UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #124 - 010917

FÖRORD

Hej och välkomna till ännu ett utskick från Följeslagarna. Vad ska man säga - den senaste veckan har varit omtumlande på alla sätt. Ni vet alla vad som hänt och vad som nu väntar vill man helst inte tänka på, men det kommer inte att bli kul det är ett som är säkert.

I detta utskick fortsätter vi vår genomgång av Stephen Kings böcker och har kommit fram till THE RUNNING MAN (DEN FLYENDE MANNEN). Det känns dock lite konstigt att gå igenom denna bok nu, med tanke på slutet av boken. Ni som nyligen läst den, vet vad vi pratar om. Vi återkommer till det längre fram i detta utskick. I övrigt handlar det mycket om BLACK HOUSE i detta utskick, samt att vi avslöjar vilka som vunnit biljetter till Riksteaterns föreställning av LIDA.

Trevlig läsning trots allt - Lilja & Anders
Medlemsantal: 697


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* BLACK HOUSE. Vi börjar med den viktigaste nyheten. BLACK HOUSE finns nu ute!!! Uppföljaren till King och Straubs THE TALISMAN från 1984 finns tillgänglig hos vissa svenska bokhandlare. Nyligen skickade vi ut ett extra utskick där vi erbjöd rabatterat pris på boken hos Uppsala English Bookstore, vilket många tyckte var ett bra initiativ från vår sida. Dessvärre visade det sig finnas andra svenska bokhandlare som kunde erbjuda boken till ett ännu billigare pris.

Här är några tips på var man kan köpa BLACK HOUSE:

- AdLibris - http://www.adlibris.se
240 kr (amerikanska utgåvan, inklusive frakt)
243 kr (brittiska utgåvan, inklusive frakt)

- Svenska Fantasybokhandlen - http://www.sfbok.se
268 kr (oklart vilken version och om frakt ingår)

- Internetbokhandeln - http://www.internetbokhandeln.se
291 kr (amerikanska utgåvan, inklusive frakt)

* Mer BLACK HOUSE. King och Straub skulle enligt planerna ha varit med på amerikansk teve i fredags. På grund av vad som hänt i USA blev detta dock inställt.

* Ännu mer BLACK HOUSE. King har skrivit en liten essä med titeln "Jack's Back: Thoughts on the Sequel". Den finns att läsa på den engelska BLACK HOUSE sidan och kommer även att finnas med i eBok versionen av BLACK HOUSE.
http://www.fireandwater.com/blackhouse/

* Kings kommande novellsamling. Som ni vet kommer King att ge ut en novellsamling om några år. Den har bland annat gått under titeln ONE HEADLIGHT. Rykten på Internet säger nu att den ska komma ut i september 2002 och att den ska heta ROAD KILL. För att få dessa rykten bekräftade eller dementerade mailade vi Kings assistent, Marsha DeFilippo och detta är vad hon sa:

"I have confirmed with Stephen's editor at Scribner that this is their understanding and was told that I am correct that no title has been selected and the publication date is still very uncertain other than that it will most likely be 2003."

Det verkar alltså som om det bara var rykten.

* FROM A BUICK 8. Kings nästa boks omslag finns nu ute. Tyvärr är inte färgen den bästa… Se det på:
http://w1.192.telia.com/~u19211139/images/buick8cover.gif

* HEARTS IN ATLANTIS. Om 11 dagar har filmen premiär i USA men redan nu finns det några recensioner på Internet. Dessa skrevs av besökare på filmfestivalen i Toronto där filmen hade en inofficiell premiär.

Recension 1: http://www.darkhorizons.com/reviews/t010910a.htm
Recension 2: http://www.darkhorizons.com/reviews/t010910b.htm
Recension 3: http://www.darkhorizons.com/reviews/t010910c.htm

* PET SEMATARY. Nu fortsätter Pocket Books att publicera nya pocketutgåvor på Kings äldre böcker. Omslagen går i samma stil och nu är det dags för PET SEMATARY. Här kan ni se omslaget:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/petnew.gif

* PET SEMATARY 3. Jo det stämmer. Det är en tredje film på G. Även denna gång kommer Mary Lambert att regissera. Filmen ska enligt utsagor knyta ihop handlingen från den andra filmen. Eventuellt gör Edvard Furlong (som var med i just PET SEMATARY 2) ett inhopp.

* Mer uppföljare. Den 10 oktober kommer nämligen CHILDREN OF THE CORN: REVELATION ut på video i USA. Vill ni se hur omslaget ser ut kan ni göra det här:
http://w1.192.telia.com/~u19211135/children7.jpg

* DREAMCATCHER. Den 27 november kan alla ni som inte ville köpa boken i inbundet göra det i pocket. Då kommer den nämligen ut i USA.

* Ni som av någon anledning läser tidskriften "Dagens Arbete" har en spännande läsning att se fram emot runt årskiftet eller så. Då kommer tidningen nämligen att innehålla en omfattande artikel om Stephen King där både John-Henri Holmberg och Anders och Lilja har intervjuats. Mer information vid ett senare tillfälle.


LIDATÄVLING

Som ni vet hade vi en LIDA-tävling i förra numret. Tyvärr var det inte så värst många av er som deltog, varför vet vi inte. Maila gärna och berätta.

Hur som helst, här är frågorna och de rätta svaren.

#1: I filmversionen av LIDA slår Annie av fötterna på Paul med en slägga. Vad gör hon i boken?
- Hugger av foten med en yxa.

#2: Har Stephen King en roll i filmen LIDA?
- Nej

#3: Vem spelar Paul Sheldon i Riksteaterns uppsättning?
- Per Morberg


#4: Hur många föreställningar ger Riksteatern av LIDA?
- 48 (2 föreställningar har blivit borttagna ur programmet med eftersom det inte ändrades förrän efter era svar skulle vara inne anser vi att 48 är rätt svar på frågan).

#5: Vilket år bildades Följeslagarna och hur många medlemmar hade vi när första numret skickades ut?
- 1998 - 15 medlemmar

Av de 10 som skickade in var det 4 som svarade rätt.

De tre som vann (utan inbördes ordning) är:

#1: Magnus Johansson, Falun
#2: Mikael Nordlund, Filipstad
#3: Niklas Andersson, Smedjebacken

Biljetter kommer med posten.

Vi vill även passa på att åter igen tacka Riksteatern för att de ställde upp med biljetterna, TACK!


GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER DEL 14: THE RUNNING MAN

"…Minus 100 och nedräkningen har BÖRJAT…"

* Snabbt skriven story

I förordet till THE BACHMAN BOOKS - den samlade volym som innehöll de fyra första Bachmanböckerna (RAGE, THE LONG WALK, ROADWORK och THE RUNNING MAN) - "Why I was Bachman" (1985), skriver King att THE RUNNING MAN var den av Bachmanböckerna som han skrev absolut snabbast. Den skrevs under en 72 timmars period och väldigt få ändringar gjordes från det första utkastet till den färdiga boken.

King nämner även THE RUNNING MAN som sin favorit av de fyra: "THE RUNNING MAN kan vara den bästa av dem för den innehåller ingenting annat än story. Den rör sig framåt med den lustiga hastigheten från gamla stumfilmer och det som inte är story är glatt kastat åt sidan."

Story eller inte, THE RUNNING MAN var den fjärde romanen som King skrev under pseudonymen Richard Bachman och liksom Bachmanboken THE LONG WALK är den satt i en framtid där bisarra tävlingar hägrar. I THE RUNNING MANs värld är dessa tävlingar olika slags tevesända evenemang där utkomsten oftast är döden. Klassamhället i detta år 2025 är extremt där de rika verkligen är rika och de fattiga verkligen är fattiga. Inflationen har sänkt värdet på valutan något extremt och de fattiga lever på pizzabitar och näringssurrugat.

* Den värsta tävlingen

THE RUNNING MANs huvudperson Ben Richards är en av de fattiga. Han är dock stark och smart, men antiauktoritär vilket har fått honom sparkad från ett antal jobb. Han är gift och har en liten dotter som är svårt sjuk i lunginflammation. Richards måste snabbt få ihop pengar för att kunna rädda sin dotter och står inte ut med att hans fru horar ihop snabba pengar som endast räcker till dålig medicin. Han beslutar sig därför, till sin frus stora besvikelse, att delta i en av dessa tävlingar. Efter ett flertal prov och tester blir han uttagen till att medverka i den allra värsta tävlingen – "Den Flyende Mannen".

Reglerna är enkla: Richards ska under en månads tid vara på flykt. För varje timme han klarar sig får han 100 dollar och klarar han sig tiden ut får han en miljard dollar. Problemet är bara att han inte bara har olika jägare och poliser efter sig, utan även en hel nation emot sig. Det utgår nämligen en belöning till de som hjälper till att få fast "Den Flyende Mannen". Varje dag ska Richards även skicka in två 10-minuters videokassetter för att han ska få några pengar överhuvudtaget.

Saken är den att ingen har någonsin klarat av att vara på flykt. Rekordet är blott en vecka eller så och att bli fasttagen är samma sak som att bli mördad. Under tävlingens gång uppenbarar sig olika sanningar om samhället i stort som gör att Richards ser sig som David mot Goliat och till slut blir det Richards som styr tävlingen mot det oundvikliga slutet.

* Okänd inspirationskälla

Vi har letat och letat men inte lyckats ta reda på vad som inspirerade King till att skriva denna dystra framtidsvision. Boken skrevs redan 1971 när King arbetade som lärare och när den refuserades ett antal gånger hamnade den i byrålådan tills 1982 då den publicerades med Richard Bachman som författare, givetvis direkt i pocket som de tre föregående böckerna.

Det vore dock väldigt intressant att få reda på vad som låg bakom idén, eftersom King verkligen prickat in framtiden rätt. Vi har tevestyrda dokusåpor och tävlingsprogram som ännu inte blivit riktigt lika bisarra och vridna som de som beskrivs i boken, men nog är det åt rätt håll. Och sen har vi då slutet som blivit högaktuellt i och med händelserna i USA.

* Spöklikt slut

Nu finns det en risk att vi avslöjar lite väl mycket om slutet för de som ännu inte har läst boken, men det känns befogat med tanke på vad som hänt i USA nyligen. Boken slutar nämligen med att Ben Richards kapar en jumbojet och styr planet in i den skyskrapa där tävlingsproducenten Killian styr tävlingen… Boken slutar med:

"Lockheedplanet flög rakt in i tävlingsbyggnaden, ungefär mitt på. Dess bränsletankar var fortfarande fyllda till en fjärdedel. Det höll en hastighet av cirka åttahundra kilometer i timmen. Explosionen blev oerhörd. Den lyste upp natten som om Gud själv hade utlöst sin vrede, och det regnade eld tjugo kvarter därifrån."

Detta är ju faktiskt läskigt likt det som vi sett hundra gånger om på teve den senaste veckan. Richard Bachman har beskrivits som "Stephen King utan ett samvete" och det kan troligen betyda att Stephen King (med samvete) drar in boken från marknaden, så som han gjorde med Bachmanboken RAGE. Detta lär även betyda att den nyfilmatisering som många av Följeslagarna så gärna efterlyser (se kommentarerna sist i artikeln) kan vi nog glömma helt och hållet.

* Filmfiasko

Precis som en del andra filmatiseringar har THE RUNNING MAN väldigt lite att göra med Kings bok. I princip är det bara titeln, karaktärsnamnen, framtiden och tävlingen som är plockade från själva grundhistorien.

Ben Richards är här en polis som slängs i fängelse då han vägrar utplåna en folksamling som är inblandade i kravaller för mat. Utplåningen utförs ändå och Richards får skulden. Ett teveinslag redigeras ihop så att det framstår som att Richards driver fram den brutala akten och att han handlar mot sina överordnades vilja.

Några månader senare rymmer han ur fängelset tillsammans med några andra fångar. Det dröjer dock inte lång tid innan Richards blir tillfångatagen och "erbjuds" chansen att sona sina brott genom att delta i "världens populäraste teveshow - 'The Running Man'". Tävlingen här går ut på att Richards under tre timmar ska ta sig igenom 40 kvarter och under vägen möta ett antal jägare. Vad folk inte räknat med är att Richards är starkare än jägarna och en efter en får de duka under. När tittarna plötsligt börjar heja på Richards blir tevefolket tvungna att fejka ett slut där han dör. Under tiden tar Richards hjälp av en underjordisk motståndsrörelse och tar till slut över tevestationen och låter den vidrige programledaren Killian få smaka på sig egen medicin.

Med Arnold Schwartzenegger i huvudrollen som Ben Richards blev THE RUNNING MAN-filmen ännu en hjärndöd actionfilm där Arnold får slänga ur sig diverse roliga oneliners - vem minns till exempel inte favoritrepliken "Hey, Christmas tree!"?

* Seriösa faktan:

1982 kom THE RUNNING MAN ut i USA
1986 kom THE RUNNING MAN ut på norska (den norska titeln är FLYKT FOR LIVET)
1987 kom THE RUNNING MAN som film
1988 kom THE RUNNING MAN ut på svenska (den svenska titeln är DEN FLYENDE MANNEN)
1992 kom THE RUNNING MAN ut på danska (den danska titeln är DEN LØBENDE MAND)
1994 kom THE RUNNING MAN ut på finska (den finska titeln är RICHARD BACHMAN KIRJAT 2: VIMMA & JUOKSE TAI KUOLE)

* Udda faktan

- Något som är lite kul med filmen är att det i inledningen står att den bygger på en bok av Richard Bachman och inte på en bok av King, och detta var alltså efter att det avslöjats att King var Bachman.

- Även om filmen anses vara en riktig kalkon så hade den lite roligt folk bakom och framför kameran. Bland skådespelarna hittar vi bland annat brottaren Jesse Ventura och musikerna Mick Fleetwood (från Fleetwood Mac) och Dweezil Zappa (son till Frank Zappa). För regin stod Paul Michael Glaser som spelade antingen Starsky eller Hutch i den väldigt klassiska amerikanska deckarserien "Starsky & Hutch".

- Kings kommentar till filmen: "Jag gillade inte hur de gjorde THE RUNNING MAN speciellt mycket. Det var inte alls likt min bok, och jag gillade min bok väldigt mycket. Jag kopplar samman den med en tid i mitt liv som jag gillade, och jag minns att jag skrev boken med stort engagemang. Jag gillade inte filmen, men jag håller min mun stängd. Nu är filmen borta men boken är kanon." (Ur "Writer's Journal", januari 2001)

- I Sverige har vi haft tävlingsprogrammet "På Rymmen" som är en slags snäll familjevariant av THE RUNNING MAN. I Tyskland har de gått snäppet längre. Följande går att läsa i Stephen Spignesis "The Essential Stephen King":

"I augusti 2000 startade ett Berlinbaserat företag en tävling kallad RealityRun, som skaparna berättade var baserad på Stephen Kings THE RUNNING MAN. Den stora skillnaden var givetvis att de tävlande endast förlorade tävlingen och inte sitt liv, om han eller hon inte klarade av att vara på rymmen under 24 dygn. Den första deltagaren tillfångatogs efter sju dagar av en tysk kvinna. Hon vann de $10 000 som den tävlande skulle ha vunnit ifall han eller hon klarat av att hålla sig undan alla 24 dygn. Den andra skillnaden mellan tävlingen och boken är att tittarna bevakade rymligen via hemsidan realityrun.com istället för på teve."

- THE RUNNING MAN (skriven ca 1971) var den första bok där Kings fiktiva stad Derry nämns för första gången.

- THE RUNNING MAN var den tredje boken på raken som Bill Thompson på DoubleDay refuserade (efter GETTING IT ON (RAGE) och BLAZE). King skickade den då till Donald A. Wolheim på Ace Books som tre veckor senare returnerade manuset med meddelandet: "Vi är inte intresserade av Science Fiction som tar upp negativa utopier".

* Personliga reflektioner:

När jag skriver detta är det mindre än 12 timmar sedan jag läste ut boken och jag har sedan dess även sett filmen på nytt. Trots att jag läst boken flera gånger så kom jag inte ihåg att den slutade så "aktuellt" som den gjorde. Detta satte helt klart boken i en annan synvinkel för mig. Om jag bortser från det är THE RUNNING MAN en snabb och intensiv bok. Jag gillar karaktären Ben Richards - han är liksom hård som sten i en tid då den lille mannen inte har mycket att säga till om. Jag gillar även tanken på att King skrev boken på 72 timmar. Jag kan nästan se framför mig hur han sitter där och bara matar fram sida efter sida vid sin gamla skrivmaskin…

Filmen, som de flesta verkligen hatar, är jag faktiskt lite smått förtjust i. Den har ju inte mycket att göra med boken, men å andra sidan så marknadsfördes inte filmen som en "Stephen King film" - det står ju till och med Richard Bachman i förtexterna. Den är lite fånig, men ändå charmig på sitt lilla konstiga sätt.

THE RUNNING MAN (boken alltså) ligger för mig och väger mellan en trea och en fyra. Just idag får den en mycket stark trea för jag tyckte inte riktigt den höll ända fram den här omläsningen. Så tre Följeslagare av fem möjliga från mig. [Anders]

Jag gillar denna bok. Det känns som om King här är lite före sin tid, med tanke på att den skrevs 1971. Skulle den ha skrivits idag skulle det alldeles säkert heta att King inspirerats av alla dokusåpor.

Jag önskar dock att jag hade läst THE RUNNING MAN innan det avslöjades att King var Bachman. Det hade varit intressant att se hur det hade påverkat min inställning till boken.

Filmversionen av THE RUNNING MAN gillar jag inte så värst mycket. Kanske lite för att den har några år på nacken. Den känns som en typisk Arnoldfilm från mitten av 1980-talet. Då var den rätt OK men nu känns den lite fånig.

I betyg får THE RUNNING MAN fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

* Följeslagarnas medelbetyg

Även om det som vanligt är få som är med och tycker till om böckerna, så har de 16 som varit med denna gång varit väldigt duktiga på att skriva saker om boken, vilket vi gillar. Efter en snabb sammanräkning fick THE RUNNING MAN ett medelbetyg på ändå rätt så höga 3,8 efter en 2:a, tre 3:or, tio 4:or och två 5:or.

Här har vi några av de kommentarer till boken (och i vissa fall filmen) som kom in i samband med betygen

- Gällande boken DEN FLYENDE MANNEN så har jag läst den en sådär 5-6 gånger och som ni kanske förstår av det ger jag den en 5:a i betyg. Jag anser att denna bok faktiskt är EN av de bästa King har skrivit. En fruktansvärt spännande och underhållande bok som jag rekommenderar till alla. Men VEM var det som skrev manuset till filmen och hur kunde King egentligen tillåta ett sånt fiasko. Jag tror att om man smällde upp en stor Hollywood-produktion av boken idag, som då självklart måste efterlikna boken lite lite mer, kommer den filmen att bli större än till exempel "Jagad" (Harrison Ford).

Svar: Stephen E. DeSouza heter mannen som knåpade ihop manuset till filmen. [Anders]

- Jag tycker att DEN FLYENDE MANNEN känns mycket "Bachman" i den mån att den är mörk och sadistisk och visar en djupt segregerad framtid präglad av likgiltighet inför människoliv på ett liknande sätt som i MARATONMARSCHEN. När jag läste DEN FLYENDE MANNEN och hur King beskriver samhällets allt mer moralistiska förfall går tankarna via tillfället när Ben i det Rorsachliknande testet ser en bil av märket Jaguar vilket beskrivs som ett "miljöförstörande fordon" till filmen "Bladerunner" med Harrison Ford och även i viss mån till den Cyberpunkmiljö som Gibson initialt beskriver i sin "Neuromancer".

Gemensamma drag är långt gången miljöförstöring, djupare fattigdom och en allt mer uttråkad och blodtörstig befolkning. Den läsare som gillar Kings mörkare sidor kan väl inte annat än lägga märke till teveprogrammet som jag tror hette "Klättra för dollar" där en stackars sate plockar pengar längs ett hängande rep för att till slut bli söndersliten av utsvultna hundar. Visserligen bara en parentes i boken men torde ge ett exempel på ökad hur ökad sensationshunger avtrubbar människors (publikens) emotionella och empatiska förmåga för att kulminera i det populäraste programmet DEN FLYENDE MANNEN, där en människa bokstavligt talat jagas som ett djur.

Om PESTENS TID var Kings version av temat "Efter katastrofen" så ser jag DEN FLYENDE MANNEN mer som en bok som utspelar sig före katastrofen. Skillnaden torde dock vara att i PESTENS TID består katastrofen av en global sjukdom medan den i DEN FLYENDE MANNEN snarare består av miljöförstöring och ett depraverat samhälle med en utpräglad humanitär demoralisering. Världen i DEN FLYENDE MANNEN är hur jag tänker mig världen innan den "går vidare" som Roland beskriver situationen i THE DARK TOWER-serien.

Kommentar: Tävlingen "Klättra för dollar" är inte med i boken, utan enbart i filmen. [Anders]

- DEN FLYENDE MANNEN är en spännande, relativt kort, lättläst och realistisk thriller. Jag gillar Kings Bachman-böcker. Det är något oförlåtande över dem. Även om Kings vanliga böcker oftast inte har det vanliga lyckliga slutet så har Bachmanböckerna, däribland DEN FLYENDE MANNEN, alla annorlunda slut.

- Jag tycker den var ännu intressantare att läsa nu än vad den var första gången jag läste den. Den har blivit mycket mer trolig nu efter alla dokusåpor och andra tävlingar man ser på teve. Man kan nästan tänka sig att hitta DEN FLYENDE MANNEN bland tablåerna inom en inte allt för avlägsen framtid.

Det enda jag kommer på att anmärka på är att den är så kort och att King kanske ger vår hjälte en allt för lättpåkommen utväg ur det. Jag menar att slutet kanske känns lite ihophafsat som om King fick bråttom att avsluta boken.

Jag tycker att denna och MARATONMARSCHEN är de bästa Bachmanböckerna. Filmen är tyvärr en katastrof som närmar sig GRÄSKLIPPARMANNEN-incidenten. Den har dock lite förlåtande ultravåld med Arnold. Jag tror att filmen är en av de filmer som har hjälpt till att ge King så låg status bland författare.

- Jag tycker detta är en alldeles lysande bok som bara känns mer och mer aktuell i och med alla förnedrande dokusåpor som produceras. Det är även en stor portion skarp samhällskritik.

- Det är inte Kings största verk, men ändå en mycket underhållande bok. Vi kan ju också se att denna sortens teveunderhållning blivit allt populärare på senare år, om inte riktigt så extrema program. Om filmen kan jag bara säga, som jag tidigare har sagt, att den nog är den sämsta film jag någonsin sett. Jag hittar inte många likheter med boken. Jag tycket själv att bokens handling borde göra sig riktigt bra som film.

- Jag tycker om tanken bakom den här boken, som har lite samma grundidé som min absoluta favoritbok MARATONMARCHEN. Det är skrämmande att föreställa sig ett framtida samhälle där den grymma (?) mänskligheten kräver allt mer för att bli underhållen.

Personligen tycker jag nog att vi redan har sett trenden börja. Kommer ni ihåg det otroliga mediapådraget när "Expedition: Robinson" körde sin första säsong? Det handlade enligt media om förnedringsteve och psykisk misshandel, vilket också "bevisades" av att den först utröstade deltagaren tog livet av sig. Nu när vi går in på 5:e (?) säsongen så är "Expedition: Robinson" ett av Sveriges populäraste program och inte ett ord nämns om örådet, som fortfarande ser ut på samma sätt. I höst ska vi också bänka oss framför våra teveapparater och se stadgade par bli frestade av vackra människor, som vinner saker på att få folk att vara otrogna. King kunde nästan inte ha kommit på det bättre själv ;)

Nåja tillbaka till boken. Som jag sa så tycker jag väldigt mycket om idén bakom. Dock tycker jag inte att King lyckas engagera läsaren riktigt. Det är inte riktigt lika lätt att identifiera sig med, och därmed tycka synd om, tävlingsdeltagaren här. Förmodligen beror detta på att boken koncentrerar sig mer på spännande händelser och jakt än på karaktärerna. Och filmen ska vi väl inte ens tala om. Jag har väntat på en nyinspelning av boken ända sen jag såg den första... Blä..

Kommentar: Som "Expedition: Robinson"-fan av rang måste jag gripa in här lite eftersom man inte kan säga att deltagaren som röstades ut först ur "Robinson" tog sitt liv av just den anledningen. Det var allvarligare än så. Sen kan man snabbt konstatera att "Robinson" trots allt är en ganska lindrig dokusåpa jämfört med vad som finns i övrigt. [Anders]

- Boken - en bra bok, enligt mig. King är skicklig på att gestalta de som slår underifrån. Han skildrar en skrämmande framtid som faktiskt börjar kännas mindre och mindre avlägsen med alla tävlingsprogram på teve idag, typ "Expedition: Robinson", där deltagarna i stort sett svälter och blir magsjuka med mera. De börjar närma sig hans visioner om program där hjärtsjuka trampar dig till infarkter på motionscyklar eftersom det är deras enda chans att skaffa mat på bordet. Självklart har vi i boken en smart och stark hjälte som sätter skräck i de styrande i det sjuka samhälle de lever i. Han följer inte normen och när han anmäler sig till fri-TVs tävlingar och efter uttagningarna står det klart att han hamnar i det farligaste tävlingsprogrammet av alla -"The Running Man".

Han har 12 timmar på sig att försöka undkomma tränade förföljare och ett samhälle fullt av angivare. Det är inte meningen att han ska överleva. Räkna med spännande läsning och några oväntade händelseförlopp. Hela boken är också genomsyrad av samhällskritik och är en ganska mörk och ruggig skildring av vad riktig segregering innebär.

Filmen - Vad har den med boken att göra? Arnold spänner sig och figthas i en meningslös film. Läs boken i stället!!

- THE RUNNING MAN är en mycket speciell bok för mig. Det var nämligen den första Kingboken jag läste.... Det var när vi hade engelska som vi skulle läsa en bok på engelska...jag valde THE RUNNING MAN, för den hade jag ju sett på film och om man inte pallade läsa hela boken kunde man ju skriva om filmen sen.

Men när tävlingen väl hade börjat gick det ju inte att sluta läsa, boken var så jävla spännande och inte alls lik filmen. Filmen har ju nästan inget med boken att göra, varför inte göra en film efter boken...shit vad bra det hade kunnat bli...

Kommentar: Med tanke på hur rejält filmen skiljer sig från boken var det en himla tur att du inte fuskade och skrev av filmen, för då hade du gjort bort dig för gott! [Anders]

- Boken får läsaren att själv känna sig jagad av hela sin omgivning, både socialt som kommersiellt. Man kan verkligen känna paniken som huvudpersonen måste uppleva.

- När jag läste THE RUNNING MAN för flera år sedan minns jag att jag blev ganska besviken. Jag hade precis läst THE LONG WALK och förväntade mig väl något liknande. Jag fick dock aldrig någon känsla för huvudpersonen, jag tyckte inte (vad jag kan minnas) att han agerade logiskt, och jag måste säga att det är den svagaste karaktär King har "skapat".

Bottennappet bland Bachmanböckerna, som jag i övrigt tycker är klart över medel (med THE LONG WALK som stjärnskottet), alla Kingböcker inräknade.

- Det var många år sedan jag läste den men jag har ett starkt minne som givit mig många drömmar och det är när han fastnar med tarmarna i flygplansstolarna.

* En fråga

Här är en fråga från Jonas Flising som kom in i samband med betygsättningen:

Hej och hallå! Ni har redan fått mitt betyg så ni får det inte igen. Det här är bara en liten ointressant iakttagelse jag gjorde när jag nu läste om den inför omröstningen. Det förekommer mycket kort en vakt eller polis som heter Charlie Grady (sidan 31 i den svenska inbundna utgåvan). Om jag nu inte kommer ihåg fel så heter den före detta vaktmästaren på Overlook Hotel (THE SHINING) Grady. Är detta ett sammanträffande? Har King bara av farten återanvänt namnet utan någon mening alls? Lite nyfiken om ni vet något. Själv tror jag inte det har någon annan betydelse än att vi som läsare numera letar efter kopplingar överallt i hans böcker.

- Om det hade varit så att den före detta vaktmästaren på Overlook Hotel hade hetat Charlie i förnamn så hade man kanske reagerat lite extra, men nu hette han inte så. Efternamnet är det samma - Grady - men den gamla vaktmästaren hette Delbert och då är det inget annat än ett sammanträffande. Att karaktärer har samma efternamn är väl inte så konstigt, men i fall de har exakt samma namn (som exempel nämner jag Patrick Hockstetter som är en karaktär i både IT och FIRESTARTER) så är det en helt annan sak… eller? [Anders]

* Nästa genomgång

Nästa bok vi kommer att ge oss på i vår genomgång är ROADWORK (VÄGARBETE). Denna bok kom ut innan THE RUNNING MAN och vi slarvade alltså till det, men nästa gång är det alltså den vi kommer att gå igenom. När är oklart just nu, men kanske om en månad. Så nu vet ni det och kan börja läsa om boken när ni vill!


KOMPLETTERINGAR

I förra numret ställde Christer Nestorsson en fråga (Finns det någon uppgift om vad "After The Play" handlade om?) som vi inte riktigt kunde svara på då. Nu har vi hittat ett svar.

- Vad "After The Play" handlar om går det tyvärr inte att få fram någon information om. Vad vi fått reda på är att det är slutet på THE SHINING. King tappade bort det och säger själv att han inte vet var det är. [Lilja]

På frågan om vad inbundna böcker är har vi fått in följande rättelse av Hans Persson:

"Om skyddsomslaget är löst eller inte har inget att göra med om det är inbundet eller kartonnage. En inbunden bok består av ett antal häften som är sydda i ryggen (man ser trådar mellan sidorna i vart åttonde uppslag eller så när man läser boken). Kartonnage är helt enkelt en pocket med hårda pärmar, det vill säga en smäckig billighetsutgåva. Den består av lösa ark som är limmade i ryggen. Nästan all skönlitteratur som ges ut i Sverige är kartonnage, inklusive förstautgåvorna, även om de har lösa omslag."

Jag vill bara kommentera detta eftersom jag själv jobbat i en bokhandel. Då benämndes en bok alltid som inbunden när det var skyddsomslag på boken och som kartonnage när det inte var det. Om detta är tekniskt rätt eller inte ska jag inte svära till 100 % på men det är min uppfattning att det är så de olika definitionerna är ute hos bokhandlarna. [Lilja]

Vi tackar för rättelsen!


LÄNKTIPS

Hans Persson har skickat in följande länktips:

http://www.wikipedia.com/wiki/Stephen_King
På ovanstående länk finns början till en artikel om Stephen King och hans böcker. Det intressanta är inte hur mycket information det finns nu, utan att vem som helst kan hjälpa till att komplettera sidan. Det är bara att klicka "edit this page right now" och knappa vidare. All information på Wikipedia (som är ett generellt uppslagsverk, inte bara om Stephen King) är ihopskriven av massor med människor på nätet, och får dessutom användas fritt på andra ställen enligt licensen:
http://www.wikipedia.com/wiki/GNU_Free_Documentation_License

Vi tackar för detta!


EFTERORD

Till nästa utskick är vår ambition att recensera den pinfärska boken BLACK HOUSE, men det hänger lite på om vi hinner läsa ut den till dess. Hinner vi inte det blir det något annat i stället. Vi vill även ha in fler åsikter om utdraget ur prologen till THE DARK TOWER 5 som King lade ut på sin hemsida för några veckor sedan. Vi har fått in ett par åsikter, men vi vill gärna ha in fler, så skicka dem till oss!

Ha det så bra tills nästa gång, om missa nu inte BLACK HOUSE! The wait is over…

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://www.liljas-library.dot.nu
Följeslagarna - http://welcome.to/foljeslagarna
Stephen King - http://www.stephenking.com

Information: Om du vill gå ur Följeslagarna så skicka bara ett mail med ditt namn och adress och skriva "Avanmälan" eller "Unsubscribe" eller liknande någonstans så tar vi bort dig. Om du vill ändra din adress, skickar du bara ett mail med ditt namn, din gamla adress och din nya adress. Använd absolut INTE anmälningsformuläret på hemsidan för detta ändamål.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025