UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #18 - 981005

Förord

Hej och välkomna till Följeslagarnas artonde nummer, hoppas ni har det bra och att den stundande kalla hösten inbjuder till många resor till Stephen King-land. Finns det något bättre än att kura ihop sig med en tjock Kingbok när kylar kryper på?

Hoppas ni alla är sugna på att surfa rätt fett, för detta nummer är fullständigt översvämmat med adresser till tuffa Kingsidor på nätet. Först och främst har vi några bland nyheterna, men sen har ni en massa i den övergripande artikel om just Kingsidor på nätet som utgör veckans Oumbärliga ting.

Så bänka er framför datorn och värm upp modemet, det finns mycket att se!

Glad surfning - Lilja & Anders

Medlemsantal: 53


Nyheter från Territorierna

Det rapporteras i en intervju i The New York Post att King planerar att ta revansch som regissör efter misslyckandet med MAXIMUM OVERDRIVE. Just nu pågår planer om att skriva ett filmmanus till boken GERALD'S GAME som han sedan också ska regissera. Mer info på: http://nypost.com/entertainment/5209.htm Frågan man ställer sig är ju hur han ska få till en spännande film där huvudpersonen sitter fast i en säng under 75% av handlingen?...

King har ju gjort väldigt många intervjuer och andra promotionframträdanden på sistone, och diverse trevliga saker slinker ur honom titt som tätt. I ovan nämnda intervju sägs det bland annat att den kommande boken ON WRITING kommer att ha en självbiografisk del.

I förra veckan, när King medverkade i morgonprogrammet Good Morning America visade han positivt intresse för en filmatisering av BAG OF BONES. Som den skämtare han är försökte han få Good Morning America folket att övertala sina chefer på ABC att köpa rättigheterna till att göra den som en TV-serie. Vi kommer givetvis att bevaka detta hårt.

...och apropå ABC så är nu datumen fastställda för Kings miniserie STORM OF THE CENTURY. Del 1 kommer att visas den 14/2, del 2 den 15/2 och del 3 den 18/2 nästa år. Alla avsnitt kommer att vara 2 timmar långa (inklusive reklam). Har vi samma tur som med THE SHINING miniserien så bör den komma på video i Sverige ett halvår senare eller så.

Vid en boksignering i Chicago nyligen fick han frågan att om han skulle bestämma sig för att sluta publicera sina böcker, skulle han då göra klart DARK TOWER serien först? Svaret var ett härligt "Definitivt!"!

Rolig länk: på http://www.zeldman.com/dead1.html finns det en alldeles utmärkt annons för THE LANGOLIERS som blev ratad. Ta en titt och läs sedan den "självklara" (?) anledningen till ratningen.

I fredags visades Lettermanavsnittet där King figurerade i den berömda Top Ten-listan. För er som missade det återger vi listan enligt följande:

* THE TEN LEAST POPULAR STEPHEN KING NOVELS:
10. "The Man Who Died Of Old Age"
9. "How Cujo Got His Groove Back"
8. "Here’s Another One I Cranked Out In An Afternoon"
7. "Vaccumstarter"
6. "The Scary Windowless Corridor Next To The Oval Office"
5. "The Guy Who Accidentally Put Expired Milk In The Coffee - He Didn’t Drink It But What if He Had?"
4. "The Scariest Part Of This Book Is My Picture On The Back Cover"
3. "Inside The Kitchen At Your Local T.G.I. Friday’s"
2. "Hi, I’m Your New Neigbur, Richard Simmons"
1. "Satan’s Independent Prosecutor"

Kanske inte så värst roliga för oss svenskar, men ändå. Det mest upprörande var dock att den svenske översättaren "översatt" Stephen med Steven! Ett sådant hån!


Oumbärliga ting - King på nätet

Dags för en virtuell handuppräckning: hur många sökte på "King" bland det första ni gjorde när ni satte er framför en dator med internet för första gången? Jo, jag tänkte väl det. Jag kommer väl ihåg någon gång våren 1996 när jag som glad KomVux-student helt plötsligt kom på att man kan ju söka efter Stephen King på nätet. Sagt och gjort, snart satt jag där framför världens segaste dator och den officiella THE GREEN MILE siten laddades sakta fram på skärmen. Jag hade aldrig hört talas om THE GREEN MILE och satt där helt förbluffad och förbannad eftersom datorn laddade så oerhört sakta. När jag senare lämnade klassrummet fann jag några utskrifter med rubriken "SKEMERs" som handlade om King. Vilket sammanträffande! (Det har senare visat sig vara Lilja som skrev ut dessa, vilket i sin tur ledde till att vi lärde känna varandra!)

Ett år senare hade jag en egen dator och ett eget abonnemang, och det första jag gjorde var att försöka komma in på de som kallade sig "SKEMERs" hemsida, för det var verkligen något som verkade passa mig. Men det gick inte, och i stället hamnade jag på ryssen Michaels hemsida om King och den sidan gjorde ett bestående intryck på mig. Det var förresten när jag såg hans ryska omslag som jag beslöt mig för att göra en hemsida med Kingomslag.

Det om hur jag träffade King på nätet. Vad finns det då att säga om hemsidor om Stephen King? Jo, till att börja med så kan man konstatera att det finns väldigt många, tyvärr av bristande kvalité. Jag vågar till och med säga att de flesta är ganska dåliga. Mall 1A för en King-site är följande: svart bakgrund, röd text, den där mycket välkända avskiljande gif-animationen i form av droppande blod, och det mest förekommande innehållet är länkar till andra King-siter. Stön! Det finns alldeles för många siter av det här slaget.

En annan noterbar detalj är att de flesta siter har samma sorts innehåll. Det är upprabblingar av alla böcker, alla filmer etc och det borde väl motivera folk att göra sidor som är lite annorlunda. Udda idéer är i stort sett ett måste, och det finns vissa som faktiskt har annorlunda och kul innehåll på sina sidor. Som Bloops & Blunders http://www.geocities.com/SoHo/Studios/4612/king2.html där alla misstag i Kings böcker listas. En kul idé. En annan väldigt nichad sida som är ett absolut måste för fans av THE DARK TOWER, är den fantastiska DARK TOWER FAQ http://www.europa.com/~jordanl/dtfaq1.htm - en av mina absoluta favoritsiter, väldigt enkel, men fantastisk.

Ett ganska upprörande faktum är att det inte finns någon officiell Kingsida. Det kan ha att göra med att King inte är speciellt intresserad av internet. Visserligen har Kings bokförlag gjort officiella sidor, men de har ju varit koncentrerade runt en viss bok, och inte runt King i helhet. Synd. På senare dagar har det kommit två sidor som i alla fall verkar ha anspråk på att ses som halvt officiella, i alla fall om man tittar på de ambitiösa domännamnen.

http://www.stephenking-ws.com drivs av Ian Richardson som står bakom den berömda Stephen King Webringen, men hans site är ingen höjdare. Den har visserligen ett ganska snyggt utseende, men är så indränkt i reklam och banners att hälften hade varit för mycket. Väldigt tråkigt. Den andra siten är http://www.stephen-king.net som är en mycket snygg site. Problemet är dock att man måste använda sig av Internet Explorer 4.0 för att kunna se den. Det står klart och tydligt att användare av andra browsers inte har något att hämta på siten, och det är ju både dumt och oinbjudande. Dessutom, är den en smula fattig rent innehållsmässigt.

Nej, vill man ha den ultimata siten får man faktiskt surfa runt lite och blanda ihop sin egen favorit. Vill man ha absolut senaste nytt ska gå till The Stephen King Information Site http://www.eddog.com/sk - enkel men absolut oslagbar när det gäller senaste nytt. Vill man ha grundliga och analyserande recensioner av Kings böcker, filmer etc går man till The Stephen King House 'o Love http://members.tripod.com/~entragian som drivs av unge Kev som nog är den bästa recensenten som finns på nätet. Väldigt analyserande och ingående, dessutom gillar han ju ALLT King har skrivit! Kevs profilering av karaktärerna i IT går inte av för hackor! Min absoluta favorit! Vill man ha schyssta bilder och lite ljud är http://members.aol.com/skingsite/index.html ett bra ställe för sådant.

Vi avslutar denna artikel med några surftips och några korta kommentarer till dessa:

http://www.flashtech.net/skwr - The Stephen King Webring, runt 140 siter sammankopplade till en enda härlig ring! Surfa runt på denna och du har att göra ett bra tag! Varning dock för att vissa länkar till nästa site inte fungerar, men det går ju att klicka på "hoppa över nästa site" eller liknande.

http://www.pobox.com/~skeet/sk - The Stephen King Fan Page, en av de bättre "all-round" sidorna, med ganska mycket annorlunda innehåll och intressanta saker.

http://www.acadia.net/w95020 - Betts Bookstore, den välkända bokhandeln i Kings hemstad, kan vara värd att besöka, om inte IRL (In Real Life) så kan ett cyberbesök (usch, vilket äckligt ord!) vara värt besväret.

http://www.abebooks.com - Advance Book Exchange, letar du efter en speciell King bok? Leta i Abebooks och du hittar den förmodligen plus en massa andra böcker som du bara kan köpa i drömmarnas värld. Vad sägs till exempel om THE PLANT 1-3 (varav en är #1/200) för $8500 (ca 68000 kr)?!

http://www.geocities.com/Hollywood/Hills/5620 - Stephen King On The Net, en av de roligaste Kingsidorna som finns på nätet! Varför, tänker jag inte skriva, men det kommer att vara värt besväret att kolla in den!

http://w3.tyenet.com/lepage/ - Stephen King Unofficial Website, en utmärkt "all-round" site, men massor av downloads och andra trevliga saker, bland annat 126 länkar till andra Kingsidor. Dessutom är den riktigt snygg!

http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna - Följeslagarna, men den känner ni väl till? Är väl startsidan på allas datorer, eller?!!!

Ja, det var vad vi hade att säga om Stephen King på nätet. Givetvis finns det en massa andra bra siter, men dessa är de vi propagerar för denna gång. Vi har kanske någon anledning att komma tillbaka till ämnet vid något annat tillfälle? Vem vet?

[Anders]


Svensk skräck

Diskussionen går vidare, följande kommer från Cesa

- Hej Följeslagare!

Ville bara med tanke på den tidigare diskussionen angående svensk skräck uttrycka min egen åsikt, samt ge lite lästips.

När jag var i biblioteket på jakt efter sommarläsning i början av sommarlovet hittade jag en bandbok med namnet KALLA KÅRAR - FEM RYSARE. Detta är som titeln antyder fem skräcknoveller av svenska författare. Jag lyssnade på den första - "Vargen finns", av Anderz Harning - och alla mina farhågor om svensk skräck blev besannade. Jag tyckte berättelsen var rent ut sagt riktigt dålig, men eftersom alla fem berättelserna hade olika författare beslöt jag några dagar senare att ge boken en ny chans.-

Den andra korthistorien - "Tillbaka till naturen", av Göran Hägg - var om möjligt ännu värre (allt är som amerikanerna säger IMHO - In My Humble Opinion). Som tur var hade jag absolut ingenting för mej den dagen, så jag lyssnade vidare. Nästa var "Vår i augusti" av Pelle Berglund, denna var raka motsatsen mot de andra. Den är strålande, klart i klass med King! Det visade sig sedan att de två återstående - "Filip II:s förbannelse" av Ove Säverman och "Halshuggningen" av Ingemar Unge också var mycket bra.

Sammantaget är denna bandbok mycket bra. Den verkar vara inspelad av Sveriges radio och har alltså antagligen sänts i radio. Uppläsare är Björn Granath, speltid 3tim. (varav de tre sista ungefär 1½ tim.)

Jag har inte kollat upp författarna ännu, så jag vet inte om de skriver mestadels skräck, eller om dessa historier tillkommit av någon tillfällig nyck. Men jag tänker åtminstone kolla upp Pelle Berglund, för så bra skräckhistorier som "Vår i augusti" är sällsynta. Skulle jag betygsätta bandboken skulle den få 3 av 5 Följeslagare, betyget skulle bli högre om de två inledande historierna inte var med.

Vi tackar för tipset!


Frågor och svar

1. Jag funderar på att köpa ett par böcker från www.amazon.com och undrar över Stephen Kings inblandning i följande böcker: ROBERT BLOCH’S PSYCHOS och LEGENDS: Short Novels by the Masters of Modern Fantasy. Vad heter SK's noveller i dessa böcker och har dom publicerats förut? (var?) [Fredrik Jacobsson]

- I RB’s PSYCHOS bidrar King med kortisen "Autopsy Room 4", som enligt mig är en av Kings roligaste, mest fascinerande och - förstås - läskigaste korthistorier. Den publicerades först i ltd-boken SIX STORIES. Det är 22 korta stories i RB’s PSYCHOS, och de flesta författarna är för oss svenskar främmande, men den boken rekommenderar jag om priset är bra. LEGENDS innehåller DARK TOWER historien "Little Sisters of Eluria" som vi skrev om i förra numret. Den storien är exklusiv för samlingen (såväl som det övriga innehållet) och det kommer att dröja minst två år innan den publiceras igen, så slå till om du gillar fantasy! [Anders]

2. Är det någon som kollat/lyssnat in "The Mist in 3-D Sound/Compact Disc Edition"? Funderar även om man skall testa CD-versionen av BAG OF BONES... Den är 19,5 timmar lång! Kan ju vara kul att höra SK berätta boken... Kommentarer? [Fredrik Jacobsson]

- Hm... Magnus Lange har ju länge försökt bli av med sitt ex av THE MIST länge nu, så varför inte kolla med honom? humble.llama@swipnet.se BAG OF BONES CD:n (18-20 stycken!) är ju en ganska dyr historia, och den erfarenhet jag har av King som läsare är att det lätt blir sömnigt och stressande. Det är ju i och för sig bara THE GUNSLINGER jag hört och det var ju den första boken han läste in för drygt 10 år sedan, så det kan ju vara annorlunda nu. Jag tror ändå att du har mer behållning av boken. [Anders]

- Jag har själv lyssnat på THE MIST (på kassett) och tyckte att det var sådär... Det blir lite rörigt att hålla reda på vad som händer i och med att det är gjort som en pjäs, om man inte läst den i skriven form först dvs... [Lilja]


Upprop

Ytterligare ett upprop:

- Jag har tänkt att se SOMMARDÅD samma dag som den kommer ut på Filmstaden i Örebro, tar antagligen med ett par-tre vänner, är några följeslagare sugna på att följa med så skicka mej ett mejl så kan vi kanske träffas ett tag innan. // Cesa


Efterord

OK, det var allt för nummer 18. Nästa vecka kommer ni att få en recension av filmen TRUCKS, en nyversion av MAXIMUM OVERDRIVE. Annonser till Butiken bör skickas in eller uppdateras under veckan. Fortsätt att skicka mails, förutom King böcker är mails det bästa vi vet :)

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025