RECENSION

Stephen King From A-Z

Format: Bok  •  Av George Beahm, Andrews McMeel (1998)

George Beahms senaste bok om King är en mycket ovanlig bok. Det är ett lexikon, ett lexikon över allt i Kings omgivning och liv. Boken heter Stephen King From A-Z, med undertiteln "An Encyclopedia of his Life and Work" (ISBN: 0836269144).
   I boken har Beahm listat allt han kunnat komma på som har med Kings liv och arbete att göra. Alla böcker och filmer finns med, tillsammans med en massa människor som påverkat Kings liv i någon riktning. Det är alltså inte en bok som handlar om Kings böcker, den här boken handlar om mannen och människan Stephen King.
   Under "B" kan vi tillexempel läsa att King hade ett annat husdjur innan den hund han har nu, nämligen en skorpion vid namn "Boris". King fick den som en present vid ett framträdande. Tyvärr så avled den i februari 1985. Längre fram i boken kan man läsa att i gruppen Genesis video till låten "Land of confusion" (den med alla spitting image-dockor) finns en docka föreställande King med. Han ska ha en vit baseballtröja på sig. Det finns även en uppgift om att King hade ett rockband i highschool som hette Mune Spinners.
   Sedan fortsätter boken med denna typ av uppgifter, uppblandat med information om diverse människor som påverkat King och hans jobb. Några är t.ex. Owen King (Kings son), Frank Darabont (skaparen av The Shawshank Redemption och The Green Mile), J. K. Potter (illustratören till Scream Press version av Skeleton Crew), Erik Keene (som bröt sig in hos King 1991) och så rullar det på med allt från inbrottstjuvar till lärare.
   Är boken bra då? Jo, det är den! Det är en bok som man ska köpa om man vill veta ALLT om King. Det är inte någon bok för den som endast läser Kings böcker och inte är intresserad av King som människa. Tyvärr så har dock boken lite brister. Troligen har Beahm haft väldigt bråttom när han gjorde den. Den information som finns i boken är bra, men tyvärr så finns inte allt med. OK, jag erkänner att det vore omöjligt att få med allt, men de saker som Beahm har missat är sådan som är ganska uppenbart att det borde ha funnits, t.ex. så fattas filmatiseringen av The Tommyknockers (alla andra TV-filmer finns med) och den bok som det ryktades om att King skulle ge ut för några år sedan - The Pretenders - finns det inte heller någon notering om (det finns dock en notering om en annan bok som det ryktades om att King skulle ha skrivit). Detta är en klar brist hos boken…tyvärr.
   När jag skrev artikeln till Följeslagarna #25 och skulle ha lite information om King-projekten Ghost, Poltergeist och Baseball letade jag i Beahms bok men inte heller om dessa fanns det något att hitta…
   Ska man då låta bli att köpa denna bok? Nej, det tycker jag inte. Det är mycket bra information i den och priset är inte mer än 120:- (exklusive porto, hos Betts). Personligen skulle jag dock ha betalat mer för en mer komplett bok. Jag hoppas att Beahm kommer med en uppdaterad utgåva inom en inte allt för avlägsen framtid. Gärna med lite mer bilder i…
   Av 5 möjliga Följeslagare får den 3.
Först publicerad i Följeslagarna #33 - 1999-01-18
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Den Gröna Milen

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 1999-05-31

När Stephen King skrev och publicerade Den Gröna Milen 1996 var det ett stort experiment från hans sida. Han hade bollat med idén till storyn i sitt huvud i flera år, men inte lyckats få till det tillräckligt bra för att kunna få ned det på papper, men så när idén om att ge ut en bok i delar, en del per månad under ett halvår, kom upp såg han sin möjlighet att ... [Läs hela recensionen]