttagna scener, alternativt slut med "före och efter" specialeffekterna, samlarhäfte.

16. THE RUNNING MAN
Längd: 101 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Mono
Bonus: Saknas

17. SOMMARDÅD
Längd: 107 minuter
Bild: Widescreen 2.35:1, anamorfisk anpassning 16:9
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bonus: Interaktiva menyer, intervjuer, trailers, "Behind the scenes".

18. STORM OF THE CENTURY
Längd: 239 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Pro Logic
Bonus: Saknas.

19. SÖMNGÅNGARE
Längd: 86 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1, anpassningsbar anamorphic 16:9
Ljud: Dolby pro Logic
Bonus: Filmografier.

20. TALES FROM THE DARKSIDE
Längd: 90 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Stereo
Bonus: Saknas.
Kommentar: Denna film, som lanseras som en "Stephen King-film" innehåller i själva verket tre småfilmer där endast en är Kingrelaterad och det är novellen "The Cat from Hell" som blivit filmatiserad.

21. TRUCKS
Längd: 95 minuter
Bild: Okänt.
Ljud: Okänt.
Bonus: Saknas.

* Tillgängliga filmer i USA (Region 1) i alfabetsordning:

En snabb sökning på alla Kingfilmer på dvd region 1 (USA och Kanada) på amazon.com gav 30 träffar. Om detta verkligen är alla som finns eller inte kan man aldrig veta. Vi vet att det funnits en dvd på NEEDFUL THINGS som blivit indragen.

Det är mycket möjligt att region 1 versionerna av de 21 titlar vi nyss gick igenom kan ha mer bonusmaterial och andra kvalitéer på ljud och bild, men vi antar att det mesta är sig likt. Här följer de titlar som inte finns i Sverige än:

1. CREEPSHOW 2
Längd: 96 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1
Ljud: Mono
Bonus: Biotrailer, "Behind-the-scenes" stillbildgalleri

2. THE DARK HALF
Längd: 121 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0 Surround
Bonus: Biotrailer, "Behind-the-scenes"-häfte

3. FIRESTARTER
Längd: 113 minuter
Bild Widescreen 2.35:1
Ljud: Mono
Bonus: Saknas
Kommentar: Finns ej mer.

4. HORROR COLLECTORS PACK
Kommentar: Box med tre dvd-skivor. Innehåller CUJO, THE LANGOLIERS och THINNER.

5. THE LANGOLIERS
Längd: 180 minuter
Bild: Okänt
Ljud: Okänt
Bonus: Saknas

6. THE LAWNMOWER MAN
Längd: 107 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bonus: Kommentarer av regissören Brett Leonard och producenten Gimel Everet, produktionsinfo, biotrailers, tolv bortagna scener, intervjuer med skådespelarna, editerade animationssekvenser med original musiken, jämförelser med storyboard.

7. MISERY
Längd: 108 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1 / Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0 Surround
Bonus: Biotrailer

8. PET SEMATARY
Längd: 103 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1 / Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bonus: Saknas

9. SALEM'S LOT
Längd: 184 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0 Mono
Bonus: Biotrailer.

10. THE SHINING
Längd: 143 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bonus: Dokumentären "The Making of 'The Shining'" av Vivian Kubrick.
Kommentar: Numera utgången och ersätts av nedanstående.

11. THE SHINING
Längd: 143 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby 5.1
Bonus: Okänt just nu.
Kommentar: Ingår även i The New Stanley Kubrick Collection - en jättebox med nio Stanley Kubrick filmer. Kostar därefter...

12. SOMETIMES THEY COME BACK
Längd: 97 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0 Stereo
Bonus: Saknas

13. SOMETIMES THEY COME BACK FOR MORE
Längd: 89 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0 Surround
Bonus: Saknas

14. SOMETIMES THEY COME BACK/SOMETIMES THEY COME BACK...AGAIN
Längd: 193 minutes
Bild: Okänt
Ljud: Dolby Digital 2.0 Surround
Bonus: Saknas
Kommentar: Dubbeldvd.

15. THE STAND
Längd: 366 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0 Surround
Bonus: Kommentarer av Stephen King, regissören Mick Garris, och skådespelarna Ruby Dee, Rob Lowe, Miguel Ferrer, Jamey Sheridan, samt klipparen Pat McMahon, produktionsinformation, "Making-of"-film, jämförelser med storyboard, make-up effekter.

16. STAND BY ME - SPECIAL EDITION
Längd: 87 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1 / Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0 Mono
Bonus: Kommentarer av regissören Rob Reiner, produktionsinformation, biotrailers, exklusive feature med intervjuer med Stephen King och Rob Reiner, Ben E. Kings musikvideo till låten "Stand by me", Dokumentären "Walking the Tracks: the Summer of "STAND BY ME", filmmusiken separat, filmografier.

17. THINNER
Längd: 92 minuter
Bild: Widescreen 1.85:1
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bonus: Kommentarer av regissören Tom Holland och skådespelaren Joe Mantegna, 20 minuters dokumentär "The Magic of Special Effects Make-Up" med
Oscarsvinnande Greg Cannom.

18. THE TOMMYKNOCKERS
Längd: 119 minuter
Bild: Standard 4:3
Ljud: Dolby Digital 2.0 Surround
Bonus: Biotrailer

* Sammanfattning

När man ser listan på Kingfilmer på dvd (region 1) så finns det ju några som man tycker borde vara självlklara i det "svenska" utbudet, till exempel MISERY, THE STAND och STAND BY ME. Det är bara att hoppas på att dessa kommer ut snart. När det gäller det "svenska" utbudet, så går väldigt många av titlarna att få tag på under hundralappen. Det gäller först och främst de som inte har något bonusmaterial att skryta med. Det går att göra fynd!

* Nyttiga länkar

- Mycket bra dvdshop med bra priser:
http://www.discshop.se
- Bra shop med låga budgetpriser:
http://www.ginza.com
- Bra utbud av dvdspelare (och annan elektronik + filmer) till bra priser:
http://www.netonnet.se
- Stephen King dvd filmer på amazon.com:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/browse/-/512082/103-1308383-4101448
- Mer om ljud och bild på dvd:
http://www.avdesigns.clara.net/faq.htm
- Mer om anamorfisk anpassning:
http://gregl.net/videophile/anamorphic.htm

[Anders]


FRÅGOR OCH SVAR

Fråga från Anders Berggren

1. Hejsan, jag är ett stor fan av Stephen King, enda problemet är att det numera börjar bli svårt att få tag i dom äldre böckerna i bokhandeln. Har ni något tips där man kan beställa Stephen King böcker över nätet på svenska?

- Tyvärr är de äldre böckerna försvunna för gott. Det finns inga "nya" exemplar av de gamla böckerna kvar någonstans, så man måste leta begagnat för att hitta dem. På nätet har vi då tidigare fått tips på några auktionssajter där man tydligen kan hitta King billigt. Adresserna till dem är:
http://www.ibazar.se och
http://www.qxl.se [Anders]

Fråga från Micke Tiderman

2. Hej, jag har en liten fråga. King skrev två böcker i serien om "Det Svarta Tornet"; REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA. Har han skrivet fler än dessa i den serien och i så fall, vad heter de och när utgavs de?

- Hur många gånger har vi svarat på detta? En gång till då: I Sverige finns endast de två första delarna (av 4) i serien om "Det Svarta Tornet" (THE DARK TOWER) översatta och fler verkar det inte bli på ett bra tag, men man vet aldrig. Sverige ligger i alla fall långt efter övriga världen när det gäller denna serie.

Böckerna i serien är:
THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER (1982)
THE DARK TOWER II: THE DRAWING OF THE THREE (1987)
THE DARK TOWER III: THE WASTE LANDS (1992)
THE DARK TOWER IV: WIZARD & GLASS (1997)

THE GUNSLINGER kommer vi att berätta mer om hyfsat snart när det blir dags att behandla den i vår genomgång. Utöver dessa fyra finns det en fristående novell som heter "Little Sisters of Eluria" som kom ut 1998, men som historiemässigt utspelar sig före den första boken. THE DARK TOWER V har arbetsnamnet THE CRAWLING SHADOW och ska väl komma ut 20023, hoppas jag. Som synes ovan tar det tyvärr många år mellan varje bok. Sammanlagt ska det komma sju böcker i serien och King har lovat att snabba på utgivningen så det är bara att hålla tummarna för att upplösningen kommer inom 15 år! [Anders]

Frågor från Owe Johansson Åberg

3. Jag sitter just och läser CHRISTINE och jag blev lite fundersam om ett par saker som jag hoppas att jag kan få svar på. Är CHRISTINE en av Kings tidiga böcker som han skrev på high school/college?

- Nej, det är det inte. Däremot säger experterna som läst bokmanuset kallat SWORD IN THE DARKNESS - en av Kings collegeböcker som aldrig publicerades - säger att huvudpersonen i den boken - Arnie Kalewski - har klara likheter med Arnie Cunningham i CHRISTINE, så kanske mejslades Cunningham fram redan då. Annars tror jag att CHRISTINE kan kännas som en "high school"-bok eftersom King är grymt bra på att få till trovärdiga karaktärer. [Anders]

4. Har han någon gång berättat vart han har fått idén ifrån?

- Enligt Douglas E. Winters bok "The Art of Darkness" klurade King på idén redan 1978:

"Det var en novellidé. Jag tänkte att jag skulle skriva en riktigt rolig berättelse om en kille och en bil vars vägmätare gick baklänges. Bilen skulle reparera sig själv och killen skulle bli yngre och yngre och grejen skulle vara att när vägmätaren kom tillbaka till noll så skulle bilen - i sin perfekta snygghet - spontant falla sönder i småbitar. Det skulle påminna lite om den där Lewis Padgett historien "The Twonky" - riktigt kul, men kanske lite elakt också?"

Mer om bakgrunden till boken får du vänta med tills vi kommer till CHRISTINE i vår genomgång. [Anders]

5. Varför är det en "röd" Plymouth Fury '58, har King själv haft en sådan bil?

- Vad jag har hört så finns det ingen Plymouth Fury '58 över huvud taget. Jag har för mig att jag läst någonstans att de slutades göra 1957… Jag tror inte att King haft en sådan bil. Att han valde den bilen tror jag har att göra med namnet - "Fury" betyder ju "ilska", men i "The Art of Darkness" läggs det fram en tanke om att Plymouth bilen var den sista av sitt slag, som symboliserade den amerikanska drömmen om ren luft, obegränsat med bensin och fred och frihet. 1978 stod inte bilarna för samma tanke, så det är kanske därför King använde sig av bilen. Fast jag tror att det beror på hur den ser ut, lite småelak sådär… [Anders]

Frågor från Johan Ander

6. Hej! Apropå SLEEPWALKERS. Det stod i DN att filmen SLEEPWALKERS bygger på "boken" SLEEPWALKER av Stephen King. Det stämmer väl inte, eller? Detta var väl något King skrev direkt för vita duken (eller TV-skärmen). Har den givits ut i någon sorts bokform (såsom STORM OF THE CENTURY)?

- Detta är ett praktexempel på fel som uppstår i samband med att Kings filmer går på TV. Hur många gånger har man inte läst att CHILDREN OF THE CORN är baserad på Kings "bästsäljare"? Att "Children of the Corn" i original är en novell på ett 10-tal sidor är det ingen som bryr sig om… Nej, SLEEPWALKERS har aldrig funnits i pappersform, varken som manus eller som novell/roman. King skrev den direkt som filmmanus. [Anders]

7. Kommer det vara någon skillnad mellan den amerikanska och engelska utgåvan av BLACK HOUSE förutom omslaget (som ser bättre ut på den amerikanska)? Med tanke på leveranskostnad och tull så kan man lika gärna köpa den engelska tänkte jag, men jag brukar vilja ha den amerikanska ändå. Det känns som det är originalet är det gäller Kings böcker.

- Nej, det kommer inte att vara någon skillnad på böckerna förutom utseendet alltså. Det är ju i och för sig en smaksak, men personligen tycker jag att de amerikanska böckerna har snyggare omslag, även om insidan på den engelska DREAMCATCHER vad snyggare… Jag köper alltid de amerikanska och då från English Language Books, så blir det varken dyrt eller krångligt. Maila Valdemar på engbooks@engbooks.com och skriv på engelska! [Anders]


EFTERORD

Nästa gång blir det nästa genomgång. Vi har kommit fram till CREEPSHOW, Kings serietidningsskräckis. Har ni läst seriealbumet och vill sätta betyg på den (1 = sämst, 5 = bäst) så är ni välkomna att skicka in ert betyg plus gärna en motivering till det hela. För ovanlighetens skull kan ni tycka till om CREEPSHOW filmen också, eftersom fler förmodligen har sett den.

I övrigt är ni välkomna att vara med och tycka till i VÅR FRÅGA TILL ER, eller skicka in frågor och annat kul. Såndant vill vi gärna ha. Ha det fint så ses vi om två veckor!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025