UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #241 – 080801

Förord

Hej! Här kommer månadens utskick med inte mindre än tre recensioner och en kommentar, samt en hel del spännande nyheter. Visste ni att man just nu kan se en helt ny Kingnovell som animerad serie på Internet? Nu vet ni det i alla fall!

Innan vi går in på utskicket vill vi tacka för det stora gensvaret på omslagsomröstningen som Bra Böcker ville ha hjälp med. Det har ramlat in oväntat många svar och Följeslagarna är rörande överens.

Om ni missat det så vill Bra Böcker ha Följeslagarnas åsikt om vilket omslag de ska välja till den sista boken i DET MÖRKA TORNET-serien. Omröstningen pågår egentligen fram till den 10/8 men med tanke på gensvaret är det högst sannolikt att vi blåser av den tidigare. Så om ni ännu inte har tyckt till och vill göra det (och samtidigt ha chansen att vinna ett ex av VARGARNA I CALLA) så ska ni genaste gå in och rösta här:
http://foljeslagarna.com/omrostning.php

Det var allt för den här gången.

Fortsatt trevlig sommar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1078


Nyheter

* Ytterligare ett nytt och tidigare okänt samarbete mellan King och Marvel har poppat upp. Novellen "N.", som kommer i höstens novellsamling JUST AFTER SUNSET, har förvandlats till en animerad film i 25 episoder om två minuter styck. Det första avsnittet lades upp på nätet den 28/7 och allting kommer att avslutas den 29/8.

Se ”N.” här:
http://www.nishere.com

Den animerade serien kommer att arbetas om till tidningar à la THE DARK TOWER och THE STAND nästa år, men redan till när JUST AFTER SUNSET kommer den 11/11 släpps en begränsad samlarupplaga av boken där en DVD med alla episoder av ”N.” finns med.

* Ain't it cool news hade under tre dagar en liten THE STAND-special inför den kommande serieadaptionen. Det hela avslutades med en förhandstitt på de tre första sidorna i det första numret.

Ni kan se sidorna här:
http://foljeslagarna.com/images/StandPreview-1.jpg
http://foljeslagarna.com/images/StandPreview-2.jpg
http://foljeslagarna.com/images/StandPreview-3.jpg

Utöver det bestod specialen av två intervjuer med tecknaren Mike Perkins och författaren Roberto Aguirre-Sacasa.

Intervju med Mike Perkins:
http://www.aintitcool.com/node/37586

Intervju med Roberto Aguirre-Sacasa:
http://www.aintitcool.com/node/37608

* King har sagt att UNDER THE DOME ska bli lång, nu kan den bli hans längsta bok någonsin... King-forumets moderator har sagt att manuset är 1100 sidor just nu och kan komma upp i 1800 sidor när han blir klar med det. Detta kan jämföras med de tre sista böckerna i THE DARK TOWER-serien som var 2500 sidor totalt i manusform. De böckerna blev sammanlagt strax under 2000 sidor så enligt samma förhållande mellan manus och tryckt sida skulle UNDER THE DOME hamna på 1440 sidor...

* Manusförfattarna Richard Chizmar och Johnathon Schaech som jobbar på adaptioner av FROM A BUICK 8 och BLACK HOUSE säger i en intervju med Cemetery Dance att de även jobbar på en tredje King-adaption tillsammans med Samuel L. Jackson. Vad det är kan de inte avslöja just nu. Vidare säger de att de håller på med de sista justeringarna på FROM A BUICK 8.

* THE TALISMAN är fortfarande i ingenmansland, men det har inte hindrat kanadensiska filmskaparen Mathieu Ratthe att spela in en "demoscen". Tanken med denna har varit att visa upp sin vision av hur filmen kan göras för producenterna. Ratthe har gjort detta helt på eget initiativ, så det är absolut ingen officiell "försmak" av filmen. Hur det går får framtiden utvisa, tills dess kan man se demon på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=9LHFRF0mVho

* Stephen Kings officiella sajt har fått ett nytt utseende och uppdaterats rejält:
http://stephenking.com

* I år fyller BAG OF BONES 10 år, vilket också innebär ett jubileum för samarbetet King/Scribner. För att fira detta släpps en 10th-anniversary trade paperback till lågt pris med lite bonusmaterial den 21/10.

* Finalen på DET MÖRKA TORNET-serien i Sverige har tidigarelagts och kommer numera att släppas med samma halvårsintervaller som originalet. Del 5, VARGARNA I CALLA, släpps nu i september, del 6, SUSANNAHS SÅNG, släpps 11/2 2009 och den avslutade del 7, DET MÖRKA TORNET, hösten 2009.

Omslaget till del 6 ser ut så här:
http://liljas-library.com/img/other/dt6-sve.jpg


Recension av THE LONG ROAD HOME #5

I det femte och sista numret av THE LONG ROAD HOME knyts säcken ihop. Det har varit ett lätt märkligt äventyr som till större delen utspelat sig i Maerlyn’s Grapefruit, men det har också betydigt större plats för The Crimson King, vilket man så klart tackar för.

I det här numret prövas färgläggaren Richard Isanoves stora talang till det yttersta och är sannolikt det snyggaste numret hittills. Uppslaget där Sheemie attackerar The Crimson King är otroligt snyggt och allting ligger i färgläggningen. Det hade varit kul att se Jae Lees skiss till den här bilden, men just skisser och alternativa bilder lyser med sin frånvaro i numrets ”extramaterial”. Här finns i stället ett antal texter och speciellt en karta som de som läser THE DARK TOWER för första gången egentligen ska låta bli att titta på. Kartan skildrar den sista vägen fram till tornet och den kan vara bra att inte känna till inför upplösningen i böckerna.

THE LONG ROAD HOME har visat sig vara en riktig prövning för Roland som förändrat honom, och både Cuthbert, Alain och Rolands far Steven funderar på om det är positivt eller negativt. Framtiden får visa detta när vi redan i september kan ta del av nästa äventyr TREACHERY.

Denna sista del i THE LONG ROAD HOME är värd fyra starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Det är otroligt spännande att se mer av drabbningen mellan Roland och The Crimson King. Hemligheter och släktband avslöjas. Samtidigt är det kul att Sheemie fått en så stor roll. Jag gillar honom som karaktär och när det nu visar sig att det är han som är den verkliga hjälten i sagan (eller i alla fall i just den här delen) blir det extra kul.

Det står nu också utom allt tvivel att Robin, Jae, Peter, Richard och de andra är fullt kapabla att leverera serien utan en förlaga från King, det bådar gott inför kommande nummer.

Betyget blir fortsatt högt, fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Recension av END-WORLD ALMANAC

END-WORLD ALMANAC påminner en hel del om THE GUNSLINGER GUIDEBOOK som kom i samband med att THE GUNSLINGER BORN avslutades och precis som den är den här i första hand för de riktigt stora fansen, de som vill veta allt om THE DARK TOWER-världen och dess innevånare.

Personligen gillar jag END-WORLD ALMANAC och tycker att det är kul att läsa mer om de olika sakerna som beskrivs i berättelsen. END-WORLD ALMANAC är även illustrerad och färglagd otroligt bra av David Yardin och Val Staples. Deras illustrationer ser närmast ut som tavlor.

Ett litet minus blir det dock då en del är återanvänt från tidigare nummers historieberättelser. Fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

Jag har inte hunnit läsa END-WORLD ALMANAC från pärm till pärm än men den är ett bra komplement till serien, både bokserien och den tecknade adaptionen. Faktum är att den är förmodligen mest till nytta för de som läser böckerna eftersom den tecknade serien bara snuddar vid End-World i sina berättelser.

Även här är det lämpligt att komma med en varning till de som håller på och betar av bokserien för första gången. Här finns det en viss risk att få olika saker ur upplösningen avslöjade utan att man bett om det, så var på er vakt. Utan att avslöja något av vikt måste jag bara skjuta in att jag applåderar King för att han döpt en plats till ”The Devil’s Arse”…

Precis som Lilja konstaterat har man återanvänt lite texter från de separata tidningarna, varför END-WORLD ALMANAC egentligen blir ett bättre komplement för de som tänkt köpa den inbundna versionen där artiklarna sannolikt kommer att utgå. I övrigt är min enda egentliga invändning att tidningen är ruskigt dåligt redigerad. Det vet alla som någonsin arbetat med sidlayout att man aldrig redigerar artikel i en-spalt! Bedrövligt. (Detta gäller i och för sig även för artiklarna i de vanliga tidningarna.)

Betyget blir 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


Recension av DIMMAN

Äntligen har DIMMAN blivit den bok den borde varit från början. Som novell i DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN (ursprungligen i antologin ”Dark Forces”, 1980) har den varit en av Kings populäraste ”kortare” verk. Att kalla DIMMAN för en novell är ju egentligen smått felaktigt – i denna svenska pocketbok har historien blivit 200 sidor lång.

Nu är det förstås – efter att ha sett Frank Darabonts mästerliga filmatisering ett par gånger – helt omöjligt att läsa DIMMAN som ett fristående verk. Det blir mera att jag sitter och jämför förlagan med den slutgiltiga filmen och det är väldigt tydligt att Darabont varit mycket trogen Kings text. Det är endast små saker som skiljer dem åt, med det stora undantaget historiens slut som i filmversionen blivit något alldeles extra.

Historien sammanfattas enklast med att en storm drar in över ett litet samhälle i Maine. Stormen orsakar stor förödelse och drar med sig en otäck dimma som i slutänden kommer att isolera ett antal människor i en mataffär. Huvudperson är tecknaren David Drayton som berättar historien i jag-form. Snart kommer David och alla de andra bli varse om att det döljer sig fruktansvärda varelser i dimman, och det blir fullt upp med att stå emot varelsernas attacker.

Tyvärr upplever jag nu – i och med att jag kan historien tämligen väl – att nyhetens behag lagt sig en smula. Den spänning man upplevde första gången man läste historien finns av naturliga skäl inte kvar längre, men om man varken läst DIMMAN eller sett filmen har man en stark upplevelse framför sig. Jag nöjer mig med att dela ut 3 starka Följeslagare av 5 möjliga i dagsläget. [Anders]


Kommentar till BLAZE

Den sjunde och sista (?) Bachman-boken har nu kommit ut på svenska, och Bra Böcker himlar inte med vem som är den verklige författaren, något som var lite mer diskret på den amerikanska originalupplagan. Då BLAZE, ursprungligen tänkt att publiceras efter CARRIE runt 1975, har varit mer eller mindre känd under en längre tid som en skrinlagd King-roman har jag fortfarande lite svårt att acceptera att den fått Bachman som författarnamn, men King verkar tycka att den hade mer gemensamt med de tidiga Bachman-böckerna än romanerna under eget namn. Det kan han i och för sig ha rätt i, men i alla fall.

Min huvudsakliga åsikt om boken förändras inte efter denna svenska omläsning. Det är en godkänd roman, stundtals gripande - speciellt i sina tillbakablickar, men överlag lite "enkel". Det är klart och tydligen en yngre man som skrivit boken, även om den äldre King har gått in och putsat lite här och där. Det hade varit roligt att läsa det manus som låg klart 1975 och jämföra med det slutliga resultatet. På sätt och vis hade det faktiskt varit roligare om boken hade släppts som den var skriven. Kanske lite råare och mer kantig i sitt språk, men utan tvekan en spännande tillbakablick i Kings skrivspråk. [Anders]

En mer detaljerad recension av boken skrevs 11/6 2007:
http://foljeslagarna.com/recension.php?id=111


Frågor och svar

Fråga från Per

Tjenare! Kanske en dum fråga, men vad är det för skillnad på DET SVARTA TORNET/DET MÖRKA TORNET? Samma? Del två i ena heter FÖLJESLAGARNA och i den andra DE TRE BLIR DRAGNA.

- Det är olika översättningar. DET SVARTA TORNET hette serien när de två första böckerna kom på svenska 1989 och 1990. Men sedan avslutades utgivningen hastigt och lustigt, och när serien blivit komplett på engelska 2004 beslöt Bra Böcker att ge ut den i sin helhet under ny översättning. Detta inleddes 2006 och kommer att avslutas nästa år. Den första boken REVOLVERMANNEN är dessutom översatt utifrån en bearbetad version King gav ut 2003 med justeringar och tillägg för att boken skulle passa bättre in i serien. Sitter man och klämmer på de gamla DET SVARTA TORNET-böckerna kan man egentligen utan några större problem fortsätta med DET MÖRKA TORNET, men för att få en komplett helhet bör man läsa alla titlar i samma serie. [Anders]


Efterord

I nästa utskick recenserar vi den animerade versionen av Stephen Kings nya novell ”N.” samt ger en kommentar till VARGARNA I CALLA som kommer ut under september. Väl mött då.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025