RECENSION

The Dark Tower: Guide to Gilead

Format: Tidning  • 

"Guide to Gilead" är inte för alla. Det är bara att inse att detta rör sig om ett specialnummer där vi får mer information angående de olika platserna, personerna och fenomen som präglade Gilead genom åren. Vill man veta vem som är vem och vad som är vad, då däremot är "Guide to Gilead" helt rätt.
   Platserna som beskrivs har information såsom officiellt namn, antal innevånare, kända innevånare med mera. Om personerna får vi lära oss allt ifrån hårfärg till smeknamn. Dessutom får vi lära oss mer om seder såsom vårgudinnan Queen O’ Green Days och drömmarna gud Nis. Allt ramas dessutom in snyggt av diverse illustrationer.
   Man får nog mest se "Guide to Gilead" som ett referensverk där man kan fördjupa sig i information om en plats eller person, vilket ju passar bra nu när serien har en del nummer ute med mängder av information att hålla reda på.
   Betyget blir en stark trea av fem möjliga Följeslagare. Det blir lite segt emellanåt vilket drar ner betyget.

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av det textmaterial som dykt upp under serieadaptionens gång. I brist på bättre ord kallar jag det för "spekulativt" eftersom det inte är King som ligger bakom dessa texter. Visserligen är det plockat från sådant King nämnt i böckerna, men ändå - är det inte från Kings penna så känns det inte riktigt riktigt!
   Dessutom blir det lite hockeykortsvarning i alla dessa profiler av karaktärer där olika egenskaper listas. Lite amerikanskt så där. I sin helhet tenderar det även att bli Tolkiennördigt, med den stora skillnaden att Tolkien faktiskt själv skrev sina appendix och annat där det fanns fördjupande information.
   För det här är helt klart något för de som verkligen vill fördjupa sig i mytologin kring The Dark Tower, och är man sugen på det lär man inte bli missnöjd. Personligen blir jag lite upphetsad av att få se en bild på Jericho Hill, där jag tror att hela serieadaptionen kommer att avslutas.
   Betyget blir lågt, mest för att jag känner mig så ointresserad av materialet. Plus att jag tycker att det borde ingå som bonusmaterial i en inbunden utgåva och inte släppas som en separat tidning... Betyget blir därför bara två Följeslagare av fem möjliga.A
Först publicerad i Följeslagarna #250 - 2009-05-01
Texten kan ha redigerats en aning till denna sida.

LÄS EN SLUMPAD RECENSION UR ARKIVET

Stephen King From A-Z

Bok, publicerad på foljeslagarna.com 1999-01-18

George Beahms senaste bok om King är en mycket ovanlig bok. Det är ett lexikon, ett lexikon över allt i Kings omgivning och liv. Boken heter Stephen King From A-Z, med undertiteln "An Encyclopedia of his Life and Work" (ISBN: 0836269144). I boken har Beahm listat allt han kunnat komma på som har med Kings liv och arbete att göra. Alla böcker och filmer finns med, til... [Läs hela recensionen]